Покажи теми - Nik123
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 8
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем (може би) с харда на лаптопа- Lenovo B590 -: Aug 21, 2023, 14:20
Така, отворих си отделна тема, че в извънтемието стана мазало (моя грешка, че пуснах там постовете за лаптопа).

Пуснах това по съвета на Ремотекс:

[root@localhost ~]# smartctl -t long -C /dev/sda
smartctl 6.5 2016-05-07 r4318 [x86_64-linux-4.14.145-desktop-2.mga6] (local build)
Copyright (C) 2002-16, Bruce Allen, Christian Franke, http://www.smartmontools.org

=== START OF OFFLINE IMMEDIATE AND SELF-TEST SECTION ===
Sending command: "Execute SMART Extended self-test routine immediately in captive mode".
Drive command "Execute SMART Extended self-test routine immediately in captive mode" successful.
Testing has begun.
Please wait 218 minutes for test to complete.
Test will complete after Mon Aug 21 17:52:30 2023

[root@localhost ~]#


Много интересно, шяло да свърши в 17:52 часа, пък не виждам някаква активност.. след 18.00 ще пусна оная команда за четенето (пак от поста на Ремотекс - https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=49153.msg331469#msg331469 )
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / За съдбата на Кремъл -: Mar 17, 2023, 18:36
Тази тема е започна в друга тема и отделена.
гофи


===

Файър, аз още не съм си написал ГДД и образец 6 за осигуровките, все отлагам.. че нещо не ми се смята и пресмята тия дни.

А междувременно, и Хагския съд счупи тъпомера от подмазване:

https://dnes.dir.bg/svyat/sadat-v-haga-izdade-mezhdunarodna-zapoved-za-arest-na-putin-video

Със същия успех и правна стойност могат да издадат и заповед за задържане на демента. Абсолютно същата международна юридическа сила ще има и заповед за задържане от някое северомакедонско районно управление, за нашия държавен глава.

" ..Кремъл не е коментирал решението, но се предполага, че не признава юрисдикцията на МНС. .." - какво да коментират в Кремъл, не само се предполага, ами и НЕ признават юрисдикцията на Хага. И не са само те, САЩ също не го признават. И един куп държави още. Много са се надупили "йористите" в Хага  ;D
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честита Коледа -: Dec 25, 2022, 09:59
И ако има някой Христо, Християн, и на него да му е честит именния ден! Живи и здрави!
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Тема за дистанционно, но не за Ремо :P -: Dec 09, 2022, 12:47
Тази тема се ражда като послепис в темата:

Разно извънтемие

Който гласи:

П.П. Отворил съм едно дистанционно за климатик, че трудно му хващат копчетата, с много натиск, гледам, пътечките по платката бая поизтрити, ако ги надраскам отгоре с молив (графитен), пътечките, където копчето прави контакт, дали ще има подобрение?

gofi
---

Това с пътечките стана, включва вече нормално, да видим колко ще изкара.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Q4OS 4.10 - впечатления -: Nov 06, 2022, 19:50
Първо- не подражавам на Денков  :D
Имам в шкафа един дърт лаптоп Хюлет-Пакард, процесора е Интел, 1.6 GHz, RAM 2 GB, HDD 60 GB. 32-битов. На това нещо по-стари 32-битови версии на  Магеята му идват тежки, пробвах, пробвах и други .рпм базирани дистрибуции- ROSA 2016.1 32 bit се справи, но се счупи при ъпдейта и не ми се занимаваше да търся кое и защо се е счупило. Намерих някакъв сайт с топ 10 лайтуейт линукс дистрибюшънс, хванах първата за ушите- оказа се нещо слакуер-базирано, като му видях терминалния инсталатор, го разкарах веднага, нямам желание (и нерви) да задавам текстово разни опции. Второто беше Q4OS, версия 4.10, дебиан-базирано. Сложих 32-битовата версия, там ползвах опцията Full automated install, или нещо подобно беше, после се върза с нета и си дръпна ъпдейтите- като гледах вървящото по екрана инфо, ползва някакви миръри debian/bullseye (или нещо подобно) и оттам дърпа пакети, ядрото е q4os-desktop 5.10.0-19-686-pae #1 SMP Debian 5.10.149-2 (2022-10-21) i686 GNU/Linux. Графичната среда е Trinity.
T.e. е някакъв олекотен Дебиан.
Офиса (libreoffice) крашваше, махнах го- трябваше малко да чета как става това с .deb пакетната система, после с малко четене из нета си припомних за apt-get install и apt-get remove.
Свалих последната 32-битова налична версия на Либрата- 6.2. нещо си, за Дебиан 32-битов, от техния сайт, разархивирах я, в директорията DEBS изпълних командата dpkg -i *.deb и готово, Либрата работи вече.
Две неща не ме кефят- руут е забранен по дефолт, и всичко с това sudo. Паролата, която вкарваш, ако искаш да минеш в терминал като руут, със sudo su -l root е пак тая юзърската.
Другото, което не ме кефи, е, иконката за клавиатурната подредба в System tray- конфигурирах я, зададох й опцията за смяна с алт+шифт на лейаута, сменя ги, но иконката не се сменя- остава си или само БГ, или само US. Въпреки, че съм задал в графичния инструмент да сменя с лейаута и иконката. Но това е дреболия, нали сменя лейаута, голяма работа, че не показвало с картинка.
Инсталирах си файърфокса и випиена, всичко бачка. Даже на тая стара кошница мога да гледам и клипове в нета, не насича. Q4OS върви доста леко.
Още не мога да се ориентирам в Synaptic (графичното), но в известна степен прилича на магейския инструмент и мисля, че ще се справя. Като цяло, .deb пакетната система много ми прилича на .rpm. Или обратното, .rpm системата прилича на .deb, не знам кое се е пръкнало по-напред.
Тоя лаптоп смятам да го закарам на село- за нет, разни туби, писане на текстови файлове, гледане на филми и четене на новини в нета. Да не мъкна със себе си и лаптоп, като ходя на селски туризъм, в къщата там си имам wifi. Стария лаптоп става, с тая Q4OS. Това дистро го препоръчвам на колеги, които искат да подкарат стари кошници що-годе нормално.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честит национален празник- Съединението -: Sep 06, 2022, 10:24
Честит празник на всички!
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Преоразмеряване на дял -: Aug 16, 2022, 19:50
Както сме дискутирали тук вече, Държавната агенция за електронно управление използва едни .пдф форми, зявления, молби и т.н., уж за улеснение и електронна комуникация с администрацията- дърпаш .пдф-а, попълваш, подписваш с КЕП и подаваш онлайн. Да, ама формите им са направени с едни скриптове, които ти генерират номер на заявката и тия скриптове само Адобе ги чете, а тва чудо няма вариант под линукс.
Аз в офиса си имам и един уиндоус на машината и като ми се наложи това, минавам под уина и тия форми ги правя там.
Само че, някои неща ми е по-лесно и удобно да ги правя вкъщи, а лаптопите ми са само с линукс.
На лаптопите хардовете не са пълни дoкрай, има достатъчно място.
Идеята ми е, да свия малко линукските дялове, да отворя едни 30-40 ГБ примерно, на това място да инсталирам и един уин.
Има ли вариант (някоя програмка) за линукс, да свия линукските дялове, без това да прецака информацията, т.е. новите уински партишъни (NTFS) да ги направя на свободното място, без да прецакам линукса?
В момента на единия лаптоп дяловете са SWAP-2XRAM, /boot - 5GB, останалото е нахакано в / ~ 180GB, от тях да са заети максимум 40-50, файловата система е ext4. OS - Mageia7 x64

Знам, че най-добрия вариант е да сваля всичкото инфо някъде и да инсталирам начисто и линукса, и уина, но ако може просто да преоразмеря харда и да отворя малко място за уина, без да окъкам линукса, предпочитам този начин.
Благодаря предварително!
8  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Въпросче за термопаста -: May 29, 2022, 16:53
Колеги, ще си разглобявам единия от лаптопите. За почистване. Леново, вентилатора му е с твърда връзка към охладителя (оня термомост-тръбичката), сваля се целия вентилатор, заедно с охладителя, от процесора. Като го сваля, съответно после при монтажа обратно, трябва да сложа термопаста, на процесора. Въпросът ми е- силиконова, или алуминиева? Имам и двете, но прочетох мнения из нета и в двете посоки и се чудя, коя от двете да ползвам. На един стар лаптоп слагах силиконова (тогава не знаех, че имало и на алуминиева основа паста) и не съм имал проблеми, после четох по сайтовете, че силиконовата с времето се опържвала и губила свойства, а алуминиевата имала по-добра термопроводимост.
Благодаря предварително!
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честит 24 май! -: May 24, 2022, 09:52
Честито и на именниците, ако има такива от съфорумците.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честит Гергьовден! -: May 06, 2022, 10:35
На именниците честит имен ден, на останалите- честит празник!
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честит Трети март! -: Mar 03, 2022, 09:45
Честит празник на всички!
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Едно въпросче- грешка при изпращане на мейл -: Jan 21, 2022, 15:05
Днес ми изскочи един проблем, пробвах да пращам имейл на съда, вади ми грешка: "Error: SMTP server is not available".
Доколкото разбирам, проблемът е в телевизора на имейл-сървъра, а не при мен? Благодаря!

П.П. Пробвах да пратя имейли и на един-двама приятели, същата работа, това преди половин час.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 18, 2022, 21:02
Хайде да пусна една темичка за "Синята зона" в големите градове. Знам, че тук има колеги, които не живеят в градове с такива зони, но и мнение от тяхна страна ще е интересно. За мен това си е чист рекет от страна на общината.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Въпрос за търсене в съдържанието на текстови файлове, Магея 8, Dolphin/PCmanFM -: Oct 31, 2021, 17:27
Колеги, от известно време ме интересува един въпрос, има ли възможност за търсене чрез файловия мениджър под линукс и в съдържанието на текстови документи (майкрософтските формати, .doc, .docx, .txt също, и тия табличните, екселските).
И Dolphin, и PCmanFM имат опцията Search, ама търсят само по стринг в имената на файловете.
А аз искам, примерно някога си съм писал документ с имената "Иван Иванов" вътре- например жалба в .doc формат от името на Иван Иванов и като пусна търсене във файловия мениджър (Dolphin с Plasma, или PCManFM с LXDE), да рови и в съдържанието на файла и да ми извади тия, които в съдържанието си имат "Иван Иванов".
Възможно ли е това, предполагам, че е възможно, защото в Уин 7 си работи, и ако е възможно, какво и къде да бутна в Dolphin/PCManFM, че да се случва? Дистрибуцията е Магея 8.
Благодаря предварително!
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честит Ден на независимостта на България -: Sep 22, 2021, 11:36
Честит празник на всички!
Страници: [1] 2 3 ... 8