Покажи Публикации - backinblack
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 207 208 [209] 210 211 ... 213
3121  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 31, 2011, 01:37
Знаете ли кое ми прави най голямо впечатление в българските.... най-общо казано "програмисти"!? На всички рано или късно им идва на акъл да пробват да направят нещо собствено и на всички въпросите във форумите са от рода: как да ползват опен сорс неща в свой проект, но тяхното няма да е отворено :D !?

С такъв начин на мислене, няма начин да се роди нещо позитивно!

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=programers&Number=1951687133&page=0&view=collapsed&sb=5 Тука пък е върха на сладоледа!
3122  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 31, 2011, 00:47
За малките фирми(под 50 човека) освен, че е скъпо е и сложно такова решение! Големи и скъпи решения дал бог! В една друга тема писах, че нещо като ми харесва, но е скъпо - не е трудно да се кракне и ползва нелицензирано, па било то и във фирма!
Неможе така да се разсъждава - лицензните задълженията трябва да се уважават, така крадеш от колегите си - ако не говорим за монополист в бранша.
А и повечето такива системи няма как да ги строшиш, те са комплекс от сървер бази данни клиенти и т.н.т. За момента не съм намирал Баан примерно строшен или с увеличени потребители.
Програмата която ти препоръчва   bengazara е добра за склад но не и за управление на производство. За ERP система която да е универсална няма много безплатни или о-с кандидати.

Тези които работят коректно не ги кракват, а и няма интерес към такива работи, но когато се опитват със софтуера да ти определят и правила и да те изнудват - това е решението!

Иначе по темата, не става въпрос за големи ерп системи, а за малки и простички, но нужни неща!
Малките фирми имат нужда от едни неща, а големите от други! Личното ми мнение е, че ако един софтуер се направи(което е невъзможно) да отговаря на нуждите на малки и големи, то критическата сложност ще е толкова висока, че ще е невъзможна употребата и поддръжката му, или непосилно и неоправдано за потребитела скъпа.

Давам един пример само! Моята програмка за шивашка фирма не е свързана със склада. Склада е съвсем друга програма. Производствения отчет за деня си се вкарва ръчно, а данните за него се вземат от нея. В нея се води само разценки, процеси и заработки на шивачките. Всяка шивачка си записва на хвърчащ лист само кой номер маршрутна карта и кой процес е правила. В края на работния ден предават листчетата и един човек за 30-50 минути въвежда на 10 шивачки нещата, а другите решения са: на всяка машина баркод скенер, а в един цех в който има 10 шивачки, машините са над 20-25! Това е освен цена на хардуер, сложен и съответно скъп софтуер и не по-евтино обслужване и поддръжка!
Е, като съм си измислил по-ефективния за себе си начин, сложните им системи и без пари - не ги искам!

Складовосчетоводната система е съвсем друга тема! Складово счетоводната система може да бъде унифизирана складовосчетоводна програма, а за специфичните бизнес процеси отделни модули!

Темата ми не е за складовосчетоводна програма!
3123  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 30, 2011, 23:19
За малките фирми(под 50 човека) освен, че е скъпо е и сложно такова решение! Големи и скъпи решения дал бог! В една друга тема писах, че нещо като ми харесва, но е скъпо - не е трудно да се кракне и ползва нелицензирано, па било то и във фирма!
3124  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 10.04 и ново ядро! -: May 30, 2011, 23:09
Благодаря [_]3!

Проблема до колкото разбрах е бил, че и по двата начина на инсталиране се инсталира неправилния драйвер! Като подменил драйвера(през rdp влиза в мултисесия и нямам възможност да гледам какво прави), рестартирах и всичко си дойде на мястото! Има си пълен набор от резолюции!

Между другото, там в хранилището има 3 ядра 2.6.38-8.14 ! Generic, Virtual и Server. Нямам възможност да натоваря продължително за да видя с кое ядро как ще работи, но се натъкнах случайно на тази http://computerworld.bg/33903_noviyat_linux_karnal_2637_zasilva_smp_poddrazhkata статия и се чудя кое от двете(virtual и server) ще е по-добре оптимизирано за виртуални машини и ползването на виртуалните технологии в процесора! На реалната машина ще се ползва само браузване, музичка, филми и тем подобни домашни работи, а другото е на виртуални машини с VMWare. В момента съм с ядрото Server.
3125  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Помощ за създаване на ръководство за решаване на проблеми. -: May 30, 2011, 21:18
Моето лично мнение е съвсем кардинално! Линукс-а започва да навлиза с по-голяма скорост от преди защото за много неща има GUI ! На Линукс в момента не сяда юзер без първоначална компютърна грамотност, а сядат тези които искат да се запознаят с нещо различно от Уиндоус. Влизат, питат нещо как да направят, но въпреки, че има програми с гуи за тази цел(някой се е потрудил да го направи), знаещите започват да обясняват с команди и той се отказва! Би било добре, за разни настройки за които има програми с гуи - да се упътят новите юзери да ги ползват, а това, че за "майсторите" има и "по-лесен" начин - да си ползват те него!

Аз съм също нов в Линукс. В началото потърсих някакъв списък с команди, та да си науча най-важните неща и като го намерих и видях колко много са и се отказах! Изобщо нямам намерение да уча и ползвам команди! За проблем за който няма гуи или аз не знам за съществуването му - питам във форума като преди това пускам едно бегло търсене, дали някой друг не е имал същия проблем! Колкото по-малко се налага ползването на конзолата - толкова повече нови потребители ще печели Линукс!
3126  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 30, 2011, 20:54
Предлагам на регистрационната форма за форума да има въпрос: Ти счетоводител ли си? - ако отговора е "Да" да получава автоматичен бан :D.

Те са особена порода! Винаги им се виждат малко когато ги вземат и много когато ги дават :D :D :D
3127  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 30, 2011, 20:50
Микроинвест е жалко подобие и на складова програма Делта е пълно нищо като счетоводна програма. Микроинвеста не мога да нарека даже и Трабант а е мършав цигански кон и чупена каруца.


Хайде да не говорим по този начин за фирми които наистина правят нещо на разумна цена, с доста голям ентусиазъм отговарят на всякакви въпроси във форума си по всяко време на денонощието, че и в празници и повечето счетоводни къщи работят с тяхната счетоводна програма!
Това, че не отговаря на моите и твоите нужди е друга тема! Аз също не одобрявам някои типично майкросовски неща за продаване на повече лицензи, но както ти казах, за такива фирми ляк е кракването когато прекалят!
  МИКРОИВЕСТ 15 ГОДИНИ мъчи Българския счетоводител с една много Бъгава счетовдна програма и склад басирана Аксес една база данни която много лесно се гяка и се губят данните. познавам доста фирми които се отказаха на втория месец от тази програма. Хвалбата на Микроинвест че имат 40хиляди потребители може би броят отказалите се.
 МИКРОИНВЕСТ ОПРОСТАЧИ БЪЛГАРСКИЯ ПОТРЕБИТЕЛ И СЧЕТОВОДИТЕЛ.  КАТО БЪЛГАРИН НЕ МОГА ДА СЕ ГОРДЕЯ ЧЕ МИКРОИНВЕСТ Е ВОДЕЩА СЧЧЕТОВОДНА ПРОГРАМА. ЗАЩОТО АКО Я СРАВНЯ 1С бухгартерия в Русия ,или Пантеон на Datalab в Словения или Дебит-Кредит в Украйна НАПРАВО МЕ ХВАЩА СРАМ ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН.

Като те чета колко си навътре в складовосчетоводния софтуер, на моята складовосчетоводна програмка би трябвало лесно да схванеш логиката и да оцениш колко е гъвкава, не само за шивашки фирми и те уверявам, че не се иска кой знае колко труд да се вкара тази логика в опен сорс проекта на микроинвест за да тръгне към различен от техния проект, в друга посока като отделен форк!
Финансирай един програмист, аз мога и за безпари да поработя, твоите нужди ще се вкарат с предимство и тъй като ще бъде опен сорс, безплатен, ще си го инсталираш на колкото искаш компютри и ще си работиш както искаш с него, ако намериш съмишленик който да има тези нужди - ще си разделите финансирането и ще имаш нещо което просто работи!

И пак ти казвам! Спри да плюеш нещо което са ти дали да ползваш без пари! А относно делтата, както ти казах - за всеки влак си има пътници, а нивото на счетоводния ни софтуер е на нивото на ползвателите!
3128  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 30, 2011, 19:19
Микроинвест е жалко подобие и на складова програма Делта е пълно нищо като счетоводна програма. Микроинвеста не мога да нарека даже и Трабант а е мършав цигански кон и чупена каруца.


Хайде да не говорим по този начин за фирми които наистина правят нещо на разумна цена, с доста голям ентусиазъм отговарят на всякакви въпроси във форума си по всяко време на денонощието, че и в празници и повечето счетоводни къщи работят с тяхната счетоводна програма!
Това, че не отговаря на моите и твоите нужди е друга тема! Аз също не одобрявам някои типично майкросовски неща за продаване на повече лицензи, но както ти казах, за такива фирми ляк е кракването когато прекалят!
3129  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 30, 2011, 17:45
Всеки се прави на Големец жив и здрав продължавай с openbravo счетоводната му част е абсурд да се локализира.

 Всеки може да локализира софтуер но не го ли направи да вади файлове за НАП най добре да си го сложи ...изтрито...

За данъчна стъкмистика си има микроинвест делта(без про) и още куп други! Не са ми интересни фирмите без двойно счетоводство и не съм казал, че се занимавам и с опенбраво! Само съм ги поразглеждал!
3130  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 30, 2011, 17:29
  Ако чуеш стрия Бен не си губи времето има много захванати и недовършени БГ проекти като Biona има един на  python ,като сложим на микроинвест склада.
 Ако искаш ела в Моя ПРОЕКТ ЗА ЛОКАЛИЗАЦИЯ НА OPENERP . написан е python има web базиран интерфейс. На първо време ще направим да издава свястни фактури като за България. После ще направим да Вади ДДС на файл за НАП. И ето славата. Имам даже и готови идеи как да стане. Програмата е 70% преведена на Български аз започнах едно време първи сега гледам че има и други.
 

Благодаря за поканата, но по ми харесва OpenBravo, а и интересите ми са към малките производствени фирми от сивата икономика и внедряването на линукс при тях!
3131  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Проекта Microinvest Warehouse Open враг на Потребителя. -: May 30, 2011, 16:31
bengazara, не знам от колко време правиш собствен бизнес и колко ти е голям бизнеса, но не си научил основното правило, че един бизнес върви и се развива когато осигуриш услови клиентите ти и доставчиците ти да печелят от теб, но и за теб остава достатъчно, за да те мотивира да работиш!
Верно, че има разни бъгове и някои други неща които не се споделят от много хора, но да искаш нещо, без да дадеш - не става!
Хората до момента са направили нещо, дали са кода за общо ползване, наеми си програмист и си допиши това което на теб ти трябва, ако някой софтуер има това което желаеш, но ти е прекалено скъп - кракни си го или си  наеми кракер(некракваем софтуер няма) и си го ползвай както пожелаеш(аз така правя), но никой с нищо не ти е длъжен!

Беше ми интересна темата, но за мен е вече изчерпана!



3132  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 30, 2011, 15:46
Не знам дали ще ти свърши работа, но да споделя, че ако имаш сорс кода на програма писана на Delphi то може да използваш Lazarus, за да я компилираш на Линукс/Уиндоус/Мак (естествено може да трябва да се пипне допълнително кода, но има добро ниво на съвместимост). Lazarus е опен соурс алтернатива на Delphi и я има, както за Уиндоус така и за Линукс/Мак, т.е. има мултиплатформеност. Използва за база free pascal compiler и си е цяло IDE за разработка на приложения.

Да, чел съм преди време за Лазарус, а също и за Руби, но нещо съм останал с впечатление, че май не са на ниво, а и идеята е като среда за разработка да може да се ползва и мс visual studio! Което, каквото и да си говорим, това е най-съвършения продукт за разработка на бизнес софтуер!
Нали идеята на опен сорса е да печелят от него внедрителите и програмистите, а не фирмите собственици на авторски права, а програмистите просто кодери!?
3133  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 30, 2011, 15:08
Да де, ама имах предвид, че трудно се намират навити да пишат на Моно, а иначе ми е ясно, че на служителя му е все тая, какво има отдолу. А по въпроса за файловете, имах предвид по-скоро изходния код, за да се черпят идеи и доразвиват, не толкова самите изпълними файлове, бях останал с впечатление, че имаш и кода.

Кода е у програмиста, но още от самото начало сме се разбрали, че авторските права са само мои и ще му пратя линк към темата да го даде на който прецени, че има нужда от него и евентуални обяснения  или да го качим някъде!
3134  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 30, 2011, 14:07
Развойната среда е без значение, стига да е мултиплатформено и да има програмисти които да работят с нея!
Юзерите потребители на такъв софтуер не се интересуват от вложени технологии и тинтири минтири глупости, а да е ефективно в работата!
Мисля за нет, защото има много програмисти които работят на нет и когато някой ползвател реши да допише функционалност, лесно може да намери програмист който да му я допише срещу някакво заплащане и да ни я изпрати да я включим ако съвпада с идеята ни или да си я ползва за собствени нужди така или да си я развива в негова си посока!

Качих нещата които съм правил с програмист! Работещи екзета за уиндоус са и изискват инсталиране на фаербърд дб.

http://dox.bg/files/dw?a=be22089d2f   Това е програмката за швашка фирма! Малко е неугледен интерфейса, но това е първия ми опит в тази насока. Гледайте ги като функционалност и вложен труд!

http://dox.bg/files/dw?a=e1b0a5d6db  Това е зарязания проект за складовосчетоводна система!
3135  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Програмка за шивашкото производство! -: May 30, 2011, 13:15
А ти защо не се захванеш, пък аз мога да помогна! Имам и такава разработка, около 6 месеца сме работили и я зарязах преди 3 години защото ми се случиха някои проблеми, а сега ме интересува мултиплатформеност! Единна складовосчетоводна система е!
Страници: 1 ... 207 208 [209] 210 211 ... 213