Покажи Публикации - aaaaaa
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 68
16  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: дебиян 6 тестинг -: Aug 28, 2011, 21:38
И как успя да си пуснеш интернета в Убунту? И Убунту и Дебиан ползват network-manager, така че би трябвало да няма разлика.
17  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Хакнаха ми блог-а. -: Aug 25, 2011, 01:09
Аз бях.
18  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Работа с обявена заплата -: Aug 11, 2011, 18:19
Цитат
Истината е, че кандидатът, който ще покрие тези изисквания (да не забравяме, че трябва също да е млад и да няма против заточението), ще бъде един изключителен човек, за когото науката се е превърнала в начин на живот. Силно се съмнявам, че този човек ще се интересува толкова от лично материалното, така че няма много смисъл да се пише каква ще е заплатата баш в тази обява.

Проблемът е, че един наистина отдаден на науката и мотивиран млад човек, най-вероятно ще има много познания и ще може да се реализира в чужбина много по-добре. С други думи няма да се наложи да прави компромис - хем ще може да се отдаде на науката, хем ще може да живее достойно.

За мен лично тази обява е подигравка. Разбирам една заплата да бъде ниска, но все пак долната граница трябва да позволява нормално съществуване. Не виждам как от тези 364 лв като се приспаднат данъците и осигуровките може един млад човек да си осигури място за живеене, сметките за ток и вода и храна.
19  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Jar Computers - Мизерници -: May 16, 2011, 15:58
Да не се окаже като този случай ;D
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/177683-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC-%D1%81-Toshiba-A300D-17f
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Debian Unstable & udev -: Apr 13, 2011, 00:21
Цитат
В тестинг няма да се получи проблем, понеже там направо ще влезе коректната версия на base-files.

Тестовата версия не ползвам, само нестабилната. Но писах това, защото прочетох във форумите на дебиан пост на човек, който ползва точно тестовата версия и се беш сблъскал с проблема. Обяснението - udev е обновен, а обновлението на base-files се е забавило. Проблемът сигурно вече е отстранен, но като се има предвид, какви неприятности причинява, аз бих внимавал. На мен лично ми се размина, защото просто няколко дена не си бях рестартирал лаптопа и всичко мина покрай мен.

Цитат
Обаче майнтанера на udev е за бой…
От доклада за грешка, който прочетох в системата за следене на грешки в Дебиан, не останах с такова впечатление. Може да се окаже, че са виновни майнтейнерите и на двата пакета.
21  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Debian Unstable & udev -: Apr 12, 2011, 00:25
За този проблем мисля, че сега трябва да внимават хората, които ползват Testing. До колкото разбрах, проблемната версия на udev е била качена в testing, но base-files още не е обновен.
22  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Debian Unstable & udev -: Apr 08, 2011, 18:40
Мисля, че проблемът е оправен в последната версия на base-files. До колкото разбрах трябва да се обнови base-files до последната версия и ръчно да се премахне /rn (rm -rf /run). Аз лично имах късмета да не съм рестартирал лаптопа си, преди да прочета това нещо. Обнових base-files, премахнах /run, рестартирах и нямах никакви проблеми. Все пак имайте едно на ум и проверете внимателно, какво правите.
23  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Избор на Linux дистрибуция за стар (бая) лаптоп Toshiba S1800-400 -: Apr 04, 2011, 12:53
В случай като твоя е по - добре Дебиан-а да се обнови до 6тата версия, която е последната стабилна. LXDE едва ли е станало кой - знае колко по - тежко между Дебиан 5 и Дебиан 6, а основно графичната среда причинява забавянето.
24  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Избор на Linux дистрибуция за стар (бая) лаптоп Toshiba S1800-400 -: Apr 03, 2011, 18:32
Моят съвет е да си инсталираш Дебиан 6. Мисля, че с подходящата графична среда или десктоп мениджър (XFCE или ако XFCE не е достатъчно бързо LXDE или в евентуално Fluxbox) ще можеш да си ползваш компютъра пълноценно. До колкото разбрах има проблем с графичната среда, за това първата стъпка ще е да инсталираш дистрибуцията без графична среда. За целта си свали cd-то за мрежова инсталация на Debian. Свали си версията на cd-то, която съдържа firmware, защото иначе wireless-а няма да ти работи - http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/6.0.1a/i386/iso-cd/firmware-6.0.1a-i386-netinst.iso . Това е диск за мрежова инсталация на последната стабилна версия на Дебиан, който съдържа пълния комплект firmware. До колкото разбрах безжичната ти мрежова карти би трябвало да работи без да правиш каквото и да било стига, да имаш инсталиран firmware-а за нея, който така или иначе е включен в диска, към който ти дадох връзка. За да инсталираш Дебиан направи следното:

1. Настрой маршрутизатора си да има сигурност WEP - причината за това е, че WPA не се поддържа в инсталатора на Debian, а ти ще правиш мрежова инсталация. Паролата трябва да бъде с точно 13 символа. Другият вариант е въобще да изключиш сигурността. Също така имай предвид, че ще трябва ръчно да въведеш ssid-а, така че го направи да е лесен за запомняне
2. Инсталирай дебиан - по тази точка ще имаш няколко особености - първо избери текстова, а не графична инсталация, втората особеност е настройките на мрежата - ще ти даде избор кое мрежово устройство да настрои - трябва да избереш безжичната мрежова карта, след това ръчно да въведеш ssid-а и паролата и след това ще се опита през dhcp да си вземе мрежовите настройки. Ако не успее, можеш да ги въведеш и ръчно. След това ще трябва да си разделиш хард диска и да избереш кои групи от пакети да инсталира - по подразбиране ти е избрано "Desktop" - махни тази отметки и инсталирай само базовата система и групата от пакети "Лаптоп". След това ще рестартираш и ще се озовеш в новата ти дебиан инсталация, която към момента ще представлява само 1 терминал.
3. След това трябва да провериш пак дали имаш мрежа. Ако ping-а покаже, че нямаш мрежа, ще можеш да я настроиш с iwconfig и ifconfig. Ако не знаеш как да работиш с тези инструменти - man ifconfig, man iwconfig
4. След това инсталираш xorg - apt-get update && apt-get install xserver-xorg. Тук трябва предварително да знаеш с каква видео карта си, за да видиш какви драйвери ще трябва да инсталираш. Освен това ще трябва и да редактираш xorg.conf по указания начин, за да добави тази опция, която по - горе ти казаха да добавиш
5. След това инсталираш графичната среда, която си решил (най - добрият вариант ще е ако XFCE върви добре на твоята машина, но ако върви бавно, пробвай LXDE или Fluxbox).
6. След това инсталираш каквито програми искаш - запознай се с apt- -man apt, man apt-get
25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: ПРАЗНУВАМЕ ЛИ??!?!? -: Mar 06, 2011, 10:54
Цитат
И така се насажда у нас чуството , че ние българите нищо не можем, ние сме не народ, а мърша!
Така нас все някой трябва да ни помогне, ние празнуваме когато някой ни е осовободил.....
И тези наши освободители се възпротивяват на Съединението на България!
Аз викам стига безочие!

Защо трябва всичко да е толкова сложно. На 3ти Март се празнува Освобождението от Османското владичество. Това е била изконната мечта на поколения българи и ти така с лека ръка го пренебрегваш. Любопитно ми е ако можеше да се върнеш назад във времето и да говориш с някои от хората, които са страдали под Османското иго и са се борили за свободата на България, дали би имал наглостта да им кажеш как, разбираш ли, няма какво да се празнува. От написаното от теб, разбирам, че смяташ, че Руско - Турската освободителна война от 1877-1878г не е била в интереса на българите и не е трябвало да се случва. Но каква алтернатива предлагаш ти? Истината е, че сами не бихме могли да се освободим, не и в това време, и в това няма нищо срамно - просто всичко е било срещу нас и без външна намеса, изправени сами срещу цялата империя, сме нямали шанс. Остава другият вариант, който се е подкрепял от тогавашните консервативно настроени хора - да се интегрираме по - добре в империята и лека полека да си извоюваме повече права. Само че виж какво става с арменците - според мен ако до ПСВ не се бяхме освободили като нищо можеше освен арменския да има и български геноцид.

Да истината е, че Русия като всяка империя преследва на първо място своите собствени интереси и, че Руско - Турската война от 1877 - 1878г както предишните също има се ръководи от техните интереси. Но също така е истина и, че тази война води до създаването на свободна България. Не тази България, която бихме искали, не тази България, която би покривала етническите територии, тогава заселени от българите. Но именно създаването на Българската държава поставя отговорността за нашата съдба в нашите собствени ръце и именно за това трябва да сме благодарни. Защото след 3ти Марти на Света има една България, която да се грижи за Българите, която да вдъхновява националните ни борби и идеали. Вярно от 3ти Март насам сме направили много грешки, които са довели дори до национални катастрофи, но това са наши грешки, породени от нашите собствени решения и именно за това са най - ценни. 3ти Март ни дава шанса да бъдем свободни, независими и да създадем държавата, която предците ни биха искали да имаме. И мисля, че в историята си сме доказали, че заслужаваме този шанс - Априлската епопея, борбите за национално освобождение и независимост, следосвобожденските войни за национално обединение, хилядите знайни и незнайни войни, дали живота си за нашата свобода.
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Инсталиране на програми под федора -: Feb 23, 2011, 12:00
За да инсталираш програми отиди в Система->Администрация->Инсталиране/деинсталиране на софтуер. В полето за търсене въвеждаш, каквото ти трябва, и го отбелязваш за инсталация. Ако искаш да се образоваш за това какво стои в основата на тази система отвори терминала и напиши "man yum" и "man rpm" и чети. За да инсталираш програми ти трябва връзка към интернет, която можеш да настроиш през аплета на network-manager, който се намира в горния десен край на горния панел до часовника.

Ако ти трябват допълнителни неща (като например кодеци, драйвери за Nvidia и т.н.), които ги няма в хранилищата на Fedora, може да си добавиш хранилището на rpmfusion. За целта следвай тези инструкции http://rpmfusion.org/Configuration .

Ето и едно много полезно четиво за теб - http://www.howtoforge.com/the-perfect-desktop-fedora-14-i686-gnome - наръчник за перфектния десктоп с Fedora 14 - описани са почти всички настройки, които един начинаещ потребител би искал да си направи на федората, има картинки към описанията и освен това почти всички настройки са описани как се правят през графичните инструменти на Федора, а не през терминала (което би трябвало да те улесни значително).
27  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: КДЕ става все по отвратително -: Jan 30, 2011, 12:54
Вместо да мрънкаш, може да им помогнеш да подобрят Десктоп средата КДЕ като докладваш тази грешка.

Ако не искаш да докладваш, няма проблеми да затвориш прозореца.
28  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Преминаване от тестова към стабилна версия на Debian -: Jan 19, 2011, 20:02
Цитат
Нямаше проблеми. Извинявай Roko. Сега спешна помощ. С коя команда се добавят хранилища в Debian, защото add-apt не върши работа.

Имаш два варианта - да редактираш файла /etc/apt/sources.list, където са указани хранилищата или да използваш Synaptic (графичен интерфейс за apt). Ако ще редактираш sources.list (което повечето хора предпочитат да правят) е добра идея да прочетеш наръчника за него чрез "man sources.list". Ако ще ползваш Synaptic, oтиваш на Настройки->Хранилища->Third Party Software->Add.


Uploaded with ImageShack.us
Какви хранилища искаш да добавиш? В момента моят файл sources.list изглежда така:
Цитат
deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ unstable main non-free contrib
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ unstable main non-free contrib
deb http://ftp.bg.debian.org/debian/ experimental main non-free contrib
deb-src http://ftp.bg.debian.org/debian/ experimental main non-free contrib
deb http://www.debian-multimedia.org sid main non-free
deb-src http://www.debian-multimedia.org sid main

deb http://qt-kde.debian.net/debian experimental-snapshots main
deb-src http://qt-kde.debian.net/debian experimental-snapshots main
Както виждаш имам unstable хранилищата, експериментал хранилищата, хранилището на debian-multimedia, хранилището на wine и хранилището за последната версия на KDE (при все, че не ползвам KDE, от време на време обичам да го пробвам), което е необходимо, защото след замразяването на дебиан KDE остана на по - старата 4.5 версия и официално по - новата версия ще излезе след излизането на squeeze. Като цяло за нормален потребител хранилишата на дебиан съдържат всичко необходими, debian-multimedia е полезно хранилище, защото предлага някои мултимедийни програми и кодеци, които ги няма в нормалните хранилища, а ако потребителят се интересува от инсталирането на игри може да си сложи и хранилището на wine. Ако искаш да слагаш хранилища, слагай само такива на дебиан! Хранилища за Убунту, Минт и други Дебиан подобни системи може и да работят, но може и да ти счупят системата.

И естествено е добра идея да се запознаеш с пакетната система на Дебиан като най - добрият източник на информация са подробните наръчници:
man apt
man apt-get
man apt-cache
man dpkg

Относно версиите, най - добрият източник на информация е официалният - http://www.debian.org/releases/ .
С две думи - има 3 основни версии (реално има и експериментал, но това не е пълен архив, за това не го броя) - stable, testing и unstable. Освен тези имена, те имат и кодови имена. Unstable винаги ще бъде Sid, но stable и testing променят кодовите си имена. Stable е актуалната стабилна версия, testing е това, което се подготвя за стабилна версия и един ден ще стане такова. В момента lenny е стабилната версия, squeeze е тестовата версия. В sources.list можеш да укажеш хранилищата както с кодовите им имена, така и с определенията. Ако сложиш testing например винаги ще си с тестовата версия, дори и след като новата стабилна версия бъде готова. В твоя случай ако укажеш squeeze в sources.list ще ползваш squeeze, което означава, че докато squeeze се тества ще си на тестовата версия, а след като стане стабилна ще си на стабилната версия. Може би звучи малко объркано, за това прочети какво пише на страницата на Дебиан, където е обяснено много добре.
29  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Безжичната мрежова карта засича всички мрежи в района, но не и моята -: Jan 19, 2011, 10:30
Здравей, първо не ползвам Убунту, а Нестабилен Дебиан и второ, както писах вече бях опитал да използвам инструменти от по - ниско ниво, но iwlist scan не откри мрежата и за това предположих, че проблемът не е в Network Manager, а системата наистина не може да намери мрежата. Освен това ползва WPA_PSK, а не WEP и за това не ми се занимаваше да се опитвам през конзолата да се свързвам към мрежата. Отдавна не съм се занимавал с wpa_supplicant и не ми се занимаваше отново, плюс това невъзможността на iwlist scan да открие мрежата ме караше да мисля, че подобни опити биха били безполезни. В този ред ма мисли сред списъкът с нови фунционалности на последната Федора мисля, че имаше "конзолен интерфейс за Network Manager" и аз лично нямам търпение това да дойде и в Дебиан. Network Manager по личното ми мнение е прекрасен инструмент и поне аз никога не се сещам да съм имал (или много рядко съм имал) проблеми с него в смисъла на бъгове. В началото имаше доста липсващи функционалности, но някъде от седмата версия насам работи прекрасно и има всички функции от които имам нужда и постоянно добавят нови. Личното ми мнение е, че в момента като графичен инструмент за настройване на мрежовите връзки Network Manager  е по - добър от това, което има в Windows, като в също време остават като вариант и терминалните инструменти като ifconfig/iwconfig, а с въвеждането на конзолен интерфейс за Network Manager, картинката ще бъде пълна.

Конкретно по проблема - оправи се след като върнах маршрутизатора към фабричните настройки и го настроих нанов. странното е, че съм почти сигурни, че и преди си бяха такива настройките, но явно нещо се е сбъгясал. Маршрутизаторът е LevelOne. Следователно проблемът не е бил в моя телевизор. Единствено ме човърка как така Windows лаптопите успяваха да се свържат без проблеми...
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Безжичната мрежова карта засича всички мрежи в района, но не и моята -: Jan 19, 2011, 10:02
Ами освен и аз да пробвам да заредя фабричните настройки, но тогава защо Windows машините го виждат. Принципно щях да си мисля, че проблемът е в маршрутизатора, ако Windows машините не виждаха мрежата и не се свързваха.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 68