Покажи Публикации - mimosh
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 21
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Въпрос относно опашката на CUPS -: Apr 20, 2022, 15:12
Имам сървър с Убунту 20.04, който използвам като Nextcloud сървър и същевременно съм му дал да бъде и принт сървър.

Другите машини в офиса (2бр) са с Уиндоус 8.1 и Уиндоус 10. Има ли вариант когато печатам нещо от тях това да се вижда в съответният прозорец на съответният Уиндоус в прозореца "Какво се отпечатва"

ПС: Принтера, който е свързан към сървара се достъпва през Уиндос чрез
http://192.168.0.100/printers/P2035
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Apr 18, 2022, 13:55
Нашите варненски герберасти от общината искат да вкарват синята зона и в почивните дни. По София и Пловдив как е, събота и неделя плаща ли се за паркиране?

В Бургас, най-близките улици до плажа през лятото са Зелена зона, т.е. работи всеки ден започва в 11:00 до 21:00 или до 22:00, т.е. хваща плажуващите и ходещите по заведенията. Зимата я махат. Иначе си има синя зона.

Обаче нали сме големи хитреци, тия с инвалидните талончета ползват инвалидните места като безплатен паркинг.

Например: заради сина ми имам поставено инвалидно паркомясто пред входа, обаче като мръдна колата и веднага някой идва с инвалидно картонче (здрав, прав и корав) от други квартали и спира. Живея в "широк център". Покрай мен няма магазини, или държавни институции, само жилища, така че на всеки му е ясно че това място някой го е поискал.

Добре, че община Бургас позволи при определени условия инвалидното място да стане персонално, т.е. изписват номера на колата за което е предназначено.
3  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Ubuntu 21.10 - проблем със заспиването -: Dec 01, 2021, 09:33
Просто предположение, обаче това Убунту е чисто Убунту с добавено КДЕ или Кубунту?

Ако е първото да не би да се бъркат нещо демоните за заспиване?

Аз съм с Кубунту 20.04 мисля че ОК заспиването, макар че лаптопа никога не е работил под Уиндоус и не знам как е  ;D
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: VirtualBox shared clipboard-копиране на текст през кипборда м/у виртуалката и К. -: Nov 18, 2021, 13:12
Монтираш образа във виртуалката, той се появява като диск.
Влизаш в него, пускаш скрипта и той си компилира каквото му е нужно за ГестАдон
5  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Покупка от Китайски сайт през интернет. Рискове -: Nov 15, 2021, 12:06
Според новите правила на ЕС за всяка стока от 0 до 150 Евро се плаща ДДС.

Алиекспрес са си направили системата, така че ти удържат ДДС-то при покупка и пратката ти идва без да плащаш нищо. Моята беше минала през Нидерландия.

Чети какво пише.
Вариант 1: Ако не ти удържат ДДС-то трябва да имаш EORI номер и да ходиш да се разправяш в митницата.
Вариант 2: Ако не ти удържат ДДС-то даваш пари на български пощи (DHL/FedEx/UPS) да се разправят вместо тебq но мисля пак трабва да имаш EORI номер.

Този номер се вади за 5 дена мисля (щото в митницата не са на компютри и им е кеф да те виждан няколко пъти, нищо че стоят и си бъркат в носа по цял ден) и важи в целия ЕС. Има предвид че ако трябва да вадиш тоя номер може да ти удържат магазинаж спедиторските фирми докато излезе ако леличките в митница не се смилят над теб да ти извадят номера за два дни.

ПС: ЕС разрешава продавача да бъде регистриран като вносител с някъкъв номер и може да удържа ДДС-то още при покупка, като после е длъжен да го внесе в ЕС, така че за обикновенния потребител да няма проблеми.

Иначе за самите пратки нямам никаква идея.  [_]3
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Програма за подписване с КЕП на .пдф -: Jul 10, 2021, 10:37
ето снимките (в Гугъл са)

https://photos.app.goo.gl/MmWUHee3bWaCv5nR9

https://photos.app.goo.gl/SobH4h1GYSe4xjY88

7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Програма за подписване с КЕП на .пдф -: Jul 09, 2021, 22:56
Ако ти работи Инфонотарито под Chrome/Chromium става по следния начин

в Либреофис Врайтър
Настройки - Инструменти - Сигурност - Сертификат - Изберете път на NSS
Там добавяш /home/user/.pki/nssdb/
И си готов

При подписването се вижда името, че е подписано цифрово и датата.

ПС: Изчезнала е опцията за качване на снимка да ти кача.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Програма за подписване с КЕП на .пдф -: Jul 09, 2021, 16:44
От доста време ме тормози и мен тази тема.
Сега като ви прочетох писанията и пак се хванах с нея.

След кратко ровене успях да подпиша PDF файл с LibreOffice 7.1.4
От менюто Файл-Цифрови подписи-Подпис на съществуващ PDF    PDF се отваря в Draw от там Вмъкване-Ред за подпис

Трябва преди това де се добави сертификата от настройки на LibreOffice 7.1.4, ако не е добавен.

Ползвам инфонотари. Не съм пробвал в друг четец. Кубунту 20.04.
9  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Приложение за андроид, което да снима на определен период -: Aug 04, 2020, 14:43
Здравейте,
От известно време ми се върти идея да използвам един стар Андроид телефон (Xiaomi RedMi Note 3), като камера, но да прави 2-3 снимки за 1сек, а не да снима клип, тъй като доста си загрява, пък и ще му свърши бързо мястото.

Тъй като Андроида до някъде е Линукс ми се струва че трябва да има възможност да се направи някакъв скрипт за това.

Можете ли да ми подскажете идеи от къде да почета по въпроса.

Мерси
10  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен -: Feb 21, 2020, 15:50
Infonotary имат някакви инструкции по принцип, но не знам доколко са актуални и вършат работа, тъй като нямам електронен подпис с който да пробвам.
http://wiki.infonotary.com/index.php/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

На база 30 секундно проучване, май само при тях успях да намеря инструкция. B-trust крият софтуера и информацията зад формуляр изискващ email-а с който е регистриран подписа. StampIT имат driver-и за четците си за Линукс, но не видях инструкция.

Като цяло и на Windows съм най-доволен от процеса по инсталация на Infonotary. Мисля, че най-малко проблеми съм имал с тях, така че може и от доставчика да зависи колко е лесно :)
При B-trust има една странност, която е обвързана с изискването за email. Ако имаш повече от един подпис регистриран с един и същ email ти излизат различни софтуери според модела на чипа на картата. Може и да има лесен начин да се разбере каква карта имаш, но до сега все съм хвърлял боб. Та, за това не бих ги предпочел. Със StampIT най-малко съм се сблъсквал и нямам мнение там. Не че някой го е искал това мнение, ама викам да споделя опит някакъв :D

Имам Подпис на Инфонотари. Нямам никакъв проблем с него под Кубунту 18.04 и Виртуален Уиндоус 8.1 на същата система. И под двете системи се инсталира супер лесно. Под Кубунт си има хранилище. Само трябва за Мозила да укажеш пътя до библиотеката. Хромиум работи от раз.
Единственият кусур (или поне аз не успях да направя) да подписвам PDF-и под Линукс (без техният софтуер за подпис) по подобен начин както е с Acrobat Reader.

Обаче повечето държавни институции са пълна скръб ако не си с интернет експлорър. Пробвал съм Egov, системата за електронно връчване - едвам успях да се регистрирам, после работи. Митниците - пълна скръб (трябваше ми EORI номер за пратка от китай). С НАП е ОК
11  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Въпрос за книжки -: Oct 16, 2019, 17:41
http://pravec8.agatcomp.ru/knigi/МКТВ09- Компютърът играе, рисува и свири.pdf

Колегата вероятно говори за тази поредица
https://www.sandacite.bg/микрокомпютърна-техника-за-всички-пъ/

И аз бих започнал с нея... Имам я цялата вкъщи, но за съжаление няма да се връщам скоро по нашенско, тъй ще събират прах докато ги изядат мишките.


П.П. Ех, навремето като заминавах ...колко търсих на кого да ги завещая - никой не прояви интерес към легендарната поредица. Което ме подсеща и за една друга история (от първо л. ед.ч.) още помня навремето (преди 20-30г.) как ми подвикваха - Момче какво учиш, - Компютри ..и махваха с ръка и подсмихвайки се отминаваха (в интерес на истината по-старите не се подсмихваха, кой където си намерил попрището) и малечко по-късно (само след 5-10г.) и се почна - Айде да ми оправиш компа (да не говорим за качване на легален, полу и нелегален софтуер) и тогава... аз посмихвайки се отминавах  ;D

П.П.П. Книжките са 12, но аз помня че де факто бяха 13 - имаше още една която всикчи брояха към тая поредица, въпреки че официално не беше от нея - за съжаление я момента не мога да се сетя за заславието... (но я имам и нея)


Точно за тази поредица говоря.
Голямо благодаря  [_]3 [_]3 [_]3 [_]3
12  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Въпрос за книжки -: Oct 16, 2019, 14:45
Бейсик, защото имам спомен че беше много добре обяснено на достъпен език всички основи на програмирането - цикли, променливи и т.н.

ПС: В момента в програмата на децата е залегнало да учат Скрач https://scratch.mit.edu/.
Сина ми е трети клас. Миналата година го пратих на един курс по Скрач и му стана интересно да се занимава, та затова.
13  Хумор, сатира и забава / Кошче / Въпрос за книжки -: Oct 16, 2019, 10:22
Здравейте,
Искам да попитам четящите във форума:

Навремето имаше една поредица за програмиране на Бейсик за Правец 8.
Някой може ли да цитира заглавия от тази поредица, че моята съм я изхвърлил явно  :)
Имам спомен че ми беше много лесно да схвана идеята за програмирането от там и ми се иска да ги видя отново и да ги предоставя на сина ми.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Kubuntu (KDE) трей и нотификации -: Jun 06, 2019, 15:16
На Кубунту 18.04 Вайбър не ми работи с двоен клик.

Тъндърбърд ползва нотификациите на КДЕ, обаче не се отваря при двоен клик на съобщение.

Не намерих откъде/дали може да се настройва.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Kubuntu (KDE) трей и нотификации -: Jun 05, 2019, 17:34
За нотификацията не съм сигурен. Ще проверя и ще пиша.
Страници: [1] 2 3 ... 21