Автор Тема: Предложение за фондация с идеална цел която да подпомага по-широкото......  (Прочетена 10141 пъти)

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
навлизане на Линукс в малкия бизнес и от там и към домовете!

От доста време ми се върти из главата една такава идея, но вече съм решил да пристъпя към нейното реализиране и ще имам нужда от помощ от цялото Линукс общество.

Оказва се, че липсват много програми с които, ако не напълно, то поне частично да се измести Уиндоус от малкия бизнес.

Преди не много време като търсих складова програма за едни приятели, се оказа, че освен Уарехаус Опен, друго няма! От фирма Микроинвест и Инкопос в момента развиват само допълнителните платени модули за конкретен бизнес и нямат интерес да го развиват към Универсалана складова система или складовосчетоводна.
Най-лошото в момента е, че всички стари разработчици, които имаха продукти с бд Аксес са направили нови продукти с бд MSSQL което автоматически изисква и сървър на Уиндоус с което Линукс бива изместен като алтернатива поне за част от работните места.

Та, това което искам да направим всички със задружни усилия е, да съберем всичкия Линукс ресурс на едно място и да подобрим или форкнем някои чужди продукти за нуждите на малките производители и да спрем монополните практики които създава МС и неговите партньори на които в основата продуктите им прозира да подчиняват всеки бизнес на техните цели.

Този форум и сайт е много ценен ресурс доказал се във времето. Голяма част от потребителите му, включително и аз от тук сме направили първите си стъпки в Линукс.
При сегашните цени на хардуера и и-нет, за никого не е проблем да дари някой лев или труд за да го качим на една здрава основа и да го развием още.

Аз съвсем скоро купих чисто нов сървър 1U за което имам друга тема във форума с цел да развивам хостинг бизнес и да си правя мини дейта център в къщи. Тъй като в момента нямам клиенти, а сървъра си работи с една моя виртуалка и една на приятели, мога да дам 1/3 от ресурса му за нуждите на екипа за безвъзмездно ползване без никакви условия и претенции. В момента прихода ми е много малък и не мога да му поема колокиране, но тук се надявам да има хора които работят във фирми за колокация и биха могли да пробват да поискат дарение под формата на безплатно колокиране или да се плща от дарения на други съфорумци. Все пак не става въпрос за кой знае какви средства. Ако няма желаещи да помогнат, може и да си у нас.

Иска ми се и да има няколко човека от форума, които да бъдат подпомагани и финансово, своевременно да отговарят да питания и разрешаване на проблеми с които  се борят начинаещите.

Аз лично искам да се захвана с форкването на Уарехаус Опен към единна складово счетоводна система която да бъде със свободна базова функционалност и допълнителни платени модули в последствие. За целта съм отделил 2000 лева и собствен труд за проекта. Имам опит в създаването на такова нещо и ми трябва човек който има възможност да работи по 4 часа на ден, само по проекта с ВС или МОНО и бд mysql.
Защо съм избрал тази развойна среда и тази бд предлагам да дискутираме в отделна тема.

Много моля, да няма изказвания от рода, аз имам голямо желание да помогна, но нямам време или средства които да даря! Всички редовни тук работят в ИТ сектора където заплатите са доста по-големи на фона на масовите минимални или средни и, ако имат много работа, могат да дарят една надница за каузата, а тези "безработните" като мен, могат да дарят труд!

Надявам се на конструктивно обсъждане и спорове в рамките на добрия тон!
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
От мен две имена - Сдружение "Линукс за българи" (разбира се :)) и нашите приятели от Фондация "Отворени проекти" (организаторите на OpenFest).

С "Линукс за българи" ти вече се свърза, ще предам на тийма да погледне и това.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Ами аз съм ЗА отборната игра и нямам нищо против да участвам във вашите проекти и да не се занимавам с излишни глупости и разводняване на масата!

Онзи ден, 1 или 2 дни преди да падне форума ти бях писал на лично, че с не много усилия, не намерих нещо което да преследва тези цели, но дали поради проблеми или си забравила не ми отговори и после падна сайта! Ще разгледам вашите проекти и ще коментирам тук в темата.
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Да, видях ЛС-то, ама докато свърша останалите неща и ти отговоря и той сървъра падна :).
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Първата ми забележка към вашето сдружение е, че е сдружение в частна полза, което в по-далечна периспектива си мисля, че ще е проблем да бъде като част от световните структори. Отделно от това, сдруженията в частна полза май са ограничени от към финансиране от разни програми.
До сега никога не ми се е налагало да си блъскам главата с фондации и сега се ограмотявам по този въпрос. Помага ми в ограмотяването един приятел който със съпругата си имат фондация за подпомагане на деца в неравностойно положение.

Това
Цитат
Организира срещи, дискусии, семинари и конференции по теми
според мен е излишно разхищение на дарителски средства. Далеч по-добър ефект ще има, тези не малко средства да бъдат вложени в малки и нужни на хората проекти за които в Линукс липсва алтернатива или не е достатъчно добра!

Аз не веднъж съм алармирал, че няма подходяща за бизнеса дистрибуция. Несериозно е да се ползва във фирма дистро с едногодишна поддръжка, а тези които са дългогодишни със старо ядро и драйвери и малко трудно се инсталират от неспециалисти на нов хардуер, а също така и да бъде с алтернате инсталер, за да могат да се ползват за файлов сървър със софтуерен райд и не се иска кой знае какви средства за да се сглоби и ъпдейтва една такава.
Аз собствени нужди съм си направил едно Убунту 10.04 с Ремастерсис на виртуалка с нов хорг и ядро и само него си ползвам за нова инсталация и си го ъпдейтвам периодично, но не ми достигат знанията да си го направя с алтернате инсталир и когато искам софтуерен райд инсталирам чисто Убунту и после мъки за обновяване на х.орг и ядро.

XRDP проекта също би бил много полезен, но не можах да го накарам да ми изкара клавиатурните настройки като се конектна към друга машина.
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Не мисля, че тук е мястото да се обсъжда дадена организация (била тя със стопанска или нестопанска цел) с какво трябва да се занимава и с какъв статут трябва да бъде. Моите уважения, но това го решават хората, които са създали тази организация и я направляват и поддържат.

А това, че месечните ни конференции са ненужни (за щастие за тях единствените "дарения", които се "разхищават", са почерпките, които понякога приятелски фирми носят за посетителите) го приемам много лично и с много болка. Каня те да дойдеш следващия път да видиш една такава конференция и после да застанеш и да ни обясниш защо е излишна.

Аз просто ти дадох две имена на нестопански организации, които са вече създадени, имат екип около себе си, а и са си създали поне малко име. Няма никакъв проблем да не ти харесват и да не пасват на твоите проекти, няма никакъв проблем да се създават други със свои идеи за нещата, няма никакъв проблем две такива организации да не си говорят или пък, точно обратното, да си партнират. Просто споделих с теб това, което знам, че има в момента у нас, понеже предположих, че може и да не си информиран за него.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Не ме разбирайте погрешно! По никакъв начин не желая да омаловажавам постигнатото от вас или да го критикувам, а още по-малко да му се противопоставям!

Иска ми се, да не се разводняват хората в куп организации и да се разхищава труд.

Аз съм си поставил конкретни цели които да преследвам и ще подкрепям всеки който е полезен, без значение каква структура има.

Моята борба е малко по-дълбока и Линукс и идеите които стоят зад ГПЛ лицензирането са само инструменти за постигането им.

Борбата ми и за това, че с всеки изминал ден корпорациите патентоват какви ли не глупости с които неминуемо ще се стигне до спиране на всякакъв технически прогрес. Всеки продукт който се произведе, ще трябва да плаща на някой патент за нещо си. Отнемат се всякакви възможности на дребния бизнес и малкия човечец да създаде нещо самостоятелно което да не е партньор/посредник на някой и с това, с всеки изминал ден ни заробват!

Ето какво става в момента със счетоводния софтуер: Всички нови продукти са с ограничени за настройване възможности уж за да се предотврати счетоводните грешки, но в същото време, целта е съвсем друга! За най-малката промяна в законодателството, да е нужен ъпдейт който да се плаща и потребителя на продукта да бъде държан да плаща и за поддръжка! В един момент пък пуснат съвсем нов продукт и спират стария и айде принудително преминаване и плащане на лицензи за новия, без потребителя да има нужда от новите функционалности.
Да не говорим, че труда на опитните счетоводители се приравнява до този на току-що завършилите и зависи от възможностите на софтуера!
МС партньорите нямат интерес да предлагат опен сорс решения, защото са безплатни и няма да получат комисион от продажбата на платен продукт, а и не защитава техния бизнес модел!

Всички недоволствате, че се харчели купища пари за Уиндоус и аз също, но каква е Линукс алтернативата на хората които имат конкретни нужди!
Ето аз се опитвам в моя град да предлагам Линукс решения и да се измести поне част от десктопите с Уиндоус и какво да им предложа?
На приятелите за които търсех складова програма им пуснах една виртуалка с Уиндоус, естествено не лицензиран и една стара кракната складовосчетоводна програма която отдавна не се разработва, защото е прекалено гъвкава и елиминира нуждата от ъпдейти.
От 7-8 години е спряна, а новия продукт на фирмата е с орязани възможности, а на стария и до ден днешен, да се води и данъчно счетоводство от опитни счетоводители!

Да, и аз не съм идеалист и не работя за без пари, но не вярвам, че аз ще бъда добре когато другите са зле! Очаквам, че проекта ми ако успее, да има хляб за всеки който има някакви идеи за собствен бизнес, а не арбайтер на заплата за някой!

В основата ми е борбата за по-добър живот на всички! Родителите които сега имат някакви доходи или някакъв малък бизнес, да не възпитават децата си да учат нещо с което да могат да се реализират на запад, а да учат нещо с което да са полезни за бизнеса който са изградили!

Не се притеснявам от никакви неудобни въпроси!
Активен

b2l

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
    • WWW
Откажи се. Бил Гейц нямаше да е най-богатият човек, ако windows-а му беше безплатен.
Смятам за излишно да обяснявам, защо програмистите на server 2k3/2k8, mssql 2k5/2k10 и т.н. предпочитат да работят за него, вместо да си стоят в къщи и да пишат под GPL.

Всичко щяло да бъде патентовано и малкия бизнес щял да умре - проблемите на малкия бизнес не са в патентите или в това, че няма free счетоводна програма - а в това, че нямат какво да осчетоводяват.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Откажи се. Бил Гейц нямаше да е най-богатият човек, ако windows-а му беше безплатен.
Смятам за излишно да обяснявам, защо програмистите на server 2k3/2k8, mssql 2k5/2k10 и т.н. предпочитат да работят за него, вместо да си стоят в къщи и да пишат под GPL.

Всичко щяло да бъде патентовано и малкия бизнес щял да умре - проблемите на малкия бизнес не са в патентите или в това, че няма free счетоводна програма - а в това, че нямат какво да осчетоводяват.

Малкия бизнес и сега работи с нелицензиран Уиндоус и няма програма която да не може да бъде кракната, но така ли трябва да продължава!!!?
Аз самия се изхранвам(към момент) като ги обучавам как да ползват не лицензиран софтуер за който няма Линукс алтернатива. Дохода ми е над минималната и под средната, но пък работя един ден в месеца, а не цял месец и предпочитам останалото време да го използвам за научаване на други работи с които бих могъл да си го вдигна, вместо да работя на заплата за някой, който пък преди да ми ги даде ще трябва да ги обложи с данъци с които да се финансират тъпи и ялови проекти за подпомагане на конкурентоспособноста с ниско лихвени кредити, дето докато ти го дадат ще ти приберат половината за разходи по отпущането му и ще ти дойде по-скъпо от кредит от чейнчажиите :D
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
След проведени консултации с моите приятели които имат фондация и познават и следят измененията в законодателството и моите цели, ще трябва да отивам към регистрация на нова която е в обществена полза! Това дали е в лична или обществена са изисквания на законодателството със съответните предимства и недостатъци относно бъдещата дейност.
Но това не пречи, а и ще бъде най-добре да работим заедно поне за това за които няма спор, че е полезно за всички.
Нашето Слънце в този форум до някъде има право в по-горния упрек за което се извинявам (F) (що няма емотка за цвете?).

Това от което имам нужда за сега е да се измисли подходящо име за да задвижа регистрирането и(някой ще стане ли кръстник :D ).

После ще трябва да се направи сайт на фондацията.
Ще има нужда от Уики и Форум на проектите които развива, но ще е по добре за уики да се ползва съществуващото като от сайта да се пренасочва към Линукс за българи, вместо "конкурентно". За форум на проектите също съм за секция на този форум с подсекции, вместо собствен.
Авторските права на проектите да бъдат на фондацията, а тези които ги развиват да са само разработчици с което да се гарантира в бъдеще, че всичко създадено от нея си остава нейно и личната изгода всеки да си я търси сам за себе си от ползването на тези проекти и тяхното развитие.
Имам в предвид само тези проекти които сама развива, без тези които малко или много подкрепя.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Днес се срещнах с адвокат който е "специалист" по фондации най-общо казано, щото моя с който отдавна работя е специалист по наказателни дела и май ще трябва да се отложи регистрацията!

Човека не се е сблъсквал с такъв казус, че фондацията да не дава "приход" на учредителите, а да развива проекти от които ще "печелят" бизнесите на споделящите каузата и ще имат интерес да даряват за по-бързото им развитие!
И щото и бюджета е малък, май не му се занимава да седне да обмисли законовата форма на нещата, та иска аз да седна и да си напиша стратегии и пр. което пък означава да седна да изчета законите касаещи дейността, па аз да взема и това да изчета и подготвя сам, аз и без адвокат ще си ги внеса където трябва.
Нямам физическо време да седна закони да чета! Още повече без никаква подкрепа и от други които биха имали интерес от начинанието.
Но поне, научих някои неща за които преди само съм подозирал!

Продължавам напред с търсенето на програмист за форка и другите проекти които имам в предвид без да са облечени в законова форма, а пък когато се развият нещата ще се мисли законовата форма!

Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Забелязах, че още първия ден, когато попадна тук, първата тема, дето пусна беше по тоя въпрос.

Това е въпрос дето проучвах години (че нали  съм прост икономист) и който е много комплексен.

Още тогава в онази тема с теб се свърза Д.Василев. Преди време се бях отдал да помагам на неговия проект. Трябваше ми година и половина да изгубя от живота си, че да разбера, че Ц++ е прекалено сложен за мен. И не направих нищо.

На един фестивал организиран от онзи дето му правя услуги обсъждахме и тази тема, тя често се обсъжда по мероприятия. Разбрахме се единствено, че положението е обсадено. От една страна счетоводителите отказват да минат на ГНУ/Линукс, от друга програмистите не знаят, какво им е необходимо. Двете страни просто не намират среща.

Има два опита за превод на Гну Кеш и двата спряха, защото не можем да се уточним, това съобразено ли е с местното законодателство и ако не може ли лесно да се нагоди.

Гигов е най-известният от нас дето тръгна да се бори по темата. Пробва какво ли не. Писа тук, писа в одита. Накрая си  купи за кантората някаква хърватска хава, дето се достъпва по мрежата и е нещо от сорта на двадесет бона.

Тук в този форум, има много теми по въпроса. Едната е закачена. Виж я. В нея е писано много ясно. Има правени такива решения. Но те са били или по поръчка, или собствена употреба. Никой нищо не открива.

И предният път ти казах и после ти беше казано в друга тема, че тази програма дето вече си я платил не е нужно да се погребва. С малко или никакво усилие може да се подкара под Лазар и доразвие.

Моно е следващата голяма сделка, дето няма да се осъществи. Казваш Краси Стефанов, не е само той и каноничните го не щат. Много малко са тия дето го искат… и те работят основно под другата ОС. Според мен с тая технология ще удариш на камък, дано съм лош пророк, въпреки че не го вярвам.

Това ме присети за магазията. Знаеш ли защо е писана на Моно? Защото МИ е шиндошарски доставчик. Те нямат капацитета да се занимават с други технологии. И тоя проект тръгна, и пет години беше просто подарък. Виктор е много готин тип, познавам го лично, от друг фестивал пак организиран от същия.

Но и той  също  си има слабости. Не е мащабируемо решение. Не е сигурно решение. Пак Василев, колко ги е хранил по въпроса в техния си форум.

И така и не каза НАЙ–ВАЖНОТО в тая тема. Името на ритната програма. Ако ще се тръгва от някъде, то трябва да имаме нещо нагледно за ориентир.

Забравих въпроса за НПО. По повод друг проект дето съм намесен, разследвахме въпроса. Сложно е. Скъпо е. Безсмислено е. В такъв случай най-доброто е неформално да се работи. За което ме е жал и яд, защото за разлика от теб не съм изгубил вяра в държавата и институциите, но си е точно така в случая.
« Последна редакция: Jun 26, 2012, 20:06 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Френд, вие си имате вашия опит, а аз си имам моя. Вие с вашия опит не сте постигнали резултат който ви задоволява, но аз с моя съм постигнал и за това съм готов да инвестирам, но ако се направи по моя начин!
Ако можеш да работиш с .нет, било под MONO или ВС давай да започваме, но не ме убеждавай в това какво е възможно и какво не е!
Хората това нещо го разработват под уиндоус и работи прекрасно под линукс, но искам да заработи в друга посока с допълнителни възможности които те не желаят да развиват.
Първа версия на форка ще бъде добавяне на не повече от 20 нови функционалности за които ще трябва да се добави не повече от 5-6 нови талици към 30-те съществуващи и не повече от 10 нови колони към старите със съответните връзки придружени с малко разместване по интерфейса, за да се покаже новата цел към която ще се развива.
Ако постигнем производителност на труда която имахме със стария ми програмист, това ще е работа за не повече от 2-3 седмици! Всъщност, очаквам с началния бюджет който съм определил, при тази производителност да стигне почти до края и на втора версия. Ако през това време осигуря и допълнително финансиране, работата по проекта може да стане и постоянна за този който го е започнал.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Не разбирам от Моно, казах, че съм прекалено тъп да науча Ц++, камо ли диеза. Също казах, че трудно ще намериш кадри. В бегето дали има и пет човека да се занимават с тая технология, от тях един е в МИ, двама във Владстер ;)

Иначе теоретично производителността на труда трябва да е по-висока от тази с предния ти човек. Все пак диеза с тая цел е правен. Да се вдигне абстракцията и намали времето за разработка до минимум. И съответно да бори жабата ;)

Просто споделих опит, накратко. По тази тема мога да напиша десет страници, всъщност съм писал двадесет, ала мястото вече не е на линия.

Виждам, че си много упорит и постигаш целите си. Габровците сте такива. Напомняш ми на съквартиранта и той беше амбициозен.

Успех!
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
По  между другото пуснах ти една обява, за да видим дали няма да излезе зайче. Но за по-сигурно, на твое място бих  пуснал тук:

http://bgdev.org/

И може би някое волнонаемническо място, но пък каза, че не си добре с английския.

В тоя форум не знам някой да се обаждал, че знае стерео. Виж ако търсеше Qt, вече щеше да имаш кандидати тук.

п.п. абе да няма пак DDoS? Много бавно бачка тоя форум.
« Последна редакция: Jun 27, 2012, 10:40 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear