Покажи теми - Nik123
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 6 7 [8]
106  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Skype не работи -: Mar 01, 2006, 19:36
Здравейте! Проблемът ми е следния- сложих си skype (статичния binary от сайта http://www.skype.com) и доскоро ту работеше, ту не, а днес пренастройвах audio setup-а на mplayer и оттогава skype изобщо спря да работи- не съм сигурен обаче, че има връзка между двете неща.
Всъщност skype донякъде работи- аз чувам отсрещния, а той мен не. Преди два-три дни и мен ме чуваха, но сега- не. Пробвах да инсталирам и рпм пакета от сайта на скайп- и с него същото. Със сигурност не е от микрофона ми. Споменатият mplayer го бях настроил да работи с АЛСА, но започна да дава грешки от рода на alsa_init pcm failed- нещо от тоя род, не съм сигурен точно какво пишеше- и после го сложих на ОСС (макар да мисля че няма връзка м/у мплейър и скайп, пиша това, понеже след гореспоменатата смяна на аудио драйвър в мплейър и скайп спря да работи).
Забелязах, че скайп не работи и когато има работещ SIM. Ако някой е имал подобен проблем, и знае как се оправя, моля да пише.
ОС е Мандрива 2006, кернел 2.6.12-15.мдк, работна среда ГНОМЕ 2.10, версията на статичния пакет скайп е 1.2.0.18_API
107  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / k3b проблем- Mandriva 10.2 -: Jan 30, 2006, 21:50
Здравейте! Проблемът е следният- имам инсталиран к3б версия 0.12.4- svn(който си вървеше с дистрибуцията- Mandriva 10.2 - 2006, kernel 2.6.12-15). Проблемът е, че не мога да копирам дискове- като избера disk copy от менюто на к3б, и ми отвори менюто за опциите и старт на копирането, бутонът Start е неактивен- не мога да стартирам  процеса на копиране. Разрешил съм достъп на юзърите до сиди-ром-а и записвачката. Пробвах да сменя версията к3б- деинсталирах 0.12.4 и прекомпилирах и инсталирах версия 0.12.10- с тази версия работих на Fedora Core 3 (отскоро съм с Мандрива) без проблеми, но като се опитах да настроя к3б от k3bsetup- грешка- в конзолата пише Unable to found module k3bsetup2. С Федора нямах талива проблеми- същия сорс си го прекомпилирах по същия начин всичко си вървеше. Съвсем се издразних и разкарах версията 0.12.10 и чрез urpmi инсталирах пак 0.12.4 . Как да оправя това- да мога да си копирам дискове?
108  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Инсталиране на Openoffice 2.0.1 bg-en -: Jan 29, 2006, 16:05
Начинаещ съм в линукс и почти неразбирам английски.
Изтеглих архива на ОО2.0.1, разархивирах го, влязох в дир.OOo_2.0.1_LinuxIntel_install_bg-en_rpm/RPMS/desktop-integration където изтрих останалите пакети като оставих само този за Мандрива. След което в конзола, като рут - ./install излезе това :

This script is for installation without administrative rights only
Please use rpm to install as root

User Mode Installation script for developer and knowledgeable early access tester

This installation method is not intended for use in a production environment!
Using this script is unsupported and completely at your own risk

Usage: ./install [-lU] <rpm-source-dir> <office-installation-dir>
    <rpm-source-dir>: directory *only* containing the Linux rpm packages to be installed
    <office-installation-dir>: directory to where the office will get installedinto

Optional Parameter:
    -l,--link:              create a link "soffice" in /root
    -U,--update:            update without asking
    -h,--help:              output this help

написах: ./install -lU "път до дир.OOo_2.0.1_LinuxIntel_install_bg-en_rpm/RPMS" "път до дир./usr/lib/openoffice"  - но отново излезе същото съобщение. Със софтуерния инсталатор мога да инсталирам пакетите по отделно, но ме предупреждава, че трябвало и още нещо си..и ме достраша да не омажа сегашния офис.
Моля, дайте инстукции за инсталирането и кажете правилно ли съм избрал дир./usr/lib/openoffice ?  ':huh:'
109  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / xawtv и gv4l -: Aug 31, 2005, 23:01
Здравейте! Инсталирах си  xawtv-3.94-2.1.fc3.rf.i386.rpm и gv4l-2.2.4-0.i386.rpm. Стартирах командата scantv -a и xawtv си сканира и даде някакви резултати за намерени канали (при скана му зададох честота eastern-europe, система ТV pal). Като стартирах gv4l обаче, ми излезе съобщение, че не може да намери конфиг файла на xawtv и поради това може да не работи правилно. И наистина не работи. В съобщението за грешката пишеше още, че използва файла .xawtv, който би следвало да се намира в home folder, и указание, ако го няма, просто да извадя този файл от сорса и да го конфигурирам ръчно. Намерих сорс със същата версия като рпм-а, извадих файла, но нямам представа какви редове да пиша вътре и просто го вкарах в home folder, като го редактирах само в частта му за тв стандарт и честота- зададох му ПАЛ и Източна Европа. Но и така gv4l не тръгна- не плейва нито видеосигнал, нито звук. Като стартирах xawtv, не ми извади нито една програма. Пробвах и като root, и като user, и все същия резултат Имам инсталиран и tvtime 0.99, който си работи отлично. Инсталирал съм и transcode 1.0.0-1.1. Тунерът ми е Brooktree Corporation Bt878, OS Fedora Core 3, kernel 0.6.9. Помогнете, моля- как да подкарам gv4l?
110  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Софтуер за ТВ тунер под GNOME -: Aug 25, 2005, 02:56
Здравейте! Имам ТВ-тунер Zoltrix Genie TV, но за съжаление в страницата на производителя няма никакъв софтуер/драйвери за линукс и не мога да си подкарам телевизията. За Уиндоус имаше някакъв универсален софтуер за почти всички тунери- PowerVCR, някой не знае ли нещо подобно и за линукс? Ползвам Fedora3 с Gnome, тунера има и радио.
Поздрави
111  Игри за Linux / Общ форум / Инсталиране на игра с Wine -: Aug 20, 2005, 11:46
Здравейте! Имам инсталиран Wine-20050725 , OS Fedora Core 3, kernel 2.6.9.
Проблемът ми е, че при инсталация на игри, които са на повече от един диск, не мога да umount-на първия диск, за да маунтна втория.
След питане и ровене из много форуми опитах следните начини и никой от тях НЕ РАБОТИ:
1.Стартиране на процеса от home folder- през конзолата wine /media/cdrecorder/Setup.exe (някъде бях чел, че по този начин сиди- устройството не остава busy) Грешката при опит за umount е device is busy
2.Монтиране на имидж-файла в /media/cdrecorder или друга папка- при опит за umount- device is busy
3.Монтиране на двата имидж файла (cd1 и cd2 на играта) в две отделни поддиректории на една и съща директория- Wine не намира втория диск.
Казаха ми, че номерът ставал, ако имам две сиди- устройства, но имам само едно.
Моля, някой ако знае как се оправя този проблем, да постне тук.
Поздрави
112  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / gnomebaker проблем -: Aug 02, 2005, 17:47
Здравейте! Имам следния проблем- свалих си gnomebaker версия 0.4 като source code. OS ми е Fedora Core 3. Разархивирах файла в една папка, и както си му е редът, през конзолата >cd /папката/gnomebaker/ и после ./configure, но не се получи- накрая ми даде следната грешка в конзолата :
Package gstreamer-0.8 was not found in the pkg-config search path.
Perhaps you should add the directory containing `gstreamer-0.8.pc'
to the PKG_CONFIG_PATH environment variable
No package 'gstreamer-0.8' found
Все-още съм начинаещ, и пробвах първото, което ми дойде на ум- намерих rpm пакет gstreamer и го инсталирах, но пак същата грешка при инсталирането на gnomebaker. Помогнете, моля- а ако някой знае линк за rpm пакет за Федора на gnomebaker-още по-добре.
Благодаря предварително
113  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / mplayer-gui+skin -: Jul 13, 2005, 22:23
Здравейте! Проблемът ми е следният: Свалих си от мрежата mplayer-gui-1.0pre7-3.i386.rpm и mplayer-skin-default-1.4-1.noarch.rpm, но не мога да инсталирам нито едното от двете- когато започна да инсталирам mplayer-gui-... прекъсва инсталацията и ми съобщава, че се нуждае от mplayer-skin-default, а когато опитам да инсталирам скина, ми съобщава, че за да инсталира скина, трябва да има инсталиран mplayer-gui. Патова ситуация- или на мен дотолкова ми стигат познанията. Вече имам инсталиран конзолния mplayer opre7. Искам да сложа и графичния- конзолния си работи нормално. Операционната система е Fedora 3. Инсталацията се опитах да направя като root. Help, please..
Поздрави
114  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / NeroLinux -: Jul 10, 2005, 19:39
Здравейте всички! Имам един досаден проблем- инсталирах си NeroLinux версия 2.0 (под Fedora Core 3 съм), само че не ми разпознава записвачката- като възможно устройство за записване ми дава само Image recorder. Пробвах и като root, и другите акаунти в системата, и нищо. Моля, някой ако знае как да накарам Нерото да разпознае записвачката, да постне тук. Записвачката е марка NEC,  8-скоростна (на записване)- доста старичка.
п.п. Дайте някакъв линк за CD burning software под линукс, моля, в случай, че нерото не сработи.
Благодаря предварително
115  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Download manager- Fedora Core 3 -: Jun 27, 2005, 15:16
Здравейте! Имам проблем с даунлоуда- броузъра ми е Mozilla Firefox 1.0.4 (OS Fedora Core 3).Имам няколко проблема, по-точно- когато кликна с левия бутон на мишката върху някой файл в мрежата за даунлоуд (например в Дата.бг) не се стартира Download manager на Firefox,  а се отваря нова страница и нищо не сваля, или ако е картинка, отваря картинката директно. А понякога и отваря новата страница с меню на RealPlayer 10- имам го инсталиран. Бях инсталирал extension FlashGot и той си имаше меню, като кликна с десен бутон върху това, което искам да тегля, отваряха се менютата FlashGot Link, FlashGot Selection и FlashGot All. Избирах FlashGot Selection и конкретния файл започваше да се сваля с KGet- така го бях настроил. Но от два дни нямам меню FlashGot Selection, което е единственото, което ми върши работа- неактивно е, а забелязах, и че в сайта за екстенжъните на Мозила (addons.mozilla.org) скрийншота на Флашгот е също с деактивирана опция FlashGot Selection. Единственият начин за даунлоуд остава FlashGot All, но тогава трябва ръчно да махам това, което не ми трябва от листа, а е доста досадно. Инсталирах Download for X v.2.5.0.-final, но и с него не мога да се оправя- трябва ръчно да му вкарвам адрес за даунлоуд. Същото е и с KGet-и на него ръчно трябва да вкарвам адреса(става въпрос за работна среда Gnome). Накратко, въпросът ми е: Има ли някакъв даунлоуд мениджър, който да се интегрира с Мозила в среда Gnome (предпочитам я пред КДЕ) и като кликна с десен бутон върху файла, който искам да сваля (може и с ляв бутон, нямам претенции :-) ) да се отваря меню за даунлоуд? Например нещо като ФлашГет в Интернет Експлоръра на Уиндоус- кликваш с десен бутон върху файла който ще сваляш и излиза меню Download using Flashget?
Благодаря предварително
116  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Антивирусна -: Jun 23, 2005, 18:45
Сигурно темата ми ще изглежда тъпичка, но още съм невежа в Линукс. Ползвам Федора 3, та въпросът ми е- има ли някаква антивирусна за Линукс и ми кажете коя, моля, понеже имам Линукс и Уиндоус на един компютър и наскоро открих 21 вируса, диалери и троянци на Уиндоусовските дялове, предполагам, че може и Линукс- дяловете да са пипнали нещо (ползвам активно Интернет)
117  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Help -: Jun 07, 2005, 18:49
Здравейте! Нов съм в тоя форум, и в Линукс също. Имам един голям проблем- ползвам Cedega за да си инсталирам някои игри и програми, но не мога да инсталирам нищо, което е на повече от един диск, въпреки че стартирам Cedega  с -monitor-cdrom-eject опцията. Накратко, ако инсталирам софтуер от два инсталационни диска, когато трябва да сменя диск1 с диск2, ми дава следната грешка, когато опитам да unmount-на: Wineserver has terminated unexpectedly. Същото се получава и ако пробвам да извадя диска направо с eject-бутона на CD-то. Моля, ако някой може да помогне, да драсне някой ред тук, благодаря предварително
Страници: 1 ... 6 7 [8]