Покажи теми - Ekspert
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gnome 3, разни благинки за споделяне включете се! -: Mar 12, 2014, 16:47
Аз да не видя нещо и ... абе по подобие на темата всичко за XFCE, и аз да пусна една такава за Gnome, че то срамота един вид.
Та на въпроса, много ме мъчеше липсата на в наутилус аудио превюто което го имаше в предните версии, ама днес като си ровех по други причини се присетих и за това, та накратко намерих готово решение тук, инсталират се gstreamer plugins bad good ugly ( аз вече ги имах инсталирани), и допълнително се инсталират gnome-sushi, sushi и sushi-plugins, после кеффф, кликваш на mp3-та и със space пускаш музиката, не е като преди само да посочиш ама пак се ядва, освен това може да преглеждаш бързичко и разни други файлови формати.
Ще съм благодарен ако някой даде идея за добавяне на допълнителни бутони към наутилуса, и също така къде аджеба е .mo файла в който да се редактира превода дето е в папката downloads и public за възможноста да се споделят файловете. Търсих го ама не е в nautilus.mo и вече се изчерпах.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ето начин да се спре screensaver ! -: Nov 27, 2012, 10:13
Стартиращ скрипт който спира скрийсейвъра при пускане на определена програма, мен ме тровят vlc и firefox като си пусна филмче от някой сайт.
Отваряме gedit и в него копираме:

Код
GeSHi (Bash):
  1. #!/bin/sh
  2. gnome-screensaver-command -i -n vlc -r "playing video" &
  3. pid=$!
  4.  
  5. stop_inhibitor(){
  6. kill $pid
  7. }
  8.  
  9. trap stop_inhibitor SIGINT SIGTERM
  10. /usr/bin/vlc "$@"
  11. stop_inhibitor

Като на мятото където е vlc пишем програмата която е нужно. Ако имате по добри предложения пишете все на някой ще потрябват.
P.S. Пропуснах да уточня че след спирането на програмата пусната с този скрипт, screensavear-а си продължава да работи, и не е нужно да се рестартира.  [_]3
3  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Ще е възможно ли да се добави нов раздел във форума ? -: Sep 22, 2010, 22:33
Както си цъках по нета и се сетих че във форума липсва секция за ревюта на програми (или аз не съм попадал на такава до сега), което си е минус за повечето потребители.
Въпроса е има ли възможност да се направи такъв, където ще може да се правят кратки ревюта на програми, с което ще се улеснят много нови и не толкова нови потребители, все пак не всеки има времето да рови търси и опитва различни програми, но всеки може да драсне няколко реда с отзиви за изпробвани такива и проблеми и решения при ползуването им.
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Добавяне на типографски знаци в клавиатурната подредба РЕШЕН -: Sep 05, 2010, 11:45
Понеже не ми достигат някои знаци които са във фонетичната подредба малко промених файла в /usr/share/X11/xkb/symbols/bg като си добавих необходимото във кирилицата:
1-ы  Cyrillic_yeru
2-® registered
3-№ numerosign
4-© copyright
5-°  degree
6-€  EuroSign
7-§  section
8-±  plusminus
всичко това е добре, обаче остана един знак който ми вади душата и нямам иде как да добавя това е знакът за многоточие „
който не се изписва с три точки, въпроса ми е имате ли някаква идея как да го добавя към подредбата че аз вече се изчерпах от към идеи  ???
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Решен проблем при Импорт/Експорт на сертификати в Icewesel/Firefox -: Jul 07, 2010, 09:58
Не съм сигурен дали това ще е от особенна полза, но все пак...
Преди време ми се наложи да инсталирам нов банков сертификат с което нямаше проблем, но при опит да ги експортирам Iceweasel/Firefox ми съобщаваше за грешка и не експортваше нищо. Открих причината съвсем случайно.
Решението:
Ползвам Tor бутон за сърфиране от време на време, и това се оказа проблема. Деактивирането на добавката позволява успешен импорт/експорт, след което може пак да я активирате.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gedit и проверка на правописа -: Jul 27, 2009, 14:52
Това е за всички които имат проблем с проверката на правописа в gedit и pidgin.
При gedit проблема е че не проверява на български, дори и да се укаже езика, при pidgin проблема е че всяка дума написана на български се подчертава като грешна.
Решението:
редактира се файла bg_BG.aff който се намира в  /usr/share/myspell/dicts (при debian или го намирате във вашата дистрибуция)
като се подменя първия ред: SET microsoft-cp1251 със  SET cp1251 и това е.
Успех.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблемче с флаш -: May 08, 2009, 11:48
Изникна ми проблемче при флаш чатовете, не може да се пише на кирилица, примерче за това е http://www.conquiztador.bg
Ако някой има идея как да се оправи това ще съм благодарен. Потърсих нещо по въпроса, но не намерих нищо което да помогне или да ме насочи.
Благодаря.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gedit и проверка на правописа -: Apr 09, 2009, 23:24
Нещо ново или старо ми изникна изневиделица с gedit, нямам идея дали е от скоро или отдавна, но не мога да подкарам проверката на правописа на Български. Има си я но всички думи ги разпознава като грешни и трябва да ги вкарвам на ръка в потребителския речник, което не е много удобно. Пробвах с линк към речниците обаче gedit стана много тромава при зареждане. Някой има ли опит с такъв проблем, на мен ми се случва за първи път, не намерих нещо по въпроса и в google, имам инсталирани речниците за spellcheck но gedit не ги ползва.
Дистрото е Debian Lenny с Gnome
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Автоматично прекратяване на неактивна сесия ? -: Mar 25, 2009, 14:38
Здравейте, имам следното проблемче, имам компютър с инсталиран debian leny с GNOME, на който има 10 юзера, проблема е че юзерите след като си свършат работата не излизат от акаунтите си и оставят всички приложения пуснати , най вече офиса, и компютъра запова да се пържи  ;D . Въпреки молбата всеки да си излиза от сесията, никой не си дава труда.
Това което търся е програмка или демон който да следи за активноста на акаунтите и при включване на скрийнсейвъра например да следва автоматично излизане от сесията, или след определен интервал от неактивност. До сега се сетих само за грубо спиране на сесиите със cron-а : killall -9 -u usera, но е неудобно за ползуване :-). В google не намерих нещо по въпроса. разгледах timeoutd но това май е само за конзолно логнати юзери или аз нещо не съм разбрал. Очаквам предложения.
Благодаря
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Debian/Lenny не ми засича микрофона -: Nov 08, 2008, 19:00
Здравейте
Преди седмица се обзаведох с лаптоп Gigabyte W468N
http://www.gigabyte.com.tw/Products/Notebook/Products_Overview.aspx?ProductID=2503
и почти веднага махнах инсталираното ubuntu 8.04, и инсталирах debian lenny.
Ядове никакви по време на инсталацията, всичко си работи както пише по букварите, без едно нещо, а то е вградения микрофон, иначе с външен си работи прекрасно.
Ако някой има опит с такъв проблем ще съм благодарен за всякаква помощ.
Поздрави.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Програма за възстановяване на дял -: Apr 25, 2008, 08:33
Търся нещо с което да възстановя два дяла на HDD-то, понеже разбирателите в сервиза решили че трябвало да инсталират vista, в резултат ми затрили / , и/home/-то , сега нямам идея с какво да оправя положението, в /home-то имам файлове които са ми нужни за работата ми, системата ще преглътна, една преинсталация няма да ме отрови, но ....
Ако някой има някаква идея, live CD или нещо друго ще съм много, ама много благодарен.
Благодаря ви предварително.
P.S. пробвах едно hiren`s boot CD, ама не можа да прочете партишъните, само позна че са unalocated и толкоз.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ограничаване на потребители -: Feb 06, 2008, 07:29
Налага ми се да огранича ползването на определени програми за потребител(и), като идеята е въпросните програми да могат да се ползват не повече от 3 часа дневно, като времето за ползване да не е строго фиксирано от/до часа, а до изчерпване на лимита му, като при това се извежда съобщение за въпросната забрана. Нямам и най малка представа как да се направи това. Ще съм благодарен ако някой сведущ в програмирането ме осветли по въпроса, или дори да напише въпросния скрипт.
Благодаря ви предварително.
P.S. идеята е да се ограничат игрите в службата където работя, защото малуомниците не ползват компа за работа ами само за карти и шах. Дистрото е ubuntu 7.10 службата ми е ... в полицията  '<img'>
То от повечето ченгета не може и друго да се очаква ама все пак...
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Честита Нова Година -: Dec 31, 2007, 07:06
На всички съфорумци  '<img'>  весело изкарване на празника, много здраве и късмет през новата година, и да сте все така отзивчиви към чуждата болка в борбата с това магаре Linux и неговите "настинки" и "разстройства".
НАЗДРАВЕ предварително на всички, и един приятелски съвет :
Не прекалявайте със мезетата.... заемат много място   '<img'>
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Firefox & epiphany -: Feb 22, 2007, 21:37
Не винаги но понякога като започне е много дразнещо на всеки линк или дори при първоначално зареждане на страница да ми излиза този глупав прозорец с искане за потребител и парола от някъде където никога не съм бил регстриран.
Това става с всеки отворен сайт, и то не винаги, може да няма такива неща седмици и после започва и така докато му мине мерака.
Доставчика ми е БТК ако има някакво значение.Отдолу е снимката.
цък
Ако някой е имал подобен проблем и го е разрешил по някакъв начин ще съм благодарен да сподели опит.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Firefox & epiphany -: Jan 19, 2007, 19:12
Имам проблемче от известно време насам с лисицата и епифанито.
Както си отварям станичките из нета и изведнъж ми излиза прозорче което ме подканя да въведа юзер и парола, сайтовете няма значение кои са, и дали си имат потребители или не, като dir.bg например, и това продължава с всеки отворен линк, триенето на бисквитки не помага, историята също я трих но без резултат.
Ако някой се е справил с такъв проблем ще съм благодарен да сподели опита си.
Страници: [1] 2 3