Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Кошче => Темата е започната от: petkouzunski в Jan 17, 2010, 22:51



Титла: Проблеми с GMail
Публикувано от: petkouzunski в Jan 17, 2010, 22:51
Здравейте. От поне 3 часа насам имам известни проблеми с gmail. Ползвам thunderbird за проверка на пощата. В началото thunderbird не искаше да ми приеме въобще паролата. Все едно въвеждам грешна парола. През уеб интерфейс влизам без проблем. След първото влизане през уеб интерфейса нещата се оправиха. Но 10мин по-късно (автоматичната проверка на пощата) нещата се повтарят. И това вече има-няма 3 часа. Абсолютно нищо не съм пипал по настройките, което е най-странното.

Някой имал ли е проблеми с пощата си в gmail в последните 3 часа?

P.S.  БТК, ако има значение.


EDIT:
Това току що се показа:
(http://i47.tinypic.com/29e26qa.jpg)


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: b2l в Jan 17, 2010, 22:53
Току що си проверих пощата през thunderbird - нямах проблеми.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: petkouzunski в Jan 17, 2010, 23:04
Вече thunderbird при мен отказа тотално. Само уеб интерфейса още работи...


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: stealth01 в Jan 17, 2010, 23:09
thunderbird/icedove 2.0.0.19 на debian - нямам проблем

п.п. не съм на БТК


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: Lord Bad в Jan 18, 2010, 00:57
В Thunderbird 2.x серията има known issue с gmail, което се проявяваше при много мои познати при login-а - обикновено се изразяваше в това, че ти иска паролата на pop3/imap постоянно... Накрая ми писна, бих му шута на тоя боклук, минах на Evolution и повече не съм имал проблеми. Това едва ли е особено полезен отговор по темата, но просто тя ми напомни колко много ми лазеше по нервите Thunderbird - тоя софтуер Mozilla едва ли не са го отписали и всичко там е правено с краката... С коя версия си ти, между другото?


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: neter в Jan 18, 2010, 00:58
Не е тук мястото да поправяме сбъгясало се приложение под Windows ;)


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: tarball в Jan 18, 2010, 11:06
Не използвайте POP протокол.Gmail отдавна работи и с IMAP.Аз ползвам него като съм изключил POP от настройките на пощата и нямам никакви проблеми.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: Lord Bad в Jan 18, 2010, 11:19
То и под Линукс толкова работи ;-) Не е случаен факта, че всички водещи дистрибуции по default предпочитат Evolution... Колкото до POP - аз ползвах GMail в Thunderbird през IMAP и проблема си беше наличен(а и както казах - не само при мен, ами и при половината ми познати) Каквато и точно да е същината на проблема - той е в thunderbird, а не в gmail.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: vstoykov в Jan 18, 2010, 11:41
Вие се радвайте, че все още не ви излизат подобни съобщения, защото тенденцията е към забрана на криптирането:

(http://2.bp.blogspot.com/_UMFg2U2o-Rk/S0di-TmnYWI/AAAAAAAAAD8/wgWwJQjLP9I/s640/sendmail2.png)

В момента сме на етап "Войната е мир":

“I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace.”
Джордж Буш

(http://farm3.static.flickr.com/2616/4028099814_c97a8933e7.jpg) ($2)

Очаквайте скоро: "Свободата е робство" и  "Невежеството е сила".


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: 4icho в Jan 18, 2010, 13:08
 :) и аз но не съм сигурен дали проблема е от същото естество.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: gat3way в Jan 18, 2010, 13:22
Цитат
Вие се радвайте, че все още не ви излизат подобни съобщения, защото тенденцията е към забрана на криптирането:

Кое точно ти даде повод да си извадиш такива изводи?


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: vstoykov в Jan 18, 2010, 15:19
Екстраполация.

Криптирането обезсмисля запазването на данните. Защото няма да има данни, които да се запазват (само "бял шум").

Преди време протестирахме срещу запазване на данните. Сега протестираме за това тези запазени данни да се ползват по определен начин. А утре може и да ни е забранено да протестираме за каквото и да е.

Чудя се защо безплатните пощи като mail.bg, abv.bg, email.bg и т.н. все още не изискват лични данни в съответствие със законодателството ($2)? Защо и те като мобилните оператори не изискват регистрация? Надявам се с последния си въпрос да не съм дръпнал прекалено силно дявола за опашката...




Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: angie_bg в Jan 18, 2010, 15:40
Петко, за Firefox има едно малко допълненийце, което се казва WebMail Notifier. Работи добре с Google и Yahoo, в списъка има още няколко, но не можеш да го конфигурираш за произволна поща - напр. за abv.bg или mail.ru.
На определен интервал проверява пощата, може да се проверява и принудително и отваря всяка пощенска кутия в отделен таб.
може би това ще ти свърши работа.
Успех!


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: gat3way в Jan 18, 2010, 16:39
Бах, не съм съгласен с това

Цитат
Криптирането обезсмисля запазването на данните. Защото няма да има данни, които да се запазват (само "бял шум").

Преди време протестирахме срещу запазване на данните. Сега протестираме за това тези запазени данни да се ползват по определен начин. А утре може и да ни е забранено да протестираме за каквото и да е.


Ами, според мен вие не знаете срещу какво точно протестирате. Криптирането не обезсмисля data retention-a. Ако го обезсмисляше, нямаше да се хвърлят толкова усилия, за да го наложат, особено предвид очакваната реакция. Ако беше просто безсмислено хрумване, нямаше да излязат на глава с бизнеса, защото това са разходи, които няма да се съгласят да направят ей така щото на някоя фуражка така й било хрумнало. Проблемът не е в съдържанието на комуникациите, абсурдна е самата идея това да се пази - просто техническа възможност няма. Това което им трябва е кога и с кого са били тези комуникации. И това е достатъчно важно и им върши достатъчно работа. Примерно когато избухна скандала с Красьо Черния, всичките медии раздуваха  с кого и кога си е говорил, addressbook-а му се наду до някакви безумни мащаби, достатъчно е просто някой да е говорил с него и следва проблем. Никой не се поинтересува какво са си говорили. Може да са си честитили имен ден да речем, а може и да е уговарян резултата по някое дело, това няма значение. Важното е с кого е приказвал, какво е приказвал няма значение.

Условно, съдържанието на комуникацията, payload-а на TCP пакетите ти там, това може да наречем "данни" и това можеш да опазиш, използвайки разни криптоалгоритми. Значи има достатъчно софтуер реализиращ криптирани комуникации, от друга страна продават криптотелефони, можеш да ги ползваш, никой няма как да ти подслуша разговора. Хедъра на TCP пакетите обаче няма как да го криптираш и не че не можеш да злоупотребяваш по този параграф, но е неудобно най-малкото. Информацията от TCP хедъра (src/dst адреси, портове, timestamp кога е изпратен и т.н.) условно можем да наречем "метаданни". Сега, примерно можеш да ползваш някакви onion routing истории като tor и i2p, можеш да ползваш полулегално чужди wifi мрежи, аналогично при телефоните има разни callback услуги, разни VOIP оператори ти осигуряват известна анонимност, не е като да не можеш да мамиш. Ма не е достатъчно удобно и повечето хора не биха си жертвали времето и усилията, само защото са параноични.

Реално погледнато, от този закон губи бизнеса, защото на всички е ясно в какво ще се превърне МВР (макар че те отдавна са си изпълнителен орган на нелоялната конкуренция и охрана на наркобандюгите). Обаче бизнесът много-много не се обажда и си трае, а протестират обикновени хора, които обективно погледнато трудно могат да си аргументират позицията (по новините даваха репортаж от  протеста - имаше пенсионери дето протестират срещу ниските пенсии, имаше и някакъв пич дето протестира щото щели да му "слухтят скайпъ").

Та стана много оффтопик, просто исках да кажа, че метаданните ти са това, което искат да пазят, не самите данни. Тези, които ги мислят тези неща не са прости хора. На тях им е ясно че със силната криптография, нещата отдавна са излезли извън контрол. Нито патенти, нито експортни ограничения, нито опити за налагане на алгоритми с key escrow наклонности, са попречили досега. Тепърва да тръгнат да забраняват криптографията, няма как да стане, просто отдавна са изтървали тази възможност. Направили са си сметката, разбрали са че data retention глупостите ще са по-ефективни и по-безболезнени за прокарване и така. Просто е невъзможно който и да било да се пребори с факта, че силната криптография е достъпна за всички - не и при положение, че има достатъчно много публично-достъпна информация, че има достатъчно много хора, които са наясно как се правят нещата и при положение, че дори се изучава из разни университети.

Цитат
Чудя се защо безплатните пощи като mail.bg, abv.bg, email.bg и т.н. все още не изискват лични данни в съответствие със законодателството? Защо и те като мобилните оператори не изискват регистрация? Надявам се с последния си въпрос да не съм дръпнал прекалено силно дявола за опашката...

Доколкото знам, законът касае телекомуникационните оператори, доставчиците на онлайн услуги не попадат там. А и какво значение има - да събират netflow информация от доставчиците е напълно достатъчно.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: vstoykov в Jan 18, 2010, 19:01
По-горе имах предвид, че може да се ползва VPN тунел до сървър в държава, където не се изисква пазене на логове. Ако този сървър се ползва от 1984 други потребителя няма начин да се разбере кой какво е правил, дори и доставчика на Интернет на този сървър да логва всичко (или поне така си мисля) - трафика на всички ще е "смесен". Локалният доставчик на Интернет ще види само, че има някаква криптирана връзка до сървър в чужбина.

Освен това има безплатни доставчици на такава услуга, които твърдят, че не пазят логове (или пазят - може би това е сиренцето, с което хващат наивни мишки?).

Цитат
Чл. 2. (1) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, съхраняват за срок 12 месеца определените с тази наредба категории данни.

(2) Предприятията по ал. 1 съхраняват и данните, свързани с неуспешни опити за повикване.

(3) Предприятията по ал. 1 не съхраняват данни за повиквания, когато не е установена връзка.

Такива са доставчиците на услугата "безплатна електронна поща".



Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: go_fire в Jan 18, 2010, 19:30
Първият от доста отговори насам в темата.
-----------------------------------------------
Lord Bad  съвсем си ти е точен отговора. Оня боклук М$ Шиндош от няколко месеца разполага с порт на Еволюцията. Ползвай него!

И да  petkouzunski, следващият път, когато имаш питане за анти ОС, моля задай го в калдата, дир или дата.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: gat3way в Jan 18, 2010, 19:31
Хм, глупаво, не случайно не могат толкова време да го прокарат. "Услуги" има прекалено широко тълкувание, по тази логика и блог да имаш, ще трябва да им предоставяш информация. Както и да е, идеята за data retention по принцип не е толкова лоша, аз поне я подкрепям (с риск сега да наскочат разни хора, които да ми обясняват какви са ми човешките права). Лошото е че в България очевидно нито ще напишат като хората закона уреждащ тези неща, а за контрола не ми се мисли.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: petkouzunski в Jan 18, 2010, 20:34
И да  petkouzunski, следващият път, когато имаш питане за анти ОС, моля задай го в калдата, дир или дата.

Драги ми г-н Кашик, когато имам въпрос относно "анти ОС" (толкова точно определение!) ще го задам на всяко друго място, но не и тук. В това може да си сигурен. Но докато нямам такъв ще помоля както теб, така и другите с подобен род комплекси да не ми акат (да не казвам "серат") в темата, а да избиват комплексите си на описаните от теб места. Ако не си разбрал точно проблема, моля питай, ако имаш желание. Ще обясня по-подробно за да успееш да вникнеш в същината.

Благодаря на всички за проявеното търпение и желание за помощ.

P.S.  Същото е и с thunderbird 3. Друг клиент предполагам ще свърши работа.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: go_fire в Jan 18, 2010, 21:00
Петко ти да не си шмъркан нещо???

Десет човека ти казахме, че буревестника е боклук, че POP е изживял времето си протокол и да ги смениш и двете, а ти се заяждаш. И екраните дето даваш са от "ОС", която аз нямам и повечето тук, въпреки, че програмата, за която питаш е многоплатформена. Я пий едно кайве и се успокой!


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: tonitochev в Jan 18, 2010, 22:06
С риск да се изложа и може би не е по темата, но може ли някой да ми обясни ползата от използването на такива програми пощенски клиенти ли са какво са. Защо питам. Еми пробвах да използвам такова нещо и ми се вижда безмислено, при положение, че от браузъра директно си влизам в Gmail и си чета пощата. Там ми се пази, там ми се филтрира и така на татък.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: plandz в Jan 18, 2010, 22:41
С риск да се изложа и може би не е по темата, но може ли някой да ми обясни ползата от използването на такива програми пощенски клиенти ли са какво са. Защо питам. Еми пробвах да използвам такова нещо и ми се вижда безмислено, при положение, че от браузъра директно си влизам в Gmail и си чета пощата. Там ми се пази, там ми се филтрира и така на татък.

Според мен няма риск за излагане.И аз мисля така и щях да попитам същото,но ти ме изпревари.Бъдещето май е на уеб-пощите.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: gat3way в Jan 18, 2010, 22:57
А уебмейла как ще си го гледате офлайн?


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: petkouzunski в Jan 18, 2010, 23:13
Лично аз на моменти ползвам изключително лоша свързаност. Един ден се мъчих почти 15 минути да отворя gmail през уеб интерфейс. След този момент си качих клиент. На мен ми е по-лесно да ползвам клиент - всичко ми е подредено и пред очите. А и като отворя 20+ таба ми е малко трудно да превключвам между тях без да се изгубя. Да не забравя момента, че доста често е желателно да реагирам веднага при получена поща, а с уеб интерфейса ми е малко трудно да го правя. В момента се сещам за това.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: vstoykov в Jan 19, 2010, 00:01
Предимството да ползваш POP3 клиент е, че можеш да си изтриваш пощата от сървъра периодично (не видях начин това да става автоматично - пощата стои в All Mail или Trash след като се изтегли). И ако случайно ти влязат в пощата да душат там ще видят най-новите писма, а до старите няма да могат да се докопат.

Ако случайно нямате мания от следене и подслушване - ползвайте си IMAP и/или само уеб интерфейса ;)


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: petar258 в Jan 19, 2010, 01:24
За хората които пишат за криптирането ще напиша че може би не е случайно че точно ДАИТС е собственик на нов суперкомпютър. И ни замазват очите с разни цивилни приложения за него. А точно с такъв компютър криптираните сесии могат да се декодират може би за дни.  ;)


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: tonitochev в Jan 19, 2010, 06:40
А ха. Явно има смисъл да се ползват подобни програми единствено при лоша свързаност, Щото поне при мен няма такова нещо. Дали ще ползвам клиент или директно ще си погледна на страницата на Gmail не виждам разлика, освен излишен трафик с клиента и харчене на място на хард диска.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: gat3way в Jan 19, 2010, 09:51
Цитат
За хората които пишат за криптирането ще напиша че може би не е случайно че точно ДАИТС е собственик на нов суперкомпютър. И ни замазват очите с разни цивилни приложения за него. А точно с такъв компютър криптираните сесии могат да се декодират може би за дни.

Ами не е така, въпреки че е разбираемо защо мислиш по този начин. Моят съвет е да прочетеш някоя хубава книжка, свързана с криптографията (на Bruce Schneier Applied Cryptography е много добър пример - просто написано, не товари с излишна математика, а и дава човека забавни примери). Дори в уикипедия има много хубав cryptography портал с доволно много статии, хората малко или много се грижат да си ъпдейтват нещата и да ги направят разбираеми.

По темата, има си практически ограничения, някои неща не могат да се чупят дори със суперкомпютри. Има алгоритми, срещу които няма открити (поне няма публично известни) практични атаки, по-успешни от грубата bruteforce атака срещу ключа. А примерно 128-битови ключове не могат да се счупят дори с цялата изчислителна мощ на човечеството за нормални срокове от време. Гледал съм разни забавни сметки, където доказваха, че разбиването на  256-битовия AES ключ в нормални срокове от време (да го доживееш се има предвид) е невъзможно, защото дори да се построи такъв компютър, енергията необходима за да се захранва, надхвърля многократно тази, която използват хората в момента.

Това е при условие, че няма открита слабост в масово използваните крипто-алгоритми разбира се. Да, има хора които се занимават с такива изследвания в секретни условия (примерно една зла трибуквена организация), но трябва да са много малоумни че да тръгнат да споделят резултатите си с родното МВР.

Елементарен пример: keyspace-a на AES-256 примерно се състои от 2^256 различни ключа. Според големите глави физици, тази част от вселената, която можем да наблюдаваме се състои от 10^80 атома. Тоест възможните AES ключове са почти колкото атомите.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: Acho в Jan 19, 2010, 10:04
@petko
Че как работиш с 20+ TAB-а ? Това си е сериозно нещо. Как ги запомняш, в кой - докъде си стигнал и т.н. А иначе и аз ползвам от офиса ми POP3, макар и за моя си мейл сървър. Но ако е НА ПЪТ, тогава IMAP-а е полезен. А като няма друго и PINE върши работа в краен случай.


Титла: Re: Проблеми с GMail
Публикувано от: go_fire в Jan 19, 2010, 19:10
За хората не ползвали никога клиент, добра алтернатива са различните "осведомители" за поща, например в лисунгера. Който обаче веднъж е ползвал програма, едва ли би се върнал на web. Просто дори с Аякс е несравнимо удобството и ползваемостта.



За сведение и нещастие на Стойков, специално GMail никога не трие нито едно писмо. Това, на което кажеш да се изтрие просто спираш да го виждаш иначе добрия Гошо си го държи на сървърите. И това го обявиха още в деня когато пуснаха публичната бета на пощата.