Покажи Публикации - v_badev
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 93
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Идея за безплатна енергия -: Oct 26, 2012, 12:03
Тази тема става все по-забавна ;D
2  Програмиране / Общ форум / Re: системни и приложни езици -: Oct 26, 2012, 10:00
Нe съм убеден, rip е 64-битовия instruction pointer.
Честно казано не погледнах инструкцията, вдиях че се ползват 32 битовите регистри и реших че ще работи на 32 битов процесор. Silly me  :(
3  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Сървър за съхранение на информация -: Oct 26, 2012, 09:41
Debian пускат нова версия на 3 (или 5) години, което прави тяхната поддръжка съпоставима с тази на Centos & RedHat.
Debian пускат нова версия средно на две години и полвина, като поддръжката спира точно една година след пускането на новата стабилна версия. Тоест поддръжката на RedHat е в пъти по-дълга.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Vivacom IPTV set-top-box -: Oct 26, 2012, 09:38
Както можете да забележите тук: http://homesupport.cisco.com/en-eu/gplcodecenter

За това дали аз ще ги съдя, ами няма да ги съдя, има си хора за това .. ето тези: http://www.gnu.org/licenses/gpl-violation.html или http://gpl-violations.org/ - просто трябва да им се прати мейл :)
На теория си прав, ама gpl-violations имат прекалено много устройства за които да се съдят и прекалено малко хора и време. Може да им пишеш, но най-вероятно докато стигнат до твоят e-mail Vivavom ще са ти сменили STB-то със следващото поколение.

Също така имай в предвид че всички дела водени от gpl-violations са били за използване на BusyBox, а не на Linux. Просто никоя компания със съществено участие в Linux не иска да съди производителите на хардуер за нарушаване на лиценза.

П.П.
Докато сме на темата ето един линк по темата за съденето и нарушенията на GPL - http://mjg59.dreamwidth.org/10437.html?thread=301509#cmt301509.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Vivacom IPTV set-top-box -: Oct 25, 2012, 15:23
Начина да получиш кода от Huawei е точно като ги осъдиш за нарушаване на GPL 2. Проблема е че ти не си техен клиент, така че не съм сигурен че дори и това може да направиш. Иначе е добра политика първо да ги питаш любезно на адресите за контакт на сайт им.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Vivacom IPTV set-top-box -: Oct 25, 2012, 15:19
Добре де, Huiawei дават dev kit + някакъв source  на линукс който vivacom си го преправят по техните си нужди и го пускат на пазара, как да не са задължени да пуснат промените?
Това което ти казваш е все едно да си изтегля от huawei линукса да си го build-на и да го флашна на vivacom устройството и то трябва да работи?
Vivacom най-много да са писали някаква програма работеща на STB-то, но не са длъжни да ти дават нейният код според никой лиценз. Също така дори и да получиш всичкият код на ядрото от Huawei (в което дълбоко се съмнявам), GPL 2 не задължава производителя да ти даде достъп за да може да го флашнеш.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Идея за безплатна енергия -: Oct 25, 2012, 13:53
Всеки момент очаквам някой тук да обясни че чрез електролиза на вода може да се добива енергия.
Това провокация ли е? Защото обяснението за добиване на енергия, в което основна роля играе точно електролиза на вода, е дадено от Илия Вълков (Юл Браун), а продуктът се нарича Браун газ :) Та дори напоследък успява лека полека да се доказва пред материалната цел, за която говорих одеве, и може да се намерят на пазара електрожени и устройства за икономия на гориво за конвенционалните автомобили, които работят с него.
А за физиката и основните ѝ принципи... Вече писах мнението си за това няколко пъти, но пак ще го кажа - големите открития във физиката винаги са били в някакъв разрез с предишните общоприети принципи, та не съм съгласен, че въображението на човека (което всъщност ражда изобретенията) трябва да се ограничава от някакви граници :)

Разбира се че е провокация. Според първите два закона на термодинамиката, енергията която ще получиш при реакцията на водород с кислород е по-малка от енергията нужна за получаването им от вода. Разбира се съществува вероятност с митичните устройства на Илия Вълков и Мирчо Табаков от Горни Богров от водата вместо водород и кислород да се получават съвсем други газове, ама това ще го повярвам, когато видя хубав чертеж в научно издържана статия, която не е публикувана в жълт вестник/сайт. Ще е добре в нея да се обяснява и как точно се нарушават/заобикалят законите на термодинамиката. Обяснения като това от Списание 8 са писани от невежи за невежи:
Цитат
Създаденият от него генератор превръща водата в енергия. В изключително мощно гориво, единственото земно вещество, достигащо температурата от 6000 градуса на Слънчевата повърхност. Субстанцията придобива и някои направо мистични свойства, в които обаче на практика няма нищо мистично. Променя температурата си в зависимост от това към какво се насочва, буквално изпарява боклука, справя се дори с ядрените отпадъци – нещо особено актуално в последните месеци.

А това за фантазията са глупости. Дай пример за някой, който през последните 100 години е направил голямо откритие във физиката без да е наясно с текущите принципи в тази наука.
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: каква дистрибуция 32 или 64 -: Oct 25, 2012, 13:44
@cybercop - повече от 5 години ползвам 64 битова инсталация с 2GB РАМ на домашното PC с текущите версии на Gnome и само с пускане на виртуални машини съм успявал да я запълня. Иначе се е случвало да пиша софтуер на Java (а NetBeans + GlassFish много обичат RAM), играл съм доста игри (с Wine и native) и рядко си затварям табовете във Firefox. Даже доста време ползвах Azureus  за torrent клиент.

@STormDevil - за машина с 4GB рам просто не трябва да се замисляш. Не че 32 битовата ще работи лошо с такъв хардуер, просто с 64 битова дистрибуция производителността е по-висока.
9  Програмиране / Общ форум / Re: системни и приложни езици -: Oct 25, 2012, 13:34
Кода, който gat3way е дал ще работи на всеки 32 или 64 битов x86 процесор.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Идея за безплатна енергия -: Oct 24, 2012, 16:48
Винаги съм се възхищавал как някои хора оборват физиката и химията, без да имат ни най-малка представа от основните им принципи.

Всеки момент очаквам някой тук да обясни че чрез електролиза на вода може да се добива енергия.
11  Програмиране / Общ форум / Re: системни и приложни езици -: Oct 24, 2012, 12:26
Основният проблем с писането на асемблер е че кода не може да се портне за друг процесор, а трябва да се пренаписва изцяло. Не случайно в повечето операционни системи почти няма код на асемблер. Дори и в ffmpeg асемблер се ползва много рядко и е опционален.
12  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: каква дистрибуция 32 или 64 -: Oct 23, 2012, 09:51
Тези спорове най-добре се водят с резултати от тестове под ръка. Ето малко за четене - http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_1210_3264. В почти всеки тест 64 битовото Ubuntu бие сериозно като производителност 32 битовото. Така че ако имаш повече от 2 GB RAM директно скачай на него. С 2 или по-малко 32 битовата версия може и да се представя по-добре.
13  Програмиране / Общ форум / Re: системни и приложни езици -: Oct 22, 2012, 18:00
Като знам начина на изразяване на go_fire, най-вероятно Смоку е Python, а бъзик е Basic.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Преместване на /home? -: Oct 22, 2012, 16:08
/off-topic
crystalwater, ти какво си учил в ТУ-София че са те заточили на 3.11?
Аз съм учил там по същото време и съм работил на DOS, Windows 3.1x, Windows 9x, OS/2 и Linux. Даже по едно време трябваше да програмираме на машинен език едно малко компютърче с 8 битово CPU без OS.
От всички OS с които трябваше да работим само за Linux ни обясниха горе-долу как се работи с него, като отделиха по-малко време на Linux-а отколкото на vi. Явно се приемаше че всичко по Windows и DOS си го знаем.
15  Игри за Linux / Общ форум / Re: Wrack -: Oct 22, 2012, 09:49
От снимките и клипчето ми прилича на поредният клонинг на Quake 3.
Страници: [1] 2 3 ... 93