Автор Тема: Опит за заобикаляне на GPL  (Прочетена 1443 пъти)

toka

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 4
    • Профил
Опит за заобикаляне на GPL
« -: Apr 13, 2004, 12:31 »
Здравейте,

Станах свидетел на опит да се заобиколи GPL. Този, който го прави, се аргументира основно със следния цитат от GPL:
GPL GENERAL PUBLIC LICENSE, Version 2, June 1991:

In addition, mere aggregation of another work not based on the Program with the Program (or with a work based on the Program) on a volume of a storage or distribution medium does not bring the other work under the scope of this License.

Съгласно приведения по-горе текст, лиценза GPL допуска, че около софтуера под GPL може да се разпространява и комерсиален софтуер, стига той да не му е производен.

Тънкият момент тук е: Какво е прозводен софтуер?

Според въпросния човек, GPL дава възможност да се напишат комерсиални библиотеки и след това софтуер, който е пуснат под GPL да се модифицира, за да използва тези платени библиотеки. Разбира се, модифицираната му версия остава свободна, но се изискват такси за библиотеките.

Ако това тълкувание е правилно, то дава възможност индиректно да се затвори GPL софтуер, като се приспособи към комерсиални библиотеки.

Бих желал, някой който е добре запознат с GPL, да коментира до колко са основателни горните твърдения.

Благодаря ви предварително.

Цветан Тиханов
Активен

paveldikov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 502
  • Ultra God Master
    • Профил
    • WWW
Опит за заобикаляне на GPL
« Отговор #1 -: Apr 13, 2004, 22:42 »
Обърни внимание на QT и виж.
Активен

FreeBSD 6.1-RELEASE - The Power To Serve | Slackware Linux 10.0

The Dark Star - YOUR next operating system

  • Гост
Опит за заобикаляне на GPL
« Отговор #2 -: Apr 23, 2004, 20:04 »
Ами дайте първо да се опитаме да преведем текста на български и после да питаме разбирачите-юристи или да се опитаме да тълкуваме:
"In addition, mere aggregation of another work not based on the Program with the Program (or with a work based on the Program) on a volume of a storage or distribution medium does not bring the other work under the scope of this License."
Това го превеждам така:
"В допълнение, простото добавяне на произведение, което не е базирано върху Програмата - към средство за съхраняване/разпространяване на Програмата (или към средство за съхраняване/разпространяване на произведение, базирано на Програмата) - не поставя това произведение под този Лиценз."
Или тъй да го преведа, може би е по-човешко:
"В допълнение, простото добавяне - към средство за съхраняване/разпространяване на Програмата (или към средство за съхраняване/разпространяване на произведение, базирано на Програмата) - на произведение, което не е базирано върху Програмата, не поставя това произведение под този Лиценз."
Стига превод, а сега ще се направя на адвокат '<img'>
Това съвсем не означава, че ако има някаква друга причина за прилагането на Лиценза, той не трябва да бъде прилаган.
Тук не става въпрос дали другата програма използва GPL-програмата при работа или обратното, а само за разпространяване на другата програма заедно с лицензираната. Тоест от този абзац не могат да се правят такива изводи.
Активен