Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 37   Надолу

Автор Тема: Как ще ги стигнем китайците ...  (Прочетена 94724 пъти)

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3863
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #210 -: Apr 16, 2018, 10:09 »
jet:
Цитат
А Джустин Трюдо (канадския премиер) е хиндуист, а и не само той но и семейството - отива им нали

   Не знам как можеш да сравняваш исляма с хиндуизма ?
   За разлика от исляма,хиндуизма е хуманна и цивилизована религия.
   Така че, в тази снимка на Джъстин Трюдо няма нищо скандално.
Въпросния Трюдо се е дънил много в Канада (могат да се напишат цели
томове),но специално горепосочената снимка не е проблематична.
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3863
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #211 -: Apr 16, 2018, 10:36 »
Yasen6275:
Цитат
Какво е ислямското в тези дрехи?

   Има достатъчно материали в интернет за "дрес-кода" на мюсюлманите.
Този вид шапки се носи често (може да се разходиш около някоя
джамия) ,а дрехата е по-специфична за Африка(конкретно, Кения).



Yasen6275:
Цитат
Как така на тези снимки прилича повече на сегашния Обама от снимките си в колежа?

   Елементарно,Уотсън ! Докато е учил в колеж (примерно в края на
70-те ,и 80-те години), той е бил съвсем млад, а снимката с
ислямското облекло е някъде около началото на нашия век
(ориентировъчно между 2001 и 2005 година), когато е вече по-възрастен ...

Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #212 -: Apr 16, 2018, 10:49 »
Добро утро и успешна седмица,

@jet: да не си се обучавал на техники за манипулиране ?

На всеки е ясно че има огромна разлика между религиозност и материализъм (едните вярват в нещо което е над тях и управлява и ръководи света и човека, другите признават само това което виждат, пипат, чуват, помирисват и докосват).

Съвсем отделно религиите са достатъчно многобройни, а ако включим и сектите (ето тук някой може да цитира/покаже човек от дадена секта и да направи извода/обобщението - тези са такива и такива и следователно са лоши/добри).

Разбира се винаги можеш да отклониш темата към нещо сродно с нея, но реално намиращо се в съвсем друга сфера - въпроса е да успеш нещо да кажеш и да имаш довод, дори да не е състоятелен и да е неадекватен като пример/факт .
Това вече е един любим похват на политиците, да отклоняват темата (уж не много но реално в съвсем друга плоскост, където могат да докажат каквото си искат).

Ето един пример, нима няма поне един хидуист - терорист, ха сега значи и те са терористи и така се отива в безкрайността.

Преди време бях цитирал тук (в друга тема) десетта прийома за манипулиране на Ноам Чомски, пак ги пускам:
http://www.spekulanti.com/analizi-mnenie/23928-10_nachina_da_vi_manipulirat
===
1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни ( цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“).

2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.

3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.

4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето.

5.Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.

6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение …

7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост.С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб …

9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.

10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.
===

Поздрави,
Румен
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3863
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #213 -: Apr 16, 2018, 11:01 »
   Поздравления за написаното,ray !
   Не знам дали "jet" се е обучавал на техники за манипулиране, но при
мен подобни пинизи не вървят.
   По-горе съм му отговорил както подобава ...
Активен

Yasen6275

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 553
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #214 -: Apr 16, 2018, 11:06 »
Yasen6275:
Цитат
Какво е ислямското в тези дрехи?

   Има достатъчно материали в интернет за "дрес-кода" на мюсюлманите.
Този вид шапки се носи често (може да се разходиш около някоя
джамия) ,а дрехата е по-специфична за Африка(конкретно, Кения).
Брей не знаеш че само мюслиата носят шапки.
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #215 -: Apr 16, 2018, 11:13 »
Сега си спомних за един определено интересен пример (спор между философи, известни и признати за времето си).

Значи ще разкажа накратко, ако някой иска мога да дам и конкретна информация за участващите хора.

Един философ публикува своя оригинална теория и тъй като тя не е в синхрон с традиционните схващания 2-3 известни философи започват словестна война срещу него.

След време от неизвестен автор се появява публикация която прави теорията му на пух и прах и велика радост всички опоненти започват да я цитират и да хвалят автора.

След време обаче се оказва че автор е същия човек, който е писал и първата творба и положението става неловко - първо критикуваш някой за нещо конкретно/писание а после без да знаеш че е от него хвалиш опровержението му за това че е оборил самия себе си (поне в техните очи).

Ето как действа едно предубеждение към даден човек/мироглед/религия/..., каквото и да напише, каже то се пречупва през личната призма (независимо дали е вярно или не, при достатъчно интелект винаги ще се намерят доводи - лоши добри няма значение за да го оплюеш/похвалиш).

PS: ето че се появи и пример, предния пост понеже става дума за религиозни символи/шапки защо да не кажем нещо за шапките въобще, че то и еврейските шапки са шапки, но обикновенно не се възприемат само като шапки ;-)

Румен
« Последна редакция: Apr 16, 2018, 11:45 от ray »
Активен

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3863
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #216 -: Apr 16, 2018, 11:30 »
   Ебаси,след като прочетох написаното от jet,Yasen6275(от
баш Хамериканофилите остава да се включи и remotexx),се чувствам
като на селска вечеринка в Перник  ;D
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6178
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #217 -: Apr 16, 2018, 11:56 »
@ray, даде добър списък с техники за манипулация и можем да ги различим, след като ги прочетем, дори да не сме обръщали внимание на тези неща.
Дори да не са ти известни в прав текст, както написаните например, може да се забележат непрестанно повтарящи се модели на поведение и говорене на политици, "експерти" и прочее паплач по медиите, които коренно се различават от действията им, както също може да се забележи. Трябва да си идиот, да те излъжат повече от два пъти успешно. Първия път си казваш, човека нещо се обърка, втория път си казваш, излъгаха ме и трети път няма. Като гледам, какво става, излиза, че повечето хора са идиоти. Не са деца, щото децата можеш само веднъж да ги излъжеш.

Има ли някъде по света политици, които се оттеглят, ако не са изпълнили предизборните обещания? Няма. Значи не са там за това. Да работят, за страната и народа си. Няма какво повече да се обсъжда въпроса, кой бил лош и кой добър. Това е една система на управление измислена, за да може едни хора да не правят нищо и да имат всичко.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3863
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #218 -: Apr 16, 2018, 12:37 »
   Между другото,похвата "Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си" се среща още в "1984" на Джордж Оруел.
   Там главния герой (Уинстън Смит) не знаеше (на съзнателно ниво)
че се страхува от плъхове.Оказа се,че властите знаят за неговото
подсъзнание(за страховете му) много повече от него  ...
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #219 -: Apr 16, 2018, 12:47 »
Незнам защо облеклото винаги се свързва със религията. Ами това са всекидневните носии на народите. Един вид народопсихология, какво се харесва, как се обличат и как си декорират дрехите.

'Хиндуистите' се обличат така защото индийците обичат да носят цветни чаршафи. А пък и жегата там....

Поповете и монасите носят черни раса защото така се е наложило още от първите векове, проста черна дреха - да не си личи мръсотията - с нея работи и служи....

На религиозни празници в църквите свещениците пък си слагат едни цветни избордирани раса - жълти, червени, зелени, сини..... Ами това е било официалното облекло във Византия. Един вид костюмите на 'Византия'. Вижте на рисунките как изобразват императорите и нашите царе. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD#/media/File:Konstantin_i_Irina.jpg

Арабите пък са друга бира. И там си имат специфични носии.
« Последна редакция: Apr 16, 2018, 13:14 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #220 -: Apr 16, 2018, 13:14 »
@Naka, моля да не се обиждаш от това което ще напиша, просто ще изразя мнение различно от твоето - нищо повече.

Значи когато става дума за "расо" едва ли можеш да кажеш че това е дреха ползвана от доста хора от дадено общество, без съмнение това е част от религиозната обредност (дрехи, наметала, съдове и др.) заявено е от самата религия и дори описано в книгите им.

Ако то/облеклото по някаква причина прилича на всекидневното облекло (което е напълно вероятно с оглед на климат, навици и т.н.) това не го прави обикновенно облекло (като стана дума за шапки може да се каже и че папската тиара е някакъв вид шапка - обаче той/папата дали смята така).

Когато нещо изрично е описано и обозначено публично като някакъв вид символ то очевидно се има предвид това по-специфично значение/смисъл а не външната прилика с нещо друго.

Примерно ако двама масони се ръкуват по специален начин то това обикновено ръкуване ли е след като знаеш че има някакво специално ръкуване (дори да не знаеш как точно се прави).

Иначе смисъла на "черното" расо е в това че те/свещенниците се смятат за отделени от небето и са в "тъмнина" въпреки слънцето :-) Също така смисъл имат и много други религиозни символи, но това е много голяма тема. Не твърдя че съм прав просто това знам за "расото".

Румен
« Последна редакция: Apr 16, 2018, 13:26 от ray »
Активен

Yasen6275

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 553
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #221 -: Apr 16, 2018, 13:25 »
@ray направи ли си труда да прегледаш линка който сложих за шапките?
И по специално кои вероизповедания я носят точно тази шапка която носи Обама.
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #222 -: Apr 16, 2018, 13:43 »
Здравей Yasen6275,

Дам прегледах информацията/снимките и там пише следното (цитирам отделни пасажи само):

In West Africa, a kufi cap is the traditional hat for men, and is part of the national costume of most of the countries in the region. It is worn by Muslims, African Christians and African Jews, although originally Islamic.

Обърни внимание на пояснението: although originally Islamic

In the United States today, many African-Americans wear the kufi during weddings, funerals, graduations and Kwanzaa celebrations. Furthermore, people of mainly West African heritage of all faiths wear the kufi, although it is associated with members of the Islamic faith more.

Отново: although it is associated with members of the Islamic faith more

Тук мога само да допълня това което писах в предишния пост, външната прилика или масовото носене на нещо не го лишават от началното му значение и произход.

Отделно искам изрично да заявя че не твърдя че Обама носи религиозни ислямски дрехи (нямам тези познания за спецификата - шарки, бродерия и други тънкости в религиозното облекло) обаче че този вид облекло/шапка е свързано и донякъде произхожда от исляма за мен е очевидно и го вярвам. Старая се в споровете да бъда добросъвестен освен ако и аз съм заблуден или в грешка (разбира се че се случва и това :-)

Румен
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #223 -: Apr 16, 2018, 14:31 »
И за да не оставаме само в някакви донякъде празни спорове и частични факти ще се опитам да дам свидетелство как дадени държавници/президенти са представяли себе си без да крият религиозните си убеждения (със всички символи и атрибути):

https://cdn.loc.gov/service/pnp/pga/02700/02796v.jpg



Тук всички атрибути могат да имат и обикновено значение но никой не може да каже (освен ако откровено лъже) че този портрет не е символичен.
Обаче човека не е крил какъв е, в какво вярва и за какво се бори и го е показал на всички.

Румен
« Последна редакция: Apr 16, 2018, 14:38 от ray »
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Как ще ги стигнем китайците ...
« Отговор #224 -: Apr 16, 2018, 14:42 »
speca - можеш и на Трюдо да му извадиш досието, но ти се отклоняваш от темата.
Показвам ви Трюдо в шалвари, мога да ви покажа и Надето в Турция с фередже, и кореспонденти на СНН като ходят в циганистан слагат техните дрехи - това не значи че са от тази религия.
като се взираш в детайлите, не можеш да видиш гората
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 37   Нагоре
« назад напред »