Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: mikis в May 20, 2009, 21:12



Титла: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: mikis в May 20, 2009, 21:12
Днес се излъгах да направя ъпдейт на моя Debian Tesing и виждам че са вкарали "новото" вече старо KDE 4 (в случая 4.2.2).
В резултат системата ми е здраво омазана, нещата едно с едно не си приличат при все, че мина някакъв wizard за прехвърляне на настройките от версия 3.5.10. Даже тапета на десктопа не е запазило.
Прави ми впечатление, че не мога да настроя почти нищо! >:( Освен това има навика да стартира без window manager, като прозорците остават без декорации. Това се оправя след 4-5 рестарта на графичната среда. :o Когато все пак се появи декорацията на прозорците, заглавната лента е неприятно широка - има място за повече от два реда текст.
Затова пускам тази тема, с надеждата тези които вече работят с KDE4 да помогнат малко с настройките.

И така
1. Първото нещо, което се набива на очи е адски широката заглавна лента и въпросът е от къде се настройва декорацията на прозорците в KDE4? Преди ставаше лесно в Контролния център, но при ъпгрейда се деинсталира kcontrol. (Виж отговор #1 на victim70)
2. Някаква идея защо скатава window manager-a при стартиране? (Виж отговор #8)
3. Използването на процесора не пада под 20% при все, че нищо не е стартирано и на десктопа има само една "джаджа" - часовник. Компютърчето е Атлон 2000+ с 1500 МБ RAM. (Виж отговор #1)
4. Някои програми не се показват в system tray-a, например kkbswitch. (Виж отговор #8)
5. Как да добавя отново в контекстното меню на Konqueror/Dolphin "Действия -> Rename with KRename"? (Виж Отговор #19 на pvt)
6. GNOME-ските програми отново изглеждат отвратително! Преди имаше един модул за kcontrol, но сега нямам идея от къде се оправя това и дали въобще се оправя. (Виж отговор #12 и отговор #13)
7. KTorrent напълно загуби данните за свалянията. Тези, които тепърва ще ъпдейтват да го имат в предвид. (Не е особено важно)
8. "Системни настройки" изглежда много постно. Не виждам и бутон "администраторски режим" какъвто имаше в kcontrol. (Виж отговор #8)
9. Как да скрия лентите с инструменти в GwenView? Особено дразнещо е, че не се скриват и при пълен екран. Версията е 2.2.2.
10. Видях новото отроче Okular, което не е лошо, но има един напълно излишен панел в лявата част. Как да скрия този панел, без да махам preview-тата на страниците?
11. Какво е "kickoff"? Мярнах го някъде из настройките. (Виж отговор #13)

Това е за сега. Дано не се налага да допълвам. ::)


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: victim70 в May 20, 2009, 21:39

1. Първото нещо, което се набива на очи е адски широката заглавна лента и въпросът е от къде се настройва декорацията на прозорците в KDE4? Преди ставаше лесно в Контролния център, но при ъпгрейда се деинсталира kcontrol. :(

Решава се гато в бозата десен бутон на лентата -> настройки
Изкача една надстроика над лентата натискаш върху височина с левия и влачиш нагоре надолу.
За натоварването на процесора изключи ефектите от Favorites->системни настройки
От системните настройки ??? при мене са във фаворити се настройва kkbswitch + бързи клавиши за певключване.
Поне при мене са така но съм забелязал на различни дистрота различни настройки на менютата.
Аз използвам класическо меню


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: plandz в May 20, 2009, 22:11
При мен ъпдейтна само половината от предложените 76 пакета,като запази другите за после.В резултат на това сега имам нещо като хибрид между двете КДЕ-та,като прилича повече на старото КДЕ,но повечето неща не работят както трябва.Половината от основните пакети на КДЕ-то са версия 3.5.10,другата половина са версия 4.2.2.Нищо не разбирам вече,как може това да се случва,но се случва...Пълен т....к!Това е от 3 дни,като всеки ден ъпдейтва по 4-5 от тези,които бяха оставени без ъпдейт.Може би след 2-3 седмици може и да се пооправят нещата (ако изобщо се оправят с отвратителното КДЕ4,което засега изглежда като пълна скръб).А като знам какво е мнението на дебианци за КДЕ...ще го оправят,че свят ще ни се завие даже...
Май изборът е между Лени или да премина на Гном (него пък не мога да го възприема като графична среда).
Лошото е,че спряха да ми работят приложения,които Синаптик сочи като инсталирани и ъпдейтвани.Т.е. приложения от преди.
"Лошо!Лошо,Седларов,лошо!",както се казваше в един филм...Дано да е като във филм,но май....


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: biggie в May 20, 2009, 22:44
Понеже главно ползувам kde, туй нещо четворката ме принуди да заменя красивата си testing система с lenny + backports. Абе лоша работа, не ме радва това кде4 и това е..


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: ochinko в May 21, 2009, 11:12
Е аз затова минах изцяло на Кубунту вече. Само на стабилния Дебиан може да се разчита да се държи добре и това не е никак изненадващо. Който не го устройва, е безсмислено да си рискува системата при всеки ъпгрейд на пакетите. Testing и unstable са за Дебиан дивелъпъри.


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: mikis в May 21, 2009, 12:24
Решава се гато в бозата десен бутон на лентата -> настройки
...
Да ти кажа, никога не съм ползвал този начин за настройка, винаги през контролния център съм се оправял и затова не ми мина през ума и да опитам даже. Мерси много [_]3 Сега сложих една декорация, която е семпла но върши работа.

Цитат на: plandz
При мен ъпдейтна само половината от предложените 76 пакета,като запази другите за после.В резултат на това сега имам нещо като хибрид между двете КДЕ-та,като прилича повече на старото КДЕ,но повечето неща не работят както трябва.
Така се получи при мен, когато отначало ъпдейтнах с "apt-get upgrade". И понеже не ми хареса такава междинна ситуация, си казах какво пък толкова и направих пълния ъпдейт с "apt-get dist-upgrade".
Снощи си поиграх с настройките и в крайна сметка успях да докарам някакъв приличен вид, който да наподобява старото ми КДЕ. Обаче проблемите от списъка в първия ми пост си остават, даже има и някои нови, като например
  • Иконата на Amarok не се показва в tray-а и веднъж затворен, след това може да се спре само с kill...
  • Akregator е адски нестабилен, не знам дали само при мен е така. При разцъкване из новините показва първата, показва втората и на третата се чупи. След това трябва да се стартира отново.
Но трябва да призная, че освен нестабилност и липса на функционалност, новото KDE има приличен вид и ако от Debian го издялат добре, скоро може напълно да замести 3.5.10.


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: aaaaaa в May 21, 2009, 17:18
OFFTOPIC

Цитат
Така се получи при мен, когато отначало ъпдейтнах с "apt-get upgrade". И понеже не ми хареса такава междинна ситуация, си казах какво пък толкова и направих пълния ъпдейт с "apt-get dist-upgrade".
Което ме навежда на въпроса защо някои хора така си актуализират системата. Аз винаги си я актуализирам с dist-upgrade (обикновено го правя всеки ден вечерта). И това не е от днес, а откакто ползвам дебиан - около 4г. Единствено правя upgrade, ако забележа, че иска да ми махне някои важни пакети. Ползвам нестабилен дебиан.


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: tonitochev в May 21, 2009, 18:08
Аз в Дебиан ще си сложа KDE 4 когато влезе в stable. Не преди това. При мен имаше моменти, когато си работеше супер и много ми харесва, но след някое обновление я X става нестабилен, я нещо друго, така че го зарязах в Дебиана.
Това не значи, че не го харесвам. Напротив. И правя отчаяни опити да го имам.
В Кубунту и сега в Слакуер обаче често често ми умира мишката. Както си работи перфектно и изведнъж курсура спира и не ще да се мръдне. След рестарт на системата тръгва, но след рестарт на X не ще. Мислех че е хардуерен проблема, но като съм с Дебиана няма такива случки.


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: mikis в May 21, 2009, 19:06
aaaaaa,
попринцип и аз актуализирам с dist-upgrade, но в случая изписка, че ще деинсталира много пакети и ще инсталира допълнително още повече пакети и ми стана ясно, че ще сменя версията на KDE. Затова реших да пробвам с apt-get upgrade. Нещо се оплака при конфигурацията на kdelibs и разбрах, че няма да мина с междинен ъпдейт.

Така, по т.2 от първия ми пост - оказа се, че при обновяването не е сменило версията на window manager-a и kwin си е още версия за 3.5.10! След като го деинсталирах, инсталирах 'kde-window-manager' и системата живна. В "Системни настройки" се появиха още възможности, включително и за десктоп ефектите и декорацията на прозорците.

По т.3 изключването на ефектите върши добра работа. Пак остават 7-8% натоварване на процесора при липса на активност, но с това се живее. Трябва да отбележа, че въпреки това десктопа ми е осезаемо по-пъргав, даже и Ледената невестулка реагира по-бързо.

По т.4 също вече няма проблем. След като инсталирах 'kde-window-manager' всички програми имат иконки в system tray-а, включително kkbswitch и Amarok.

tonitochev,
в Debian ще го издялат KDE-то, но трябва да минат 2-3 месеца. ;) Просто процеса по миграцията е доста болезнен. И тия хора не знаят ли, че сега има сесия ??? как може в такъв момент да го пуснат в Testing. :)
Майтапа на страна, но изяде два дни за четене...


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: tonitochev в May 21, 2009, 19:57
Ползвам Дебиан от доста време и знам какво да очаквам. Само дето искрено се надявах да не бързат да го праскат това KDE 4.2.2 в тестинг, а да изчакат поне 4.3.
Щото сега ползвам 4.2.3, което е осезателно по-стабилно. Само дето в Слака се получава проблем между X сървъра и NVidia драйвера. Е, инсталирах най-новият драйвер и чакам да видя дали ще ми замръзне мишока. Засега всичко е идеално ...


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: plandz в May 21, 2009, 21:03
OFFTOPIC

Цитат
Така се получи при мен, когато отначало ъпдейтнах с "apt-get upgrade". И понеже не ми хареса такава междинна ситуация, си казах какво пък толкова и направих пълния ъпдейт с "apt-get dist-upgrade".
Което ме навежда на въпроса защо някои хора така си актуализират системата. Аз винаги си я актуализирам с dist-upgrade (обикновено го правя всеки ден вечерта). И това не е от днес, а откакто ползвам дебиан - около 4г. Единствено правя upgrade, ако забележа, че иска да ми махне някои важни пакети. Ползвам нестабилен дебиан.

Не е това.Никой не позна.Аз ъпдейтвам системата с aptitude safe-upgrade.Така,че всичко написано от мен по-горе е следствие от тази команда.Мисля,че е най-добрата,от гледна точка на сигурно ъпдейтване (поне така знам от това,което съм изчел дотук).
А при apt-get dist-upgrade и apt-get upgrade разликата е голяма.Предполагам,че знаете.И че едната команда е по-сигурна от другата.
Но какво съм взел да ви уча,вие знаете това и по-добре от мен.
И само за пълнота - тази вечер пробвах с apt-get dist-upgrade.На чисто - след като си възстанових системата от преди 4-5 дни от имидж.Познайте какво се случи...Зареди и...няма Х.Дотам.Просто премахва стария KDM,а не слага нов.Новия щял да се сложи по-късно."Безмозъчна" работа.
Ето затова ползвам aptitude.

Edit:Повторих го пак с нов имидж.Този път се получи,но защо ми слага Гном?Ами нали КДЕ4 май трябваше?И този път беше с apt-get dist-upgrade.
Ами ще си чакам докато се намъдрят,но Гном няма да търпя.Алергичен съм към него.
И ще си ползвам aptitude.


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: tolostoi в May 22, 2009, 10:58
6. GNOME-ските програми отново изглеждат отвратително! Преди имаше един модул за kcontrol, но сега нямам идея от къде се оправя това и дали въобще се оправя.
За гномските програми има пакетче, което ги кара да се виждат по-нормално, нещо не му помня името http://wiki.ppetrov.com/screenshots/kde4-gtk-fonts/kde4-gtk-fonts.png
Абе и да ги оправиш - ОК, остава да оправиш и qt3 приложенията да се виждат като qt4, което за сега няма как да направиш  ;D Ей това ме дразни най-много в КДЕ-то в момента, че половината програми които ползвам стоят като подарени, или са gtk+ или са qt3.
K3b още ли си е със стария вид или прилича на КДЕ4 вече?

За пича с аптитуде, като искаш всичко и да си ползваш пак него
Код:
aptitude full-upgrade


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: neter в May 22, 2009, 11:21
За гномските програми има пакетче, което ги кара да се виждат по-нормално, нещо не му помня името
GTK-Qt Theme Engine ($2), а пакетът се казва gtk-qt-engine-kde4 :)


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: phantomlord в May 22, 2009, 19:24
6. Ами оправи си ги от System settings:
(http://img156.imageshack.us/img156/3206/snapshot68.th.png) ($2)
Ама преди това направи apt-get install gtk-qt-engine-kde4  ако го нямаш.

11. Менюто:
(http://img156.imageshack.us/img156/6981/snapshot69a.png)

KDE4 не е боза, просто е ново за теб :)


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: mikis в May 23, 2009, 02:00
6. Ами оправи си ги от System settings:
Ама преди това направи apt-get install gtk-qt-engine-kde4  ако го нямаш.
Брагодаря! и на Нетер също [_]3
Все пак едно уточнение за такива като мен, които ползват "чист" Testing, без други хранилища - пакетът gtk-qt-engine-kde4 към момента го има само в Sid (т.е. Unstable)! С други думи, няма да минете с apt-get, а ще трябва да си свалите .deb пакета от http://packages.debian.org/sid/i386/gtk-qt-engine-kde4/download ($2) и да го инсталирате с 'dpkg -i'.
Иначе старият пакет, който се казва само gtk-qt-engine все още си беше инсталиран, но не вършеше никаква работа.

KDE4 не е боза, просто е ново за теб :)
Да ти кажа, не съм имал намерение да плюя по КДЕ4, просто имах в предвид, че системата ми се сбози след ъпдейта. :) Предположих, че няма да съм единствен с такива проблеми и затова реших да пусна тази тема, вместо да се блъскам сам. И добре се получи. 8)

tolostoi,
при мен qt3 приложенията изглеждат прилично и трябва да ползвам Help->About за да ги разбера какви са. Може тоя "Уизард", който се изпълни при ъпдейта е свършил някаква работа, не знам.


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: tonitochev в May 23, 2009, 07:00
Mikis, мисля че всеки ползващ Дебиан честно е предупреден, че използването на testing и sid е свързано с определени рискове. И винаги е вроятно и възможно да се получат проблеми - софтуера все пак се изпитва и не е проверен докрай.
Аз вече отдавна се отказах да ги ползвам и съм доволен от моят Debian Lenny.Все пак си ползвам отделни пакети от testing и проблеми засега нямам никакви. Но за КДЕ4 в Дебиан просто забрави - когато тази графична среда узрее достатъчно за стабилната версия, тогава да. Но на този етап няма смисъл.


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: phantomlord в May 23, 2009, 16:17
Но за КДЕ4 в Дебиан просто забрави - когато тази графична среда узрее достатъчно за стабилната версия, тогава да. Но на този етап няма смисъл.
Изобщо не споделям мнението ти. С Debian Sid и KDE4 от него съм, проблемите ми са точно 0. Откакто KDE4 влезе в unstable съм с него и му се радвам :)
http://www.youtube.com/watch?v=LK-gBOlR-Dw


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: aaaaaa в May 23, 2009, 19:37
И аз като съм пробвал KDE от нестабилния дебиан съм останал с впечатлението, че горе - долу работи както се предполага, че трябва да работи. Друг е въпросът, че новото KDE по принцип не ми харесва...


Титла: Re: gtk-qt-engine-kde4
Публикувано от: remotex в May 24, 2009, 11:06
gtk-qt-engine-kde4 ми прави следния проблем с iceweasel - след затваряне и при опит да се пусне наново казва че вече има работещо копие на програмата. Някой ако е успял да намери решение на проблема да казва. Убивнаето с Control-Escape: Kill process не е достатъчно практично... но да кажем че мога да преживея редактирането на някой и друг файл на iceweasel  ::)


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: pvt в May 24, 2009, 15:53
mikis, за отмятане на точка 5. файлът rwkrename.desktop:

Код:

# Rename with KRename

[Desktop Entry]
Type=Service
Actions=RenameWithKRename;
Encoding=UTF-8
ServiceTypes=KonqPopupMenu/Plugin,all/all
StartupNotify=false

[Desktop Action RenameWithKRename]
Exec=krename %F
Name=Rename with KRename
Icon=krename


в ~/.kde/share/kde4/services/ServiceMenus


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: mikis в May 26, 2009, 11:01
pvt,
едно голяаамо благодаря! :) [_]3 [_]3 Таман се чудех какво да правя с излизащите файлове от фотоапарата.

remotex,
тоя номер iceweasel и при мен го прави, само дето не съм сигурен, че е от gtk-qt-engine-kde4. Сега гледам, че вече са го вкарали и в Testing, значи ако е от него скоро трябва да се изчисти и този проблем.

Трябва да призная, че новото КДЕ има какво да покаже. Вече съм го настроил на 95% и ме е яд само, че не мога да си пусна ефектите заради старата машинка. Има и недомислици в някои приложения, като например да не можеш да скриеш лентите с инструменти в GwenView, но това не е плачка за умирачка.


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: remotex в May 26, 2009, 16:14
mikis и аз съм с testing но пакета за който говоря преди 2-3 дена го дръпнах от unstable ..и да от него е защото като го разкарах и iceweasel се оправи- тия дни ще пробвам с тестовия т.е. той как влезе в тестовия пак ли като *-kde или вече *-kde4?
 Само този проблем ми остана от КДЕ4 и другия е с прозрачността на иконите на декстопа - понякога прозрачността избива на шахматни квадратчета - със Ti4200 съм някой ако знае решение.
BTW: оправих се и със спирането на nepomuk server, mysql etc. :-) тук според мен малко прекалиха КДЕ4 ама какт о и да е...
Edit: 2009-05-26 20:00 - за съжаление още не се е появило в tesing - поне аз не можах да го видя: само старото gtk-qt-engine 1:0.8-4


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: plandz в May 26, 2009, 21:04
При мен се получи така,че след преминаването към кде4,при стартиране на iceweasel или mozilla 3.5.10 (имам я в домашната си директория),и двата браузъра се стратират в режим "работа извън мрежата" и трябва да превключвам ръчно за работа в нета.Как да го оправя?Рових се в about:config,но нищо не открих.Изтрих си цялата директория .mozilla,но нищо не се получи - пак така се стартират.
И друго.Kpackage ми дава следната грешка:
Fatal Python error: pycurl: libcurl link-time version is older than compile-time version
Aborted.
Имам и синаптик,но съм свикнал с kpackage.Търсих в нета,явно това е грешка,засягаща много дистрибуции,но не открих ясно решение.Ако някой знае такова ще съм благодарен.


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: mikis в May 26, 2009, 23:10
...
Edit: 2009-05-26 20:00 - за съжаление още не се е появило в tesing - поне аз не можах да го видя: само старото gtk-qt-engine 1:0.8-4
Да прав си, моя грешка. Просто веднъж инсталиран, после се показва с 'apt-cache search' и от там идва объркването. :(


Титла: Re: KDE 4 в Debian Testing = пълна боза!
Публикувано от: plandz в May 29, 2009, 18:18
Единия проблем го оправих - този със стартирането на лисицата в режим "работа извън мрежата".Оказа се,че незнайно защо ми е презаписан файла /etc/network/interfaces и е описана и мрежовата ми карта освен lo.При това обстоятелство network manager-а не я управлява и подава сигнал към браузър-а,че няма мрежа.
Коментирах редовете,свързани с мрежовата ми карта:

# The primary network interface
#allow-hotplug eth0
#iface eth0 inet dhcp

рестартирах и всичко пак си е на мястото.
Пиша горното с мисълта,че може да е полезно за някого.

Другия проблем (с kpackage) обаче си стои неразрешен.