Автор Тема: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год.  (Прочетена 105794 пъти)

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5285
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Та хамериканците пак ще дават едни милиарди доларчета, за военщината в Украйна.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

malin1

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 609
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Openbox
    • Профил
съсредоточиха голяма сила срещу слабост - 10 към 2 като войска и удариха

Ами то това си е 5 към 1. Не следя вече войната, но мисля че беше повече. Няма значение.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
И Рогозин отиде в Украйна да денацифицира:
https://arstechnica.com/science/2022/12/dmitry-rogozin-may-be-in-some-trouble-in-russia/

Твърдо съм разочарован от „Арстехника“. Някога (до скоро) това беше прекрасен, технологичен портал. Днес с огорчение научавам, че вече и те пишат за гнусната политика. Гади ми се от тях. Всичко за пари, включително да пишем за политика.

За Рогозин през 2014-та написах, че е наследника на Путин, но википедианците решиха да го изтрият. Не ми повярваха. Нищо, всичко се пази в историята на Википедия. Някой ден ще възстановя този абзац. И този ден не е далеч съдейки по здравословното състояние на Путин.

А самия Рогозин вчера беше обстрелван на рождения му ден в гр. Донецк. Случило се е в ресторант „Пет и шест“. Единственото интересно е, че това е табладжиийски термин. Не отдавна говорихме за това. Иначе шапка им свалям на ЦРУ. Страшно разузнаване вадят. За малко и да успеят. Въпреки издънката, много впечатляващо действие. А от началото на войната не мога да изброя всичките им постижения. Велика служба. Ето защо САЩ са №1.

Путин ще го съдят неговите дето разтури Русия за поколения напред (може и да го
линчуват, когато информацията стигне до тях).

До сега не е имало съден, руски цар, няма и да има. Има убивани, отровени, обезглавявани, какво ли не. Но няма съдени. И онзи (последния с титла), който го разстреляха и той не беше съден.

Ако ще Русия утре да изчезне, за което нещата са на косъм, Путин пак няма да бъде съден. Защото това е съдбата на руските (заради българските) царе.

На Украйна ще и спретнат един план Маршал и ще се оправи, ама рашките нацита, ще се върнат в каменната ера, а българските мурзилки ще им припяват (щото БГ без ЕС и НАТО е вече там).

Това им е великото на американците. Успяват успешно да наложат своя начин, а няма, какво да се кривим, той е и най-добрия.

Когато влязоха в Кабул, това буквално беше средновековно село с кирпичени къщи и измазани с тор огради. Напуснаха един голям, развит, американски град, на който много градове по света да завиждат.

Същото беше и в съседен Иран. Така е, където стъпят.

Но тук е и проблема на американците. Света не е достатъчно развит, за да приема идеите им. А на всичкото отгоре, хората не са така хрисими, че да примат налагането им с терор. Всяко нещо става, когато му е времето и не по-рано.

Заради тези неща повече никога жив американец няма да стъпи в Украйна (скоро) и в Афганистан (вече).

Ама не купуват нито руски коли, нито компютри, да не говорим за телефончета. Дори на екскурзия не ходят там, камо ли за имиграция/гурбет.

Позволявам си първо това да изкоментирам преди другото. Разменям хронологичните места на двата цитата, за да си продължа мисълта.

Хората някак си вярват, че ще имат същите неща, без да я има Америка. Изобщо не схващат, че тези неща съществуват, защото Америка съществува. И затова си позволяват да са открито противо-американски настроени.

Едва, когато върнем развитието си назад, а това е неминуемо, някакви хора ще започнат да се осъзнават. А защо е неминуемо? Защото вече и Америка не е онази Америка.

Тръмп е извънреден глупак, но той пръв го каза на света. А ние (аз най-вече) му се подигравахме, че Америка си е велика и няма, какво да я оправя.

Америка е велика, но е велика сега, все още. Това няма да е още дълго. По моите изчисления, ще е най-много още триста години. Не са ли много? Във времето това не е дори „капка“.

Досега един русофил не ми е обяснил смислено какво се възхищават на Русия (като махнем пропагандата, че са ни освобождавали десетина пъти) и говорят някакъв език, който ако не са ги карали зорлен в училище да го учат - никога няма да разберат. Готови са и фашизма и колониализма да им простят, неясно за какво. Предполагам ги тресе Стокхолмския синдром.

Разбирам този начин на мислене (като включим и предишния цитат, като едно цяло с този) и бих го споделил, ако не живеех на Балканския полуостров. Но за добро или не, съм тук.

=*=

Само да изразя едно несъгласие преди това. Аз съм учил „Руски език“ в училище. Ненавиждах го. А падежите ми бяха особено неприятни. После мина едно десетилетие, в което нито веднъж не ми се наложи да използвам руски език по някаква причина. Мога да гарантирам, че напълно и изцяло бях забравил всяка „буква“, която съм учил.

И така до 2007-ма год. Тогава сам потърсих руския. Защо? Защото ми трябваше информация за ГНУ/Линукс и за компютрите като цяло. А на български почти няма. Тогава списвахме „вестник“ и ми трябваха актуални неща.

И самия руски език ме дразни. Особено не харесвам, как звучи. Но имах необходимост от него и започнах да уча на ново този език.

=*=

Сега стигнахме и до освобожденията. Не са десет, две са. Но и двете са доста решаващи. Едното ни извади от ориента, другото дори по-важно ни спря от самоубийствена авантюра.

Нека повторя. Това са два доста решаващи момента от историята ни.

За повечето българи вероятно тези два момента са достатъчни. Набиваха ни ги в главите 45 години. Но пък сега 30 години ни набиват нещо друго, а русофилията си седи и процъфтява чак до там, че журналисти да се оплакват, че дори Spybook е русофилски и гузно (като на престъпници) да крият лицата на редакторите на въпросната мрежа. Последното само доказва, че тези хора не са русофили. Който е русофил, го казва явно, не смята себе си за  престъпник-рецидивист (повече от веднъж, има рецидив) и не крие лицето си.

С Русия връзката ни е много по-дълбока, от колкото може да си представи всеки от нас. Ние я чувстваме на подсъзнателно ниво. Ето защо е трудно да ти бъде обяснена. Ти живееш на друго място, под „друго“ небе и с друг живот.

И точно, както родителя е готов да прости и забрави всяко прегрешение на немирното си дете, така българина търси да оправдае всяко залитане на руския пакостник. Днес са се заели с белята да стават отново империя. Вече са го правили веднъж и се надяваме този „грип“ този път да им мине по-бързо.

Но ще има и нови ситуации и отново ще оправдаваме постъпките им. Защото са ни свидни. Защото сме правили същото. И защото не сме успели да ги опазим от своите грешки и не сме ги възпитали. Сякаш това би било възможно. Всеки трябва да изживее детството си.

Русия и Америка са точно такива палавници в училище. Те са от различни семейства. Но са заедно и откриват света заедно. В момента изживяват пубертета си, онзи бунтовнически пубертет и са гневни. Но и това ще отмине.

Графомания не ми липсва, но за съжаление нямам дар слово. Опитвам се да обясня, че както е необяснима връзката майка и дете, така е трудно да обясним връзката между българския и руския народи. И точно както обич е единственото нещо, което майката може да даде на детето си, така единствено ние можем да им дадем разбиране и търпение.



« Последна редакция: Dec 22, 2022, 18:40 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3242
    • Профил
Сигурно е единствено, че Украйна ще се върне (почти е там) в средновековието, независимо ще съществува ли след гражданската и окупационна войни.

Гога, след ВСВ и Германия беше върната в средновековието - все още ли е там. И във възстановяването на инфраструктурата има кинти... що си мислиш че Европа ще ги зареже след победата?!  [_]3

А по русофилския въпрос, малка историческа поправка, Гогата всъщност има предвид братския Украински народ, защото допреди няколко века (преди ордата) Рус се е наричала само европейската част на днешна Русия т.е. украинската, и буквално сме братя (а не преносно) Киев е основан от бат Баян брат на Исперих, и оттам тръгва още, после там 100те волски коли с книги да четат (с твърди корици - щото конете идат много слаби, че цялата тая позлата много тежи). Братята също са дали добър отпор и на ордата, непобедимата.. е изкл. една дребна подробност т.нар. битката за овчите главички (който се интересува да потърси в мрежата) още от римско време се знае че нашите са най-добрите воини, както на арената така и извън нея, че още от Сандрово време - кръвта вода не става.


И точно както обич е единственото нещо, което майката може да даде на детето си, така единствено ние можем да им дадем разбиране и търпение.

П.П. Нещата отдавана вече не се решават от кой там имал повече пушечно месо. Спомняте ли си там битката на 300те вагнеровци/ихтамнети с един (или няколко) дрона... в днешно време бройката на пушечното месо няма значение. Просто си представям как после "шофьора" на дрона е докладвал - Так точно - их там (уже) нет  ;D Препоръчвам също филма Amistad, където накрая английския капитан докладва - помните ли оная пиратска крепост дето (уж) не съществува? Е вече наистина не съществува

За съжаление видеото от дрона позачезна от мрежата, но беше доста показателно (ИИ вижда и на тъмно, докато онези... тъй и не разбраха откъде им е дошло ...ама то май от шефчетата им дойде, до последно твърдяха ихтамнету, а можеше и да им се размине ако си бяха признали ама, ако...)

П.П.П. и още нещо Palantir (знам че тоя сайт го недолюбвате ама статията е почти преводна  :P - втората част по към края /който не му се чете цялата/ )

Palantir са се съгласили да покажат на автора на статията Дейвид Игнатиус свои технологии в действие на първа линия на фронта в Украйна. Авторът е получил представа за употребата на неоткриваеми за врага датчици ( някои от които произведени в Украйна), които на практика обкръжават бойното поле и предоставят точна информация за всичко- от местонахождението на противника, до въоръжението, с което разполага. Такава революционна технология с употреба на изкуствен интелект, който съветва какво е най-ефективното противодействие във всеки един момент от променящата се ситуация на фронта, не е използвана никога преди в никоя война, пише авторът, цитирайки Карп.

А... чебурашките още търсят май... там един 'пиян' робот къде им избяга  ;D
А ако казаното по-горе е вярно, че баш Вагнера не е знаел неговите де са.... то те своите не знаят къде са - камо ли чуждите
Сега чекаме руския вариант на филма 300 (вагнерчета) за една нощ и... там бой на негри в тъмна нощ както си му е редът и накрая пак никой не остава, само дето крайния резилтат е по-различен  ;D ;D ;D
« Последна редакция: Dec 22, 2022, 19:33 от remotexx »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3242
    • Профил
А самия Рогозин вчера беше обстрелван на рождения му ден в гр. Донецк. Случило се е в ресторант „Пет и шест“.

Ами да взема пример от Шойгуто на републиката, да не се заседява много на едно място, освен ако не е седнал във въртолет и то не по-близо от 75 км от фронта т.е. фронта се обикаля на миниммум 75 км от фронтовата линия  [_]3

https://war.obozrevatel.com/v-75-km-ot-linii-fronta-stalo-izvestno-kakie-peredovyie-pozitsii-vojsk-rf-posetil-shojgu.htm

тия още си играят на пре.еви другарче - Распил идёт такой, что не успевают карманы подставлять.

https://news.obozrevatel.com/russia/zad-rogozina-podstavil-pod-obstrel-prigozhin.htm

https://arstechnica.com/science/2022/12/dmitry-rogozin-may-be-in-some-trouble-in-russia/

« Последна редакция: Dec 22, 2022, 19:47 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Относно добавките.  На всички ни е ясно, че в тая война не мрат само украинци, мрат и руснаци. На всяко видео, на което умират руснаци, може да се намери друго, на което умират украинци.

Това не съм го гледал, но например вчера излезе видео, как руснаците свалят въртолет МИ-8, а друг летящ до него първо свива, за да го види, после бяга „с двеста“. Днес имаше допълнително видео по въпроса, този път от пилотската кабина на оцеления въртолет. Страшен непрофесионализъм. Можеше да бъде свален и втория.

Това са живи хора, момчета, деца на украински майки, който днес са почернени. Войната е зло и само зло носи.

И обратната страна. Преди около месец цяло поделение руснаци вдигнаха бунт (нещо от Камчатка ми се върти, че бяха), защото ги избили на 80%. Защо? Защото ги накарали да щурмуват някакво тепе по пущинаците в Украйна. Ама това не е ВСВ и тук не е Жуков. Какъв беше отговора от подчинените на Герасимов? Няма такова нещо. Загубите са 10%.

Та пробват си оръжията на украинска територия и това не е повод за радост. Ще продадат още желязо. Още банкстери ще направят оборот.

Между другото днес Байдън обещал на противния комедиант да му даде патриоти. С радостното усещане на играч на кънтара (т'ва е малоумна игра на военна тематика, други такива са „Бойно поле“ и „Зов на дълга“) битката между кинжали и патриоти. Очевидно и руснаците я очакват, защото точно днес (случаѐност, не мисла̀) решиха да се хвалят, колко са добри кинжалите.

Но от това ще произлезе единствено още смърт. И освен спортната надпревара, кой ще извади по-чепат х*й, нищо добро не ни чака, а украинците най-малко.

=*=

Тезата от основата на мнението ти съм чувал единствено от шовенистични, украински кръгове. И като всеки национализъм няма много общо с реалността.

Според тази теза на противоборството Киев-Москва излиза, че московците са наследници на татари и монголци. А това очевидно не е така.

Всъщност въпросните татари и до днес си живеят там дето са живели и през дванадесети век — в околията на Казан. Казан значи точно, каквото си мислиш. И е не далеч от Булгар, където пък е битката, за която говориш. Обаче това не е последната битка. След нея има други довели края на тогавашното, волжко царство.

О, но нима това е края на историята? Ами не е. Колкото и да му е противно на Спец., че можем да имаме нещо общо с мохамедани, не е края на историята. Пристигат диваците, завземат, още са там. Но, какво се случва? Облагородяваме ги, както облагородяваме всеки, докоснал се до нас. Днес на жител на Татарстан, ако му кажеш, че е татарин, а не българин, много ще се обиди. Може и нож да извади. Нищо, че е с очевидно монголоидни черти на лицето.

И това става почти веднага. Ще се наложи цар Иван Грозни да победи България (да точно България), за да сложи в титлата си — княз на българите (и още сто неща), а кубетата на Съборната църква на Червения площад да оформи като тюрбани и да забие мечове в тях, каквато е алегорията на кръстовете.

Но българите не се изтребват лесно. Последната българска държава (днешен Такжикистан) ще бъде разгромена едва през тридесетте години на деветнадесети век от Гурко и другите генерали, който същите ще осовбодят дунавска България.

А освен тях има още няколко българии на днешната, руска територия. Такава е имало на полуостров Крим, още е имало в Кавказ, дето и до днес е размирно. Вчера американците гръмнаха газопровод в Чувашия, където живеят прадедите на унгарците (български федерати), които и до днес пазят тангризма и които не дават дума да се обели, че не са българи. Цялата руска територия е осеяна с български княжества, царства и империи. Стигат отвъд Сибир.

Цялата руска история е осеяна непрестанно противостоене и сътрудничество с българите, навсякъде, където ги е имало. А ги е имало навсякъде. Епизода с киевска Рус е един малък отрязък от всичко. Важна част е, но е малка.

А да и въпросната река и до днес се казва Волга.

=*=

За пет вековното робство ние напълно сме изгубили връзка с тези събития, но те са се случвали. И те първа има да възстановяваме връзки с Русия. О, да. Имам Форд и не желая да карам Лада. Но така стоят нещата. Ние сме в началото на съвместното ни съществуване. А ако случайно изчезне Русия (което наистина сме на милиметри от това), то България ще е изчезнала преди това, така, че няма, какво толкова да ни притеснява.

=*=

А връзките между Украйна и Русия никога не са преставали. Те са по-дълбоки от тези между нас и тях. Ако можем да наричаме братски народи, то тази връзка е по-скоро между Украйна и Русия, а не между нас и тях. Ние сме родител. И да в момента двамата братя се карат. Бият се. Може Каин да убие Авел. Кой знае?

И да не го убие, грешката на руснаците да избиват украинци, както и на украинците да избиват руснаци преди това, ще тежи много и столетия ще се помни. Накрая в едно необозримо от наша гледна точка бъдеще може и да се разберат. А може да си останат скарани. За всеки случай не сме ние тези, които ще успеят да ги разтърват, каквото и да опитваме. Двата народа трябва сами да се разберат или да не го направят. Зависи си само от тях.

=*=

И за Германия. Германия е сърцето на Европа. Щеше да се оправи и без план Маршъл (последния много помогна). Нима след ПСВ е имало Маршъл? Не е имало и Германия пак се е изправила, дори по-успешно. Все пак ГДР и ГФР се събраха чак 45 години по-късно. А кореите още живеят разделени.

Немеца е трудолюбив и винаги си оправя градинката. Не така стои въпроса с украинеца. Той показва черти на авантюрист. Може би затова толкова допадат на американците. Украинеца няма сам да си скове кочинката. Ще го остави за друг път. Това е спекулация, но това безгрижно, безотговорно отношение, може би ние сме им предали. Но пък и съдбата си знае работата. Украйна е пропадала и е била съграждана много пъти. Пак ще се случи.
« Последна редакция: Dec 22, 2022, 20:32 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Ами да взема пример от Шойгуто на републиката, да не се заседява много на едно място, освен ако не е седнал във въртолет и то не по-близо от 75 км от фронта т.е. фронта се обикаля на миниммум 75 км от фронтовата линия  [_]3

75 км е малко. ЦРУ имаха поне един (за толкова е потвърдено) успешен атентат в Москва, като аз подозирам поне още един (въпросния луд националист, тамошна версия на Болен Лидеров и Копейкин, макар да е преди двамата). Освен това по опита на ген. Лебед (и не само) да се движиш с въртолет в Русия е опасно. Чекистите са гледали „Умирай трудно“ 3. Кабели се заплитат в перките, то е ужаст̀но.
« Последна редакция: Dec 22, 2022, 20:33 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Сега чекаме руския вариант на филма 300 (вагнерчета) за една нощ и... там бой на негри в тъмна нощ както си му е редът и накрая пак никой не остава, само дето крайния резилтат е по-различен  ;D ;D ;D

Гледам са се появили още добавки. Като българи е по-благоприлично да се придържаме към версията за двеста. „Като двеста спартанци под гнева на Ксерска“. Все пак тази теория ни е дадена от патриарха на литературата ни. Но пък и версията за поп Кръстьо е пак от него, а днес много я отричат. На какво ли да вярваш в днешно време?
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3242
    • Профил
Еми... в Холивуд са ги закръглили на 300, явно не са гледали БГ кино - филма Кит и т.п.
https://www.imdb.com/title/tt0289728/

макар че всъщност да са били повечко - няколко хилки

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Thermopylae
ама едната войска непресттано я смаляват от 7000 надолу а другата раздуват до 2.6 млн. и нагоре ...за ефект

This move ended up being a success in that it allowed around 2,000 Greek soldiers to escape. But it did also result in the death of Leonidas, as well as his entire force of 300 Spartans and 700 Thebans from the initial tally of 7,000 men.
Активен

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Любиия ми савецки самолетоносач Адмирал Кузнецов се запали на дока- пак.
Гога - Пейтриът са ракети за въздушна отбрана (срещу дребни диктаторчета - фашаги). Американците тряба да им дадат АТАКАМС ракетките и руската армия е до там. Целия Крим ще е в обсег - пожелавам им успех на рашките с военни бази там. Севастополската база е вече празна. В обсег ще бъдат и доста съветски бази в Русия (някои бомбардировачи вече го отнесоха) - макар, че руските СМИ мълчат като пут*и.
Оказва се, че из Русия действат и много партизански групи несъгласни с властта (вчера още един московски мол изпуши с няколко експлозийки). Изненада - нито един гражданин пострадал, а мола не става за нищо - така се прави, а не да бомбиш жилищни блокове. На дребното диктаторче още не му е минало през главата, че може да се случи някой саботаж в някоя от многобройните му АЕЦ-и и бункера няма да му помогне.
Тепърва се сети да нарежда противовъздушна отбрана пред Москва, щото някои украински дронове достигат и по-далече вече. Да не забравяме, че съветското самолетостроене беше концентрирано точно в Украйна.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3123
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
"Многото партизански групи" са от "несъгласни с властта", колкото и Сирийския център за наблюдение на човешките права в Лондон е сирийски.
"Диверсионни групи" е правилното наименование. Другото е пропагандна мечта на режисиралите украинския майдан.
Могат да нанесат (и нанасят) поразии.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6193
    • Профил
Гога, говориш това, което си чел. Ето какво са американците. Чуй го от устата на потърпевшите от "най-добрите" в света: https://www.youtube.com/watch?v=UfLxnIqi4Uc

Кой го беше казал? ... Когато правиш зло, облечи го като добро.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3867
    • Профил
Сигурно е единствено, че Украйна ще се върне (почти е там) в средновековието, независимо ще съществува ли след гражданската и окупационна войни.

Гога, след ВСВ и Германия беше върната в средновековието - все още ли е там. И във възстановяването на инфраструктурата има кинти... що си мислиш че Европа ще ги зареже след победата?!  [_]3

А по русофилския въпрос, малка историческа поправка, Гогата всъщност има предвид братския Украински народ, защото допреди няколко века (преди ордата) Рус се е наричала само европейската част на днешна Русия т.е. украинската, и буквално сме братя (а не преносно) Киев е основан от бат Баян брат на Исперих, и оттам тръгва още, после там 100те волски коли с книги да четат (с твърди корици - щото конете идат много слаби, че цялата тая позлата много тежи). Братята също са дали добър отпор и на ордата, непобедимата.. е изкл. една дребна подробност т.нар. битката за овчите главички (който се интересува да потърси в мрежата) още от римско време се знае че нашите са най-добрите воини, както на арената така и извън нея, че още от Сандрово време - кръвта вода не става.


И точно както обич е единственото нещо, което майката може да даде на детето си, така единствено ние можем да им дадем разбиране и търпение.

П.П. Нещата отдавана вече не се решават от кой там имал повече пушечно месо. Спомняте ли си там битката на 300те вагнеровци/ихтамнети с един (или няколко) дрона... в днешно време бройката на пушечното месо няма значение. Просто си представям как после "шофьора" на дрона е докладвал - Так точно - их там (уже) нет  ;D Препоръчвам също филма Amistad, където накрая английския капитан докладва - помните ли оная пиратска крепост дето (уж) не съществува? Е вече наистина не съществува

За съжаление видеото от дрона позачезна от мрежата, но беше доста показателно (ИИ вижда и на тъмно, докато онези... тъй и не разбраха откъде им е дошло ...ама то май от шефчетата им дойде, до последно твърдяха ихтамнету, а можеше и да им се размине ако си бяха признали ама, ако...)

П.П.П. и още нещо Palantir (знам че тоя сайт го недолюбвате ама статията е почти преводна  :P - втората част по към края /който не му се чете цялата/ )

Palantir са се съгласили да покажат на автора на статията Дейвид Игнатиус свои технологии в действие на първа линия на фронта в Украйна. Авторът е получил представа за употребата на неоткриваеми за врага датчици ( някои от които произведени в Украйна), които на практика обкръжават бойното поле и предоставят точна информация за всичко- от местонахождението на противника, до въоръжението, с което разполага. Такава революционна технология с употреба на изкуствен интелект, който съветва какво е най-ефективното противодействие във всеки един момент от променящата се ситуация на фронта, не е използвана никога преди в никоя война, пише авторът, цитирайки Карп.

А... чебурашките още търсят май... там един 'пиян' робот къде им избяга  ;D
А ако казаното по-горе е вярно, че баш Вагнера не е знаел неговите де са.... то те своите не знаят къде са - камо ли чуждите
Сега чекаме руския вариант на филма 300 (вагнерчета) за една нощ и... там бой на негри в тъмна нощ както си му е редът и накрая пак никой не остава, само дето крайния резилтат е по-различен  ;D ;D ;D

   Пак ги ръсиш едни ...

Нали си уж проамерикански настроен.
Според западните източници руската/украинската държавност е
създадена от скандинавци ( фамилията Рюрик (според други Рорик)).
И сега ... изведнъж ... бат Баян ...

Кое е вярно ?   :o
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
   Пак ги ръсиш едни ...

Нали си уж проамерикански настроен.
Според западните източници руската/украинската държавност е
създадена от скандинавци ( фамилията Рюрик (според други Рорик)).
И сега ... изведнъж ... бат Баян ...

Кое е вярно ?   :o

Това не е по американски или западни източници, а точно от Руската академия на науките. Тази теория произлиза от една повест „Времена писменах лет“ или нещо такова ѝ беше заглавието. И става въпрос за най-обикновено и досадно състояние на „изгубени в превода“. Същата повест е писана на български език, а руските учени са я чели на руски и не са я разбрали. В нея пише, че ние сме им създали държавата и сме я дали на варяжките князе, а те са разбрали, че варягите я били създали.

Този проблем е изследван широко от д-р Асен Чилингиров от Хумболтовия университет. И безспорно във въпросната повест не пише, че варягите са създали Украйна (Киевска Рус). Обаче тукашните бански, феодални старци — зуц някой да не изобличи гръцки лъжи или да не дава небето руски догми. Самия Чилингиров е към осемдесет годишен и делото на живота му е да докаже, „че и ний сме дали нещо на света“. Като изключим няколко националистически залитания, му се получава.

Ех, от снощи все ме избива на Вазов.

Но това, за което говориш, е на по-късен етап. Случва се през Ⅹ век.

Това, за което говори Ремо, е от Ⅶ-и. Батбаян (най-вероятно Батко Боян) е от доказаните братя на Аспарух (има и недоказани) и основава своя държава в днешна Украйна след разпада на Стара Велика България. Всъщност самия Аспарух умира в Украйна притичвайки се на помощ на брат си в междуособица с друга издънка от същата държава — Козария.

Боян в днешно време е лично име, но тогава е било име на царстващия народ в империята. Името е служило по-скоро за титла. Много знакови личности в Украйна и Първата Българска Държава го носят. А отделна са имали и други имена. Батко и до ден днешен си е титла, макар вече не официална. Така, че Батбаян не е лично име. Директо си се превежда като великия цар.

Обаче историята изобщо не започва с Кубрат, пръчките и синовете му, което твърди се е гръцка басня, присвоена от Берон в буквара му. Всъщност просволутата басня я има в много народи под някаква форма, но гърците са я записали първи. Има я включително за скитите, наши предци.

Нещо не може да бъде наречено старо, камо ли велико, ако е управлявано само от един човек, изкарал половината си живот в плен на римския император, пък били те лични приятели.

Според източниците от Волжка България историята ни започва 10 000 год. пр.н.е. Всъщност те стигат по-далеч и го докарват до времето на кроманьонците и неандерталците, твърдейки, че българите сме оцелелите от неандерталците. Но да речем и ние като банските феодали, че това са легенди. Пък и някак си не ми е готино да мисля за себе си като за неандерталец.

Но по собстения ни именник и няколко други, предимно гръцки източника, можем да изкараме историята на прото-България поне до Атила и Хунския съюз. За Атила има богата колекция от записки. И украинците са пак там и нещата пак се развиват на тяхната, днешна територия. Още тогава антите са обособен и важен народ в съюза.

Между другото за самия Атила има не малко подадки, че е бил християнин, много авраамическо ти идва. Ама оказва се, една огромна част от българските войни са на религиозна основа. А руснаците се опитват да изкарат и сегашната такава.

Та с украинците имаме наистина дълга история заедно. Всъщност връщайки се до неприетите в оборот източници от Волжка България, тия връзки не престават до ⅩⅥ век, което е два века след като официално сме роби. Но за рабството е прието да се мисли като за празно време, през което нищо не се е случвало и не е имало територии с автономия и собствено болярство.


« Последна редакция: Dec 23, 2022, 13:22 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3123
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Цитат: "..Според източниците от Волжка България историята ни започва 10 000 год. пр.н.е. Всъщност те стигат по-далеч и го докарват до времето на кроманьонците и неандерталците, твърдейки, че българите сме оцелелите от неандерталците. Но да речем и ние като банските феодали, че това са легенди..."
Аз доколкото знам, неандерталците са изместени от кроманьонците и са изчезнали. Малка част от тях са се претопили сред кроманьонците, чел съм изследвания на ДНК, че има 4% неандерталска ДНК в по-късни кроманьонски останки.
Баш са си легенди.. Маите произлизат от небесни богове, японското императорско семейство също, асирийците от небесните анунаки по техните легенди и т.н.
Киевска Рус през 10-11 век е украинска държава, колкото и Охрид е столица на македонска държава по същото време.

П.П. Да не бъда разбран погрешно- към сегашно време сме роднини и с украинците, и с руснаците, и с македонците (с последните най-близки от трите). Но ако говорим за държавност, украинската е от 1917 година най-рано (ако броим УНРС- Харков), може 1918 (УНР, а има и такова нещо ЗУНР през същата година), вариант е и 1919 (УССР - Харков и първата им Конституция), а македонската държавност (съвременната, не гръцката)- от 1945.
« Последна редакция: Dec 23, 2022, 14:24 от Nik123 »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
ЧНГ 2022
Живота, вселената и някакви други глупости
spec1a 6 4540 Последна публикация Jan 03, 2022, 09:22
от cybercop
Руско-Украинска война от 2022 год.
Живота, вселената и някакви други глупости
Acho 1492 70564 Последна публикация Jun 23, 2022, 09:21
от remotexx