Покажи Публикации - cybercop
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 376
61  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: защо трябва да преинсталирам Debian wheezy ? -: Oct 21, 2019, 11:34
И така на въпроса, защо след като преди години бях зарибен че като сложа линукс няма повече да се налага да преинсталирам
сега това идва на дневен ред
репозиторитата за wheezy са изключени и какво следва ?

Да се махам ли от Дебиан за да не повтарям това след още пет години или какво ?
И какво друго да ползвам за сървър ?

Благодаря
Ако проблемът е само в хранилищата, можеш да добавиш едно archive в адреса и да станат отново активни.
deb http://archive.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free
Ако искаш надграждане, променяш wheezy на jessie в редовете с основните хранилища (main, contrib и non-free и коментираш всички останали хранилища.

След това изпълняваш :

su
apt-get update
apt-get dist-upgrade
apt-get update
apt-get install -f
apt-get update
apt-get dist-upgrade
reboot

Това, което ти обяснявам е, като за начинаещ, а не на човек, администрирал сървър под Debian повече от пет години.
Ако избереш CENTOS ще ти се наложи да преинсталираш през 10 години.
Ако избереш Arch, никой не знае, кога ще преинсталираш.
62  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Arch XFerience-Българска дистрибуция ли е? -: Oct 17, 2019, 14:03
Извинявам се. Да попитам.
Основният принцип на сигурност на една дистрибуция е следният : Колкото по- малко ръце са я пипали, толкова е по- чиста дистрибуцията. Затова, ако търсиш сигурност/безопасност е желателно да инсталираш дистрибуция от първа ръка. Т. нар. "базови" дистрибуции. Може би, ако не е забъркана директно с търговска компания, като Debian и Arch ще е още по- добре, но не е сигурно. Аз лично не съм убеден.  Каквото ти трябва ще си го инсталираш сам и то от официалните хранилища на дистрибуцията. Това, че някой ти казва "Вервай ми", вече не върви след прочутото изявление на царя.
За тези години на непрекъснато тестване на боклуци, вече да си усвоил поне една базова дистрибуция.
63  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Arch XFerience-Българска дистрибуция ли е? -: Oct 17, 2019, 11:22
Но съвсем го разбирам човека, защото някога и аз съм бил на неговото място със слаб до нулев Английски.
Все пак, добре е, когато не забравиш и българския.
... моралът на тази история...
Като го прочетох се сетих за поуката от историята в една доста весела песничка (на края на клипа):
https://youtu.be/Gtffv9bpB-U?list=RDGtffv9bpB-U
64  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: centos 8 -: Oct 03, 2019, 17:04
Моето предположение е заради компресирането. Освен това дърветата „Б“ по принцип са по-оптимизирани за достъп. Не случайно същия алгоритъм се ползва и при SQL.

Компресирането е изключено. Включвах го само веднъж да видя, какво ще стане. Изключително елементарно е. Мисля, че и XFS е с b-tree структура, но при нея, браузърите си зареждат бавно, като под ext4.
65  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: centos 8 -: Oct 03, 2019, 15:37
Ама за тази работа си има(х)ме Райзър.
Аз така и не я пробвах. Докато стигна до ниво "експерименти с файлови системи", поддръжката за нея беше премахната.

Колкото до btrfs, някой може ли да ми каже, защо само при нея, Chromium базираните браузъри зареждат от два до три пъти по- бързо при първо стартиране, отколкото под ext3/4 и XFS ?
Предполагам, че зарежда кеша по- бързо, но не знам причината за това.
Виждам, че има доста запознати с тази файлова система колеги или поне доста активно коментиращи.
66  Linux секция за напреднали / Начини за увеличаване на бързодействието / Re: Оптимизации на Линукс десктоп -: Sep 10, 2019, 09:40
Аз ползвам стандартни ядра и правя много малки промени по конфигурационните файлове. Обикновено, само сменям отсрочката преди стартиране от конфигурацията на GRUB (2 секунди са ми достатъчно)
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT=2
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=""
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

и задавам vm.swappiness=10 в /etc/sysctl.conf

Но, имам много малко стартирани услуги, не ползвам графични шарении, анимация при стартиране, мениджъри за обновление и автоматична проверка за такива.
https://i.postimg.cc/8kW8DqYt/service.png
Компютъра от който пиша е под Ubuntu 18.04, инсталирана върху ext4 с netplan+NM. Под btrfs, някои приложения, като Chromium базираните браузъри стартират над два пъти по- бързо при първо стартиране (има някаква игра със зареждането на кеша), но в момента не бързам за никъде. Когато правя инсталация за други хора, инсталирам върху btrfs за да са доволни. Така е и при някои от моите компютри.
П.П.: Като погледнах снимката се сетих, че съм нашарил малко и конфигурацията на Bash, но това не се брои за оптимизация.
Понеже става въпрос за десктоп, да споделя, че в Ubuntu 18.04 ползвам GTK2 базирана добавка xfce4-whiskermenu-plugin от Ubuntu 16.04. Добавката за 18.04 е GTK3 базирана и просто не е на мястото си в GTK2 базирания xfce4-panel, каквито и опити за интеграция да правих.
67  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблем с USB Wi-Fi карта -: Sep 07, 2019, 15:44
Зрдавейте на всички.
На кратко за проблема;
Проблема е че, след като премина в режим монитор със следната USB, картата, медел TL-WN722N, интернет връзката прекъсва и
системата KALI LINUX, не разпознава въпросната карта, (като част от общия хардуер). Следователно аз не мога по никакъв начин да възстановя интернет връзката към тази карта. Обаче ако деактивирам режима на монитор и рестартирам нетлорк менажера всичко се оправя. Къде е проблема.
Аз все още ползвам такава карта и тя работи с модула на Atheros (ath9k). В Ubuntu, модулът е прикачен в комплекта към ядрото, а в Debian, инсталирам firmware-atheros. С богинята на смъртта, избягвам да имам вземане-даване и не знам, как са нещата там.
Какво ти казва за устройството "lsusb" ?
68  Нетехнически теми / Коментар / Re: Debian 10 -: Jul 09, 2019, 10:24
... обаче, защо Arch например да не става за сървър? Това е най-стабилната система, която съм ползвал. Не е мръднала. В Убунту например все ще се появи някой проблем със зависимости.
Ами питай тези, които администрират сървърите. Факт е, че не го правят, а сред тях се съмнявам да има аматьори, които не са чули за Arch. За теб може и да е стабилна, но на друг, който е вложил 6+ цифрена сума в бизнеса си и конкурентите го дебнат, да му го отхапят, може да не иска да ползва дистрибуция, която се променя всеки ден. Колкото до Ubuntu - не си спомням, кога съм имал проблем със зависимостите. Но, почти не ползвам PPA. Персоналните хранилища са си персонален проблем на техния ползвател.
69  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Springdale linux 7.5 -: May 21, 2019, 13:07
В смисъл, че учиш в Масачузетс и са те накарали да го ползваш ли ? YUM базиран, нищо не означава.
За принтерите на HP си има hplip и графичния интерфейс към него - hplip-gui. Поддръжката е много добра.
70  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Firefox problem -: May 20, 2019, 16:00
Не можах да разбера приставката става или нестава за ESR?
Става. Но, трябва да избереш приставката за FF60.
https://i.postimg.cc/jjKhdLcT/FF60-ESR.png
71  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Firefox problem -: May 20, 2019, 11:20
@kingfisher : Благодаря ! Добавката свърши добра работа.
72  Сигурност / Системна Сигурност / Re: Firefox problem -: May 19, 2019, 13:38
Откакто се появи FF quantum нещата много се промениха за добро. Лисицата вече е много пъргава и ако и се На един от компютрите Centos 6/i686 съм  с FF 60.4.0esr (32-bit). Има официален пакет. Единственот условие е процесора да има SSE2. Някои от старите атлони (i686) нямаха SSE2.
Точно с тази версия патя в момента. Заради невалиден сертификат не работят доста добавки, включително пакета с българската локализация.
73  Нетехнически теми / Коментар / Re: redhat маха iptables ! -: May 11, 2019, 13:05
Болката специално за нея ли е? За btrfs имаше дискусия защо се маха или аз бъркам нещо? Същият рев го имаше и при махането на ReiserFS, нали?
За нея и, че по принцип така не е редно да се прави. Не става въпрос за файлова система, на която създателят е отишъл в затвора и поддръжката и е изхвърлена от Linux ядрото. Става въпрос за една от най- динамично развиващите се нови файлови системи, създадена за Linux и поддържана от Linux ядрото. Не виждам друга причина за премахване на поддръжката, освен чисто административно лансиране на XFS.
74  Нетехнически теми / Коментар / Re: redhat маха iptables ! -: May 11, 2019, 11:19
Не мисля, че може да се говори за силово отхвърляне/налагане. Просто xfs е файловата система, която се предлага по подразбиране при оразмеряване на диска. Свободен си да избираш между ext2/3/4, xfs и още нещо (май).
Но, това нещо, май не включва btrfs.
75  Нетехнически теми / Коментар / Re: redhat маха iptables ! -: May 11, 2019, 10:57
Цитат
Силово лансиране

като systemd :P
Има съществена разлика. Няма как да избираш система за инициализация от списък по време на инсталацията. По принцип, може, но никоя от "важните" дистрибуции не е предлагала алтернатива в това отношение. Ако не искаш Debian, ползваш Devuan, ако те устройва. Но директно изхвърляне на поддръжка на файлова при наличие на такава е друго нещо.
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 376