Теодор от Русе ще преплува Черно море по дължина, ако е през лятото, на вълна 1-2 бала, не-повече, на множество етапи и го осигуряват с подвижно място за почивка (някоя яхтичка, хидроплан)
Черноморската вода в географската ширина на Варна е максимум 23-4 градуса лятото (нищо, че лъжат по радиото с повечко градуси, та да идват туристи). След престой от няколко часа дори и в такава топла вода се преохлаждаш, за човешкото тяло е фатално да падне до такава температура. Е, ако тялото е в неопрен, може да изкара повече.
Мидите (особено черните) са естествен пречиствател на Черно море- обират всякакви боклуци (дори и нефтопродукти). Разграждат ги по някакъв начин и изхвърлят разграденото на безопасни съставки обратно в морето. Затова са важни популациите им, които намаляват в последните 15 години, особено с масовото приложение от рибарските кораби на дънен трал за рапани.
За сьомгата не знам
))))))
П.П. За мидите имам и неприятни спомени. В ученическа възраст (техникума) беше голям кеф лятната ваканция да отидеш на море, особено за миди на Траката (варненците я знаят). Един път там извадихме много миди, на единия от приятелчетата родителите му имаха нещо като вила на Горна Трака и бяхме там. 7-8 пишлегари, всеки скача от буната, вади миди, После бабата на приятеля ни направи една тава мидена салата с лук, черен пипер, и както се полага - преди това мидите ги пекохме на ламарина върху огън. Натъпкахме се, после се скъсахме да повръщаме и години наред след това не бях вкусвал миди. Тежка храна са, не за наяждане, а за мезе.
А черноморската риба си е хубава. Ако е прясна. Чернокоп например, за скара.. И калкана не лъже, ама изобщо
Стига да е истински калкан, а не "софийски"
"Софийски калкан" тука при нас казват на друга дънна риба- ватос, морска лисица. Хрущялна е, на външен вид прилича на калкана донякъде, по-дребна е, продават я на туристите за калкан, а цената на калкана е три пъти по-висока. Аз съм живял в София и имам приятели там, понякога ми идват на гости и винаги искат да си купуват риба- ходя с тях до Рибната борса и аз им я купувам, че нашите матрапази тука, като чуят софийското наречие, веднага се пробват със софийския калкан.