Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: 4096bits в Jun 18, 2019, 14:28



Титла: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 18, 2019, 14:28
Да ми препоръчате хубави туристически обувки? Не разбирам от тези работи, а не ми се ходи в Декатлона. Не вярвам на тез големите магазини. Кой знае, какво име е качеството...


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: makeme в Jun 18, 2019, 15:02
За хайкинг трябва да решиш дали искаш ниски или високи. От там отиваш по магазините и мериш наред. Важното е да са ти удобни на теб. В декатлона има всякакви, но обикновено от по-нисък клас (по-евтини). Ако искаш качествени - гледай да са над 200 лева.
Аз лично нося бачкаторски обувки по планината :) (тези дето им викат "сейфти буутс" за около 80-100 лева)


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: ray в Jun 18, 2019, 15:23
Жалко че май вече не произвеждат старите класически туристически обувки (пионерки). Но знам ли  ;)
Мисля че някакви "кубинки" като тези на военните ще са добри (не знам дали се продават обаче).

Миналото лято ходих на Витоша с някакви средно високи маратонки или е едни немски летни обувки (който обаче излязоха много яки а уж са леки и фини).
Но това не го препоръчвам, аз често съм небрежен ...


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: makeme в Jun 18, 2019, 15:32
А да и @ray ме подсети като каза летни обувки - трябва да решиш дали искаш нещо леко  и пропускливо или нещо плътно, но по-изморително. Аз лично нося само плътни, понеже ако вали, роси, или дори само да е мокра тревата, си подгизнал :)


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: Naka в Jun 18, 2019, 15:38
В декатлона има една марка QUECHUA и май всичките им модели ги водят все за преходи. Аз обаче си купих за градско ;D ама най-ниският и най-лекият варянт само за 25лв - почти маратонки. Обаче излязоха здрави. Има големи модели до 100лв и нагоре.
Но все се чудя как стои въпросът със запарването.....с тези изкуствени материали отвътре....Военните кубинки поне бяха от кожа.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: stealth01 в Jun 18, 2019, 18:13
... Важното е да са ти удобни на теб.
Всяка удобна обувка върши перфектна работа. Всекидневната маратонка е идеална за разходка.
За по-висока планина, където има повече каманак е добре да имаш по-твърда подметка. Евентуално и да е висока обувката, обхващаща глезена.
Аз имам висока, кожена, „военна“ обувка, която нося по-скоро по изключение. Иначе въртя два ниски Salomon-а. Един мрежест и един затворен с гортекс мембрана. Добри обувки среден клас. И двата съм ги вземал от промоции в sportsdirect.com. Но е добре да премериш, защото обикновено се взема един номер нагоре при соломонките.
Каквото и да купиш, не се мятай веднага с него по баира, а го разкарай малко преди това да се поочупи първо обувката, а не краката :) Vibram се води някаква добра марка подметка и това може да ползваш като някакъв ориентир.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: Naka в Jun 18, 2019, 18:42
Цитат
Евентуално и да е висока обувката, обхващаща глезена. глезена.
Високата обувка също е изключително важна в планината зажото пази и от змии. Представи си че случайно настъпиш някоя заспала......


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: go_fire в Jun 18, 2019, 18:49
Досега не се обаждах в темата, защото по мое време, когато ходехме на балкан, нямаше скъпи обувки, не съм запознат с тях и не искам да бъда.

Но се обаждам заради последното мнение. Категорично не съм съгласен, че маратонката е добра обувка за планина. Тя е мека, неиздържлива, пързалива, никаква. Виждал съм хора със скъпи маратонки, как се пързалят по тревата или камънака като да са на кънки. Виждал съм, колко лесно се късат тия маркови чудесии. А как се пълнят с кал да не говоря.

Това с работното облекло, не ми се струва лоша идея. Първо работните обувки са високи.  Второ те са с добър грайфер. Най-ценно ми се вижда, че те в подметката имат метална (или пластмасова) подложка. Последното е в случай, че настъпиш пирон. Но скалите по планините също са доста зъбати, така, че може да е от голяма полза.

По мое време „гъзарите“ ходеха с пиринки. Бяха скъпи и трудно се намираха. Останалите ползвахме кубинки. Кубинката не е удобна обувка, както знае всеки ходил казарма. Но пък е здрава. И държи краката сухи.

Съвета за номер или два по-голям размер, също е добра. Това е защото почти сигурно ще се носи с дебел чорап, термо-чорапи или два чорапа. Е сега в жегата не, но само след два месеца ще е друго. А и в балкана може през деня да те опече като индианец, ама нощта си е студено.

п.п. Междувременно Наката е написал, нещо, което изпуснах. За радост не се е случвало да настъпвам змии. Но за съжаление, понякога хапят по-високо, чак до глезена. На човек да му се не случва. Но да змиите са нещо, което изобщо не е за пренебрегване;

п.п.п. Ако сега ходех по планините, бих си купил Матстар. Знам, че ще се скъсат след 3-4 ходения, но пък ще съм дал за тях 30 до 40 лв. Между другото евтините работнически обувки (китайски естествено) и те струват по 40-50 лв. в магазините за работно облекло.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: stealth01 в Jun 18, 2019, 19:08
Всекидневната маратонка е идеална за разходка.
Категорично не съм съгласен, че маратонката е добра обувка за планина.
Добре :)

... Тя е мека, неиздържлива, пързалива, никаква. Виждал съм хора със скъпи маратонки, как се пързалят по тревата или камънака като да са на кънки. Виждал съм, колко лесно се късат тия маркови чудесии. А как се пълнят с кал да не говоря.

Маратонката върши работа в 90% от случаите. Естествено, че е мека и се плъзга. Но е удобна. Твърдата подметка е предимство само на каманак, а високите планини в България не са чак толкова много. 4096bits не уточни къде и как ще се ползва обувката, но едва ли ще качва Вихрен и яха Кончето. И така да е, ако е сухо, маратонката пак ще му свърши работа. Другото са екстри.

П.П. И като казвам, че маратонка върши работа, не означава, че е идеална обувка. Аз лично нося туристически обувки и по разходки, и из града. И бих избрал винаги туристическа обувка пред маратонка. Както и linux пред windows. Но и маратонка върши работа, и windows... :D


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 18, 2019, 21:57
Ами интересува ме нещо, което може да изкара поне три-четири сезона. Питам, щото гледах в нета, магазини, разни коментари по форуми, обаче още повече се обърках. До малко над триста и дадесет сигурно ще се прежаля.

Не ми се обсъжда много цена, защото един път през живота си направих грешката да си купя скъпа маратонка с идеята, че за тази цена ще изкара дълго и ще е удобна. Удобна беше. Изкара две седмици.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: go_fire в Jun 18, 2019, 23:00
Но и маратонка върши работа, и windows... :D

Сигурно върши работа в красив летен ден, когато си правиш разходка на Витоша по пътеката, дето тръгва от кв. Княжево. Ама там дето аз ходех, не вършеше. И понеже 4096 каза, че смятал да иде на поход, реших, че не говори за Витоша.

Но може и да греша.

Но виж за Усхадуя не съм съгласен, че върши работа. Всеки път, когато седна на него, имам чувството, че съм с една отрязана ръка. Неудобно и гнусно. Почти е невъзможно да се работи с това. Едно от хубавите неща на безработицата е, че не ми се налага да докосвам това животно.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: malin1 в Jun 19, 2019, 00:12
Не съм ходил на планина от доооста време, но имам мерак...
Та, лични стари наблюдения.
Навремето в ЗЗУ-то в Стара Загора даваха за работни обувки маратонки "пиринки". Отидох с тях, поскъсаха се нефатално, естествено, но... още 3 (три) пъти ходих на Пирин с тях. "Кубинките" (тях ги няма вече, поне не във вида който сме свикнали) - добра идея, но много се драска кожата в камъните, поне 10 пъти по-добре от класическа маратонка. Маратонката се пързаля в трева и роса, няма и минимален ток, не е добра идея за абсолютно навсякъде, при катерене особено.
"Матстар" - аз нося предимно такива всекидневно, но те се водели спортни обувки, аз им викам маратонки, разни идеали... Не бих тръгнал (предвид "гърмян заек съм") с тях на планина. Работните обувки - да, ще спарват, ама е сигурно, и са високи, както и другите изброени предимства.
И опираме до "класическите" туристически обувки - най-добър избор, защото са леки и ще изморяват при дълъг преход най-малко (а и вече са вкарани в тях "нови технологии").

Моят избор по принцип е "кубинки", но както казах вече ги няма (въпреки, че ми излезе една оферта и мисля да я приема, след предварителен оглед).

П.П. Та, общо взето, всяка висока обувка с ток, поне минимален и дълбок грайфер (като екстра) е добър избор според мен. Важното е да е удобна.

П.П.2 С добри обувки и раница си е разкош в планината. Както и връхна дреха, храна и вода в раницата, колкото и да е малък прехода (това си е аксиома).


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: bot в Jun 19, 2019, 07:56
Цитат
Евентуално и да е висока обувката, обхващаща глезена. глезена.
Високата обувка също е изключително важна в планината зажото пази и от змии. Представи си че случайно настъпиш някоя заспала......
по скоро пази глезена от навехване ако стъпиш накриво, което се случва често при неравен терен


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: go_fire в Jun 19, 2019, 11:03
Съгласен съм, че раницата е много важна. По мое време имаше само неудобни раници и самари. Те водеха до какви ли не гръбначни и вратни проблеми. А и по-тежки могат да бъдат. По онова време започна да набира популярност плевенския производител Ташев. Раниците наистина бяха много удобни, от хубави материали и добре ушити. За съжаление докато събера пари за най-евтиния модел, мина времето ми и така успях да ида с добра раница само на два или три похода.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: ray в Jun 19, 2019, 11:58
Реших да проверя каква марка бяха леките немски обувки и се оказаха - Rieker (гледам че има и Саламандър, подобни).
По памет мисля че бяха около 150-170 лв., преди време обаче  ;)
Става въпрос за поне 3 изкачвания от Алеко до Черни връх и обратно (3-4 часа общо).
Това ще бъде третото лято в което ги нося (е разбира се не само тях, но доста ги нося)

Гледам че има и олекотени кубинки: https://www.google.bg/search?q=%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B8&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwiBkrf6lPXiAhWs5aYKHTi0DUcQsAR6BAgAEAE&biw=1920&bih=976#imgrc=RJqovE3xRK3keM:

http://www.verticalworld.net/articles/article.php?id=502


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: makeme в Jun 19, 2019, 12:05
Линка който е пуснал рей води до една много по-добре обяснена тема :)
http://www.verticalworld.net/articles/article.php?id=502

4096bits, прегледай я  по-добре и не ни слушай нас импровизаторите :) Относно марките - моето мнение за всичко в живота е:
Марките нямат значение, а само модела :)


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: malin1 в Jun 19, 2019, 13:14
Съгласен съм, че раницата е много важна. По мое време имаше само неудобни раници и самари. Те водеха до какви ли не гръбначни и вратни проблеми. А и по-тежки могат да бъдат. По онова време започна да набира популярност плевенския производител Ташев. Раниците наистина бяха много удобни, от хубави материали и добре ушити. За съжаление докато събера пари за най-евтиния модел, мина времето ми и така успях да ида с добра раница само на два или три похода.

Когато "прохождаше" Ташев раниците бяха българска сглобка на маркови оригинали, с по-евтини, но пак сравнително добри материали. Бяха най-добрите БГ-производство. Сега вече, предполагам, е доста по-по-.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: remotexx в Jun 19, 2019, 17:35
А бе кубинки - кубинки, ама от Германия, България, а няма нито едни от Куба...

Познавате ли го оня, дето подкарал виетнамката, опънал хималайката, съблякъл канадката, нахлузил хавайките и спал с кубинките?

(не, това не е някакъв долен развратен тип! Човекът е имал книжка за съответния вид камион, с който е отишъл на планина - разпънал си палатката, свалил си горната дрешка, обул си шортите, дето ги ползвал за пижама, ама бил толкова капнал от умора, че не можал да се събуе!)  ;D ;D ;D


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 19, 2019, 20:22
Да, линка на @ray с поясненията за видовете и предназначението на обувките много помогна. Ще погледна и този на @makeme. До края на седмицата ще избера нещо.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: Acho в Jun 19, 2019, 20:41
Накъде ще захващаш ?


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 19, 2019, 21:40
Не съм решил. Имам нужда от раздвижване.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: bot в Jun 19, 2019, 23:05
Не съм решил. Имам нужда от раздвижване.
като си купиш чипици не забравяй да си купиш и гамаши ($2)


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: malin1 в Jun 19, 2019, 23:16
+1
Бяха ми смешни, тези които ги носеха, до първата среща със змия. Пък и не се мокрят краката (ако си по къси гащи) и газиш в росна мокра трева до кръста. Пак не бих ги носил, но това си е личен избор.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: bot в Jun 19, 2019, 23:25
 Не само по къси гащи, когато ти се намокрят крачолите започват да лепнат по краката и е много неприятно. Има и едни храсти с едни дребни бодилчета, дето залепват по крачолите, също кал, мокри листа а гамашите се чистят лесно. Зимно време пък пазят да не ти се пълнят крачолитесъс сняг.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 20, 2019, 02:29
Мислех панталон да си взимам. Има ги някакви за тази цел.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: stealth01 в Jun 20, 2019, 18:28
Не съм решил. Имам нужда от раздвижване.
Слез от колата и се движи пеш. Или с колело. Сега, в жегата (честито лято от утре), е кофти време за започване, но не е казано, че трябва да се убиеш от ходене още в началото. Почни малко по малко, но редовно.
Щом откриеш какво ти допада повече и как искаш да продължиш ще видиш и какво ти трябва като екипировка. Колко вода ще носиш, колко и каква храна, какво облекло - всичко зависи от конкретният човек, време и условия.
Всякакви гащи, които не ти пречат при движение вършат работа. Ако има по-сложни условия - дъжд, сняг, студ - тогава вече ти трябват по-специални дрехи.
Сега, през лятото, е лесно. Какви да е удобни обувки, тениска (но не памук, щото попива потта, трудно съхне и държи мокро) и си готов. И шапка. Това е стартовият пакет, след това надграждаш според нуждите.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: go_fire в Jun 20, 2019, 20:16
Някъде нагоре дадоха връзка, какви видове туризъм има в днешно време. Като ги видях и категорично се отказвам от живота. Добре, че бях турист в едни по-прости времена, когато пред нас не стояха такива екзинстециални въпроси, а мисълта ни беше, как вечерта ще сме стигнали до следващата хижа, ще сме извадили китарките и ще попеем. И на сутринта отново. А в неделя обратно надолу.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: Acho в Jun 20, 2019, 20:20
Може и некав "алкохолен" туризъм.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 20, 2019, 20:41
Кола все още нямам и затова не ползвам. Когато излизам, доста ходя. Нарочно. Но не ми стига, защото рядко излизам. Даже си взимам два домата например, една чушка, авокадо, лук - колкото за една салата, че утре да си намеря пак повод да се измъкна от вкъщи. Ужас  ;D

@Acho имам една бутилка джин в хладилника и се чудя с кой да я изпия  ^-^


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: go_fire в Jun 20, 2019, 21:16
Аз пък в моменти като тоя, когато съм в „режим престой“, гледам да правя всичко, за да не излизам от вкъщи. И винаги, винаги се намира нещо, заради което да напускам дома. Някой път съм направо бесен. После ми минава.

Казваш, че не излизаш, въпреки това очевидно имаш прилични доходи. Казваш, че не би работил като „кодер“, защото така работиш по едно нещо и не печелиш.

Да не би да имаш ел. магазин? Ако е така, „професионалиста“ в мен да ти напомни, че до края на тоя месец трябва да го регистрираш в НАП, а до края на септември трябва да пригодиш софтуера си да минава през КА. Това на практика значи да минеш на български доставчик. И ако имаш paypall трябва да го регистрираш в БНБ.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 20, 2019, 22:34
Доходите ми не са от електронен магазин.
Какво е КА? Казваш, че ако имах електронен магазин ще трябва да мина на български доставчик? Доставчик на какво? Ако съм си направил магазина в AWS?


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: go_fire в Jun 20, 2019, 22:50
Доставчик на софтуера за магазина.

Ето една статия по въпроса:

http://accountingnews.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD-546.html

От същите има и два подкаста по темата:

https://s3.castbox.fm/e9/17/4c/e4a59f4eea876acded99fb2b45.mp3
https://s3.castbox.fm/85/14/43/c9573446ac8a55d0389ff5195c.mp3

Вторият е предимно мрънкане.

С две думи. Прави се всичко у нас, за да може да се унищожат ел. магазини. Но не Бойко и Горанов са за ебане. Това е просто европейска политика. Убиват се малките играчи, за да няма конкуренция. Така е било винаги в историята.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 20, 2019, 23:32
Хах! Ами има магазини с отворен код. Не мога ли да си доставя софтуера на мен си?  :D
И какво ми пречи да си регистрирам фирмата на Филипините?


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: go_fire в Jun 21, 2019, 00:18
В статията общо взето това те съветват. Но не знам Филипините дали е добро място. Най-малкото не знаеш, какви са законите там. По-добре е да е някой данъчен рай. Кипър е най-близо, ама не знам дали все още е, защото ги удари криза. А и през 2014-та приеха някакъв закон против ошфорките, както казва Гинка Върбакова.  Сложно е. Най-добре поговори с някой, който е регистрирал в чужбина и е патил. Извън моята компетенция е това.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 21, 2019, 02:22
За Филипините, има кой да питам. Не, че съм тръгнал да отварям онлайн магазин, но ми беше минавало по едно време през акъла. С тез закони хич ме няма.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: stealth01 в Jun 22, 2019, 14:56
С две думи. Прави се всичко у нас, за да може да се унищожат ел. магазини. Но не Бойко и Горанов са за ебане. Това е просто европейска политика. Убиват се малките играчи, за да няма конкуренция. Така е било винаги в историята.
Всичко тръгна от заведенията, които ползват касовите апарати, само като принтери. Тоест, не издават фиксален бон, а софтуерът печата фиктивна бележка. Нашите „избранници“ решават да убият мухата с атомна бомба и налагат всеки софтуер да мине одобрение от НАП и да е вързан с касовият апарат.
Тотално омазване, което засяга огромна част от бизнеса в България. Бойко и Горанов най-вероятно първоначално хал хабер са си нямали, как точно мързеливите бюрократи са „решили“ проблемът. След това обаче, въпреки всички протести, продължават по същият курс. Доста по-сериозни неща трябва да им се случат, отколкото някой да ги зарадва с ебане.

И да се врънем на планинарска вълна. А аз минавах само да дам връзка към един блог - http://tery-robin.blogspot.com/2013/08/blog-post.html - В конкретният пост става дума за минаване на Ком-Емине (с бюджет от 9 лева) и как се пълни раница.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: go_fire в Jun 22, 2019, 15:35
Ком-Емине е за баш баир будали. Въпреки, че някакъв рекламатор на Ред Бул го мина за едно денонощие преди няколко години, това е преход за седмица. Това не е за глезльовците със скъпите обувки и готини ранички от фибро не знам си какво. Това е за мъже.

Друго ниво е.

Относно Тиквони и прислугата, гледаш много локално. Нищо от това не е родено и измислено тук. Това си е 1984. Изпълнението е по нашенски, но не и замисъла. Няма нищо общо със събираемост на данъци.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: stealth01 в Jun 22, 2019, 16:58
Ком-Емине е за баш баир будали. Въпреки, че някакъв рекламатор на Ред Бул го мина за едно денонощие преди няколко години, това е преход за седмица.
Настоящият рекорд е 4 дни и нещо. Нормално се минава за около 20.
Това не е за глезльовците със скъпите обувки и готини ранички от фибро не знам си какво. Това е за мъже.
Връзката, която пуснах е блог на едно момиченце :)

Другото... да, може да навлезем в конспиративни теории (които може и да са верни), но откровенната глупост е доста по-вероятна. Убеждавам се в това всекидневно...


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 22, 2019, 17:51
И аз съм за глупостта.
Раничката ми не голяма, няма как да прекося страната с нея.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: go_fire в Jun 22, 2019, 19:50
Глупостта никога не може да е извинение за злото. Зло винаги, винаги се върши съзнателно. Това е съзнателен избор. А това означава план. Плановете за поробване няма как и не може да идват от толкова елементарни и нископоставени люде, като управниците ни. Това е нещо, което се случва на световно равнище.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Jun 23, 2019, 15:10
Може да си толкова глупав, че да не знаеш, кога твориш зло. Или е п-скоро липса на достатъчно съпричастност и емпатия. Май двете са едно и също. Като цяло, тъпчеш и не виждаш, какво гине под краката ти. Ма пъчиш гърди...


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: spec1a в Jun 23, 2019, 15:33
Зло винаги, винаги се върши съзнателно. Това е съзнателен избор.
...

   Не е точно така.
Ако си част от някаква тълпа (по-точно,ако си се оставил да бъдеш част
от някаква тълпа),извършеното от теб едва ли е съзнателен избор.
В тежките случаи: убийства,мъчения,изнасилвания и т.н.
Да споменавам ли за религиите ?

   Разбира се,после индивидуално си носиш кармичните последствия...




Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: stealth01 в Sep 02, 2019, 17:01
Маратонката върши работа в 90% от случаите. Естествено, че е мека и се плъзга. Но е удобна. Твърдата подметка е предимство само на каманак, а високите планини в България не са чак толкова много.
Вчера бях на Мальовица и там имаше един тип, който изглеждаше все едно е излязъл до магазина за цигари, но изненадващо е решил да се качи на 2700 метра. Маратонки и кожена чантичка през рамо. Не го видях и вода да носи. Впечатлен съм.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: makeme в Sep 03, 2019, 14:36
Имам колега, който ходи така (вода си взима, де) и няма проблеми. Ако си бил на организиран поход (с други хора), реално не ти трябва много, особено ако знаеш в какво се забъркваш. Имай предвид че от него видях джобен дъждобран.

ПП: Има я и другата крайност - шурето ми със 180 литра (по спомен) раница за планина :) . Сега мисля че я е пуснал в олх :)


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: 4096bits в Sep 07, 2019, 08:42
Според мен, на поход трябва да се вземе не повече от необходимото за оцеляване.


Титла: Re: Планинарски въпрос
Публикувано от: Acho в Sep 07, 2019, 09:09
Е, може и малко повече - запас за всеки случай.