Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 33   Надолу

Автор Тема: Курвенските пинизи на малките-и-меките  (Прочетена 50153 пъти)

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #150 -: Aug 01, 2021, 02:41 »
Щом не виждаш връзката - хубаво живееш в такъв свят. Това не означава, че я няма.
Искам да обясня от доста постове (4096бита ти го повтори и потрети), ама ти не захапваш, че има лични данни които са ти изтекли с твое позволение и ти не знаеш точно къде и нищо не можеш да направиш по въпроса.
Щом например си получил кредит например от банка, това автоматично означава, че личните ти данни са на течение и ти си им ги предоставил, банките пращата тези данни на разни регистри, застрахователи и пр. за да ти проверят кредитния статус. Личните ти данни са вече продадени на една дузина фирми (някой път нарочно, някой път не), защото са много търсени за най-различни цели (рекламата е само една от тях). И тук не става дума за някакви посещения на сайтове и кукита, ами истинските ти лични и финансови данни.
Гугълни за фирмата Equifax - държи фирмите на всчики кредитополучатели в света. Сигурно има и български еявивалент, ама като гледам вече няма български банки в БГ с голям процент съм сигурен, че тези юнаци държат и този пазар.
Има цял един пазар на такива данни. Основния бизнес например на Фейсбук е да продава таква данни (те затова са милиардна компания иначе от къде приходи за безплатен вход).
Като ходиш по разни сайтове - те се хостват при трети доставчик и този друг също има достъп до твоите данни защото сайта е под неговото крило (за неговото съществуване ти дори не подозираш и нямяш никакво отношение с тях), не дай си боже да е сайт за онлайн търговия от който пазаруваш - топките ти са във въздуха.
Факта, че си инсталирал плъгини, те също те следят, щото това им е начина за печелене на пари (нали са безплатни).
Отивам в друга държава ама не съм уведомил банката, вадя кредитната карта да плащам и веднага пристига СМС на телефона ви (вие да не би случайно да сте в Град Х, Държавата У, защото засякохме плащане). Това съобщение го получава и Телефонния ми провайдър, получава го и провайдъра в чуждата държава и така и те научават доста неща за теб.
ВПН провайдъра саъщо те следи и ти знае реалните ИП-та и геолокации, както и навсякъде където си ходил.
За ДНС ти говорих, не че не са сигурни, ами, че ти не знаеш кой ги хоства. Всяко ходене на сайт се предшества от заявка за резолв и собственика на ДНС-а знае, че си отишъл на този сайт, без дори да има на идея, чий е този сайт и защо ти е да ходиш.
За интернет доставчика ти да не говорим ака те е хванал за топките, при това ти има и личните данни които ТИ си му дал като си се записвал за услугата.
Искам още да ти кажа, че като идеш на работа и там е Майкрософт, като си прочетеш личната поща от там или ходиш в Линукс.бг  се допълнва профила ти с липсващите дупки, макар да не могат да те засекат от Линукса ти в къщи. Има много начини да те следят - не само някакви тъпи куки или Джава скрипт дето си им забранил. Намаляваш им шанса, но не го нулираш.
За жена и деца казах, защото те са в твоята мрежа и може да не се пазят като теб, но техните профили ще се свържат с твоя - не казвам, че имаш или нямаш жена/деца - не приемай буквално нещата. може да е брат/ сестра/баба и т.н.
Нещата са малко по-сложни отколкото искаш да ги изкараш и доказателството е като потърсиш твоя ник от Линукс в БГ в гугъл и си по цялата мрежа, включително снимки и то най-отгоре, а какво остава ако някой се задълбочи малко.
Искам да кажа, че методите ти не работят, колкото и да искаш да ни изкараш ламери и колегата да раздава диагнози (щото като гледам и медицината не му е ясна).
Зависим от много услуги и системи и удобствата изчезват като те хване параноята. Истината е по средата.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #151 -: Aug 01, 2021, 04:17 »
Методите ми работят за това, за което са предназначени. За онова, за което не са предназначени - няма как да работят. Изпълняват целта, за която ги използвам.

След като съм си написал името, следователно не се притеснявам някой да разбере, че аз съм написал онова, което е написано под това име. Ако пожелая да напиша нещо, което да не е свързано с моето име, и това също мога да направя и никой никога няма да разбере. Никой не може да е сигурен дали, кога и колко пъти вече не съм го правил. Не влизам с акаунтите ми от устройства, които не са мои.

Вярно е, че други устройства в мрежата ми могат да ме подслушват, ако не ползвам Tor или VPN - VPN за това най-вече се препоръчва и използва. Естествено, че VPN-а ако е безплатен - сигурно е, че ти продава данните. Човек трябва да си избере и надежден доставчик - не всички са маскари ине всички те мамят. А който се притеснява - ползва TOR и толкова. А ако някой иска - може да ползва VPN през TOR или обратното и да го плати с Monero, даже и два VPN-а един върху друг. А може и единият от тях да е върху TOR, а да сложи и TOR върху другия в същото време. :D

Хората пишат софтуер за сигурност подтикнати от идеали. Освен това по този начин градят репутация, която им помага в кариерата. Повечето хора, които пишат GPL софтуер го правят именно по тези причини, а не за да ти измъкнат данните и да ги продадат.

Аз пък ще ти почетвъртя, че FaceBook знае за мен само онова,  което правя вътре. Последната снимка, която съм си правил е от около 2016 г. някъде. FaceBook на телефон нямам, не качвам снимки вътре, не се тагвам... Няма какво да смесваш FaceBook и банките.

Ти сам каза по-рано, че доставчиците на хостинг услуги - споделен хостинг, виртуални сървъри или каквото и да е, подписват договори, в които пише, че няма да пипат. Сега се отмяташ, че следели всичко, което правят клиентите им, на които аз съм клиент - съответно каквото правя аз. А бизнесът им като хостинг компания не е ли по-ценен от разни кокошкарски истории?  Данните са ценни, но не толкова ценни, освен ако не са ти основен бизнес.

Един магазин в никакъв случай не би дал данните на клиентите си на своите конкуренти. Да не би да са луди? Връзките им с клиенти са им актив, чрез който те се опитват да си осигурят предимство пред конкурентите си. Как така ще продадат данните ми на конкурент, че той да ме привлече и да ме отмъкне от тях?

Това, че банката ми, или всеки , с който бих искал да имам взаимоотношения може да поиска личните ми данни и да ги разпрати на други хора за да разбере дали имам задължения към тях е нещо нормално и не ме притеснява, нито го разглеждам тук. В България само търговеца знае съдържанието на покупката, и най-много куриера, а платежната система знае само търговеца и крайната цена.

Мобилният ми оператор може да знае нещо - и какво от това? Ако споделя личната ми кореспонденция - извършва престъпление. Може да я сподели с полицията и какво от това - аз не извършвам престъпления. Звъняли са ми някакви хора да ми предлагат някакви неща (Бяла карта, примерно), както ми звънят и от самия оператор - казвам им "Не, благодаря. Приятен ден." и толкова. Аз имам договори с два оператора и знам, че никой от тях не знае, че съм клиент на другия, защото веднъж аз се наложи да го кажа на една служителка за да й обясня защо отхвърлям прекрасната й оферта с минути към всички.

Казах ти кой DNS ползвам - иди да провериш кой го хоства. Да, заявките са чувствителна информация, затова ползвам DoH.

Интернет доставчика ми не ме е хванал за нищо - предоставя ми Интернет, аз си плащам всеки месец и и двамата сме доволни. Също както собственикът на магазина отсреща.

Ти си Линукс потребител, а ми говориш за удобства. Аз ако искам удобства - ще си сложа Windows. Next, Next, Finish - чиста работа. Какви конзоли, какъв изходен код... За какво ти е Линукс като търсиш удобства? Аз търся поверителност - в случая.

Пак ти казвам - това, че не мога да блокирам 0.01% или хайде - 1%, но нека да съм щедър - ако искаш и 10% от следенето, това не означава, че няма смисъл и трябва да се откажа да блокирам останалото.  Крия каквото мога и споделям онова, което преценя.

Ако чешмата ми капе, това не значи, че трябва да кажа "А бе, майната му" и да развъртя крана докрай. Развъртам го точно когато ми трябва и точно толкова, колкото преценя, че ми трябва и е в моя изгода. Важното е аз да определя колко да бъде развъртян и имам тази възможност. Изгодно ми е и други да имат възможност да контролират техните чешми - затова им споделям как аз го правя.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #152 -: Aug 01, 2021, 09:12 »
@zahari_bgr, това за развъртяната чешма... Явно се разбираме погрешно. Трябва да се правят усилия, да се ограничава следенето, но човек трябва и да си дава ясна сметка, че е кауза пердута и че и тези усилия си имат цена. Пробвал съм да ползвам Tor. Не става за всичко. Страниците се отварят бавно, а често чакането не си заслужава. Не искам да си инсталирам добавка за VPN, защото нямам никаква гаранция, че онези не продават данните за трафика. Нека не забравяме, какво се случва с големите, когато станат големи. Никой, който се случи, че започва да прави достатъчно пари от мъничкия в главата му проект, не хвърля усилия за оптимизация, за подобряване качеството на услугата и сигурността на клиентите си. Само рутинни действия. И това е разбираемо. В главите на почти всички хора е идеята, че ако нещо се продава, трябва да предложиш още повече от това нещо. Да има количество. Останалото е на заден план. Фейсбук беше голям динозавър от години, когато се пронудих да си направя акаунт, защото ми се налагаше покрай нещо, което работех. Това ми беше единствената връзка с "колегите". Знаеш ли, че самият уеб сайте ме преведе стъпка по стъпка в открадването на чужд акаунт! Сайтът го направи, не аз. Аз не съм хакер. И не съм пробвал да хакна акаунта на онази сръбкиня ( ма беше една хубавица ...  ;D ) . Просто си бях забравил паролата или нещо такова, и се случи да вляза от друга машина. Жената имаше малко по-различен имейл от моя и това беше всичко, за да и гепя акаунта. Не зная, как Фейсбук свърза моя имейл с нейния и след като си ресетнах паролата и сложих нова и влязох, се оказах в нейния профил. Веднага проверих, имейла си беше нейнията. Тъпият сайт ме набута в нейния акаунт. Така и не пуснах рапорт. Още не зная, дали са оправили това. Пратих на хубавицата имейл и ѝ се извиних, като и разказах, как и какво се случи, дадох и новата парола, та да си влезе и да си оправи нещата. Но тя явно много се се стреснала, защото повече активност по този акаунт нямаше. И това го направи самият Фейсбук, не аз. Ами, ако започна да търся за уязвимости и да се пробвам да го хаквам. Сигурно ще ми се изправи косата. И това нещо хората го ползват да правят бизнес?!
С което искам да кажа, че дори да си накачил всякакви добавки, не знаеш кой пакистански програмист ги е писал и си е оставил ръцете. Не знаеш, изтича ли нещо от там, не знаеш дали има уязвимости, не знаеш на практика, какво се случва. Не вярвам и да си преглеждал кода. А това е единствения начин. И аз имам инсталирани добавки и не съм се замислял за нищо от това. А може би би трябвало. Преди време си бях инсталирал Gramarly, защото английския ми не е на желаното от мен ниво и корекции ми трябват все още. но вече едва ли ще го инсталирам, защото в Тубата постоянно ми се появявяват реклами на нещото ( в конкретния браузър няма инсталирано нищо за реклами и всичко  е много цветно ). Няма как да не се запитам, защо някой плаща на Гугъл да рекламира нещо. Толкова ли пари правят от малката си услуга, че да заливат и с реклами? Че аз дори не съм сигурен, какво самите браузъри правят! Мога да инсталирам всякакви добавки, но не мога да спра браузъра да си прави това, което си иска. Ами че преди да стигне до браузъра, нещото минава през системата. Тя осигурява входа и изхода. Линукс... си е линукс. Но, ако седна на Уиндоус машина или а Мак, каква ми е гаранцията, че системата не преглежда, какво минава през портовете, преди да го прати на програмата? Ще се защитиш в браузъра, ами на другите нива? Знам ли, какво прави китайския ми рутер? Доставчика... Не зная. Не зная и дали някои от нодовете в Tor не са на някоя агенция. И най-вероятно е, защото за бих вдигнал поне два. Сигурно са го направили и те.
Може да мислиш, че си защитен, но простия  факт е, че разчиташ на код, писан незнайно от кого, да те защитава. На услуги, които не знаеш, как са реализирани отзад.
И ще го кажа за  последно. Това не е печелившата стратегия. На практика, вдигаш крепост, но нито една крепост не е останала непревзета. Истински ефективната защита е нападението. Пощите имат спам филтри, но какво ще стане с разпращащите спам, ако започнем всички да им връщаме писмата? Наистина всички от нас или поне повечето. Сигурно са от зомбирани компютри, но какво от това...
« Последна редакция: Aug 01, 2021, 09:28 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3472
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #153 -: Aug 01, 2021, 15:24 »
Двата оператора не знаели за тебе, ама третия който е купил данните, може да направи 2+2

"...Човек трябва да си избере и надежден доставчик - не всички са маскари ине всички те мамят. ..."

Грешно: доставчиците по закон трябва да те следят и записват (в случай, че на МВР им дотрябва)


"...може да ползва VPN през TOR или обратното и да го плати с Monero..."

Хм, сега ще трябва да се обясняваме за крипто валутите.
И как точно ще захраниш монерото като нямаш банка, за да пазаруваш. Първо никой няма да ти вземе левовете, второ кеша не работи, и трето монеро не следяло (не знам в кой свят си мислиш че живееш)


"...Хората пишат софтуер за сигурност подтикнати от идеали..."
... Освен това по този начин градят репутация, която им помага в кариерата. Повечето хора, които пишат GPL софтуер го правят именно по тези причини, а не за да ти измъкнат данните и да ги продадат...."
това дори не смятам да го коментирам за да не ти разбивам идеалите.

"... Няма какво да смесваш FaceBook и банките..."
Смесването идва точно да се свържат истинските ти данни (имена, егн, адрес, финансово състояние, служебно, социален статус от банката) с някакви си онлайн сайтчета дето не те крадят. И ти продължаваш да не визждаш връзката.

"...Ти сам каза по-рано, че доставчиците на хостинг услуги - споделен хостинг, виртуални сървъри или каквото и да е, подписват договори, в които пише, че няма да пипат. .."

Да ама пипат и аз никъде не съм казвал, че не пипат. Подписа е евентуално да се съдят, когато л?ната ударят вентилатора и това е окей за бизнеса.


"...Един магазин в никакъв случай не би дал данните на клиентите си на своите конкуренти. Да не би да са луди? Връзките им с клиенти са им актив, чрез който те се опитват да си осигурят предимство пред конкурентите си. Как така ще продадат данните ми на конкурент, че той да ме привлече и да ме отмъкне от тях?..."

Това важи само за селската бакалия, ама поне трабва да си чувал че има и други - включително с карти за членство (като Метро със снимката ти), за онлайн магазини разбрахме, че не ползваш

"...Това, че банката ми, или всеки , с който бих искал да имам взаимоотношения може да поиска личните ми данни и да ги разпрати на други хора за да разбере дали имам задължения към тях е нещо нормално и не ме притеснява, нито го разглеждам тук..."

А трябва, защото данните ти ходят и по места които нямат нищо общо с банковото дело или с покупката ти

"...В България само търговеца знае съдържанието на покупката, и най-много куриера, а платежната система знае само търговеца и крайната цена..."
Ако това е вярно (в което се съмнявам), се радвам за вас, че технологиите още не са ви застигнали (споменах за живеенето в 20век и някой се засегна).

Просто не ми се пише повече, че е досадно- акъл се взима а не се дава.
Ама ти може и за НАП лийкс да не си чувал или си мислиш, че там те няма, щото в някакви файлове дето публикуваха те няма.
 
Дано не си мислиш и ти като една колежка, че била скрита като ползвала Кром-а в Инкогнито режима - щях да си разлея кафето.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #154 -: Aug 01, 2021, 19:09 »
Добре, 4096bits - да си жив и здрав. Дадох ти линкове към добавките, за които си мечтаеш. Свали ги, прегледай им кода, и ако не намериш нищо зловредно - ползвай си ги със здраве. Не забравяй да им изключиш автоматичните обновления - за да не ти набутат нещо.

Предишния ми рутер беше Linksys със dd wrt. Сегашния е mercusys - Ok, китайски е. Взех го от доставчика ми на Интернет, защото стария ми имаше някакъв проблем и не можеше да вдигне скоростта, за която си плащам. Масово се ползва и TP-Link - пак китайско.
И какво? Няма и специалисти по сигурност, които също ги ползват ли? Никой не ги е проверявал ли? Доставчика ми няма ли да забележи, ако някакъв странен трафик се излъчва от рутерите на клиентите му? Ако всички започнат да правят някакви заявки към някакви китайски локации? Няма ли поне да блокира този трафик?

Fedora е собственост на Redhat, който е собственост на IBM. Разработките и пакетите за нея отиват в RHEL, който след това отива в Oracle. Никой от тях не гледа какво слага, така ли?
Изходния код на външните програми се ползва и от Debian, след което от Canonical в Ubuntu, които имат платени служители и имат какво да губят. След което стават база за десетки други дистрибуции. После се ползват от програмисти, системни администратори... Във фирми и на облаци. Стават някакви неща и никой не ги вижда или си мълчи, така ли?
Аз съм спокоен , когато инсталирам неща от хранилището на дистрибуцията ми. Може ли нещо да се промъкне - сигурно. Колко е вероятно това - малко. Трябва ли да се притеснявам - не. Особено пък с Fedora - това да не ви е Arch.

Mozilla случайна компания ли е? Кой ги подкрепя? Кои са тия EFF и с какво се занимават?
Jet тука ми разправя, че понеже Google плащали да са търсачка по подразбиране в някои части на света (Yandex и Baidu в други), значи ги контролирали и следователно онези искат да следят, а пък Mozilla им се подчиняват и им оставят вратички. А защо тогава и трите си разработват свои браузъри, след като могат просто да заповядват на Mozilla и Mozilla ще изпълняват онова, което те искат? Нали са ги хванали за топките и утре могат да ги фалират, ако откажат да си подновят договорите? Явно нещата не стават точно така, когато имаш на среща си някой световноизвестен и с блестяща репутация. Тези корпорации не са държави, че да вкарат някого в затвора, ако не им се подчинява. А и дори да са държави - Mozilla няма акционери, че да ги е страх от това, че може да ги подгони някое правителство, и най-малкото могат да вдигнат алармата.

Добавките в хранилището на Mozilla не се качват просто така, а всяка версия се одитира от някого на случаен принцип. Добавките, които Mozilla препоръчва са одитирани от служители на компанията, лично.

TOR случайни хора ли са? Какво казват специалистите за мрежата и за браузъра им? Те одитирали ли са Firefox? NoScript е включен там, значи поне тази добавка би трябвало да е точно толкова сигурна, колкото и останалото.

Добавките, които споменах са одитирани от Mozilla, с изключение на Temporary Containers и Trace. Всъщност, при мен Trace е единствената добавка, която дадох, която в момента при мен е изключена - блокираше ми разни сайтове, които не можех да отблокирам, и ми омръзна да се боря с блокировката й. За сега забрави за Trace.

Temporary Containers е изключително проста добавка, която при всяко зареждане на страница създава нов контейнер и кара страницата да се зарежда там. Супер лесно ще е за всеки, който поне може да чете програмен код да я отвори и да разбере, ако прави каквото и да е друго.

И после, всяка една добавка си има рейтинг и ревюта, които можеш да прочетеш. Можеш да влезеш в сайтовете им и да прочетеш какво пише там. Можеш да потърсиш името й в DuckDuckGo и да прочетеш какво пишат хората за нея.

Дори да вярваш, че абсолютно всичко те шпионира, можеш да им блокираш трафика. Libre DNS предлагат и версия с блокиране на рекламите - аз ползвам нея. Може да си сложиш собствен DNS на Raspbery Pi и да ползваш него, като блокираш следенето през него с PiHole на всички устройства. Виж хората как хубаво са ти предоставили и подредили списъците с домейни. Аз ползвам /etc/hosts, защото браузвам само от едно устройство. Може да кажеш, че и в PiHole има някакъв зловреден код, така че да бъде /etc/hosts.

Jet, ти просто си спекулираш и нищо повече. Не, мобилните оператори не продават данните, които имат на други или едни на други, нито електронния магазин - на конкурентите си. Не е селската бакалия. Някои имат повече данни, други по-малко, но си ги пазят, защото иначе няма да имат бизнес - другите ще им го вземат.

Ти просто не си изобщо в час. Първо каза, че мнозинството от страниците нямало да работят без Javascript, и то след като go_fire ти каза, че 7 години е браузвал с изключен такъв - няколко страници по-напред в същата тема. Сега ми разправяш, че не можело да си купя Monero (или Bitcoin в тази връзка) с кеш. Дори мога да си го купя с банков трансфер, и когато дойде при мен - от там-нататък връзките изчезват. Най-скандалното е, че Monero било ме следяло. Ако за нещо нямаш абсолютно никаква информация - защо не пропуснеш да го коментираш? Или поне пусни едно търсене - нали си бог на търсачките.

Под доставчици, в контекста на параграфа на цитираното изречение се има предвид VPN доставчици. Примерно някой от тези или някой от многото други. Tom's Guide също препоръчват горе-долу същите, и изобщо в днешно време всеки проучва и прави класации, които всеки, който си търси VPN може да прочете и да си избере на кои да вярва.

Това, че особено пък банките разпространявали моята информация на всеки, е абсурдно - предвид, че това е най-регулираната дейност в света, а още по-малко пък се свързва и с посещенията ти на уеб сайтове, още по-малко пък с моитепосещения на уеб сайтове. Аз дори да не си крия IP адреса, сайта не знае чии е този адрес, освен ако аз не му кажа, но той няма как да провери дали това е вярно. Най-много може да види на кой доставчик е и приблизителна геолокация.

Ти какви доказателства имаш за грандиозните си твърдения, че всички следят всичко за всички и си го обменят за да го систематизират? Къде са тези масиви с информация - ти виждал ли си такъв? Защо някой си играе да хаква бази данни, ако тази информация така или иначе си хвърчи - според твоите думи? И защо който и да е си пази базите данни от хакване, изобщо. Какво става с репутацията на някой, за който се разбере, че е хакнат? Какво ще стане с репутацията му, когато се разбере, че сам е давал или продавал информацията за клиентите си на някого?

Най-многото, което някой може да направи е да събере и да свърже всички откраднати бази данни. И какво? Информацията в тях е валидна само към момента на кражбата, а понякога дори повечето от нея е остаряла още преди това. Което е валидно и за информацията, която който и да е събира. Ок, Google имат всичко за мен от периода 2003-2011 г. Това е толкова остаряло, че каква работа може да върши на когото и да е? Сигурно дори е архивирано на някакви касети и събира прах в някое мазе. Дори до сега да не си блокирал следенето - има смисъл да започнеш от днес. След 5 години всичко в живота ти ще е друго и Google ще имат едно голямо нищо.
« Последна редакция: Aug 01, 2021, 19:13 от zahari_bgr »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #155 -: Aug 01, 2021, 22:39 »
Не възнамерявам изобщо да преглеждам кода на никакви добавки. Все пак ,може и да ги погледна, какво представляват.

go_fire не веднъж е споменавал, че изключва JS, но пък има една камара сайтове, които няма да работят без него или няма да можеш да ги използваш нормално. Той например си сваля видеата ат тубата и ги гледа локално. А ползваше и някаква външна програма за това - за търсенето и гледането. Много зависи, какво искаш от някой сайт.
Може да се направи нещо за конзолата и да си работи, защото повечето CSS е със стандартни наименования класовете и айдитата, Bootstrap и той си е стандарт, та селектирането на съдържанието от плявата е почти сигурно, дори без да отваряш сайта. Искаш да четеш? Ето ти само текста. Може дори да си го направиш и от самият браузър. Живота без JS е почти възможен. А имаше и някакъв конзолен браузър, който и с това се оправяше. Не му помня името. Доста добре рендваше.

Имаше навремето нещо много хубаво, наречено wap беше за уеб страници на онези телефончета, с бутоните. И беше хубаво, защото е много опростено, имаше текст,  линкове и нямаше нищо излишно. Простотата изчезна. Вече почти няма сайт, който да зарежда една камара боклуци, кито никому не са нужни. И те са много повече, от фактическото съдържание, за което е направена уеб страницата. Това не просто не е нормално. Това е пълно падение. Надявам се сегашния  интернет скоро да се сгромоляса. Но има и не малко хора, на които шаренията наистина им е дотегнала и вече ги дави. Много уеб сайтове са с минимилистичен дизайн и все пак много красиви и удобни. Възможно най-малко код, възможно най-удобни за ползване, сравнително малко трафик. Най-много картинките да го натоварят, ако ги има. Но това са сайтове на професионалисти в някоя област и които много добре знаят, какво искат хората, които биха посетили сайта им. Дано това стане някаква тенденция. Дано всеки започне да печели от креативността си, не от камарата реклами, които направо ти докарват епилепсия.
« Последна редакция: Aug 01, 2021, 22:42 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #156 -: Aug 01, 2021, 22:58 »
Пробвах:

https://github.com/pystardust/ytfzf

и

https://github.com/mps-youtube/mps-youtube

Но поне за мен не работят.

Активно ползвам хранилка (rss) през invidio.us. Има разни добавки за Емакс на инвидиото, но пак от някакво време спряха да работят за мен. Дава ми грешки, които не успях да отстраня. Затова търсенето си го правя от интернетския навигатор (в случая Ungoogled Chromium през torsocks).

Реално отрязвайки Гългъл, Спайбук и сие през hosts не мога да ползвам Docs. Защото влизайки през tor ме пита човек ли съм и колкото и капчи да попълвам, все тая. Но пък си казвам, че щом нещо е в Docs то вероятно не си заслужава. Mediafire си работи.

доп.
===

Забравих да кажа, че от както имам неограничена по мегабайти връзка (демек оптика), вече не свалям клипове. Ползвам си mpv (което се свързва с youtube-dl, а то от своя страна с phantomjs). Не ползвам директно инвидиото, просто защото никой просвирвател на js не може да се сравнява по удобство с локална програма. Оригиналния player на youtube почти става, ама и той не става съвсем. JS просто не е пригоден за добри, потребителски програми.
« Последна редакция: Aug 01, 2021, 23:05 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #157 -: Aug 02, 2021, 00:36 »
Е, go_fire, ти не си ли ползвал и не ползваш ли NoScript? От къде спираш Javascript - от браузъра ли? Как го включваш, когато ти потрябва? Как го включваш за отделни табове или домейни?

Google и FaceBook няма да ги блокираш изцяло в hosts, т. е. няма да им блокираш основните домейни, а само следящите, след като има нещо от тях, което искаш да ползваш. С тях трябва да се оправяш от браузъра.

4096bits, човек, от 12 години ползвам NoScript - знам каква част от страниците работят или не работят без Javascript. В целия Интернет сигурно са много като брой, но са малко като процент. Когато попаднеш на такава - цъкаш на иконката (преди беше в контекстното меню), разрешаваш главния домейн, ако не тръгне - разрешаваш втория и така (може да ги разрешиш за текущата сесия или за постоянно).

Yutube няма да работи без Javascript - и какво от това? Защо ми го посочваш? Как това е аргумент против използването на NoScript като цяло?

Сайтовете, които ползваш периодично си ги настройваш още в началото и после забравяш - само чат-пат ти се налага да цъкаш и да разрешаваш скриптове или да кажеш на нещо да се отваря постоянно в някой контейнер, ако ще се логваш в него или искаш да запомни някакво cookie.

Не ти трябва никаква конзола - Firefox си има Reader View (Ctrl+Alt+R), който прави това, което казваш. Но то от него няма смисъл, след като си блокирал съдържанието от трети страни и просто те така или иначе си липсват тези неща, които искаш да махнеш.

В конзолата аз ползвам elinks, защото ползвам newsboat за RSS  четец, съответно не всички статии идват с пълния текст и само натискам 'o' и ми се отваря в elinks. Всъщност, много малко от сайтовете, за които съм абониран, не могат да се четат дори през elinks - за тях просто си активирам макрото, което ми сменя браузъра на Firefox.

Ти сигурно си мислиш за Browsh, който ползва Firefox в headless режим на заден план.

П. П. Open Selected Links е супер яката добавка, която ти позволява да маркираш текст от екрана и да отвориш всички линкове в маркираното - както активните, така и текста, който отговаря на URL спецификациите.
« Последна редакция: Aug 02, 2021, 00:47 от zahari_bgr »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #158 -: Aug 02, 2021, 01:13 »
Аз не съм добър пример за потребител. От старата школа съм, където независимостта е степени преди удобството. А удобството е въпрос да си го създадеш сам. Деветдесетарските младежи (ако погледнеш сметката ми, аз съм на 41 год.) не чахахме (не че имаше кой) да ни предлага неща, а си ги намирахме сами. Когато нещо не ни харесваше, си го преправяхме.

Мрежата (особено паяжината) се промени доста от тогава, но все още могат да се направят неща.

Истинстата Опера (до 12) имаше много сладка добавка, която ти позволяваше в quake-ов стил да избираш един по един всеки програмен низ (string), който да се зареди. Като гледах него и гледах NoScript, си казвах — WTF, защо NoScript съществува ???

Това в днешно време не е възможно. Chromium (и Firefox) ти позволява единствено глобално спиране на всички низове, бисквитки и картинки. Признавам си без бой, че при оптика картинките са ми включени. Оттам нататък в адресното поле началото (обикновено там седи катинарчето на https) може да позволиш с две щракания всички низове на съответната страница. Същото беше до не отдавна с бисквитките. Сега броя на щраканията е малко повече, защото Гългъл от известно време се опитват да те накарат глобално да разрешиш бисквитките и (засега) леко те затрудняват да ги разрешиш само за определено място. Много ми липсва детайлно да разрешавам неща.

Хранилка (rss) ползвам в Емакс. В КДЕ има едно приложение akregator, което е почти всичко, което човек може да желае, но проблема е, че може да работи най-много с няколко десетки хранилки. Не става за сериозно използване. Още в тройката на КДЕ беше буболечесто и така и не го оправиха.

Spybook и Гългъл могат ефективно да се спрат от hosts. От много отдавна работя така.

За Spybook има не едно и две хранилища. Например, аз напоследък ползвам това:

https://raw.githubusercontent.com/m66n/blocklists/master/corporations/facebook/all

За Гългъл е малко по-триково. Поне аз не съм намирал хранилища да ми го дават наготово. Но пък за сметка на това известен брой китайци (поне трима много сериозни) дават заобикаляне на Великата, китайска стена през hosts. Това, което правя — е да взема техните списъци и да заменя истинските адреси с 0.0.0.0. Само една нула не винаги работи, както трябва.

От месеци го правя и засега резултата е приличен. Проблем е, че всъщност някак си при спрян js и то през tor, ако посещавам инсталации на Invidio.us, някак си  Гългъл успява да ме хване. Как разбирам ли? Ами на второто клипче (за около пет минути до час) не ми казва 503 forbiden. Значи знае кой съм и ми казва да гледам спокойно.
« Последна редакция: Aug 02, 2021, 01:18 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #159 -: Aug 02, 2021, 11:01 »
Е, go_fire, ти не си ли ползвал и не ползваш ли NoScript? От къде спираш Javascript - от браузъра ли? Как го включваш, когато ти потрябва? Как го включваш за отделни табове или домейни?

Google и FaceBook няма да ги блокираш изцяло в hosts, т. е. няма да им блокираш основните домейни, а само следящите, след като има нещо от тях, което искаш да ползваш. С тях трябва да се оправяш от браузъра.

4096bits, човек, от 12 години ползвам NoScript - знам каква част от страниците работят или не работят без Javascript. В целия Интернет сигурно са много като брой, но са малко като процент. Когато попаднеш на такава - цъкаш на иконката (преди беше в контекстното меню), разрешаваш главния домейн, ако не тръгне - разрешаваш втория и така (може да ги разрешиш за текущата сесия или за постоянно).

Yutube няма да работи без Javascript - и какво от това? Защо ми го посочваш? Как това е аргумент против използването на NoScript като цяло?

Сайтовете, които ползваш периодично си ги настройваш още в началото и после забравяш - само чат-пат ти се налага да цъкаш и да разрешаваш скриптове или да кажеш на нещо да се отваря постоянно в някой контейнер, ако ще се логваш в него или искаш да запомни някакво cookie.

Не ти трябва никаква конзола - Firefox си има Reader View (Ctrl+Alt+R), който прави това, което казваш. Но то от него няма смисъл, след като си блокирал съдържанието от трети страни и просто те така или иначе си липсват тези неща, които искаш да махнеш.

В конзолата аз ползвам elinks, защото ползвам newsboat за RSS  четец, съответно не всички статии идват с пълния текст и само натискам 'o' и ми се отваря в elinks. Всъщност, много малко от сайтовете, за които съм абониран, не могат да се четат дори през elinks - за тях просто си активирам макрото, което ми сменя браузъра на Firefox.

Ти сигурно си мислиш за Browsh, който ползва Firefox в headless режим на заден план.

П. П. Open Selected Links е супер яката добавка, която ти позволява да маркираш текст от екрана и да отвориш всички линкове в маркираното - както активните, така и текста, който отговаря на URL спецификациите.
NoScript съм ползвал и аз. Познах го по иконката му. Но така и не го разучих в детайли. Помня, че спрех ли JS на някои сайтове или се омазваха тотално или просто не зареждаха нищо. Но това са излишни подробности.

В цитата съм подчертал една част. Защо реши, че съм против използването на NoScript? Или ми трябва аргумент против нещо? При мен няма против. Не споря с теб за нищо. Единственото, което правя, е да си изказвам мнението и да задавам въпроси относно нечие друго. Ако ми трябват аргументи, то е за да язясня на отсрещната страна, защо не мисля като нея ( страната ) или за да обосновя несъгласието си с нещо.

Основното, с което не съм съгласен е, че е възможна защита от следенето. И причината ми за това мнение я казвам за трети път. Може  да се защитим само срещу това, за което знаем. В предните си мнения пропуснах да спомена нещо много важно и потенциално разрушително - Intel ME и AMD PSP. За тези подсистеми няма спирачки да следят всичко, което става в компютъра. Какво става след това със събраната информация и евентуалния анализ на същата, не е ясно. Най-вероятно се изпраща някъде, имайки предвид всичко, което се случва.

Но не го смятам все още за особено важно, след като не съм си закупил някоя от машините на Purism.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #160 -: Aug 02, 2021, 11:20 »
Пуризмите струват бая скъпичко. Те са като ябълки за линуксари. А и всъщност не решават проблема. С някакви кракове заковават МЕ и то спира да работи. Но проблемът е, че МЕ не е единственото нещо. В професора се зарежда така наречения Op code.

Не знам запознат ли си с темата, затова набързо ще кажа. Ако си (както предполагам) — просто пропусни този абзац. Процесорите на Интел (и АМД) отдавна не са 80286 по архитекура. След провала на Трансмета, закупиха тяхната технология и я доразвиха. С две думи набора инструкции *86 се симулира. Имаме виртуална машина вътре в самия професор.

Та така наречените op-ове, които сами по себе си представляват bios (firmware, basic OS), не са с отворен код. Никой не знае, какво съдържат. Ако си хазартен тип, можеш да се обзаложиш, че вътре са наблъскани поне още няколко гадости.

Компютрите ни са заразени с вируси далеч преди да са излезли от завода. И в това напълно се съгласявам, че спасение няма.

Но, колкото по-малко информация им даваме, толкова повече ще ги държим гладни. Не можем да се скрием от bigtech, но можем да взимаме мерки, за да не получават всичко наготово.
« Последна редакция: Aug 02, 2021, 11:22 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #161 -: Aug 02, 2021, 12:33 »
Да, Purism-ите са скъпички. Трябва да е оправдана такава покупка.

Не съм чувал за това. Че x86 инструкциите се симулирали. Как е наречено това, че да потърся повечко по въпроса?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #162 -: Aug 02, 2021, 13:33 »
Не можах да намеря във Википедия хубава статия по въпроса. Само общи приказки и вметвания в други статии. Поне научих нещо ново. Оp codes се превежда като — набори от данни.

Архитектурата CISC по начало никога не е била оптимална. Не е ясно, защо е била тя тази, която се е наложила. Но, факта си е факт. На пазара е едно 60-70 години и много нещо е направено за нея. Не можем да я заменим просто така.

Разбира се, IBM са тези, които са я наложили, но защо не се знае.

Та още някъде преди двадесет години около П3 Копермайн и дори по-рано се видя, че няма много, какво да се направи за нея. По същото време се появи Трансмета с младия Линус Торвалдс в редиците си. Те решиха радикално да променят нещата. Вкараха нещо наречено VLIW. Запомнил съм го (явно грешно) като абривеатура на very long instruction word set. Сиреч процесора работи по един начин, но подава на асемблерите нещо съвсем различно.

Същото от Cоre насам правят и Интел. Те наливат буквално една софтуерна прослойка в процесора, която превежда до осем шест. Всъщност това беше от основните проблеми да се направи linux bios. Но точно както се случи с wifi, печ. устройсттва и много други, то това наливане влезе директно в ядрото. Затова вече open bios са възможни и ги има за много платки (особено сървърски), но тази прослойка си остава все така „двоично петно“ (blob), в което никой не знае, какво има.
« Последна редакция: Aug 02, 2021, 13:34 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #163 -: Aug 02, 2021, 18:37 »
Пробвах:

https://github.com/pystardust/ytfzf

и

https://github.com/mps-youtube/mps-youtube

Но поне за мен не работят.

При мен и двете работят, когато са инсталирани от изходния код в хранилищата, които си посочил. Даже със сигурност ще ползвам mpsyt - вече си направих макро в newsboat и видеата ми се отварят директно във vlc, вместо в браузъра, благодаря. Единствено трябваше да си генерирам свой ключ за API-то на Youtube в платформата за разработчици на Google, защото този, който идва с програмата явно го ползват много хора и удря лимитите. След което да конфигурирам програмата в ~/.config/mps-youtube/config.json.


ytfzf е шел скрипт. Като дръпнах хранилището му просто го стартирах и той ми каза кои зависимости ми липсват, инсталирах ги от хранилището на Fedora и си тръгна. Предимството при него е, че не използва API-то на Youtube и съответно не ти трябва ключ и няма как да удариш лимитите за заявки. Прочети docs/INSTALL.md и docs/USAGE.md (пак там има и шаблонен конфигурационен файл). Също може да приема URL от командния ред и да го стартира директно в плейъра, макар да не го пише никъде.

От старата школа съм, където независимостта е степени преди удобството. А удобството е въпрос да си го създадеш сам.

За повечето Линукс потребители е така. Дори ако вземем само това, че трябва да си избереш дистрибуция, да си избереш графична среда, да си избереш приложения и да конфигурираш всичко - то всеки оттам почва, и след това започва да се рови по-надълбоко. Е, да - има и хора, които търсят нещо, по което няма да пипат нищо, но такива са най-вече в лагера на Епъл, а Майкрософт е нещо като компромисен вариант.

Истинстата Опера (до 12) имаше много сладка добавка, която ти позволяваше в quake-ов стил да избираш един по един всеки програмен низ (string), който да се зареди. Като гледах него и гледах NoScript, си казвах — WTF, защо NoScript съществува ???

Това в днешно време не е възможно.

...

 Много ми липсва детайлно да разрешавам неща.

Това не съм го правил. По страниците има бутончета, там където има скрипт и трябва да цъкнеш да го разрешиш ли?
Защо да не е възможно? Абсолютно възможно си е. Просто е много играчка да го правиш на всяка страница. Домейн-базирания подход на NoScript е по-удобен - ползвай него, щом ти липсва контрол. Аз също не искам да ми се инжектира произволен код от произволни места и да ми се изпълнява на машината.

Хранилка (rss) ползвам в Емакс. В КДЕ има едно приложение akregator, което е почти всичко, което човек може да желае, но проблема е, че може да работи най-много с няколко десетки хранилки. Не става за сериозно използване. Още в тройката на КДЕ беше буболечесто и така и не го оправиха.

akregator ми беше първия RSS четец за Линукс, но го махнах по същите причини - тежък и забива. Ти сигурно ползваш Emacs и за електронна поща - аз ползвам mutt и затова ползвам newsboat (който преди беше newsbeuter).
Много години ползвах Thunderbird за електронна поща и през част от това време го ползвах и за RSS четец - той може да върши и тази работа и то отлично. Същото важи и за Evolution, но при него RSS поддръжката трябва да се инсталира отделно.


На https://youtube.com/subscription_manager в дъното на страницата преди имаше едно Export Subscriptions, което ти вадеше OPML файл с всички канали, за които си се абонирал. Миналата година обаче го махнаха и сега можеш да си извадиш списък с всички канали за които си абониран само като си изтеглиш данните от Youtube. RSS потоците им обаче още работят - форматът е:

https://www.youtube.com/feeds/videos.xml?channel_id=<идентификатора-на-канала>
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките
« Отговор #164 -: Aug 02, 2021, 19:12 »
Пробвах:

https://github.com/pystardust/ytfzf

и

https://github.com/mps-youtube/mps-youtube

Но поне за мен не работят.

При мен и двете работят, когато са инсталирани от изходния код в хранилищата, които си посочил.

Сега се сетих, че Гългъл ми е отрязан в hosts и не знам дали в конзолата, която ги пробвах е имало активиран torsocks. Трябва да ги пробвам пак.

п.п. Относно рязането до произход на js. Ами напълно е възможно да има низ, който желая и който не желая с един и същи произход. Но да по-добре с NoScript, отколкото без него.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 33   Нагоре
« назад напред »