Автор Тема: Как ще свърши всичко?  (Прочетена 18120 пъти)

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #15 -: Feb 07, 2009, 17:57 »
По-нови изследвания показват, че не е невъзможно да се движиш със скорост по-голяма от скоростта на светлината. Има различни трикове за това, един от тези е доказан поне теоретично от Стивън Хокинг (теоретичен физик, най-известния жив физик в момента). Значи феномена, който той е открил, е че съществуват т.нар. червейни дупки - това са тунели в пространството (или по-точно тунели във време-пространството), които свързват две точки и пътя между тях е много по-къс в сравнение ако не се пътува през такъв тунел. Най-давания пример е този с ябълката - ако пътуваш по повърхността и пътуваш по-бавно отколкото директно по права линия между две точки. Та въпроса не е дали е възможно да се пътува с повече от скоростта на светлината, въпроса е как да стане това. В сучая с червейна дупка е нужна т.нар. отрицателна енергия, за да се подържа входа и отворен - а отрицателна енергия за сега не знаем как да генерираме (или по-точно сме в началото на овладяването и, аз имах честа да изнасям доклад върху това нещо, много интересен феномен). Значи отрицателната енергия с прости думи е квантово механичен феномен вследствие от вакуумните флуктуации на електромагнитното поле (важи за всяко квантувано или дискретно поле, но при ел.магнитното е най-силно и е възможно да се детектира), т.е. в празното пространство от нищото могат да възникват фотони за определен период от време, тези фотони могат да оказват натиск/налягане върху материята, т.к. имат импулс. Представете си този феномен е открит преди 60г. и чак сега в началото на миналата година го измериха много точно експериментално и то интересното е, че го измериха с подобен на метода, с който аз се занимавам (Наистина беше ми много смешно като четох статията и останах изумен от начина на мерене). Този ефект се нар. Ефект на Казимир, а силата съответно сила на Казимир.
Сега ще се опитам да дам пример какво точно представлява тази отрицателна енергия породена от ефекта на Казимир - значи ако поставим две метални пластини паралелно една срещу друга между тях на теория възниква сила породена както казах от вакуумните флуктуации на ел. магнитното поле. Сега тази сила в зависимост от материала и средата може да бъде сила на отблъскване или сила на привличане. В случая с метални пластини е изчислено, че това е сила на привличане - значи тази сила става сравнима с електростатичната и по-голяма когато двете пластини са на разстояние по-малко от няколко микрометъра (една милионна от метъра), а при разстояние 10 нанометъра (една стомилионна от метъра) става огромна приблизително колкото атмосферното налягане. Така какво и е отрицателното на тази сила - ами значи представете си момента на поставяне на тези неутрални пластини една срещу друга паралелно, понеже те са ел. неутрални се казва, че енергията на взаимодействие между тях е нула, да ама ако отчетем ефекта на Казимир се получава, че нулата не е най-ниското им енергийно състояние, и за да се отчете този факт се казва че те имат отрицателна енергия, което ще рече че за да ги докараме в състояние с нулева енергия трябва да извършим допълнителна работа. Всъщност в крайна сметка генерирането на тази сила е вследствие от факта, че металните пластини действат като резонатор и подтискат ел.магнитните флутуации между тях, докато тези отвън не и сумарно външните флуктуации са по-големи, съответно оказват по-голяо наляган/натиск и оттам това за външния наблюдател е като че ли пластините се привличат.
Един от интересните други ефекти на това чудо, е че силата на отблъскване може да се използва за левитиране на обекти - за сега само в микромащаб и за малки по маса и размер обекти за в бъдеще никой не знае.
Друг интересен ефект е (понеже се бях разровил покрай този доклад, че ми стана интересно, пък и преди бях чувал за тази "призрачна" сила), че хората даже по-статиите предлагат на базата на тези модели да се създадат ел.магнитни генератори, т.е. генериране на ел.магнитни вълни от нищото, само че трябва да вложиш външна енергия, така че това не е перпетум мобиле. Това, което е интересно в този случай, е че средата, която генерира ел.магнитна енергия и излъчва не е обикновенната материя ами вакуума. Това открива доста преспективи за нов тип генератори на ел. магнитни вълни.

Друго ново е, че даже Айнщайн си го е предсказал в парадокса Айнщайн-Подолски-Розен, че ако квантовата механика е вярна значи може да се предава информация със скорост по-висока от скоростта на светлината, което значи пък че неговата теория не е съвсем вярна, т.е. тя не отчита този ефект (не че цялата теория не е вярна). Та този ефект се нар. квантова нелокалност и вече е демонстрирано и измерено, че скоростта, с която се предва информацията между два фотона е близо 100 000 пъти по-голяма от скоростта на светлината. Още никой не може да обясни характера и природата на това взаимодействие, но то е факт. В Nature има статия за това, който се съмнява да потърси и да прочете. Експеримента е с оплетени фотони, правен от някаква група в Швейцария.
Значи ще се опитам да обясня накратко този ефект - както казах има много имена: парадокс на Айнщайн-Подолски-Розен, квантова нелокалност, призрачно действие на разстояние (по думите на самия Айнщайн), оплетени частици и т.н. Значи каква е идеята, идеята е че ако примерно две частици се родят заедно вследствие разпада на друга частица тези две частици независимо от разстоянието, на което ще се отдалечат една от друга те винаги остават свързани по-между си по-някакъв старанен и неизяснен още механизъм. Тази им свързаност рефлектира във факта, че промяна и въздействие върху едната частица, автоматично води до промяна и въздействие върху другата. Скоростта на това въздействие както казах е 100 000с.
Лично мое мнение е, че за това е отговорно ново фундаментално взаимодействие или има среда в многообразния вакуум, в която могат да се разпространяват трептения със скорост по-голяма от скоростта на светлината.
Това открива фантастико приложение - пример ускоряване на Интеренет 100 000 пъти. Свързване от единия до другия край на Галактиката за една секунда и т.н. Пренасянето на информация от една точка до друга ще става почти мигновенно, т.е. става възможна комуникацията дори на това ниво без ограниченията от крайната и малка стойност на скоростта на светлината. Цялата галактика ще е свързана в една мрежа като Интернет без да чакаш сигнала от Земята до другия край на галактиката да се движи десетки хиляди години. Също така изследванията на Слънчевата система стават по-лесни - при тези разстояние представете си, че изследваме Плутон и трябва всяка команда към апарата да пътува 5 часа отговора също, има да комуникирате със дни. Докато с помоща на квантовата нелокалност това става почти мигновенно.

Та мисълта ми е, че има трикове (по-точната дума е открития) измислени от учените, с които почти всички ограничения могат да се преодолеят въпроса е не дали е възможно, а как да се направи. В момента теоретично се знае как може да се пътува със скорост по-голянма от скоростта на светлината, обаче техническо не сме на това ниво. Предполагам, че до 100г, ще достигнем подобно ниво. Жалкото е, че може би няма да сме живи да го видиме (аз ще се моля да съм жив да го видя  ;)).
« Последна редакция: Feb 07, 2009, 18:10 от arda_kj »
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #16 -: Feb 07, 2009, 18:18 »
Дори някой ден да можем да управляваме такива неща, 100.000 c пак е прекалено малко :( Значи никога няма да ходим до съседни галактики. Но пък пак ще е успокоение, все някога нещата в Стар Контрол може да се сбъднат :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

nedpetko

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #17 -: Feb 07, 2009, 18:34 »
Ами може пък да не ходим навсякъде, но все пак да сме информирани. :)

Нали си чувал един от вицовете за проф. Брадистилов

"В лекционната зала по време на късната лекция спира тока. Някъде от редовете се чува:
- Тука е тъмно като в кучи гъз.
проф. Брадистилов - Някои хора са ходили навсякъде"

Не разказвам много увлекателно, ама сентенцията е ясна :)
« Последна редакция: Feb 07, 2009, 18:51 от nedpetko »
Активен

Debian amd64 squeeze/sid

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #18 -: Feb 07, 2009, 18:40 »
Ми сигурно съдбата ни е да си останем информирани. Имам предвид, аз поне съм установил, че доста пъти съм искал нещо, в последствие не съм получавал точно това, което съм искал, защото се оказва че не съм знаел какво точно искам и съм искал дефакто съвсем различно нещо :)

Така че ние сега сигурно си мечтаем да летим из звездните системи, а може би бъдещите поколения ще осмислят това желание и просто ще искат да знаят какво става, за тях ще е доста излишно трошене на ресурси да се ходи по чужди звездни системи и това ще се счита като някакъв ретрогарден стремеж. Например едно време Жул Верн си е мечтаел за оръдия, достатъчно мощни че да изстрелят човек на луната, сега никой не се занимава с такива глупости. На път сме да установим, че чудесата на органичната химия не са чак такива чудеса и че голяма част от тях убиват, вместо да помагат (примерно ДДТ).  Една система за сателитна телефония фалира преди години, защото се оказа, че тъпия роуминг е по-добро и евтино решение. В крайна сметка дори НАСА които пратиха  5-6 експедиции до луната с хора, сега не се занимават с такива неща.

Ами какво ще стане ако се окаже, че междузвездните полети са просто една глупава приумица, която за бъдещите поколения ще изглежда възможна за реализация, но просто безсмислена и глупава?
« Последна редакция: Feb 07, 2009, 18:42 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #19 -: Feb 07, 2009, 18:50 »
Дори някой ден да можем да управляваме такива неща, 100.000 c пак е прекалено малко :( Значи никога няма да ходим до съседни галактики. Но пък пак ще е успокоение, все някога нещата в Стар Контрол може да се сбъднат :)

Червейна дупка между кои да е две галактики ще реши проблема - стига или да открием такава или да създадем  :)

Цитат
Ами какво ще стане ако се окаже, че междузвездните полети са просто една глупава приумица, която за бъдещите поколения ще изглежда възможна за реализация, но просто безсмислена и глупава?

Мне много скучен сценарий  :). Пък и Земята ще ни отеснее скоро, така че нямаме избор. И ресурси ни трябват, така че там горе е бъдещето. Представям си, че вместо на туризъм в планината отскачам до Марс и/или Луната, или пък някоя от Луните на Юпитер/Сатурн. Това в близко бъдеще, в по-далечно съседна звездна система, съседна галактика и така. Въобще мисля, че ползите са доста.


@нетпетко Мда вица е як  :D
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

nedpetko

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #20 -: Feb 07, 2009, 18:50 »
Не смятам (засега), че междузвездните полети са безсмислица, но реално полета в черна дупка или в гравитационното поле на неутронна звезда ми се вижда безсмислен. Което подкрепя твоето изказване.

Виж за полетите до Луната смятам че причините са други. Я виж последно време как пробват да поогледат Марс.
 
Активен

Debian amd64 squeeze/sid

phantomlord

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1832
  • Distribution: Debian Sid
  • Window Manager: KDE 4
  • Fall to your knees and bow to the Phantom Lord
    • Профил
    • WWW
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #21 -: Feb 07, 2009, 18:56 »
В момента NASA подготвят нови експедиции до Луната, мисля, че някъде 2011-2012 ще се връщат там. Следва Марс. Така, че никой не се е отказал да изследва планетите в слънчевата система. Готви се и изпращане на сонда до Европа - една от луните на Юпитер. Предполага се, че под ледената й обвивка има океан и е интересно какво ще открият в него.
Активен

http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Linux - connecting people...

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #22 -: Feb 07, 2009, 19:00 »
Ми тези неща се движат и от други фактори. Може самото ни мислене да се промени (изроди?) и вместо да ходим да разпространяваме човешката *вирусна* ДНК из космоса, може просто с някакво философско примирение да приемем, че нашето предизвикателство не е завоюването на нови територии, а напротив - разумното управление на наличните ресурси с оглед на нашето благополучие. Има примери за култури, преживяли подобни трансформации, не всички човешки култури са завършили развитието си като агресивно-разрастваща се империя. Такъв пример е Китай да речем, в един момент агресивното разрастване е било заменено с изолация и опити да се култивира нещо различно. Принципно агресивната експанзия е характерна за разни европейски диваци в по-голяма степен, затова повечето големи империи са възникнали там, като изключим днешна Америка (колонизирана и изградена от европейци)...както и арабите едно време, които също в един момент са загубили инерцията и са стагнирали културно и политически.

Сега сигурно не след много време глобализацията ще успее да накара цялото човечество да се движи от общи сили, общи стремежи и цели. Тогава би било напълно да се случи така че една глобална промяна в начина на мислене просто да ни откаже от това да гледаме навън, а да си рециклираме това което имаме.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #23 -: Feb 07, 2009, 19:34 »
Ами вероятно в бъдещето повечето хора така или иначе няма да имат биологически опаковки и дори за тези, които се интересуват от реалния физически свят скоростта на светлината няма да е особен проблем. Винаги ще могат да забавят чувството си за време така че да им изглежда, че пътуването е достатъчно бързо.
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #24 -: Feb 07, 2009, 19:57 »
Няма ли да е доста тъжно да се отървем от "биологичните опаковки"? В смисъл колко голяма част от живота ни е подчинен на тях, ако се отървем, няма да сме същите хора :) Ами как средностатистическият чалгар според вас ще се отърве от нея? Според мен ще му е по-лесно с няколко грама олово в слепоочието :)

То като се замисля, дори за мен ебати живота дето не мога да си го подсладя по някакъв начин със серотонин и допамин :)
« Последна редакция: Feb 07, 2009, 20:02 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #25 -: Feb 07, 2009, 20:03 »
Не вяравам да стигнем до такова самозатваряне, т.к. това са пак крайности, а си мисля, че вече човечеството схваща, че истината е някъде по-средата. В случая нито в тоталното самозатваряне нито в пълната експанзия. Пък и човека е любопитно същество и това ще го движи напред към нови небосклони, били те и да се шлае някъде из Вселената.
Както и да е да му мислят тези след нас и дано са по-мъдри не като нас сега.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

zulenica

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 29
  • Distribution: CentOS
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #26 -: Feb 07, 2009, 20:25 »
За всеки един човек, краят на света настъпва при неговата смърт. Това поне е сигурно. Въпросът е след това къде ще попадне и какво съществувание ще води. Глобално обаче, свършекът ще бъде много по-бързо. Човека е склонен към самоизтребление, особено при изчерпването на природните ресурси на планетата, както и става в момента. 21-ви век, а войните и междуособиците продължават. Хората не сме станали по-разумни и човечни, напротив....
Активен

Когато човек се ражда, всички се радват, а той плаче. Човек трябва така да живее, че когато умре, всички да плачат, а той да се радва.

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #27 -: Feb 07, 2009, 20:26 »
Пък и защо да си сменяме формата и средата, от какъв зор? Какво значение има това?

Има прекалено много красота в това, което представляваме ние в момента. Сигурно ще мине много време преди хората да осмислят всичко това и когато го осмислят, не знам дали биха пожелали да го променят.

Примерно аз не разбирам много от биохимия, далеч не се занимавам с такива неща, но ми е любопитно. Хубаво че жена ми е завършила медицина и имам доста книжки и вкъщи покрай това. Колкото повече успявам да разбера от цялата работа, толкова повече вярвам, че нашето съществуване е една много красива приказка. Ние сме една забавна история за една молекула, която успява да се възпроизвежда с малки вариации. Всички вие си се възприемате като индивиди, много забавно. Истината е че всички вие (и аз разбира се) сме просто една форма на продължение на един полимер и че цялото ни съществуване е подчинено на това този полимер да може да се възпроизведе с възможно най-малко зловредни промени.

От това, което съм разбрал за ДНК по принцип, бих заключил, че това е една ненормално добре измислена система. Понеже мога да правя аналогии с ИТ света, мога да си правя изводи. Самата ДНК молекула е нещо гениално добре измислено, има сума ти нива на redundancy.

Сигурно съм го казвал и преди, ама има стряскащ на брой механизми нашата генетична информация да бъде продължена без особени малформации във времето. Например един кодон може да се обърка, следствие на химични реагенти или ултравиолетова радиация, въпреки това математическият шанс резултатът да произведе същата аминокиселина е огромен. Дори да произведе различен резултат, имаме втора верига и ензими, които изпълняват функцията на проверка на CRC сума , които поправят повредените вериги.

Вие вярвате, че хората *някога* ще бъдат в състояние да осмислят една по-добра среда и форма за собственото си съществуване? Мене много ме съмнява това.

Според мен дори някой ден хората да открият начин да се *отърват* от биологическата им обвивка, това би било една огромна загуба. Това вече няма да е човешка раса, това биха били едни несъвършени потоци информация, реещи се там.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #28 -: Feb 07, 2009, 20:42 »
Никаква огромна загуба няма да бъде. Вярно е, че ще сме различни, но ние и сега сме не сме такива каквито са били хората преди хиляда години. Ако искаме да продължим да се развиваме, просто няма да имаме друг изход. Човешкия мозък е доста ограничен и в един момент ще достигнем до границата на възможностите му.
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

tarator

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 849
    • Профил
Re: Как ще свърши всичко?
« Отговор #29 -: Feb 07, 2009, 21:21 »
И понеже виждам, че доста хора имат проблеми с осъзнаването на предимствата от загубата на биологичната обвивка, да спомена няколко... Мисълта ни ще стане хиляди (или дори повече, не помня точните числа) по-бърза само заради по-бързото разпространение на "нервните" сигнали. Бекъп на личността. Повече от едно копие на личността работещо паралелно (кой не си е мечтал да може да пробва десет неща едновременно). Merge-ване на няколко личности. Да продължавам ли? :)
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward