Покажи Публикации - nslave
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 11
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Интересни блогове на български? -: Feb 06, 2024, 22:54
Определено форума го ползвам с подобно предназначение, рядко се включвам, но ми е интересно да виждам различните мнения по теми, на които вероятно няма да попадна иначе
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Интересни блогове на български? -: Feb 06, 2024, 21:09
Супер, благодаря много. Ще ги разгледам. Относно темата, честно казано не мисля, че търся нещо конкретно. Просто ми се щеше да попадна на нещо извън алгоритмичното ми балонче от препоръчано съдържание. Да прочета разни разсъждения на хора публикувани, не с основна цел финансова облага, а просто ей така.. защото им се публикува и темата за която пишат им е интересна. Също така по възможност разсъжденията да бъдат повече от 256 символа (или там колкото са ограниченията на "социалните" платформи).
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Интересни блогове на български? -: Feb 03, 2024, 21:37
Стана ми интересно дали някой може да препоръча някой интересен блог на български. Има ли изобщо такива, които си заслужават прегледа. Става дума за поне малко по задълбочени и структурирани, а не просто блог записи с пейстнати команди. Преди сякаш съм попадал на интересни неща, но май е позабравено като дейност. Отделно чрез гугъл трудно се стига до някакви такива места.
4  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Apache2 - Forbidden -: Dec 30, 2023, 16:19
Обикновено полето Registrar: при пускане на whois за домейна би трябвало да даде ориентир от къде е купен. Но не винаги помага.. сега пробвах да видя дали по whois ще се ориентирам къде са регистрирани домейни, които знам къде са... ами не се ориентирам :D

Edit: Всъщност, може би ако са купувани от голям доставчик ще излезе коректна информация в Registrar полето. Предполагам при мен не излизат правилните неща, тъй като са купувани от малък доставчик, който няма регистрация в IANA и са само посредник.
5  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем с HDD след спиране на сървъра -: Dec 27, 2023, 15:38
И на мен ми звучи като кофти sata кабел или кофти напъхан такъв. Другият вариант е хард диска да е кофти, това че е нов не пречи да е дефектен. Може да му пуснеш smart тест когато успееш да boot-неш с него. Другото, което ми се струва твърде малко вероятно е захранването да не стига. Може да разгледаш колко вата е захранването и да направиш груба сметка дали е достатъчно за допълнително добавените дискове.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Стар човек / нови неща в Debian -: Dec 26, 2023, 14:29
За PHP вече не мога да дам съвет, защото отдавна не съм се занимавал, а и когато се занимавах е било чисто любителски. Предполагам, че за някого, който разбира няма да има съществена разлика дали ползва библиотека за MySQL или библиотека за IMAP. Ако ползва IMAP си мисля, че ще облекчи обслужването и коректната работа на пощенския сървър.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Стар човек / нови неща в Debian -: Dec 23, 2023, 22:07
Не мисля, че се поддържа съхранението на пощенските кутии в MySQL.

Не те разбирам ?

Пичове днес изкарах Linux Essentials от LPI scaled score 550  ;D

Това беше по повод въпроса дали може съдържанието на писмата да се съхранява в MySQL. Поне стандартно postfix и съответно imap и pop3 сървърите поддържат съхранение на пощата в определени формати (mbox, maildir ... и др.), които са организирани под формата на файл/файлове върху файловата система. Вероятно има някакви екзотични варианти, чрез които да постигнеш записването и извличането на писма от релационна база данни, но ме съмнява да си заслужава усилията. По принцип си се съхранява само мета информацията покрай пощенските сървъри в бази данни, а писмата по файловата система в определен формат.

Честито за сертификата.
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Стар човек / нови неща в Debian -: Dec 18, 2023, 11:13
Не мисля, че се поддържа съхранението на пощенските кутии в MySQL.
9  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем при свързване с пппое -: Aug 18, 2023, 18:28
Вероятно на Линукс машина може да се направи скрипт, който да проверява какъв е адреса на pppoe клиента и ако е от 100.64.0.0/10 да reconnect-ва, но ми се струва като тромаво и трудоемко начинание. TP-Link дълбоко ме съмнява да може да реализира такова нещо. Ако е с някоя свободна операционна система тип OpenWRT или DD-WRT може и да може да се реализира и на рутера, но не съм сигурен.

Не мисля, че можеш да задаваш каквито и да е параметри на pppoe клиента, които да работят без съгласуване с доставчика.

Та, се връщаме на това, че най-вероятно вариянтите ти са да си вземеш статично ip от доставчика, да ползваш предложението на 4096bits за ngork или моето за ZeroTier. При всички положения ако има замесен NAT ще ти е необходима 3-та страна в комуникацията.

Сега се зачетох за ZeroTier и начина му на работа е да установи директна връзка между двете страни, което е добре. Няма да се връзваш към някакъв сървър някъде си и всичкият ти трафик да минава от там, което да забави връзката. Сървърите на ZeroTier се ползват за да се реализира "hole punching" за връзката между двете страни.
10  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем при свързване с пппое -: Aug 18, 2023, 13:15
Най-лесният вариант според мен е да се обадиш на доставчика и да си поискаш реален статичен адрес. Естествено ще струва някакви пари към месечната такса. Адресите 100.64.0.0/10 са за CGNAT и не се рутират в интернет. Другият възможен вариант е да ползваш нещо като ZeroTier. Не съм го ползвал, но от това което съм срещал в интернет, изглежда като добро решение. Безплатният вариант пише, че поддържа 1 админ акаунт и до 25 устройства, което вероятно ще ти свърши работа. По този начин ще имаш VPN между устройствата си.
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Стар човек / нови неща в Debian -: Jul 13, 2023, 22:09
Нямам примерна конфигурация, която да дам, но тук е обяснено добре:
https://wiki.debian.org/BridgeNetworkConnections

Трябва да направиш бридж и да вкараш двата интерфейса в него, след което май трябва да преместиш ip конфигурацията върху бриджа. След това би трябвало просто да си настроиш свободно ip на втората машина и готово. Кабела би следвало да няма значение какъв е. Мисля, че е достатъчно всички жила да излизат и лан картите си ги оправят, но аз бих сложил прав.

edit: Ако имаш някакъв firewall, ще се наложи правила, които са били по input интерфейс, вероятно да ги преселиш на бриджа като input.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Настройка на права -: Jan 11, 2023, 13:55
Решението за което се сещам е с chroot jail на потребителя, което ти дава голяма гъвкавост, но и вероятно доста усилия за да го направиш както трябва. Така можеш да му дадеш достъп само до определени команди, които присъстват в bin папката на затвора му. Съответно тъй като ще вижда само затвора си, няма да може да види какви други потребители има на машината, както вероятно и други благини за които не се сещам в момента.

Друг вариант е може би на самият потребител да му се зададе някакъв ограничен шел, така като гледам bash има опция за стартиране в restricted режим. Не съм го пробвал, но вероятно може да ти свърши работа. За целта трябва при създаването на потребителя да му зададеш за шел по подразбиране /bin/rbash или след това да го зададеш в /etc/passwd. Но пак ще иска четене и настройки за да се стигне до това, което целиш.
13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Въпрос за squirrelmail -: Jan 11, 2023, 13:41
squirrelmail, roundcube, horde, това са web клиентите, които се сещам на първо четене. Roundcube е най-съвременен от всичките. Не е необходимо да се инсталират от пакетния мениджър, тъй като мисля, че всичките са web софтуер писан на php. Та, трябва web сървър, mysql сървър, php пуснато към уеб сървъра и се инсталира, който и да е от 3-те или някой 4-ти. Може и всичките да се инсталират и ползват едновременно.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Q4OS 4.10 - впечатления -: Nov 08, 2022, 09:22
Преди години за едни вехти компютри ползвах комбинация от Debian minimal install (използва се netinstall iso-то, но трябва да имаш интернет), като от инсталатора избирах да ми сложи само ssh, което може и след това да се инсталира де. Като накрая се получаваше малка инсталация като обем, без графична среда. После слагах slim за логин мениджър и openbox. Недостатъка е, че всичко трябва да си го настройваш, защото openbox-а е доста минималистичен. Трябва да си инсталираш панел за стартиране на програмите и други али-бали, но ако ти се занимава може да стане леко и приятно за работа.

Предимствата на това решение са, че си вързан с официалният debian, а не с някакъв странен дериват. Относно apt-get, мисля че вече не се препоръчва той, а директно apt да се ползва.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Apr 21, 2022, 09:51
   Мисълта ми е,че е абсурдно градският транспорт във Варна да е много
по-скъп от този в София,все пак морската столица е по-малък град от София.
   Очевидно Портних и останалите герберасти извършват сериозни злоупотреби.

И наистина не знам как варненци търпят всичко това !?!

Не само е по-малък, ами е значително по-малък. Но градският транспорт винаги е бил безсмислен и вероятно хранилка за разни хора. Винаги е на загуба. Пред няколко години по някакви програми инвестираха доста пари в него, добре че поне автобуси купиха, защото другите им идеи въпреки че работят в момента отнеха много повече време от необходимото за реализация. Това с картата за всички линии е сравнително ново явление... до преди година изобщо нямаше опция да се купи такава, не че на цена 135лв някой ще си я купи де. Вероятно фигурира само заради някакво изискване за усвоените пари. Защото дори и при текущите цени на горивата на повечето хора ще им излиза или същото или по-евтино да си карат някой барутник и да не се занимават с глупости. А в автобусите да продължават да си се возят само ученици и пенсионери. Съжалявам за офтопика, но явно ми е болна тема, че явно ми се ще да сме малко по-съвременен град ама не се получава :)
Страници: [1] 2 3 ... 11