Официално по документациите пише, че swap = 2 x RAM, но също така пише че това е за машини с малко RAM ( < 64 MB ). Не съм много сигурен, но мисля че swap-a се ползва, когато имаш няколко инстанции на едно и също приложение ( примерно пуснати 3 mplayer-а), тогава активния (грубо казано maximized ) е в RAM, а другите 2 са на изчакване в swap (ако по тях не върви нещо в момента). Това е доста общ пример, но го давам само за ориентиране. В този смисъл swap > 128 MB мисля че не ти е нужен. Колкото до дистрибуциите - най-точния отговор е "Няма значение" поне ако става въпрос за дисково пространство и бързодействие. Linux-а си е Linux, без значение какво е името отпред. Разликите са в пакетната система ( rpm, tgz и т.н.), има или няма dependences, разни admin-tools и ей такива неща. Kernel-a си е kernel и неговия код винаги се взима от
http://www.kernel.org, KDE също, GNOME също и т.н. Вече кой как го конфигурира и компилира за дистрибуцията е друг въпрос
пример Slackware:
1. пакет със самото ядро, в което много малко неща са статични = малко ядро
2. пакет с прекомпилираните модули - ако искаш нещо, включваш го с modprobe
А колкото до големината на windows - потърси дистрибуция (по скоро версия на такава) от 98 година, инсталирай я само със нещата с които инсталираш на windows 98 и ще видиш, че разликата не е голяма.
По-безболезнена инсталация - може би SuSE или RedHat (за Fedora Core нищо не мога да кажа - дори не съм я виждал). Но и най-безболезнения графичен инсталатор не може да замени момента в който задклавиатурното устройство ( който и да е той/тя
'> ) трябва да помисли какво да направи
Поне според мен е по-добре да избереш една дистрибуция и вече да търси как да постигнеш желаното с нея, отколкото да се чудиш коя точно.
Това е. Поздрави и успех
'>
Н. Тенев