Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 10
 21 
 -: May 08, 2024, 21:39 
Започната от go_fire - Последна публикация от Nik123
Гледал съм го, може би преди година и нещо. Не ми хареса, измишльотина, няма общо с действителните събития.

 22 
 -: May 08, 2024, 21:25 
Започната от go_fire - Последна публикация от remotexx
Тъй и тъй стана въпрос за калашници (в друга тема) - този гледал ли го е някой и става ли за гледане?

https://www.youtube.com/watch?v=ed2xO_QZgfc

Kalashnikov (2020)     1h 50m

 23 
 -: May 08, 2024, 21:20 
Започната от remotexx - Последна публикация от Nik123
Прототипът на АК-47 e StG-44, на StG-44 е G-43, на G-43 е СВТ-40 .. обобщено, с един поглед в едно изречение- пределно ясно. Подробностите ги написах в предния си пост :)

П.П. Писали сме заедно, сега видях допълнението. Ако въпроса ти е кой е изобретил АК - ами този, чието име носи автомата. След съответните доработки, разбира се, не е било копие на немския Щурмгевер-44 - газовото бутало и възвратния механизъм са същите, но много други неща са сменени. Естествено, не ги е правил сам, ама те и немците са имали цели конструкторски колективи, и също такъв колектив е преработвал СВТ-40 в G-43. А после е преработил G-43 в StG-44 тоя колектив. След войната- победителите усъвършенствали StG-44 в АК-47.  Но ако въпросът ти е- кой е изобретил принципа на действие на това оръжие (или въобще на цялата съветско-немско-съветска серия- възвратен механизъм с газово бутало)- това е създателят на СВТ-40 (и на други оръжия) - Токарьов.

 24 
 -: May 08, 2024, 21:15 
Започната от go_fire - Последна публикация от 4096bits
Жената в ляво бременна ли е?
Типичен жест с ръка на   корема.


 25 
 -: May 08, 2024, 21:13 
Започната от remotexx - Последна публикация от remotexx
Нискън аз не споря по историческите факти а по въпроса кой е изобретателя - и прототипа ли Калашников го е изобретил с основното си образование той даже май е бил още необразован през ВСВ (щото нали Калашника е изобретен след войната) ии ма там една снимка която казва всичко - там с Калашничето (като млад и зелен) и с цялато конструкторско бюро там майори и полковници и... един поглед стига да ти стане ясно кой кой е  :P
особено тоя седналия на пърия ред просто може да прочетете в очите му "да, дааа.. и един мармот..."

https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-otnovo-kalashnikov-legenda-za-mita
последната снимка най-долу там пред цялото конструкторско бюро
https://faktor.bg/uploads/Images_3/K/kajachnikov_chmaizer3.jpg

 26 
 -: May 08, 2024, 21:06 
Започната от go_fire - Последна публикация от Nik123
Зарата е опожарена от турците.

Скайлер и Макгахан също са дали принос за нашия народ и държава. Както писах, историята няма как да бъде променена. колкото и да се стараят някакви грантаджии.

П.П. На Зарата й викат "Града на липите" местните- това го чух от един старозагорец, преди 4-5 години, ходих там по работа.

По основната тема: Зеля дали ще го сменят господарите му? 

 27 
 -: May 08, 2024, 21:04 
Започната от go_fire - Последна публикация от remotexx
Извинявам се не било АУБГ ами Колежа в София (са го преместили)
https://en.wikipedia.org/wiki/American_College_of_Sofia

The American College of Sofia (ACS)  - The college was founded in 1860 and is regarded as the oldest American educational institution outside the United States.

Ама Зарата са го дигнали на голо поле дето се вика - върху останките на най-хубавия град с Тракия, опожарен само няколко г. по-рано през освободителната война /за който не знае защо това е градът с най-правите улици от който чак някой хора ги боли главата/ (при това девически, по времето когато даже момчетата не са пущали да учат щото... нямало кой да пасе говедата)
https://bnr.bg/starazagora/post/101763781/stara-zagora-otbelaza-s-panihida-145-godini-ot-povtornoto-si-osvobojdenie

 28 
 -: May 08, 2024, 20:51 
Започната от go_fire - Последна публикация от Nik123
И какво излиза, посърбен българин ли, като поамериканчен Киро (тоя Пашич)? А иначе, в едната уикипедия - Тетово, другата- Тетевен.. всеки може да си пише там, лошо няма.
Все ми се струва, ако не е бил ревностен сърбин, поне на вид, нямаше да го окичат с тия медали на снимките в разните варианти на уикипедиите. Как беше, поддържал е "Начертанието" на Илия Гарашанин. Нищо българско няма.


 29 
 -: May 08, 2024, 20:38 
Започната от remotexx - Последна публикация от Nik123
Ремотекс, ти си ходил в казармата, знаеш (или най-малкото имаш спомен) за принципа на действие на АК. За тоя автомат.. преди немския щурмгевер (StG-44) има една СВТ-40, създадена след развитие на СВТ-38 в СССР. Същата СВТ-40, става база на немската Gewehr-43 (известни количества от съветската самозарядна карабина са взети като трофеи в началния период на войната). Пише го дори в уикипедията, кое от кое произлиза (да не повярваш) :

https://en.wikipedia.org/wiki/Gewehr_43

Виж освен това, снимките на съветската СВТ-40- опа, газова тръбичка.. и така, немците вземат механизма с газовата тръбичка в своята Г-43, от съветската СВТ-40, после при немците се появява СтГ-44 на същия принцип (и със същата газова тръбичка, но вече ъпгрейднато оръжие, за автоматична стрелба), а после при руснаците (по-точно, в Съветския съюз)- АК-47 (със съвсем същата газова тръбичка и същия принцип на действие). Числовите индекси са годините, развитието и кое от кое, е видно. За радиото не споря, ама изобщо, но за това кой от кого е откраднал първи "принципа на калашника" (газовата тръбичка с буталото), немци от руснаци, или руснаци от немци, мога да споря много.
То според разни случайници на политическата сцена и Трети март е спорен, като празник, но за мнозинството българи не е така.
Иначе е ясно, че руснаците или всичко са откраднали, или са го купили, те не са способни да измислят нищо, даже крадат чипове от перални  [_]3


 30 
 -: May 08, 2024, 20:37 
Започната от go_fire - Последна публикация от remotexx
За това ли става дума .. сърбите и те като гърците (уж никой не знае кога и къде точно ероден ама са го наместили у едно /да не кажем единственото/ село от оня регион което е останало в сръбско (вероятно и то от българи заселено)

у сръбската уикипедия:
Никола Пашић (Зајечар, 6/18. децембар 1845 — Београд, 10. децембар 1926)

у българската: явно разликата в датите от преминаването от стар стил към нов
Никола Пашич е роден на 31 декември 1845 година в село Велики извор, Зайчарско, основано през XVIII век от бежанци от Голям извор по време на Тетевенското преселване във Видинско.[1] Според сръбската историография самият Пашич извежда произхода си от Тетово в Македония, а връзката с Тетевен е объркване на имената.[2] Баща му умира и майка му се жени повторно за сърбин, хлебар, който го осиновява и му дава името си (Пашич).


А онова Тетово и онова Рогачево от Стара Сърбия е много йезуитско - стара понеже и преди "старата" и след са си у Македония и двете села
Међутим, сам Пашић је истицао да су његови преци из тетовске околине [7], тачније из села Рогачева у Старој Србији. [8]


Рогачево от Стара Сърбия а линка (от сръбската уикипедия) към къде води (между другото и Тетoво от Стара Сърбия и то в днешна Македония)

Тетово е един от старите градове в Македония.
...
По време на Балканската война на 30 октомври 1912 година в Тетово влиза Моравската дивизия на сръбската армия. След Междусъюзническата война градът остава в границите на Сърбия, а впоследствие преминава към съставната Социалистическа Северна Македония в рамките на федеративна Югославия.
- А после у Северна Македония


П.П. Старата византийска тактика, чувал съм подобна история и за "най-сторото висше учебно заведение извън САЩ" въобще т.е. то навремето е било колеж а сега университет а става въпрос за първото девическо училище в българия (Ст. Загора - има ли заралии тъдява) което обаче после се мести (сега май е АУБГ) Та там пък турчилята спорят че първото т.е. най-старото ткова ВУЗ (колеж навремето) е у Стамбула града голяма (обаче е с една г. по-късно открито, при това не е девическо - само рязани читаци) и след оспроване от българска страна (че турската уикипедия лъже) ония само добавили "в оригиналната си локация" (т.е. нашите да не са го местили извън Ст. Загора) много йезуитско, за някой незапознат (а бе те почти всички) приопущат това "в оригиналната си локация) и запомнят само че първото е в Стамбул.

Девическата гимназия в Стара Загора е създадена като класно девическо училище на 2 юни 1863 година. Тя е оглавявана от Анастасия Тошева
но всъщност ситрията започва още 1858 г.
В Стара Загора пристига американският протестантски мисионер Джордж Байгтън, който открива девическо училище с пансион. Добрата уредба и организация на училището привличат много български момичета от Стара Загора, Сливен, Русе, Габрово, Панагюрище и др.
https://ekfwomen.org/stara-zagora-prosveten-czentr-s-klyuchova-rolya-za-razvitieto-na-zhenskoto-dvizhenie/

А ето така за изглеждали заралийките преди 140 г.
https://ekfwomen.org/wp-content/uploads/2022/01/stz-picture1.jpg

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 10