Покажи Публикации - ivanovslavy
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 3 [4]
46  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем с HDD след спиране на сървъра -: Dec 27, 2023, 18:24
Колега, ако дискът е повреден, можеш да направиш рекламация на търговеца в 14-дневен срок от доставката (тук имам предвид, ако търговецът е български, както предполагам, доп. и че си поръчал диска онлайн). Търговецът може да си избере едно от двете- да ти смени харда с изправен, или да ти върне парите. Ако се съгласи да ти подмени стоката с изправна, не можеш да искаш връщане на парите. Като се свържеш с него, предполагам, че няма да откаже замяна. Ако дискът е дефектен, разходите по връщането на тоя повредения и замяната му с изправен (разбирай цената на куриерската услуга) е за сметка на търговеца. Т.е. го изпращаш обратно за сметка на получателя. Може да сложиш и разпечатано на някой лист вътре едно описание на проблема. Аз така съм връщал дефектна РАМ- памет.

П.П. Предполагам, че си пазиш товарителницата, фактурата и касовия бон. Като връщаш харда, с него изпращаш копия на тези документи, оригиналите си ги задръж за себе си, за всеки случай.

П.П.П. А диска като физическо лице ли го закупи, или на името на фирма някаква?


Аз писах имейл на продавача току що. Поръчката е направена на 18.12.23 през български интернет магазин, просто днес открих дефекта в него.
Точно това и аз поисках - нов хард или да ми върнат парите. Имам гаранционна карта 60 месеца! Надявам се утре да работят и да се чуем да видим какво ще го правим. Ще пиша тук да кажа какво е станало след като разговарям с тях. Благодаря за съветите, надявам се да излезат разбрани продавачите и да не ми създават допълнителни главоболия и губене на време. Лека!
47  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем с HDD след спиране на сървъра -: Dec 27, 2023, 16:46
И на мен ми звучи като кофти sata кабел или кофти напъхан такъв. Другият вариант е хард диска да е кофти, това че е нов не пречи да е дефектен. Може да му пуснеш smart тест когато успееш да boot-неш с него. Другото, което ми се струва твърде малко вероятно е захранването да не стига. Може да разгледаш колко вата е захранването и да направиш груба сметка дали е достатъчно за допълнително добавените дискове.
Считам че DELL са изчислили да има захранване за два допълнителни диска, даже готови закачени кабели са ми оставили вътре!
И аз тайничко се надявах да е някой кабел, но честно казано не го вярвах!
Иначе пуснах чек разбира се:
$ sudo fsck /dev/sdb
[sudo] password for slavy:
fsck from util-linux 2.37.2
e2fsck 1.46.5 (30-Dec-2021)
/dev/sdb: clean, 1574/488308736 files, 130228641/3906469888 blocks
Няма проблеми според теста по този хард!
Поздрави!

Едит: Споделям модел и марка на диска за да имате едно наум ако решите, че точно такъв искате да си купите!
TOSHIBA MG08ACA1
Това е 16TB MG Enterprise, 7200 оборота, 512МБ кеш.
48  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем с HDD след спиране на сървъра -: Dec 27, 2023, 16:37
Цитат
Само едно е странното тука, как така при старт не тръгва? А със рестарт тръгва, чете пише трие всичко му е нормално? Това е много странното за мен

При рестарт диска не спира и продължава да върти. А при shutdown му се изключва захранването и всичко почва наново - Развъртане на диска инициализация/вътрешен ресет на електрониката на диска...
Аз неразбирам от хардуер чак толкова, може ли да ми разясните малко по-подробно това което казвате - Развъртане на диска инициализация/вътрешен ресет на електрониката на диска...
За мен един диск или тръгва или не! През живота ми не съм имал средно положение... хаха... Като сегашното.... Имал съм прецакани дискове и преди и те просто спират и се махат от употреба. Сегашния 16ТБ Тошиба смятам че е повреден нещо защото направих всички възможни тестове за които ме посъветвахте по-горе + всичко което аз се сетих а именно:
- Проверка на целия лог от стартиране на кърнела, който е около 3к и нещо си реда и в него има запис на това как се проваля чека на устройството и съответно последващите грешки на всички услуги свързани с този хард диск, защото просто UUID-то на харда го няма и неможе да бъде открито
- Спиране на всички услуги които са пуснати в сървъра
- Безброй спирания и рестарти
- Влизане в БИОС и зареждането на фабрични настройки за БИОС
- Отваряне на кутията и тестове за старт по всички възможни начини за закачене на хард диск към дъното, с един диск, с два диска, с два различни кабела на двата различни САТА порта налични на дънната платка, различни захранващи кабели
- Тестване със друг хард диск - открит от БИОС разбира се безпроблемно от първия път
Резултата е един и същ - от изключено положение харда не се открива а след рестарт тръгва и работи. Никаква промяна от сутринта. Пробвах да се свържа с фирмата продала ми хард диск - номера на абоната е изключен или извън обхват!
И сега съм го пуснал да "работи" и да вадя инфото поне от него, доколкото ми е възможно впредвид големината му...
И така лош опит със Тошиба добивам, цената му не е никак малка а агентите дето ми го продадоха немога да ги открия днес. Надявам се, че просто почиват тези дни и ще се върнат след НГ на работа. Мога да споделя името на фирмата ако искате. Другото лошо е че ми загубиха целият ден в мотаене и спиране работата на сървъра! Въпреки всичко се надявам да го подменат с нов или да ми върнат парите да си купя от другаде защото ми е необходим. Както и наистина ме интерисива дали подобна повреда е поправима или твърдо НЕ. За мен след всички тестове хард диска не функционира правилно и аз не го искам. Благодаря на всички които се опитахте да помегнете. Няма да Ви споделям информации от логове, снимки от БИОС-а или от Линукс терминала, но имам такива и ще ги пратя с един имейл на фирмата за да знаят какъв боклук ми продадоха.
49  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем с HDD след спиране на сървъра -: Dec 27, 2023, 13:01
Пробва ли да им размениш местата на дъното? Слотовете.
Някъде бях чел за такъв проблем, но дали не беше свързан с инсталирането на Win, вече не помня точно.
Сега го отварям!!!! И ще тествам всичко възможно
50  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем с HDD след спиране на сървъра -: Dec 27, 2023, 13:00
Щом не го открива понягога и в биоса значи проблема е един и същи и няма нищо общо с линукса и монтирането.
И аз тъ мисля, но също така тайно се надявам да има нещо което не правя както трябва.....

Колега, забелязвам че всеки път ти проверява файловата система за грешки, това обик. е следствие от неправилно изключване а предполагам не го изкл. направо от копчето/щепсела - хардуерно. Пробвай да изключваш като елиминираш всичките тия услуги дето си ги накачулил една по една да разебреш първо коя е проблемната.. може и по няколко наведнъж (binary search)

обик. тоя номер редовно го прави Уиндоуса по НТФС-те обаче те понеже не са буутващи та там само го монтира само за четене дяла, а при теб предполагам се получава подопбно "мръсно" изкл. заради някоя услуга или някой кеш останал активен в shutdown... и понеже в recovery mode тия не се пущат то второт вкл. е ОК винаги..
...моите 5 цента
Здравейте,
Разбира се, че не го изключвам от копчето.
Не знаех че остава такъв кеш и да води до подобна аномалия, че дори БИОС да не го вижда диска. Как мога да го изтрия ако има такъв? Иначе лесна работа да спра всичките му услуги и да го тествам така. Също мога ли да му кажа да не ми тества файловата система или пък да игнорира грешка като тази с диска и да тръгне нормално, па дори и да не е монтиран при старта?

Такова нещо с неоткриването на дуск при пусксне дъм го виждал доста преди.

Причините обокновенно са 2.
Ксбели и лоши контакти. Вадиш всички кабели от диска и пак ги вкарваш. Смисълъ от упражнениет е че ори вксрване и изкарване, контактите (на кабелите и харда) се самопочистват от търкането. Или оък ги сменяш нови. Но пак ги ейлчи и изключи няколко пъти да се самопочистат.

Другата честа причина да не се открива харда при пускане е харда да не развърта. Това миже да го чуеш ако длушсш внимателно и давесиш ухо. При пускане от всеки нормално работрщ хард се чува ено фииуууул....

Добре, правя го веднага и ще пиша!
Само едно е странното тука, как така при старт не тръгва? А със рестарт тръгва, чете пише трие всичко му е нормално? Това е много странното за мен. Иначе за звука на харда те разбирам прекрасно ;)
51  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем с HDD след спиране на сървъра -: Dec 27, 2023, 12:41
Или пък BIOS-а да прави разни дребни чамаци. Ако му се играе на човек, да монтира някакъв здрав диск и да инсталира пак нужната OS. Дето се казва, само за проба. Без някакви сериозни сетинги за всички услуги на сървъра, колкото да се види дали самия комп е ОК (с ползването на друг изправен диск на същите кабели).
Компа е чисто нов и двата допълнителни диска са чисто нови.
Ще отворя да побутна първо кабелите както каза голегата по-горе, ако няма резултат ще смена въпросния диск с друг и ще тествам, имам работещи и доказани през годините и ще видя, но според това което ми казвате е хардуерен проблем така ли смятате? Другото което си мисля да ресетна БИОС-а, не че съм чоплил кой знае какво по него, но и това ще направя, понеже филма ми стана като го спрях, влезох в BIOS и бутнах това-онова за да включа WOL support-a, че исках да мога да го пускам през мрежата като ми се наложи, понеже достъпа до него не е много удобен. И така се впуснах в някво тъпо приключение, което се надявам да завърши добре :D
52  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем с HDD след спиране на сървъра -: Dec 27, 2023, 12:26
Пък може и HDD или SSD да се е предал.
И Аз силно си го мисля това, и искренно се надявам дане е така, понеже при старт не тръгва а при рестарт тръгва, баси филма ми създава.... чисто нов е купен оня ден!
53  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Проблем с HDD след спиране на сървъра -: Dec 27, 2023, 12:19
   Може проблема да е в някой кабел или нещо някъде не прави контакт както трябва.
Отвори го,и ги поразмърдай малко.

   Или,проблем с охлажданията,виж температурите ...

Здравейте,
Силно ме съмнява това което казвате, но ще го направя. Иначе температурата при лог изглежда супер:

System load:  0.17529296875      Temperature:             34.0 C
  Usage of /:   5.4% of 232.64GB   Processes:               225
  Memory usage: 10%                Users logged in:         0

При тестове на писане и четене въпросният хард държи около 240-250МБ в секунда трансфер и няма аномалии.
54  Хардуер за Линукс / Сървъри / Проблем с HDD след спиране на сървъра -: Dec 27, 2023, 11:48
Здравейте и честито Рождество Христово на всички християни, бъдете здрави!
Сега за проблема:
Имам домашен сървър Dell Vostsro 3020 i3 13100.
Машината е предназначена за мултимедия сървър с инсталирани на нея Ubuntu Linux Server 22.04 и разбира се услуги като Jellyfin, SSH, NFS, FTP, Samba, Transmission-Daemon.
Въпросния Дел имаше 256GB MVME storage и се наложи да добавя. Реално сложих един 2.5'' SSD и един 3.5'' HDD които до днес нямаха проблеми, или поне не съм забелязал да има такива, понеже е постоянно включен, но се наложи да го изгася напълно и при пускането му ме вкарва в emergency mode заради грешка в automont HDD. Тръгва със логнат root и първото нещо което погледнах е дали въпросния HDD не е умрял!!! И реално харда не го вижда, не е монтиран и..... абе харда го няма.... Викам баси та тоя хард е чисто нов, кво му стана.... Рестартирам аз и системата тръгна без грешки, и двата допълнителни харда са монтирани при стартирането и всичко изглежда нормално, няма грешки, няма червени текстове при старт и всички услуги са стартирани и функционират както се очаква. Влизам аз в този HDD - чета, пиша, трия, нп.!!! Викам си абе тука нещо не е наред ще рестартирам пак да видя какво ще стане.... Рестартирам и отново всичко тръгва без аномалии, но грешката която ми даде ме озадачи. Реших да го спра напълно отново... И при стартиране същата ситуация - рековъри мод с логнат руут.... И това се повтаря при всеки шътдаун на системата, както и при всеки рестарт тръгва без проблем. Реално грешката с неоткриването и монтирането на харда идва само при напълно спряна машина. Реших да разкарам харда от /etc/fstab и при пускането и няма проблеми, грешка разбира се няма и всичко тръгва.... Тръгва обаче Jellyfin, Transmission-Daemon, NFS и Samba ги спрях като сървиси при махането на аутомоунт реда от /etc/fstab защото те го използват и ще завалят други грешки.... Та какъв може да ми е проблема, досега не съм случвал на подобен и се нуждая от помощ. Влизах в БИОС-а на няколко пъти, въпросния HDD не го виждаше в секцията storage и след излизане от БИОС и стартиране на системата грешката идваше отново. Така сигурно един час шътдаун и рестарт, БИОС-а на един - два пъти го видя диска, но след излизане и стартиране отново съм с грешка за аутомоунт. Сугирно аз неправя нещо както трябва, надявам се... хаха... Ще шерна няколко снимки за да предибиете по-добра представа.

https://freeimage.host/i/JRWYDOX
https://freeimage.host/i/JRWYLUN
https://freeimage.host/i/JRWYslp
https://freeimage.host/i/JRWYifR
https://freeimage.host/i/JRWlBPj
https://freeimage.host/i/JRWGJqu
55  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Помощ за Radeon video and WiFi adapter -: Sep 15, 2013, 17:07
Добре, страхотно... Ще пробвам с 64бит. То wifi-то не ми е проблем чак такъв, просто с новото инсталирано ядро не захапва, предполагам, че ако го сложа отново ще тръгне нормално! Ядовете са ми основно с шибания радеон. Много четох и много пъти инсталирах по различни начини и все се скапваше. Дайте съвет за коректно инсталиране на видео драйвера моля а Аз ще пробвам 13.10 и ще кажа как е положението, ама преди това да опитам пак с радеона... че много ме тормози мисълта за него  [_]3
56  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Помощ за Radeon video and WiFi adapter -: Sep 15, 2013, 01:54
Дай пълните параметри на машината, не само на видеокартата. Или просто постни изхода на lspci и  lsusb.
Имаш ги  :)
raly@linuxmint ~ $ lsusb
Bus 002 Device 002: ID 04f2:b083 Chicony Electronics Co., Ltd
Bus 006 Device 002: ID 03f0:171d Hewlett-Packard Bluetooth 2.0 Interface [Broadcom BCM2045]
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
raly@linuxmint ~ $ lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 Host Bridge
00:01.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (int gfx)
00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)
00:07.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 3)
00:09.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 4)
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [AHCI mode]
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:12.1 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0 USB OHCI1 Controller
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:13.1 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0 USB OHCI1 Controller
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 SMBus Controller (rev 3a)
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 PCI to PCI Bridge
00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor HyperTransport Configuration (rev 40)
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Miscellaneous Control
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h Processor Link Control
01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS780M [Mobility Radeon HD 3200]
02:00.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8042 PCI-E Fast Ethernet Controller (rev 10)
06:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4322 802.11a/b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
57  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Помощ за Radeon video and WiFi adapter -: Sep 14, 2013, 22:38
Здравейте колеги, Използвам linuxMint 15 32bit на лаптоп HP6735S

1. Имам изключителни проблеми с тоя боклук Radeon Video Adapter.

01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS780M [Mobility Radeon HD 3200] (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 30e4
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 18
   Memory at 80000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M]
   I/O ports at 5000 [size=256]
   Memory at 94300000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
   Memory at 94200000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1M]
   Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: radeon

дали може да ми подскажете как коректно да инсталирам драйвер, понеже 2-3 пъти след инсталацията му системата умря. Добре че само я пробвам и съм я инсталирал през Виндоус та безпроблемно я премахвам.

2. След инсталацията на kernel 3.9 WiFi-то неще да тръгне. В оригиналния kernel 3.8 с който идва дистрото си инсталирах ръчно драйвера и работи коректно. Какво да направя за да тръгне и в 3.9

06:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4322 802.11a/b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
   Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 1380
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
   Memory at 92000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: wl

Благодаря Ви предварително  ;)
58  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Subsonic stream server - upload problem -: Sep 14, 2013, 21:31
Здравейте,
Имам Subsonic Stream server инсталиран на Ubuntu Server 12.04 LTS 32bit. Работи перфектно от доста време, но никога не ми се беше налагало да използвам ъплоуд опцията.
Монтирах 80ГБ диск на сървъра и искам да го използвам целия за ъплоуд. Доста рових из нета и неоткрих нищо за това как коректно да го конфигурирам за целта. Моля за малко помощ. Благодаря :)
Страници: 1 2 3 [4]