Покажи Публикации - laskov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 200
31  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Шъ съ оправим! -: Oct 18, 2021, 21:39
според скорошна новина, Китай е изпреварил САЩ в разработките, свързани с изкуствен интелект
32  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Програма за подписване с КЕП на .пдф -: Oct 15, 2021, 12:29
... гнусния Biss не работи даже под Уиндоус 10. Явно си работи основно с негови подписи. Аз пробвах със StampIt на два компютъра с Firefox, Chrome, Edge и Waterfox. Под нищо не пали. Ако го стартираш ръчно, след малко умира.

....

В моя случай ми трябваше за ИСБЦ (това е една тъпотия на НСИ).

Вчера се борих точно с това. Заработи, след като:
1. В хранилището за сертификати на Windows изтрих всички запазени отпреди сертификати на конкретния подпис. Освен актуалния, имаше и изтекли;
2. На въпросния компютър има още един акаунт. Оказа се, че той също е логнат и че прозорец с грешка, свързана с работата на BISS, кой знае защо, се е показала на неговия десктоп. Затворих прозореца и направих logout на другия акаунт;
3. Като цъкнеш десен бутон върху BISS в зоната за известявания, се показва меню с разни неща. Ако избера (перифразирам) "Взимай сертификата от флашка", не харесва библиотеката за работа с устройството и не работи. Пак с десен бутон можеш да видиш лог файл. Избрах "Взимай сертификата от хранилището на Windows", пъхнах му StampIT флашката и (перифразирам) "Влизане в статистиката със сертификат" с Edge заработи.
33  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Помощ за система за плащане -: Oct 11, 2021, 10:23
https://nra.bg/wps/portal/nra/actualno/nap-startira-informacionna-kampania-za-onlain-turgovia

И не забравяйте на страницата най-долу да отговорите на въпроса! :)
34  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Помощ за система за плащане -: Oct 05, 2021, 11:23
Не е ли направена системата за плащане лесна за клиента - без много форми, потвържедния, пароли, регистрации, препращания от сайт в сайт пиши го избегал...Ще ти тегли една м. и повече никога няма да се върне.
...
Та въпроса е коя система за онлайн разплащания е най-лесна за клиента?
Точно така е. Най-лесни за клиента са PayPal и EPay. Най-трудно е плащането с карта. Въвеждаш цифри, чакаш SMS, въвеждаш код, трябва да се вместиш в някакво време ... и като не стане, звъниш и вдигаш скандал на търговеца. Нищо, че си във VPOS терминал на банка, а не в сайта на търговеца.

Цитат
И друго ме интересува. Как стои въпроса с връщане на пари по карта. Refund или там както го наричат на запад...
В търговията винаги възникват ситуации, когато трябва да върнеш пари....Недоволен клиент, грешна стока или услуга и т.н.
Във всички системи имаш уеб система, в която виждащ постъпилите плащания. В Банка ДСК се казва DSK E-Commerce. Там виждащ и отказаните плащания. В тези системи виждаш и информация за клиентите. От тук можеш да върнеш сума (Refund). Ти не знаеш (целия) номер на карта или на сметка и не ти и трябва да знаеш. Просто нареждаш връщане на сума.
В EPay не можеш да върнеш част от сумата. Те имат и вариант, при който клиентът, след като е направил покупката в сайта, отива в каса на EasyPay и внася парите в брой. Такива плащания също не можеш да върнеш, но това са частни случаи.

ПС: https://blog.superhosting.bg/naredban18-supto-details.html
Към момента голяма част от това е отменено, но има и неясни действащи разпоредби.
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Помощ за система за плащане -: Oct 02, 2021, 22:15
Предполагам, че най-лесно става чрез PayPal, но таксите там са най-високи. Ако ще имаш чуждестранни клиенти, PayPal е добър избор. Не съм сигурен, че клиент, без да има регистрация в PayPal, може да извърши плащане.

EPay също работи добре. Не си мисли обаче, че щом е БГ система, е много популярна сред българските клиенти. За да се регистрираш като търговец при тях, ще трябва да попълниш разни документи и може да се окаже не твърде лесно да се регистрираш. Там, обаче има едно нещо, наречено "Микросметка", чрез която мисля, че няма да имаш проблем да получаваш плащания, дори и да не си регистриран търговец при тях.

Ако искаш да получаваш плащания с карта, знам за два варианта - VPOS на Борика и на Банка ДСК. Откакто въведоха системата 3DS (задължителна в ЕС), плащането е проблем за много хора. Около 30% от опитите са неуспешни. Е, зависи и кои са ти клиенти.

И трите системи предоставят код за вграждане в сайта, придружено с документация.

Повечето БГ търговци предпочитат плащане с наложен платеж (в брой при доставката), заради тъпата Наредба №18 (за фискалните устройства, СУПТО и ...) на НАП.

ПС: Данни за карти - при плащане с карта виждаш първите 6 и последните 4 цифри на номера на картата и името на човека. PayPal - името на човека и имейла му, EPay - името и КИН (номер на акаунт).

80% от плащанията са с карта, 15% са през PayPal и 5% през  EPay (на око :) )
36  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Слагaли ли сте Viber за десктоп/linux -: Oct 01, 2021, 22:17
//Извън темата: Във Fedora с GNOME 3 на български, има приложение "Машини", което предоставя чудесни възможности за виртуализация. Направено е като за Windows потребители :) (моля никой да не се засяга :) )

ПС: Работи на базата на QEMU-KVM и други неща.
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит Ден на независимостта на България -: Sep 29, 2021, 09:12

   Ако не бяха дошли руснаците,щяхме да сме под турска опека.


Така може да разсъждава само един класически Windows потребител. Той има само две възможности.  [_]3
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит Ден на независимостта на България -: Sep 25, 2021, 22:51
// Извън темата
На мен това ми е любимото :) :
Цитат

   Между другото,ако руснаците не бяха дошли преди  144 години,ти щеше да
си обрязан,да говориш на турски и да ти допадат някои нестандартни сексуални
техники,каквито се харесват например на Симитлийската булка  и на един
настоящ член на Конституционния съд.

39  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Някой работил ли е с 32'' монитор? -: Sep 03, 2021, 16:36
Удобна ли е работата с 32'' монитор за home/офис? Някой работил ли е с такъв?

Чета противоречиви мнения... Някой казват че 27''-вите им са по удобни, защото оптималното разтояние от очите до монитора е на 'една ръка'. Докато 32'' да го гледаш нормално трябва да го сложиш малко по-далече на бюрото?

Landscape или portrait ? :)
40  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем при инсталиране на CentOS -: Jun 12, 2021, 22:38
Това съобщение би могло да се отнася и за target устройството. Пробва ли да му кажеш къде (на кое устройство) ще е инсталацията?
41  Програмиране / Общ форум / Re: SQL. Пиша там, откъдето чета. Как го правят майсторите? -: May 28, 2021, 11:33
remotexx, Naka, go_fire, благодаря за коментарите! Ще падне много четене :)
42  Програмиране / Общ форум / Re: SQL. Пиша там, откъдето чета. Как го правят майсторите? -: May 27, 2021, 09:54
...
...
2) SQL начина е следния
- прави се втора таблица (временна или постоянна): ID, F (new value)
- попълва се с новите данни
- прави се UPDATE от SQL JOIN
Код
GeSHi (SQL):
  1. -- table v: ID, NewValue
  2. UPDATE t SET t.f = v.NewValue
  3. FROM t INNER JOIN v ON t.ID=v.ID
  4. WHERE t.ID BETWEEN 1 .. 100;
  5.  
...
...
Ето това очаквах - втора таблица. В случая с sqlite дори ще е отделна дб.
Иначе да, не съм споменал езика, но проблемът ми е в работата с базата данни. Аз съм дървен програмист, но и това си има степени и предполагах, че тръгвам да го правя по възможно най-дървения начин. А сървъра съм го уточнил още в първия пост.

go_fire, предполагам, (а и четох,) че локален sqlite ще е по-бърз от MariaDB в мрежата. Все пак това ще е in memory db на локалната машина.
43  Програмиране / Общ форум / Re: SQL. Пиша там, откъдето чета. Как го правят майсторите? -: May 26, 2021, 20:47
remotexx, не искам навсякъде да запиша 123. По-горе написах, че кодът е примерен, а 123 всъшност е уникален VARCHAR

Naka, този вариант ще е добър за работа с MariaDB сървъра, но аз, с цел по-голямо бързодействие, май се ориентирах към sqlite. Ще експериментирам още.
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпроси за Линукс -: May 26, 2021, 14:03
Здравей,

Като имаш предвид, че съм дърт консерватор (във всеки смисъл на думите и поотделно и в съчетание), по ред на номерата:

1. Бих ти предложил да пробваш xUbuntu 18.4 (и да стоиш на тази версия) и/или последната Fedora Workstation. Двете нямат нищо общо като усещане и начин на работа. Никоя не е добра за игри.
2. Не. ... или зависи.
3. Не
4. Не знам.
5. Да
6. Да

Линукс можеш да пробваш без да го инсталираш, като го стартираш от флашка. Накратко: подготвяш си флашката, рестартираш компютъра и му казваш да зареди система от фрашката. Не се правят никакви промени по твърдия диск, работи по-бавно, понеже флашката е бавен твърд диск и е възможно да не ти работи всичкия хардуер, но ще добиеш представа.
45  Програмиране / Общ форум / SQL. Пиша там, откъдето чета. Как го правят майсторите? -: May 26, 2021, 09:50
Или: Какъв е правилният начин? Пробвах така:

Вариант 1
Цитат
Q1.SQL="SELECT ID FROM t WHERE f=0;"
while not Q1.EOF do begin
  Q2.SQL="UPDATE t SET f=123 WHERE ID=Q1(ID);";
  Q1.Next;
end;
Вариант 2
Цитат
Q1.SQL="SELECT ID FROM t WHERE f=0;"
while not (Q1.BOF and Q1.EOF) do begin
  Q2.SQL="UPDATE t SET f=123 WHERE ID=Q1(ID);";
  Q1.REFRESH;
end;

t е временна таблица и може да е на MariaDB сървър в локалната мрежа или да е sqlite-3 локално на машината, на която работи програмата.

Кодът е примерен, а това 123 не е 123 а е VARCHAR с уникална стойност.

Експериментите са с неясен резултат. Ако са на сървър в мрежата най-често работи, но понякога се получават грешки. Предполагам, че е свързано с кеширане, бързодействие, промяна в реда на изпълнение на сървъра ...
Ако е на локалната машина, като че ли sqlite не позволява да се изпълни Q2 докато е акпивна Q1.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 200