Привет,
съжалявам, че засега се появявам анонимно (това означава тоя nickе), но си има причини, уверявам ви.
Искам само да добавя, че проблемът конзола / X не е никак елементарен и всъщност е дълбоко свързан с фундаментални въпроси от общата теория на информацията. Ако не искаме да говорим за redundance, макар че това е терминът, нека го назовем "излишък" или "изобилие", все едно, но до това опира всичко.
Извинете ме, че повтарям баналности, но общата теория на информацията разглежда почти всичко като канал за връзка, в който може да има определени смущения (всъщност, винаги има!

'>. Известни са начините да се справим с проблема, които можем да наричаме по-свободно създаване на излишък.
Според мен GNU/Linux представлява изумително елегантно решение за самокоригираща се и самоусъвършенстваща се система. Всеки бъг бива отстраняван от общността "автоматично" в процеса на общуване и чрез форумите. Другият начин - да се пълни Интернет с повтарящи се съобщения (за да се постигне максимална редундантност, иначе все някой нещо не е разбрал) например за вируси, грешки и т. н., или нови продукти на софтуерни компании, към които пускат не-знам-какъв си там пакет, превръща Мрежата в безкрайно, скучно и скъпо повторение. И я задръства.
Графичната среда по принцип добавя проблеми с редундантността, тъй като се основава на изображението, а то може да се тълкува различно. Ето защо GNU/Linux според мен просто НЕ БИВА да се отказва от текстовата конзола, като най-добро и бързо средство да се работи със сорс кодовете, да се правят корекции на случайни грешки, да се пишат и пробват скриптове за решаване на нетрадиционни задачи. Колкото и да ни се струва изгодно с оглед по-добро възприемане от потребителите да се откажем от "демоде текста" (прав е г-н Антонов, точно така го възприемат някои), графичната среда при Linux се нуждае от конзола.
Ами това е, извинявайте, че ви губя времето с ясни работи.
Успех!