Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на хардуер => Темата е започната от: r0shaf в Oct 18, 2010, 11:01



Титла: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 18, 2010, 11:01
... до сега бях с windows обаче започнах да имам проблеми с ХДД и реших да мина на linux тъй като до сега см го ползвал само на Live CD и все пак ми хареса... Исках да инсталирам SuSe 11.3 обаче още при опита за boot ми даде липсващ файл не знам защо така... След това тръгнах да инсталирам Убунту за нетбоок на лаптопа обаче се сблъсках с проблем... ХДД ми е на 2 части едната от тях е свободна исках на нея обаче нещо не се оправям много и доколкото разбирам иска да ми фoрматне целия ХДД как да се справя да го инсталирам само в едната част...?


Титла: Re: Intall
Публикувано от: nfc в Oct 18, 2010, 11:23
http://nau4i.me/index.php?option=com_content&view=category&id=46:ubunu--&Itemid=94&layout=default
http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download



Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 18, 2010, 11:59
Със Suse няма да се оправиш, инсталирай си Ubuntu, Linux Mint или PCLinuxOS. Ако лаптопа ти е с размер на екрана над 14 инча инсталирай не Netbook, а Desktop версията. Ако процесорът е 64 битов си свали 64 битова версия.
Просто при инсталацията на Ubuntu-то, при разделянето на дисковете избираш "Ръчно разделяне на дяловете -за напреднали". Ще ти изкара всички дялове по размери. Маркираш този, на който е бил инсталиран Windows-а, задаваш му да го форматира в ext4 файлова система и на него да се инсталира кореновата файлова система /root/. Понякога тя е обозначена със знак /. и вероятно ще ти я предложи по подразбиране. Прилагаш промените и се съгласяваш със всички останали въпроси, които инсталатора те пита. Няма каво да сбъркаш толкова, но те съветвам преди да започнеш инсталацията да свържеш системата към интернет не само, за да видиш как става, но и системата да си дръпне езиковите пакети. Също си запомномни паролата, която ще зададеш, че без нея почти не можеш  настроиш и да ползваш системата.
Съветвам те да инсталираш системата на български език.
Друго коетомога да ти кажа, че когато си избрал системата да се стартира на български език от LIve CD, българската клавиатурна подредба е добавена и се сменява с бутоните Alt+Shift, така, че наистина нямаш оправдание да пишеш на латиница.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 18, 2010, 12:05
В сайта на сусе търсих версия за нетбоок тъй като искам да инсталирам него обаче не открих... търсих начин на инсталиране в които е описанo само за едната част на ХДД обаче няма ако може някой да ме просветли тъй като като на едната част имам важни за мен неща и неискам да ги изгубя... благодаря предварително... :) Пак се извинявам за латиницата... намерих online кирилизатор :)


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 18, 2010, 12:22
Сусе има версия за нетбуци, но няма да се оправиш с нея, затова си инсталирай Убунту. дай някакви характеристики на лаптопа си, може да се окаже, че не е нетбук. При инсталацията теб те интересува да монтираш само кореновата файлова система на дяла, на който е бил С- диска. Дялът на който е бил D- диска не го пипаш. Като стартираш системата, той ще ти излезе на десктопа като икона на демонтиран дял. като кликнеш с мишката върху него системата ще го монтира и си работиш върху него. Нещо подобно на включване на флашка. Ако искаш дяла D дяла да ти е монтиран постоянно, най добре да си преточиш данните и при инсталацията да го форматираш в ext4 файлова система и му зададеш на него да се монтира Home дяла. Дори да не го монтираш, както ти обясних преди това, можеш да  монтираш ntfs дяла за постоянно след инсталацията. Тук обаче ще ти помогнат други колеги. аз нямам ntfs дял на нито един от компютрите си и не съм се интересувал как се монтират.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 18, 2010, 12:27
Ами той е старичък... 1 гб рам 64 битов процесор взех го от братми и реших че искам Linux... а сусе-то го искам защото преди време си купих книга за сусе :) и предполагам че малко или много тя ще ми помогне като закъсам някъде... :)


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 18, 2010, 12:33
Размера на екрана ме интересува.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 18, 2010, 12:34
15 :)


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 18, 2010, 12:38
Това не е нетбок, а ноутбук. На него не трябва да инсталираш версия за нетбуци, а десктоп версия. Щом процесорът ти е по- стар свали си десктоп версията на ubuntu 10.04- 32бита или това http://www.linuxmint.com/edition.php?id=55. Ако стартира от Live CD го инсталирай. Книга няма да ти трябва, това са елементарни за настройка системи. Linux Mint е Ubuntu с добавени кодеци и допълнителни програми. Единственото нещо, което ще инсталираш е rar и Скайп, които си ги има в хранилищата.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 18, 2010, 12:46
Благодаря много за помощта... :) значи за сега да забравя за сусе....? Бях се много навил за него... :)  [_]3 [_]3 [_]3 [_]3


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 18, 2010, 12:48
Като ползваш Linux 6 месеца ще си го инсталираш. Много е добра, но не смятам, че е за начинаещи.
Чети внимателно какво съм писал и инсталирай. като не пипаш D- дяла, няма какво да объркаш. Данните са си на него. Дори и да си сгафил нещо при инсталацията, пускаш едно Live CD, питаш и преинсталираш. Само не забравяй - Ръчно разделяне , форматираш в ext4 и монтираш root файловата система на мястото на windows /бившият ти C- дял/.  С всичко останало се съгласяваш.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 18, 2010, 12:57
Ще го имам на предвид... :) сега имам проблеми с интернета за да сваля този linux :( в свищов см и е слаб... и да питам като тръгна да инсталирам Убунтъту дето имам мисля че го направих дяла дето искам ЕксТ2 продължих отново ми изкара съобщение че форматира погледнах и видях че се отнася за целия ХДД маркирах отново желания дял обаче не събрах смелост за да не загубя файловете си и на другия... по нагоре са ми оказали помощ с инсталла на убунту обаче моята версия е 10.4 а там е показано за 10.10 и е малкoл по-различно от снимките... :) Значи С: дял е форматиран и е празен...


Титла: Re: Intall
Публикувано от: b2l в Oct 18, 2010, 13:02
Ще го имам на предвид... :) сега имам проблеми с интернета за да сваля този linux :( в свищов см и е слаб... и да питам като тръгна да инсталирам Убунтъту дето имам мисля че го направих дяла дето искам ЕксТ2 продължих отново ми изкара съобщение че форматира погледнах и видях че се отнася за целия ХДД маркирах отново желания дял обаче не събрах смелост за да не загубя файловете си и на другия... по нагоре са ми оказали помощ с инсталла на убунту обаче моята версия е 10.4 а там е показано за 10.10 и е малкoл по-различно от снимките... :) Значи С: дял е форматиран и е празен...

O-o-o свищов - Обади се на ROKO__ той няма проблем с интернета :D :D :D.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 18, 2010, 13:08
Ако си свалил нетбук версията, изобщо не я инсталирай, а чакай докато се свали десктоп версията. не знам как ще иска да форматира целият диск, ако си задал само дяла, на който е бил windows. Чети внимателно какво съм ти писал и спазвай последователността. Не си спомнял да съм ти казвал да форматираш в ext2, но и с тази файлова система става. Няма голяма разлика между 10.10 и 10.04, просто втората е LTS, a и вече са поизчистили бъговете.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: trosho в Oct 18, 2010, 13:47
... Няма голяма разлика между 10.10 и 10.04, просто втората е LTS, a и вече са поизчистили бъговете.
Така е, но в инсталатора на 10.10 има доста промени.
Аз предлагам да изтрие дяла, където смята да инсталира Linux-а, и там да остане празно, unallocated място, за да му е по-лесно при създаването на "/" и swap дял по време на инсталацията. Преди време имаше и опция за автоматично инсталиране на празното място, ако имаше оставено такова, но сега не я виждам.
Към твоите обясненията на и към филмчето на nfc ще добавя и статия от Softpedia, където инсталацията на 10.10 е обяснена подробно и с картинки - цък ($2) . Edit: Ето и за 10.04 - цък ($2) (сега видях, че е с тази версия).
@r0shaf, чети внимателно обясненията, за да разбереш кое какво прави, защото ако просто следваш показаното на снимките, ще изтриеш всичко на хард диска.
Имай предвид и това, че ако имаш хардуерни проблеми с хард диска, преминаването към Linux няма да ти помогне да ги оправиш.

А относно версия на SUSE за нетбукове, преди седмица попаднах на новина за това, че е излязла  (цък ($2), там има и линк към iso файловете).
Първоначално проектът се казваше SUSE Moblin, но го прекръстиха на SUSE MeeGo, след като Moblin стана част от MeeGo. Ако някой се интересува, нека прегледа нещата тук - цък ($2), за да се запознае предварително с външния вид, защото може да не му хареса интерфейса.



Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 18, 2010, 14:20
Така доколкото разбрах сега в харда ми като е на 2 части sda и sdb (C и D) C-то ми е напълно празно... кликам на него и създашам в него SWAP дял който е колкото РАМ паметта или 2 пъти по голям.... след това създавам около 2 гб "/home" а останалото "/"


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 18, 2010, 15:14
Някой да ти е споменавал Home дял. Нали ще ползваш D-дяла за Home. Ако ти е по възможностите, остави си 2 GB за swap дял. който не монтираш никъде. Всичко останало форматирай в ext4 и задай там да се монтира кореновата файлова система /root/. Всички останали дялове се включват в нея/. Можеш е без swap дял, просто монтирай root на целият дял, на който е бил windows. Нищо повече. И пак ти казвам - Не пипай D- дяла. Все едно, че го няма. Нито го форматираш, нито го монтираш някъде.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: ROKO__ в Oct 18, 2010, 15:19
А ако не ти е по възможност направи следното като root

dd if=/dev/zero of=/home/SWAP bs=1k count=2M; chmod 0 /home/SWAP; mkswap /home/SWAP;swapon /home/SWAP

С което ще създадеш 2GB SWAP после го записваш в /etc/fstab по следния начин ...

/home/SWAP none swap sw 0 0

Това е за да може да се монтира автоматично по време на стартиране


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 19, 2010, 15:11
Момчета инсталирах linux-а обаче ми дава грешка: "ELF smaller than expected" при първото пускане ми зареди boot screen обаче започна да чеква за грешки и после само това ми излиза...


Титла: Re: Intall
Публикувано от: b2l в Oct 19, 2010, 15:32
Момчета инсталирах linux-а обаче ми дава грешка: "ELF smaller than expected" при първото пускане ми зареди boot screen обаче започна да чеква за грешки и после само това ми излиза...

Имаш сериозен проблем с Елфа ($2) - хахахаха. Спокойно не си само ти :D :D :D :D.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 19, 2010, 18:58
Сега ако кажеш какво в крайна сметка си инсталирал ще ме зарадваш много. Гадателските ми способности са твърде ограничени. Че е Ubuntu предполагам, но каква версия?


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 19, 2010, 20:31
Сега ако кажеш какво в крайна сметка си инсталирал ще ме зарадваш много. Гадателските ми способности са твърде ограничени. Че е Ubuntu предполагам, но каква версия?

В крайна сметка инсталирах сусе :D [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 благодаря много момчета че ми наливахте акъл в главата :) дано има повече като вас :)  [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 19, 2010, 20:47
нали трябваше да форматираш С- дяла и да монтираш root файловата система на него. този дял от 80 GB какъв е? Къде ти е изобщо D-дяла? Все едно не съм ти писал нищо. Не си направил нищо като хората, само си оставил swap дял от 2 GB, който е приличен. Ако искаш KDE графична среда можеше да избереш Kubuntu 10.04.1. изглежда по същият начин, но е по- лесно за настройка. Мога да ти помогна да настроиш SUSE-то, но като гледам как се съобразяваш с това, което пишем е безмислено.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 19, 2010, 21:16
Благодаря много ще се опитам да се оправя сам... ако нещо има ще пиша но все пак направихте много :)


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 19, 2010, 22:43
Сам няма да се оправиш. Ако имаш интернет в SUSE хранилищата се добавят от YAST>>източници на софтуер>> добавяне>>community repositories. Оттмяташ всички и ги добавяш. Ако ти поиска внасяне на публичен ключ го внасяш. тези, коитоне могат да се добавят си ги имаш и ще ти даде грешка, но продължаваш нататък. След това отваряш терминал и пишеш /без номерацията/
1. su  /да влезеш като администратор/
2. zypper update
Така системата ще се ъпдейтне.
След това вече можеш да инсталираш програми.
Инсталацията става от конзолата с командата "zypper install име на програма"
примерно :
su
zypper install rar
или от YAST в графичен режим


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 20, 2010, 20:02
Благодаря приятелю направих това обаче нещо дривери трудно АТИ Радеон X1200 намерих някакви ама май не работят къде да търся дривери за linux :)


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 20, 2010, 21:57
Ак мониторът ти работи на нормална резолюция, значи си има драйвъри и няма нужда да ги инсталираш. А ако искаш да инсталираш драйвъри /да омажеш напълно системата/ отваряш Yast>>Инсталиране на софтуер и пишеш "xserver". Ще ти изкара всички драйвъри и можеш да ибереш този за видеокартата ти.
Но съм сигурен, че  е инсталиран.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 20, 2010, 22:12
Всичко е нормално но като се опитам да гледам филм или да слушам музика не става... и във vbox7 имам картина но без звук, иначе се рових в YaST но не открих това дето ми трябва и затова реших да задам още един глупав въпрос :)
 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3
Ето това ми излиза като заредя Amarok:
(http://img87.imageshack.us/img87/282/snapshot4g.png)
кликам на инстал ама нищо...


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 20, 2010, 22:41
Просто увеличи контролерите на kmix. Кликни на аплета за звука>>mixer и увеличи някой от контролерите, който е намален до край. И си инсталирай vlc да ти вървят филмите добре. Можеш да инсталираш alsamixergui и от него също да увеличиш звука. Виж контролерите Front и PCM . аре чао за днес, че не съм спал от 2 дни.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 21, 2010, 09:14
gstreamer0.10-ffmpeg
gstreamer plugin "ugly"
gstreamer-fluengo mp3
Това са кодеците, които ти трябват. Наименованията може да не са много точни, защото карам по памет, но търси нещо подобно.
Просто пишеш в инсталатора gstreamer и ще ти изкара всички пакети, които съдържат това име. Избери от тях тези, които съм ти написал.
Тези 3 декодера са поддръжката на mp3, която ти иска.
Препоръчвам ти за гледане на филми да си инсталираш vlc. Всичко върви на него. За аудио плеъри освен Amarok можеш да инсталираш audasious, juk, clementine. Има още десетки други плеъри но виж кой от тях ще ти хареса. За видео друго освен vlc не ти трябва, въпреки, че smplayer и kaffeine също са прилични. Когато влезеш в инсталатора кликни върху секция "езици". Ще ти изкара препоръчителните пакети, които трябва да инсталираш за да се смени изцяло езикът на графичната среда на бг. Инсталираш и рестартираш.
Все още не можеш да си настройваш десктопа както виждам. Ако искаш директориите да се виждат на работният плот десен бутон върху него. От настройките на директория "Активност" избираш показване директорията на работният плот. Така иконите, ще тиизлизат на работният плот. Ако искаш на десктопа да има джаджи, можеш поне да ги увеличиш. Когато поставиш курсора върху джаджа, ако не е заключена се показват настройките. Просто разтягаш прозорчето, което се намира най- отгоре и джаджвата се разширява.
ето ка изглеждаше моето SUSE без никакви екстри http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=gallery&key=423082802&layout=clean


Титла: Re: Intall
Публикувано от: ROKO__ в Oct 21, 2010, 10:12
gstreamer0.10-ffmpeg
gstreamer plugin "ugly"
gstreamer-fluengo mp3
Това са кодеците, които ти трябват. Наименованията може да не са много точни, защото карам по памет, но търси нещо подобно.
Просто пишеш в инсталатора gstreamer и ще ти изкара всички пакети, които съдържат това име. Избери от тях тези, които съм ти написал.
Тези 3 декодера са поддръжката на mp3, която ти иска.
Препоръчвам ти за гледане на филми да си инсталираш vlc. Всичко върви на него. За аудио плеъри освен Amarok можеш да инсталираш audasious, juk, clementine. Има още десетки други плеъри но виж кой от тях ще ти хареса. За видео друго освен vlc не ти трябва, въпреки, че smplayer и kaffeine също са прилични. Когато влезеш в инсталатора кликни върху секция "езици". Ще ти изкара препоръчителните пакети, които трябва да инсталираш за да се смени изцяло езикът на графичната среда на бг. Инсталираш и рестартираш.
Все още не можеш да си настройваш десктопа както виждам. Ако искаш директориите да се виждат на работният плот десен бутон върху него. От настройките на директория "Активност" избираш показване директорията на работният плот. Така иконите, ще тиизлизат на работният плот. Ако искаш на десктопа да има джаджи, можеш поне да ги увеличиш. Когато поставиш курсора върху джаджа, ако не е заключена се показват настройките. Просто разтягаш прозорчето, което се намира най- отгоре и джаджвата се разширява.
ето ка изглеждаше моето SUSE без никакви екстри http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=gallery&key=423082802&layout=clean

Стига тормози човека

http://opensuse-community.org/Restricted_formats/11.3 ето тук влиза и само клик инстал


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 21, 2010, 10:18
Аз съм малко тъп и си карам по трудният начин. Отнема ми цели 2-3 минути. А и съм го проверил и знам, че работи.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: ROKO__ в Oct 21, 2010, 10:50
Аз дадох метод при който и идиот ще се справи освен ако не е дебил


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 22, 2010, 12:41
Момчета благодаря много за всичко... :) вече ми вървят клипове имам си музика ще дооправя да ми вървят филмите с други формати и започвам с емулаторите за игри :) отново благодаря на всички че ме изтърпяха и ми помогнаха :)  [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 22, 2010, 13:55
Казах ти вече. Недей да дооправяш нищо за филмите, че кой знае какво ще забъркаш. просто инсталираш vlc. този плеър се инсталира с всички кодеци и няма нужда нищо да добавяш.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: bvbfan в Oct 22, 2010, 17:17
започвам с емулаторите за игри :)

Безсмислено е да ползваш емулатори, производителността е мизерна, освен ако нямаш 4<ядрен процесор и 4Г<рам, ама пак няма да спечелиш нещо добро. Има много яки игри за Линукс, виж =>
http://www.dedoimedo.com/games/linux-games-best.html
http://www.lgdb.org/list_games?order=value&sort=desc => вдясно във филтъра си избираш какъв тип игра искаш и ....


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 22, 2010, 22:55
Момчета съжалявам че отново задавам поредния тъп въпрос обаче неуспях да оправя това като пусна филм... при музикалните клипове върви картина звук и т.н. обаче опитам ли някой филм....
PS: Приятелю благодаря много за игрите :)
(http://img651.imageshack.us/img651/4945/snapshot6r.png)


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 22, 2010, 23:06
Не е възможно vlc да не възпроизвежда avi формат. Как го инсталира този плеър?


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 22, 2010, 23:40
Ами първо от нета и с yast след това пробвах с конзолата др версия която замести старата и пак същото
 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 23, 2010, 08:50
Такова чудо не ми се е случвало. Отвори с vlc една mp3-ка да видим поне този формат възпроизвежда ли. Може да е нещо от видеоизходите. Абе що като добрите деца не си инсталира едно Убунту и да не си се мъчил с никоя от тия щуротии. При пускане на филм или песен, ако няма кодеци, системата си ги сваля автоматично. Mint пък си е с включени декодери.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 23, 2010, 12:57
Ами опитах с убунту и неиска да ми зареди само грешки... и инсатлнах сусе то без проблем се инсталира убунту стигаше до 95% мисля и всичко беше до тук... последния опит стигна до 95% и после като се опита да зареди само грешки... А за vlc - mp3, клипове с високо качество си вървят само филмите неискат....


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 23, 2010, 13:38
Нещо може да не е наред с тези филми. Свали си друг и пак опитай.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 23, 2010, 16:34
Ами не е само с този филм със всичките е :)


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 23, 2010, 17:05
zypper install kaffeine, zypper install smplayer
Все на някой плеър трябва да тръгнат


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 24, 2010, 12:28
VLC работи, но отваря само *.mpg, *.vob файлове нищо друго търсих кодеци за други формати ама... пак същото....


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 24, 2010, 16:12
vlc се инсталира с всички необходими кодеци. Причината е някаква друга. Опита ли се да го подобриш по някакъв начин?


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 24, 2010, 20:50
Ами инсталирах го през козолата даде ми че е последна версия инсталирах накфа друга дето пишеше.... инсталирах уж някакви кодеци мп4 не помня точно... Сега искам да питам понеже приятелката ми е ръчкала и ми разбъзика старт лентата, всичко беше отляво опитах какво ли не дори старт лентата премахнах и всичко наново обаче пак неиска на опциите натиснах "Add Spacer" но сега каквото минимизирам го няма.... (преди и аз да го допрецакам също нищо нямаше).... Има ли начин да върна всичко с дни или часове....
(http://img179.imageshack.us/img179/3023/snapshot7.png)


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 24, 2010, 21:35
Десен бутон върху панела>>добавяне на джаджи /add widgets/>>мениджър на задачите /task manager/. Що не премахнеш тия буклуци до стартовото меню. Не виждам за какво са ти притрябвали.
Сега вече съм с Кубунтуто и мога да видя кое как се казваше.
Не смяташ ли, че ако инсталираш пакета kde-l10n-bg и смениш езика на системата на български ще си облекчиш малко живота, пък и външният вид ще се подобри.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: ЗибелтБг в Oct 25, 2010, 14:30
Пробвай инструменти, настройки опростени-видео-извеждане "видео извеждане на X11"


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Oct 28, 2010, 23:30
Момчета пробвах всичко вече няма смисъл... благодаря много за всичко.... то не е само това инсталнах скъпе не иска да тръгне... както и да е ще се оправя някак си благодаря отново за всичко...


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Oct 29, 2010, 07:53
Е пробвай тогава Ubuntu или Кубунту 10.04.1 да видим кое няма да тръгне, само не подобрявай нищо, а веднага след инсталацията пусни тема и питай за настройките. Вместо да си играеш със Suse-то повече от седмица можеше да настройш едно Ubuntu за не- повече от 10 мин. Може да опиташ и Mint 9 Gnome. Там настрийките се състоят в инсталацията на rar и Skype, които са си включени в хранилищата.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Nov 06, 2010, 18:25
Момчета инсталирах Убунту нямах интернет да пиша но вече го updaitnax гледам и филми за сега нямам проблем освен как да пиша на БГ Благодаря отново за всичко :) [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3


Титла: Re: Intall
Публикувано от: cybercop в Nov 06, 2010, 19:44
Менюто система - търсиш клавиатура. Добавяш български, който вариант предпочиташ. От "Настройки" задаваш клавиши за смяна на подредбата".
За Ubuntu важат доста от нещата, които ти казах за Suse-то. Недей да подобряваш нищо. Първо отваряш "Източници на софтуер" и активираш всички хранилища. След това презареждаш.
Почти цялостната настройка на системата ти се състои в тези команди:
1. sudo apt-get update
2. sudo apt-get upgrade
3. sudo apt-get install rar
4. sudo apt-get install vlc
5. sudo apt-get install skype
6. sudo apt-get install deluge
След това почистваш системата със:
1. sudo apt-get autoremove
2. sudo apt-get autoclean
Изпълняваш ги последователно и нямаш грижи
Ако нямаш някакви кодеци, системата ще ти предложи да ги свали и инсталира при пускането на музика или филм. Същото важи и за флаш- плеъра.
Ако искаш кошчето и домашната папка да ти се появят на работният плот - натискаш Alt+F2 и пишеш gconf-editor. Стартираш го и отваряш директории APPS>>nautilus>desktop и поставяш отметка на Home и Trash да са видими.


Титла: Re: Intall
Публикувано от: r0shaf в Nov 20, 2010, 16:06
Приятелю извинявай забравих да ти благодаря за всичко направих всичко и нямам проблем много съм ти задължен :)  [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3