Автор Тема: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)  (Прочетена 21113 пъти)

Mitaka

  • Гост
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #60 -: Jun 03, 2012, 14:50 »
Тук не е въпроса дали го знаеш или не!
Въпроса е коренно различен: защо когато аз оитида по работа в Англия трябва да знам английски казах, че е ОК. Но от къде на къде когато англичанина/немеца/французина дойде В БЪЛГАРИЯ, пак по работа, т.е. командировка - отново се очаква АЗ да знам езика, а не той?

Защо ако тук работиш в английска фирна /например/ трябва да знаеш английски... и защо ако в Англия има българска фирма - те не са длъжни да знаят български?

А това:

Цитат
Защо да не взема за офис сътрудник примерно човек който освен работата за която е назначен си знае и англииския и ще ми помага и за други работи!!!? Примерно да води кореспонденцията с външни контрагенти.

Типично за почти всеки работодател - "аз съм го наел за нещо, ама що пък да не върши и 20 други неща?". Ей за това НИКОГА няма да се оправим!

Мисленето на повечето работодатели е изкривено, грешно, раково... те си мислят, че след като имаш честта да работиш при тях си длъжен да им слугуваш, а не просто да си вършиш работата! Имах един шеф, който ни караше да му мием колата, щото в момента нямало какво друго да правим... и това ли е в реда на нещата? Защото и това е вид помощ - спестява цели 7 лева от автомивка!!!

Да добавя, че има и свестни:
Майка ми работи в италианска фирма. Всички шефове говорят перфрктно български! Дори ходиха на курсове. Познавам ги лично и мисленето име именно - "щом работим в България с българи, трябва ние да знаем езика ви". Това е напълно логично! Отделно си имат преводач, който превежда, ако дойде клиент, който не знае български. Така се прави, ако искаш да те уважават! А ако почнеш да експлоатираш хората - нищо хубаво няма да видиш от тях, и неуспехът ти е гарантиран!
« Последна редакция: Jun 03, 2012, 15:04 от Mitaka »
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #61 -: Jun 03, 2012, 15:32 »
Митак, казах ти не веднъж! След като занеш кое как трябва да бъде и как се прави, направи си фирма и си назначавай хората както намериш за добре! ТЪПО е да не можеш нещо, но да даваш акъли!
Болшинството работници разсъждават като теб и за това са на това дереже, а аз такива като теб, благодарение на стария си опит, ги разбирам от 5 реда разсъждения за нещата от живота и дори и за епизодична услуга не бих се обадил! Имам в предвид не само теб, а и други с твоя начин на разсъждение. И за да не бъде само голословна нападка, ще ти обясня и защо, за да ти е разбираемо.
Ето сега, аз се опитвам да направя бизнес в който, аз лично не мога да върша всичко което трябва за да няма проблеми, но в този форум, а и в други, има куп хора, които срещу някакво заплащане, което е неизбежно ще ми направят това което аз не мога.
Гледаш на този или на онзи мненията и разбираш кой в каква насока се е специализирал и за всичко има поне 5-6 човека, включително и ти, с нужните умения да ми свършат за нула време работата професионално и много или малко, цената ще се сведе до някаква разумна граница, но защо да ги давам на теб тези пари, като виждам принципни противоречия и дори и сега да си свършиш работата както на мен ми се иска, при следващи или по-следващи път ще се скараме и ти щото си с претенциите за винаги правия и ще си отворим и двамата големи проблеми от които аз нямам нужда(щото после и да те пречукам, за ебано дупе ляк нямало), а с другия който виждам, че има по-близо до моето разсъждение, днес и да му дам в повече, при следващи път, щото ще сме се посработили, има вероятност и двамата да сме по-доволни от цената ;)
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #62 -: Jun 03, 2012, 16:06 »
И какъв е моят начин на разсаждение?
Че трябва да върша това, за което съм нает! Никой не е длъжен да ти помага, още повече - да го караш да върши нещо, което не му влиза в задълженията - само защото може....

Е, за радост такива рано или късно се провалят, и бизнеса им умира. И аз много се радвам на това!Разбери - не може само да мислиш как работника ти е ДЛЪЖЕН да изпълнява всички твои прищявки, и ако не иска - да го нарочиш за лош моментално :)

Ти какво искаш да ми кажеш - че ще ме наемеш за шофьор примерно, а аз ще съм длъжен да ти мета офиса... ей така, за да ти помагам? Мислете трезво и реално - искаме да сме европейци... ами нека тогава работим като такива! Айде, иди накарай колегата ми админ в Германия да свърже ел. инсталацията, или да пусне LAN мрежа някъде? Моментално ще те препрати към ел. техника и кабелджията... а тук - хайдееее, имаме си хора за всичко, нали така?

Аз пък се дразня на този начин на мислена - работника е принизен с нещо по-ниско и от тревата, и има само задължения... длъжен е да "помага"... длъжен е да ти чете мислите... длъжен е да няма почивни дни, празници, да си прекрати отпуската по твое желание. Е, така не става. И от такива работодатели ползвта е по-малка отколкото тази от най-мързеливия работник.

Наистина, няма смисъл да спорим. Нито аз ще отстъпя, нито ти.
И двамата сме от части прави, и т.н.

Но се замисли дали ще ти е приятно да си някъде, назначен на длъжността Х, а всъщност - да те карат да "помагаш", изпълнявайки няколко други длъжности!

Аз моите неща съм си ги споделял и с работодателите, но казах в предния пост - компромиса от моя страна, и страна на колегите е, че освен със системна администрация се занимаваме и с оправяне на работни станции, правим ел.инсталации, LAN окабеляване и т.н., а компромиса от страна на работодателя е, че ако искам да си тръгна в 16 вместо в 18 часа - нямам проблеми! Или ако остана до 1-2-3 през нощта - на другия ден отивам като се наспя, или изобщо не отивам.
 Това са двустранни отношения... и така трябва да бъде, за да има разбирателство.

Дали бих си мръднал пръста за всичко това, ако те мислеха, че само аз съм им длъжен?
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #63 -: Jun 03, 2012, 17:31 »
Цитат
Но се замисли дали ще ти е приятно да си някъде, назначен на длъжността Х, а всъщност - да те карат да "помагаш", изпълнявайки няколко други длъжности!

Върна ме в спомена когато на 19 завърших преднаборната школа и започнах работа преди казармата като шлосер в ремонтан бригада от 15 човека.
Бях нает за шлосер, но като най-малък, всичките ме запускаха за бира, мляко, газирана вода, инструмент от инструменталната, материал от склада...... и аз на втората сезмица започнах да се дразня и да вдигам врява и тогава имаше един пенсионер който ме дръпна на страна един ден и вика: Що се ядосваш, да не са те накарали в почивката когато всички почиваме? Виж другите щото са майстори, като отидат да ремонтират машина и се връщат целите омазани за банята, а ти цяла сезмица не можеш да изцапаш един кат дрехи :D !
И тогава като се замислих, осъзнах колко е прав човека и наистина беше за презпочитане "слугуването" пред това да се навреш да сменяш помпа на някоя перална и да излезеш мокър до кости или да влезеш в планрамата, дето е изключена от снощи, но вътре е още над 35 градуса и целия омазан с изгорели масла!
Много често е за предпочитане да вършиш това за което не си нает, най-малкото щото не носиш отговорност, а когато не си свършиш това за което си нает поради не достатъчно умения или мързел, взеха вече да търсят отговорност хората!

А и май и на тебе трябва да ти напомня да си прочетеш задълженията като работник по КТ, да видиш къде нямам право да ти възложа и други задачи когато работата го изисква когато е в рамките на работното време щом говорим за права и задължения!
Само ще ти цитирам по памет един член, че работника траябва да използва цялото работно време за работа в интерес на фирмата!
Активен

nyakoy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #64 -: Jun 03, 2012, 19:46 »
@backinblack    И какво шлосерско научи докато беше за бира, мляко, вода, инструменти и т.н. ? Пенсионера с не знам дали да го нарека соцмислене или селско-тарикатско мислене те е насочил "добре"  :D  И другият тънък момент е, че тези стари майстори са си измислили приказката "Занаят не се дава, а се краде" и предпочитат да пенсионират знанията с тях си.
За "уплътняването" на работното време - длъжностните характеристики за какво са? Не може да наемеш някой за чертожник и да го караш да ти подрежда склада, да ти прави кафе или да ти разчиства масата (не работната). Аз навремето като имах нужда четох КТ и доколкото видях там извънреден труд може да се полага едва ли не само при война и бедствие. Останах доста учуден, но предполагам че в разните му притурки и допълнения има и други неща. Все си мисля, че съм пропуснал важни неща в това отношение. При нас (тогава) обикновено извънредния труд ни го компенсираха с часове от работното време. Един колега казваше "Аз часове не ям. Искам пари." , ама пари йок.
Компромисния вариант на Митака и ние ги прилагахме, но по принцип изключенията бяха в наш ущърб. Обикновено не са ми правили проблем като кажа, че искам да си ида час или два по-рано. Като сме работили до късно понякога и не сме ходили на другия ден. Обаче един път ми прекратиха отпуската с ден или два по-рано. Даже бях в друг град, но няма накъде. Да не говорим, че с години повече от пет поредни дни отпуска не бях виждал. Боядисвал съм, чистил съм сградата за новите офиси, ходил съм в гората за пръст за цветята, прекарвал съм кабели, инсталирал съм осветителни тела и куп други работи. Всичко това в каква ли длъжностна х-ка трябва да е?
 Веднъж ми звъни шефа и:
-Некойси, за Полша (примерно) са заминали грешни чипове в изделията.
-И?
-Ами ти си инженера там, следи ги тези неща!
-Аз съм сигурен, че съм дал изделията за опаковка с правилните версии на фърмуеър.

В друг случай ми звънят в Понеделник да дам отчет какво съм правил в Петък и аз пиша "16:30 - 17:00  помощ при опаковане на изделие Х (голямо, тежко и струващо десетки хиляди)"   Звънят ми и: "На теб не ти се плаща като на опаковчик, а като на инженер."
Много вярно, но при положение, че за всяко чукнато, жулнато, обелено и каквото и да е петънце по продукцията ми вдигаха на мен гири, да ги оставя ли колегите шлосери и опаковчици да се занимават сами с опаковането? А случая със сгрешените чипове?

Много е вярно, че работника трябва да си знае задълженията, но работодателят също трябва да знае своите!
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #65 -: Jun 03, 2012, 21:06 »
Цитат
"@backinblack    И какво шлосерско научи докато беше за бира, мляко, вода, инструменти и т.н. ? Пенсионера с не знам дали да го нарека соцмислене или селско-тарикатско мислене те е насочил "добре"  "
Научих доста! Това беше в далечната 1987-8г. По Т. Живково време. По магазините нямаше нищо, но пък в предприятията имаше материал за всичко в излишък и всеки който се занимаваш с някакво шлосерство си правеше повече неща да в къщи от колкото реална работа за това което е назначен вършеше!
Научих се да заварявам и си остъклих сам цялата тераса с електроди, ъглошлаиф и дискове от предприятието. После, след казармата като купих камиона, вече по демократично време, електрожена и ракетата си ги носех в него и ми бяха много полезни. В обедната почивка имах възможност и на струга да си играя, че приателчето беше стругар и поне едни елементарни шпилки си ги въртях сам.
Като и за двете неща, точно старите майстори-колеги ми обясниха някои тънкости, които вече аз си усъвършенствах, но щото бях спрял да се сърдя, че не съм слуга :D !

Ето и ти правиш не само това за които си назначен и сигурно не мислиш да сменяш фирмата и защо!?
Защото колкото и да не си харесваш заплатата, щото парите и времето никога не стигат, получаваш повече от колкото можеш да намериш другаде, а защо получаваш повече от колкото можеш да намериш другаде? Да не би да си най-кадърния инженер? Не, просто защото си полезен и те оценят повече!
Не може щото 5 кабела в месеца трябва да се прекарат да се назначи електричар на заплата, а някой трябва да я свърши тази работа!

Знаеш ли и друго какво забелязах когато бях работодател?
Хванах една жена да чисти съблекалните и цеха всеки петък. И кво стана? Всички започнаха да правят много повече боклук, щото има кой да чисти! Така ли? Всеки петък след работа "хигиенен полуден" в извън работно време без заплащане и компенсиране. Боклука през седмицата драстично намаля, че даже и те предложиха в сряда и петък да се чисти, та по-малко да остава за петък и по-лесно да се изчиства и щото те ще си го чистят, започнаха и да пазят чисто през другите дни!
Ами такива сме българите! Щом друг я върши тази работа, "ебал съм го! За кво му се плаща"
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #66 -: Jun 03, 2012, 21:40 »
Цитат
Всеки петък след работа "хигиенен полуден" в извън работно време без заплащане и компенсиране.

Ако това някой ми го направи - ще го докарам до фалит. Честно.
Правил съм го!!!

Лесно ви е така - "работника е длъжен"! Да, ама не! Ако ти си наемал шивачки - те не са били длъжни да чистят! Още повече - "в извън работно време без заплащане и компенсация!!!".

Не знам какъв работодател си бил, но щом вече не си - търси причината за провала в себе си, и в начина ти на държание с "долнопробните низши" работници....
Активен

nyakoy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #67 -: Jun 03, 2012, 22:18 »
@backinblack    Едва ли си се научил да заваряваш докато си бил по покупки. Годинките -  2012-43=1969+19=1988    А онази работа я напуснах преди години. Причините много и комплексни. Електричар може да не се назначи за 5 кабела, но може да се наеме някой за ден-два.
Нищи лично, но твоя тип шефстване май е много крайно. 
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #68 -: Jun 03, 2012, 22:51 »
Да, 69-ти набор съм. Завърших 87-ма СПТУ по текстил в Габрово, щото ме зключиха в края на втори курс от Хасково. Есента наборите ми влязоха в казармата, а аз в преднаборната школа камьонджия да ставам. По нова година я свърших, взех книжка и започнах работа като шлосер в текстилно предприятие Митьо Пайнера ми беше непряк началник :D . Март(89-та) влязох в казармата, а от предприятието излязох в неплатен отпуск и след казармата(90-та март) се върнах отново там. На 10-ти април ми беше годежа, а на 16-ти юни сватбата, а на следващата, 91-ва, на 4.06 се роди сина ми и ми беше първи работен ден с личния камион.
И все още съм фин на класическия Хеви Метъл и предпочитам фолка пред разните нови течения дето само гюролтия вдигат!
Активен

Intel

  • Гост
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #69 -: Jun 03, 2012, 23:07 »
Между другото backinblack текстила от няколко години е затворен  ;D Аз съм от тук..
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #70 -: Jun 03, 2012, 23:11 »
Така е backinblack като не въвеждаш 5S системата :)

Иначе забавни работодатели...първата ми работа беше забавна. Там бяха решили че системният администратор е човек без работа и за да се уплътнят нещата, трябва да го правим момче за всичко. На мен това ми изнасяше защото бях студент и имах гъвкаво работно време...но бяха едни времена, началото на този век, масовата мутризация още не беше отшумяла, дивашки нрави, пост-соц капитализъм и така нататък. Известно време бях на граждански договор и си попълвах сам малоумните данъчни декларации, оттам в един момент просто осъзнах че договора ми не е подновен и работя без договор. Красота - обаче си го върнах. Дойде нова година, аз реално нямах причина да ходя до София преди 15 януари. В същият период си смених и телефона и вместо да дойда на втори, дойдох на 15-ти, ни лук ял, ни лук мирисал. Не мога да отрека че и шефа беше на положение и също се правеше че нищо не е станало. Колегите ме гледаха странно, шашава работа. Много скоро си сключихме нормален безсрочен трудов договор, но естествено бях преебан, защото осигуровките на минимална заплата, заплатата на ръка. И се почна - това не ме кефи, глоба 20 лева, това не ме кефи, глоба 30 лева. Върхът на всичко беше когато една сутрин големия шеф влетя вбесен в таванското помещение където бях и ме глоби 50 лева задето съм забравил да спра климатика и му било горяло ток цяла вечер. Скоро след това се разкарах. Съответно на новата работа нормален договор, пълни осигуровки, овъртайма се плаща, заплата два пъти колкото старата без глобите, бонуси, медицински прегледи, здравно осигуряване, талони за храна, тимбилдинги....намразих ужасно много първата си работа. Тъпо. Впоследствие разбрах че най-добрите си уроци съм ги научил там. В момента бих дал много за да може да се върне това време. Мизерна заплата, диващина, но също и на 20 години, без семейство, деца и всякакъв вид идиотски тормоз. Беше такооооова свободно....
« Последна редакция: Jun 03, 2012, 23:13 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #71 -: Jun 03, 2012, 23:21 »
Цитат
Не знам какъв работодател си бил, но щом вече не си - търси причината за провала в себе си, и в начина ти на държание с "долнопробните низши" работници....

Причината за провала е не в моите умения да управлявам, а в развода ми които беше половин година преди да гръмне кризата.

Бях споменал в предишните си постове, че съм без жена, дете и кредит и така лесно се живее!
Бизнеса беше семеен в който бившата беше моделиер-конструктор-дизайнер. Хвана се с един пандизчия, 2 пъти лежал в затвора за кокошкарски кражби и се разведохме заради него, или по-точно, за да се омъжи за него. Сина ми беше точно пред пълнолетие и баш в белите. Онзи стана по-добрия баща щото убеждава майка му, това и онова няма проблем и започнаха проблемите му с полицията. Аз се опитах да противодействам законово, но законите са на страната на майката винаги и в закрила на детето не можели да направят нищо, щом тя имала възможност да му осигури повече от необходимия минимум.
Опитах и чрез саморазправа и без малко да отнеса и условна и ги оставих да си правят каквото искат.

Това е и другата причина поради която не желая големи бизнеси с работници. Ти и други тук, може и да имате деца и да живеете със стимула да изучим децата, после да подпомогнем младото семейство........, а аз нямам!
Това от което АЗ имам нужда(материално) си го имам постигнато! Искам просто нещо малко което и на сатрини, когато физически няма да съм като сега, да мога да го работя защото виждаш как се грижи държавата за пенсионерите, а за нискоквалифициран труд се иска физика и дори вече и 40год. не вземат.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #72 -: Jun 03, 2012, 23:23 »
Между другото backinblack текстила от няколко години е затворен  ;D Аз съм от тук..

Знам! С двамата ми най-добри приятели от ТТ все още често се виждаме и често празнуваме и нова година.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #73 -: Jun 03, 2012, 23:52 »
gat3way, тогава се работеше, защото времето беше добро за бизнес. Нямаше купищата лицензии, разрешителни и кви ли не изисквания.

А сега какво е? Купища изисквания които товарят само бизнеса и после не давал заплати! Ами то на кое изискване по-напред да отговори? А в същото време, границата разграден двор и влиза всичко на половин цена, щото не е произведено по същите тези изисквания!

А митака тука да каже, ква файда, че имало изискване за 15 мивки в ресторанта като готвачката или сервитьорката излизат от кенефа със сухи ръце!
Ако съм шеф, на момента ще ги изгоня, па може и без заплата, пък пак ме изкарвайте краен!
Това е само един принципен пример за тъпотии дето мога още много примери да дам!
Активен

bulwork

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 51
    • Профил
Re: Търсим System Administrators (Linux OS Adminitration)
« Отговор #74 -: Jun 13, 2012, 11:28 »
И за всичкото туй нещо (страшно подробно описано какво аджеба се изисква от админа), каква пара са склонни да плащат на този администратор клиентите Ви г-н Bulwork ?

Здравейте,
виждам се интересувате от заплащането, което се предлага за тази позиция. Целенасочено не е упоменато, тъй като няма поставени някакви лимити/граници от към нива. Компанията е отворена да чуе очакванията на всеки един подходящ кандидат и на един финален етап, ако двете страни взаимно са се харесали, да се достигне до договаряне, удовлетворяващо и двете страни. Но имайки поглед върху предлаганите заплати за останалите служители в компанията, бих могла да кажа, че заплащането ще е далеч по-добро, от това, което видях, че сте коментирали в следващите отговори по-надолу в темата.
Ако имате интерес, можете да кандидатствате и допълнително ще обсъдим детайлите.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
System administrators
Търсене
Vasil_K 0 1617 Последна публикация Mar 26, 2007, 18:47
от Vasil_K
System administrators
Търсене
Vasil_K 0 1400 Последна публикация Jun 15, 2007, 17:41
от Vasil_K
System administrators
Търсене
Vasil_K 0 1413 Последна публикация Nov 07, 2007, 14:21
от Vasil_K
linux file system
Настройка на програми
stelko89 11 3611 Последна публикация Dec 11, 2010, 23:21
от cybercop
Linux System Administrator
Търсене
jobspace 0 2823 Последна публикация Jan 05, 2011, 17:40
от jobspace