Автор Тема: Проблем при инсталацията на Debian  (Прочетена 1049 пъти)

x7hund3rx

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Вчера тръгнах да си инсталирам Debian на лаптопа и тръгна да ми прави проверка за интернет настройката, и тя беше неуспешна. Инсталирах си го. Пускам го и ми го зарежда без графична среда.. Въпроса ми е как да си настроя интернета, за да може да ми свали графичната среда(интернета ми е на кабел).. и трябва ли да инсталирам "GRUB" при положение, че на единия дял имам Win 7?

Благодаря Ви предварително.  :)
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: Проблем при инсталацията на Debian
« Отговор #1 -: Mar 19, 2013, 17:45 »
Вчера тръгнах да си инсталирам Debian на лаптопа и тръгна да ми прави проверка за интернет настройката, и тя беше неуспешна....Въпроса ми е как да си настроя интернета, за да може да ми свали графичната среда(интернета ми е на кабел)..
Е, това „на кабел“ е много общо, може да значи dhcp, може да значи статични адреси, може да е pppoe... Кажи какви настройки въвеждаш на Windows-са, за да ти кажем къде да ги сложиш на Дебиана.

Пускам го и ми го зарежда без графична среда..
Ако си дал да се инсталира графична среда, може да пробваш с команда startx.

и трябва ли да инсталирам "GRUB" при положение, че на единия дял имам Win 7?
Инсталатора не те ли пита да инсталира ли GRUB в MBR? ???
Активен

x7hund3rx

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 19, 2013, 20:40 »
Цитат
Е, това „на кабел“ е много общо, може да значи dhcp, може да значи статични адреси, може да е pppoe... Кажи какви настройки въвеждаш на Windows-са, за да ти кажем къде да ги сложиш на Дебиана.

- PPPOE ми е "интернета".

Цитат

Не, само ме пита дали да е стандартно инсталиране или с най-нужните програми(нещо от тоя сорт беше). Иначе не ми дава да си избера дали да е без графична или с графична среда. Мисля, че е от интернета(нали си сваля всичко там от сайта).

Цитат
Инсталатора не те ли пита да инсталира ли GRUB в MBR?

Да, пита ме.. Но ми е чудно ако го инсталирам дали ще ми дава да си избирам Win или Debian.
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 19, 2013, 21:00 »
su
pppoeconf
но трябва първо да си инсталирал пакета pppoeconf, който по подразбиране не е инсталиран в Debian.
Ако си инсталирал от DVD-1, можеш да го поставиш в устройството за да го ползваш като източник.
След това пишеш в терминала
su
apt-get update
apt-get install pppoeconf
След като се инсталира, пишеш
pppoeconf, стартираш конфигуратора, въвеждаш потребителско име и парола, завършваш настройките и се свързваш към мрежата.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 19, 2013, 21:24 »
Цитат

Не, само ме пита дали да е стандартно инсталиране или с най-нужните програми(нещо от тоя сорт беше). Иначе не ми дава да си избера дали да е без графична или с графична среда. Мисля, че е от интернета(нали си сваля всичко там от сайта).
Да, така е. Значи първо трябва да вържем интернета, после ще си инсталираш графична среда.

Ако си инсталирал от DVD-1, можеш да го поставиш в устройството за да го ползваш като източник.
И в netinstall диска го има.

За да се използва като източник трябва да отвориш файла /etc/apt/sources.list. В него трябва да има ред от сорта на:
Код:
deb cdrom:[Debian GNU/Linux testing _Wheezy_ - Official Snapshot amd64 NETINST Binary-1 20121117-09:05]/ wheezy main
За да се активира инсталационния диск като източник на пакети, трябва този ред да не е коментиран. За да се деактивира (добре е да го направиш веднага след като свържеш интернета) го коментираш.

Имаш още два алтернативни варианта на това да активираш CD-то като източник на пакети:
1. Просто слагаш диска, монтираш го и в него търсиш за pppoeconf-....deb. И инсталираш този пакет ръчно с dpkg -i. Ако каже, че му трябват и някакви зависимости, с тях процедираш по същия начин (те със сигурност също ще са в диска).
2. Правиш преинсталация, като следваш това упътване: http://www.debian.org/releases/stable/i386/apds05.html за да може още при инсталация да се конфигурира pppoe връзката.

Към нещата за pppoeconf ще допълня, че, ако трябва да специфицираш и service name, това май все още се прави ръчно - ето една от темите тук, в която пише как: http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=21230.msg133014#msg133014.

Ако си новак, вероятно тези указания няма да са ти достатъчни, така че не се притеснявай да търсиш с търсачката и да питаш.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
BG Debian
Предложения за български проект
asa 0 6007 Последна публикация Sep 25, 2002, 11:52
от asa
Debian i KDE
Настройка на програми
IvanST 9 13332 Последна публикация Jan 05, 2003, 21:54
от n_antonov
Грешка в MBR Debian не стартира!