Покажи Публикации - vektorman
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 14
31  Програмиране / Общ форум / Re: Давид срещу Голиат -: Dec 20, 2020, 22:47
Аз нещо да попитам, че ми стана интересно. Един томограф прави много ренгенови проекции. След от тези проекции математически се възтановява вътрешната 2д структурА.... Слайса или както там се нарича.... Кой го прави това томографско възтановяване... Самият апарат... Или програмата? Щото това е единственото дето се сещам за що годе повече изчисления.

От друга страна така както се представя програмата излиза, че това е един обикновен view-er на картинки в специализирани формати.
Не може един viewer на картинки да е бавен.

Самият компютър-томографски апарат реконструира първичните данни в 2D изображения, т.нар. слайсове. Самите слайсове са с предварително зададена дебелина от 0,6мм до 10мм, като дебелини от над 5мм отдавна не се използват. Минималната дебелина на слайса зависи от разделителната способност на апарата по оста Z. Тъй-като слайса има дебелина, то той не се състои от пиксели, а от воксели. Вокселите представляват кубчетата от които се състои слайса. Наричат се воксели (понеже имат обем V). Вокселът има цифрова стойност, означаваща усреднената стойност на плътността на скенираното вещество (в кубчето) по скала от -1000 до +3000. Тази скала се нарича Хънсфилдова скала, а мерните единици Хънсфилдови единици, съкратено на английски HU, на български ХЕ.  Стойност -1000ХЕ имат газовете, +3000 имат плътните кости, а водата има стойност 0. Слайсовете се записват от КТ-апарата в DICOM формат, като всеки слайс е на отделен файл. Всеки DICOM файл освен данните за изображението на вокселите, съдържа и информация за имената на пациента, номера на пациента, номера и датата на изследването, номера на серията от която е част изображението, както и още много информация подобна на EXIF информацията на обикновените цифрови снимки, само че много повече и по-подробна. Едно съвременно компютъртомографско изследване се състои от няколкостотин до няколко хиляди такива файла общо, разпределени в няколко серии.
В една папка на компютъра може да има няколко десетки хиляди файла, принадлежащи на различни пациенти, както и на едни и същи пациенти от различни дати. Работата на вюъра, когато му метнеш папката в прозореца, е първо да изгради дървовидна стуктура, като ги сортира по пациенти, после по изследвания подредени по дати и вътре в изследванията по серии, като ти изкара и иконки представляващи извадки от изображенията за всяка серия. После ако да речем искаш да сравниш две серии от изображения, примерно скенирания на бял дроб на един и същ пациент от различни дати, за да разбереш динамиката на заболяването му, трябва да разделиш на две прозореца на вюъра за всяка серия, като вюъра трябва да синхронизира слайсовете според сходствата им така, че във всеки прозорец слайсовете да са от едни и същи анатомични структури и когато прелистваш едната серия в единия прозорец, другата серия да се прелиства и тя във същата посока така, че да продължава съответствието и това ако може да става със скоростта с която мога да въртя колелото на мишката :). Повечето лагят много, а което е най-лошото докато прелистваш едната серия в едната посока, другата се прелиства в обратната посока или забива. Освен това, тябва да има бързи клавиши за най-често използваните функции, които да са удобни и интуитивни. Трябва да има и възможност за мултипланарни реконструкции с промяна на наклона на равнините, което също много го нямат или се плаща отделно, като струва майка си и баща си, защото е претрупано за красота с много излишни неща, дето никой не би ползвал. Тези дето са написани на Java или на HTML ги знам, те си личат отдалеч и не искам въобще да ги коментирам. Тия дето са на C и C++ като скорост биват. Сред последните най-бързия и малък, пък със всичко необходимо, който съм виждал е въпросния RadiAnt. Аз дълго време не исках въобще да го знам, понеже като линукс-фундаменталист, все търсех достойна нативна линукс алтернатива. Като не намерих, започнах да го ползвам по съвет на колегите ми, които са пробвали пък всичко на уиндоус и не са намерили нищо по-добро.
Ето нагледно видео как се инсталира и работи под wine в убунту: https://www.youtube.com/watch?v=YiUgMQ-D3Vk Показано е и това със синхронизацията на сериите.
32  Програмиране / Общ форум / Re: Давид срещу Голиат -: Dec 19, 2020, 19:50
Всички други които съм ползвал и с които го сравнявам също са визуализатори и вършат същото. И ги сравнявам на едни и същи компютри. ЕХЕ-то докато го стартираш и след има няма 5 секунди вече си го инсталирал. Не знам за това време колко гигабайта може да изтегли. Единия от вюърите които ползваме на работа (не искам да споменавам имена) тегли всички изображения от сървъра в папка на харддиска и с него разглеждаме образите, но когато едно изследване се състои от много такива, например над 1000 изображения и има лаг при превключване между съседните изображения, става много тегаво. Затова включваме Radiant, дърпаме в прозореца му същата папка и докато пуснеш бутона на мишката вече ги е заредил и подредил. А т.нар. скролване между изображенията е без никакъм забележим лаг. 3D реконструкциите също ги прави без да се замисля. В къщи го ползвам с wine и пак никакви грижи. Ако това са само мои впечатления, айде може да греша или да съм пристрастен, но всички колеги които познавам го ползват, освен казионните програми с които са принудени да работят.
33  Програмиране / Общ форум / Давид срещу Голиат -: Dec 18, 2020, 01:00
Здравейте, замислих се над този въпрос, понеже в сферата на образната диагностика, където работя, напоследък съм свидетел на огромни разлики по отношение на скоростта на софтуера. Получава се така, че малка програма, създадена от никому неизвестна полска фирма, с размер на инсталатора 6мб, бие по скорост и лекота на работа ВСИЧКИ други комерсиални и некомерсиални програми които съм виждал, като ВСЯКА от другите е от много, до стотици или хиляди пъти по-бавна и по-голяма от нея. Става въпрос за https://www.radiantviewer.com/ Нямам друга причина да им правя реклама, освен тази, че съм удивен. Освен че е супер лека и интуитивна програма, работи и на най-бавните и стари компютри, така сякаш са току що купени от магазина и то ако не по-бързо то поне със същата скорост в сравнение със специално нагодени фирмени работни станции, чиято цена не ми казват, даже да посмея да питам. Почти всички мои колеги в цялата страна, освен софтуера който им е предоставен, по практически причини се принуждават да си инсталират и RadiAnt за да могат да си вършат работата. Програмата не е никак евтина ако трябва да я купуваш цялата, но най-важните и функции могат да се ползват безплатно до безкрайност. Не знам на какъв език е писана, но много подозирам Асемблер.
Та въпроса ми е, възможно ли е да е ОГРОМНО съотношението в скоростта и размера на програмите между С и Асемблер, или има и други фактори в цялата работа.
34  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Натоварване на процесора на 100% -: Dec 08, 2020, 12:52
Като стана въпрос за пъргави програми: https://www.youtube.com/watch?v=qC5KtatMcUw
35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Натоварване на процесора на 100% -: Dec 07, 2020, 22:58
Докъде я докарахме - сума ти и ядра и рам една мозила да не могат да подкарат като хората. Първия ми компютър с линукс през 2007г беше с 512 рам, процесора дали имаше 2 ядра не помня и мозилата си вървеше без проблем. В момента пиша от един лаптоп двуядрен с 4гб рам и едва крета. Същите работи правя каквито и тогава - сърфиране из нета, клипчета и някой филм.
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 23, 2020, 08:15
Интерсно рашките и турчолята са първи дружки в наши дни - борят терористи, окупатори и строят газопроводи заедно.
Точният термин е ситуационни съюзници. Докато ситуацията не се смени с друга.
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Jul 01, 2020, 11:09
Нямам спомен, но може и да съм казал нещо подобно :)
...От наша гледна точка всичко това се случва и развива прекалено бавно, а ние буквално нямаме достоверно знание, кой колко е допринесъл за победата във ВСВ преди по-малко от 100 години, какво остава да работим с периоди от милиони години.

Има примери около нас където еволюцията се случва много бързо, зависи къде гледаме. Съществуват организми на земята при които времевата рамка е такава че при тях за няколко години години се извървява еволюционен път иквивалентен на хиляди и на милиони години при други видове. Това са бактериите. При тях в благоприятни условия поколенията се сменят на 20 минути. За няколко години се пръкват нови щамове, които са устойчиви на най-новия антибиотик и непрекъсато се налага измислянето на нов.
Пълни подробности за еволюцията на съвсем популярен език можете да прочетете в книгата на Карл Сейгън и Ан Друян - Сенките на забравените прадеди.

Ако еволюцията не работеше, нямаше да е възможно да се моделира с компютър. Хората създават такива работещи еволюционни модели откак съществуват достатъчно мощни персонални компютри. Примери (с конкретни имена на програми и на хората които са ги създали) колкото искаш има в книгата Извън Контрол на Кевин Кели.
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 09, 2020, 05:56
Нямаше вирусолози в националния щаб, а и все още май няма.

Вирусолози няма, но затова пък, както гледам алкохолози не липсват. Особено оня с мустаците, дето си върти очите и ръкомаха като ненормален. Силно се надявам да е алкохолик, за негово собствено добро, защото иначе обяснението за комичното му и жалко поведение прескача в други раздели на учебника по псхиатрия, свързани с по-трудно лечими състояния.
39  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 08, 2020, 22:33
На мен лично най-много ми тежи, дето не мога да отида някъде със семейството си на излет в планината извън туристическите маршрути. Не виждам това с какво може да влоши епидемиологичната обстановка. Хората имат нужда да изпуснат малко парата. Според мен не трябваше да забраняват да се излиза от големите градове, а само да се влиза. Можеха да забранят например достъпа и до малките градове, като оставят свободен достъпа до селата. Да е разрешено излизането от града, като после да можеш да се върнеш с личната си карта по адресна регистрация. Аз примерно като съм от Варна, да мога да изляза от града с колата с жената и децата и да отида например на село. Там и без това почти не останаха хора и няма кой да заразя. По пътя няма да мога да влизам в Добрич, Девня, Шумен, Нови Пазар и т.н., защото нямам адресна регистрация там и съответно никой не мога да заразя. Сега е по-лошо положението, защото хората се тълпят по парковете и улиците.

Българинът отначало се уплаши, дори се паникьоса и хората спазваха мерките. Затова се стълпиха и по кауфландите, с идеята да изкарат дълго без да излизат. Не може обаче да се живее вечно в страх и ужас като затворник. Всеки не може да издържи психически. Не вярвам при другите народи да е по-различно. Просто там където издържат, ограничителните мерки имат повече връзка със здравия разум.
40  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 08, 2020, 21:40
Go_fire, Технополис работи, защото доколкото знам е на Кой мислиш. Това не е въпрос а отговор.

Тази работа с 5G нещо много ми напомня за една научнофантастична книга която четох като дете - нарича се "Владетелят на света" от Александър Беляев.

Що се отнася до генерал майор професор доктора Годжи с нелепата генералска униформа, той манкира, защото цялата им "информация" е на базата на 200-300 теста дневно, което е направо нищо. За сравнение, Германия прави 350 теста на 100 000 население, а ние на 6000000 население. Според мен, надяват се на извънредното положение да им свърши работата, главата в пясъка, пък каквото стане, без да се бръкнат в джоба за тестове. Затова на сутрешния цирк наречен изявление на щаба се държат гузно, къде отговарят на въпроси, къде не им изнася и се правят или на неразбрали или нападат този който задава въпросите.
 
41  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 01, 2020, 23:27
По последни данни от днес Швеция има 59 нови смъртни случая и 393 души в критично състояние - последните едва ли са оставени да берат душа без реанимационни грижи.
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 01, 2020, 10:14
Те пък китайските ако си мислиш че пускат 3u, ще има да чакаш.
Апропо някой не ви ли обясни за тези маски, че пазят околните а не носещия ги. Т.е. филтрират изходящия поток, а не входящия (ама сигурно има и Плацебо ефект та народа се е побъркал, взе и да си ги шие (що не вземат и презервативи да шият)).
Хирурга като влезе в операционната да ви кълца не носи маска и не си мие ръцете предварително да не хване нещо, ами кълцания да не прихване нещо.
Това е нещо като БГ гражданската отговорност.

Днес германците казаха, че дори не оцелявал и не се предавал по въздуха.
https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Germanski-ucheni-COVID-19-ne-se-predava-po-vuzduha-951246

А Путин е мобилизирал запаса (човека желязо бори епидемия).

Това за пореден път показва безумието на ситуацията.
Като тресне рецесията тоя вирус ще е като ташак.

Вярно, че маските повече предпазват околните от носещия ги заразоносител, затова мисля че всички трябва да ги носят, тъй като човек може да се чувства дълго време здрав и същевременно да е заразоносител. Това е най-коварното при този вирус. Дори по последни данни се смята че заразеният оделя по-малко вируси когато вече има изразени симптоми на болестта : https://www.youtube.com/watch?v=ilUfmZVTfCA

Прочетох това което са установили германците че вируса не се предава по въздуха и така изречено е много подвеждащо, тъй като това именно означава че не се предават отделни вирусни частици  по въздуха, а не че не се предават по въздуха цели микроскопични аерозолни капки слюнка/храчка при кашляне/кихане/говорене, съдържащи множество вирусни частици. Фактът, че тези капки са доста по-едри от отделните вирусни частици обяснява предпазното действие на маските - тоест не е необходимо филтъра им да е толкова ситен колкото са отделните вируси, а колкото най-ситните капки.

Нещо което се подозира при този вирус, е че тежестта на заболяването е пропорционална на броя погълнати вирусни частици, тъй като има наблюдения че медицинските работници боледуват по-тежко, тъй като са били изложени по-дълго време и на повече заразоносители. Това косвено пак подкрепя идеята да се носят маски, защото маската и да не филтрира всички капки, поне ще филтрира голяма част от тях.

Дано да се окаже вярно предположението че в държавите в които е правена БЦЖ ваксина нивата на заболеваемост и смъртност са доста по-ниски. Има такова предположение, тъй-като има статистически значима по-ниска заболеваемост в източна Германия спрямо западна Германия и в Португалия спрямо Испания и Италия. В източна Германия и Португалия са правени масови ваксинации с БЦЖ в миналото. В Япония също са правени такива ваксинации за разлика от Китай. В България също са правени и се правят такива от 1940 и някоя година насам (не запомних точната година, но е преди 1950-та със сигурност).
43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 01, 2020, 09:38
При нас били въвели вечерен час, официално.
Телефона ми добре, че е от устойчивите, досега да е дал фира от третирането с дезинфектанти и спирт от жена ми.
Мисля си, дали не може да се ползва забрадка (по нашенски/както им казваше баба ми - двале) вместо маска, ще мязам на каубоец-банков обирджия. Когато съм работил, доказано такъв вариант ми е помагал повече (когато съм имал случайно/нарочно забрадката). Ммм не знам къде да попитам и дали ще ме отразят. Пък и ще ми излезе в пъти по-евтино - имам си няколко, още от времето на баба ми, не са мръднали, е, едната е почти несиня вече от пране, тя ми е любимата.
Вариант 2 (докато е още студено) - може ли да се ползва шапка, от тия, дето само очите се виждат. Имам такава, не съм я носил, таман ще я поразкарам.
Мисля си - по арабските държави трябва само пришълци да са болни от тая корона - не пият корона и са забулени като мумии, как тогава ще хванат това дето не требе.

Ето нещо по-модерно по въпроса със забрадките https://lupa.bg/news/sasho-kadiev-sreshtu-covid-19-kak-da-si-napravim-maska-ot-bokserki-snimki_50860news.html ;D:
44  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Mar 23, 2020, 11:48
Здравейте,
чудим се защо се взимат безпрецедентни извънредни мерки против епидемия, която по предварителни данни не убива повече хора от обикновения грип. Според мен причината е че не убива повече хора, само ако тежките случаи се лекуват адекватно. Разликата между обикновения грип и този новия е че при последният много повече хора от закъсалите се нуждаят от лечение в интензивно отделение, докато при обикновения грип усложнението най-често е бактериална пневмония която минава с антибиотици в обикновено отделение. Лечението в интензивно отделение е много скъпо, високо специализирано и в цял свят броя на леглата в такива отделения е малък. При брой на заразените над определен брой дневно, броят на леглата в интензивните отделения е недостатъчен да поеме наплива и част от нуждаещите се остава без адекватно лечение, в следствие на което смъртността се увеличава. Италия го показа недвусмислено и тяхната смъртност още преди 3 дни надвиши китайската и продължава. При нас нещата са също трагични в това отношение и това е което не ни казват ясно. Нашите политици са лицемерни популисти с насрани задници без изключения, затова ни говорят полуистини и така се роят конспиративните теории. Намери се един който каза истината и интервюто беше свалено от сайта на БНТ същия ден. Добре че се намериха хора да го качат в интернет та и аз го гледах: https://www.youtube.com/watch?v=eB99gJGQWCw
45  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: ЛзБ си завръща славата -: Dec 23, 2019, 10:29
Значи на един от нас по колко китайци се падат, може би към 200-300?
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 14