Покажи теми - ivanovslavy
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Хардуер за Линукс / Сървъри / Проблем със пускането на нова интернет страница -: Jan 03, 2024, 09:51
Здравейте и добро утро от мен,
Вчера почти половин ден се измъчих със настройките на купено от мен DNS име подкарването нова интернет страница, която исках да подаря на приятел за новата година. Пичагата е близък семеен приятел - фотограф и видеооператор, и има крещяща нужда от лична страница. Закупих mgnuniverse.site от domain.com вкарах DNS настройките и инсталирах нов Wordpress по обичайния начин на сървъра ми. С достъпа до WP през ай-пи-то на сървъра нямаше ядове, но кагато създадох и стартирах конфиг файла за DNS в Апаче нещата започнаха да изглеждат малко объркани за мен. Конфигурационният файл е като всички останали работещи в Апаче, но при заявка в браузъра на http://www.mgnuniverse.site ми излизаше първият сайт от основната директория където са всички сайтове в Апаче - сайт който е със SSL а  mgnuniverse.site все още няма такъв. когато исках заявка на mgnuniverse.site - без www  ми даваше - Forbiden - you do not have access to this server. Рових, гледах, трих, създавах - всичко без резултат - едно и също. А на пръв поглед конфиг файла е с правилен код и невиждах нищо грешно вътре. Аз нямам нужните знания защо се получаваше така, затова моля помогнете ми! Накрая реших да изтрия всичко което направих - DNS записите в domain.com и всичко създадено на сървъра относно тази интернет страница, и си легнах с идеята да му дам времеq а и утрото е по-мъдро от вечерта.
В момента при заявка на http://www.mgnuniverse.site/ отива пак на моя сървър, но изобразява html файл, който имам в основната директория на сайтовете в Апаче - все още се редиректва към ай-пи-то ми - незнам защо! Проверката ми във https://dnschecker.org показва че DNS сървърите са разкачени, но..... факт че се изобразява този html fail който съм оставил в Апаче.
При заявка на mgnuniverse.site - резултата е както се очаква - Hmm. We’re having trouble finding that site. Няма го.

Сега се чудя от къде да го подхвана за да тръгне нормално, но аз знам само един единствен начин и досега винаги е работел - без проблемно. Смятам да пия едно кафе и да направя цялата процедура наново и да видим какво ще стане. Имам вътрешното усещане, че ще ударя на същата греда и като стане това ще опиша цялата процедура която правя и конфиг фойла който създавам в Апаче. Но въпреки всичко не ми стана ясно защго Апаче ми визуализира първия сайт от руут директорията на сайтовете му!
2  Хардуер за Линукс / Сървъри / Apache2 reverse proxy to Azuracast installed in Docker container -: Jan 02, 2024, 10:21
Здравейте, мисля да Ви ангажирам вниманието днес със нещо различно  ;D ;) От доста време използваме с едно приятелче Azuracast за радио сървър. Azuracast е инсталиран по обичайния и препоръчителен метод - чрез докер контейнер. Сървърът на който работят е Virtual Instance Ubuntu Server LTS 22.04 в Oracle Cloud и има активен Apache web server, който доставя услугите на няколко сайта. Azuracast под дефолт стартира на портове 80 и 443, което е абсолютен конфликт със работещия Апаче - досещате се, така че портовете на радиото са сменени на 81 и 543. Всичко работи коректно от доста време и тестовия период за нас приключи, но искаме да секюрнем Azuracast възможно най-много, и да го пуснем във радио директории, което ще доведе до ползвнето му от знайни и незнайни потребители от цял свят. При предоставяне на радио услуги със сменени портове ние неможем да издадем  SSL сертификат по обичайния метод описан във документацията за Azuracast, понеже сертификата трябва да мина през обичайния порт 443 а той е зает от Апаче. Реално искаме да купим DNS име което да използваме за достъп до Azuracast а не ip-то на сървъра както е в момента и да настроим ревърс прокси в Апаче сървъра за достъп до Азуракаст контейнера и така да можем да издадем толкова нужният ни SSL сертификат, и данните ни от лог-ина да са защитени. Въпросът ми е дали има човек тук, който да ни помогне със настройки за въпросната процедура, (без пробвай това - пробвай онова и накрая да омажем добре работещея ни сървър) понеже във документацията на Азуракаст има описание как да стане това използвайки Nginx  >:( . Аз пуснах по-рано тема за ревърс прокси към Jellyfin, но той е стандартен сървис а не докер такъв и процедурата предполагам ще е по-различна, понеже Докера има негова вътрешна мрежа (доколкото знам). Моля за адекватни и коректни мнения тук! 

Споделям официалната документация на Azuracast: https://www.azuracast.com/docs/

Благодарим Ви предварително!
Поздрави Слави!

Едит: Всеки който иска да слуша радиото ни може да се чувства свобеден да го направи от тук - http://www.brsradio.site/
3  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Ubuntu Desktop не вижда NTFS Дяла на MSWin -: Dec 31, 2023, 16:44
Здравейте,
Видях подобна тема, но е много стара и реших да отворя нова!
Имам лаптоп Acer Aspire 5, закупен преди 2-3 години някъде. Машината дойде със инсатилран OEM Windows 10,сега се е ъпдейтнал мисля на 11, инсталиран на NVMe платка. В последствие добавих 2.5 инча ССД със сложено на него Ubuntu. И двете системи ми трябват. Прозореца го държа заради Serato, Ableton Live & Photoshop. Имал съм и други dual boot компютри и във всички тях Прозореца не вижда дяловете на Линукс, но Линукс вижда дяловете на Прозореца. Да но не и в този лаптоп - Линукс не вижда НВМе-то където е инсталиран Джама, а ми трябва понякога да мога да изкарам някой файл. Въобще не го вижда като устройство. Този ССД диск работеше със същата инсталация на Линукс в друг лаптоп и когато го вкарах в Ейсъра директно тръгна - без никакъв проблем, без преинсталация..... и така си и остана до момента. И двете системи работят, мога да избирам при стартиране на машината коя да заредя, но имам нужда Ubuntu да вижда MSWindows. Мола помогнете ми ако има вариант да бутна някъде нещо и да се оправят нещата без да е необходимо да преинсталвам. Благодаря.
4  Хардуер за Линукс / Сървъри / Jellyfin reverse proxy with Apache + DNS + SSL -: Dec 31, 2023, 13:11
Здравейте,
Искам да споделя малко опит за така нашумелите напоследък мултимедия сървъри и дано съм полезен на някой от Вас!
Аз имам домашен Jellyfin multimedia server, който е достъпен през интернет и на който са качени филми, музика, лични семейни снимки, книги и други благинки на които мога да се радвам от всяка точка на света, понеже работата ми е свързана с много пътувания и отсъствие от дома. Тук обаче идва проблема с това, че достъпа до сървъра трябва да е с възможно най-високо ниво на сигурност, защото иначе сървъра и цялото инфо може да попадне в ръцете на някой "лош човек". Доста четох по темата и стигнах до извода, че трябва да го вкарам в DNS системата и да изкарам SSL сертификат за него....
Всичко това обаче ми изглеждаше малко сложно имайки се впредвид че Jellyfin работи на порт 8096 а SSL връзката минава през 443 и изисква уеб сървър!
В този ми пост няма да разглеждам инсталиране и конфигуриране нито на Jellyfin нито на който и да е уеб сървър а самата процедура по настройка за доставяне на SSL сертификат на Jellyfin работещ на стандартния си порт 8096. За уеб сървър използвам от години Apache2 и в този случай отново съм прибягнал до него, понеже го познавам и ме кефи, но Вие ако искате използвайте друг такъв. За да работи цялата идея трябва да се създаде ревърс прокси от Апаче кам Джилифин. Операционната система която използвам е Ubuntu Linux Server 22.04 LTS

1. Покупка на домейн име и настройката на DNS records към ай.пи.то на моя мултимедиен сървър
2. Пренасочване на на порт 443 в рутера към вътрешното ай.пи на сървъра - моя интернет доставчик е А1 и съм им благодарен, че са наистина много бързи и ми оказаха съдействие буквално за минути, понеже Аз нямам достъп до настройките на рутера им
3. Позволяване на порт 443 в защитната стена на сървъра
sudo ufw allow 443
4. Активиране на прокси и ревърс прокси за Апаче
sudo a2enmod proxy
sudo a2enmod proxy_http
5. Създаване на конфиг файл във Апаче, като името на домейна ще приемем, че е example.com
sudo nano /etc/apache2/sites-available/example.com.conf
6. Добавяне информацията за DNS във конфигурационният файл на сайта, както и информацията за проксито. Конфигурационният файл трябва да изглежда така:

<VirtualHost *:80>
    ServerName example.com
    ServerAlias http://www.example.com
    ServerAdmin yourmail@gmail.com
    ErrorLog /var/log/apache2/jellyfin-error.log
    CustomLog /var/log/apache2/jellyfin-access.log combined

    ProxyPreserveHost On

    ProxyPass "/embywebsocket" "ws://127.0.0.1:8096/embywebsocket"
        ProxyPassReverse "/embywebsocket" "ws://127.0.0.1:8096/embywebsocket"

    ProxyPass "/" "http://127.0.0.1:8096/"
        ProxyPassReverse "/" "http://127.0.0.1:8096/"
</VirtualHost>

Затворете и запазете фойла!

7. Актиниране на конфигурационният файл
sudo a2ensite example.com.conf
8. Рестартиране на Апаче
 sudo systemctl restart apache2

9. Ако всичко е направино правилно трябва вече да имаме достъп до нашият Jellyfin използвайки домейн името.
Отваряме браузъра и тестваме - http://www.example.com и също example.com
Следва издаване на така нужният ни SSL сертификат:
10. Инсталираме certbot
sudo apt install python3-certbot-apache -y
11. Поискване на сертификат за нашият сайт
sudo certbot -d example.com -d www.еxample.com
Следваме стъпките които трябва да се минат и попълваме коректно всичко което трябва да се попълни и всичко което ни пита кертбота
Ако всичко е ОК на последния ред от процедурата ще ви изпише - Поздравленя!
Тествайте в браузъра отново
12. Автоматично подновяване на сертификата - Мисля, че стандартно сертификатите идват за 3 месеца, но можем да овтоматизираме този процес и кертбота да дава нов такъв всеки мисец. Влезте в:
cd /etc/systemd/system/timers.target.wants
13. Активирайте автоматичното подновяване
sudo systemctl enable certbot.timer

Това е всичко което Аз направих и нещата ми тръгнаха от първия път - изключително доволен съм от резултата. Пожелавам успех на хората които искат да имат читав мултимедиен сървър със активиран SSL и ревърс прокси.

Поздрави Слави!

Edit: Забравих да кажа, че аз използвах Мултимедииния ми сървър известно време без домейн име и SSL, просто за тест и да видя дали въобще ще ми хареса и дали ще ми върши работа. Съответно за достъпа до него бях разрешил порт 8096 в защитната стена, но с тази настройка за Jellyfin ние реално го скриваме зад Апаче сървъра и ивече използваме домейн името за достъп до него. Вече можем да изтрием този порт от ufw и реално пак да си имаме достъп до него чрез example.com. Също в моя случай трябва да звънна на А1 да спрът пренасочването на порта в рутера за максимална сигурност на системата. Все пак това бе и основната идея - max security  ;) ;)
5  Хардуер за Линукс / Сървъри / Apache2 - Forbidden -: Dec 29, 2023, 22:57
Здравейте приятели, Имам много симпатичен сървър в Oracle Cloud, който хоства няколко сайта и едно радио. Хостинга на сайтовете минава през Apache2, MariaDB, PHP 8.1, Wordpress.
Днес купих нов домейн и оправих DNS Record-ите да отиват към ай-пи-то на сървъра. DNS Checker-a ми дава, че всички сървъри по света са ъпдейтнати и вече пренасочват трафика към моето ай-пи. Имам 5 работещи сайта - 2 мой и три на приятели, този ми е шестия който хоствам. Сайта е много прост - заглавна страница и една допълнителна. На заглавната страница съм вкарал код за музикалния ми плеър от радиото което върви от същия сървър. Идеята ми е да развия малко повече тази радоистанция и новия ми сайт. Всичко правя както съм направил и предните сайтове, но при заявка от лаптопа на DNS името ми дава следната грешка:
Forbidden

You don't have permission to access / on this server.

Четох и в интернет това е грешка свързана с достъпа до директорията на сайта в Апаче. ММММ Да ама защо се получи така? Лаптопа е с Ubuntu и Firefox, После викам чакай да тествам с други устройства - моя телефон и телефона на жената. И двата са с Андроид и Хром. Моя телефон отваря коректно сайта на жената идва същата грешка като на лаптопа. Изтрих целия кеш на Фаерфокс на лаптопа - резултата е същия - грешка. Викам брех.... Пак ли на мен няква ебаси странната конфигурация се получи, до вчера се разправях с някъв тъп хард сега трябва и със софтуера да ми е трудно... хахаха....

Какво направих за да се стигне до тук:
- Покупка на домейн име: brsradio.site и настройка на DNS:
1. @ - A - <Apache Server> ip - 1 H
2. www - A - <Apache Server ip> - 1 H
- Създаване на нова база данни и даване права на юзър
- Инсталиране и стартиране на Wordpress + смяна собственика и права на руут директорията на сайта - такива каквито са на всички останали работещи сайтове в Апаче
sudo find wordpress2 -type d -exec chmod 755 {} \;
sudo find wordpress2 -type f -exec chmod 644 {} \;
drwxr-xr-x 5 www-data www-data 4096 Dec 29 17:23 wordpress2
- създаване на brsradiosite.conf във /etc/apache2/sites-available
- вкарване инфо за сайта
<VirtualHost *:80>
ServerName brsradio.site
ServerAlias http://www.brsradio.site
ServerAdmin <my mail>
DocumentRoot /var/www/example.com/public_html/wordpress2
</VirtualHost>
- стартиране на сайта
sudo a2ensite brsradiosite.conf
- рестарт на Апаче

Също да кажа, че пробвах даже сас права 777 на директорията на сайта - резултат нямаше, после върнах правата!
В момента сайта се открива от телефона ми и плеъра си върви нормално а другите устройства немогат да получат достъп.
Моля за малко помощ. Защо се получи така и какво да направя за да върви нормално? Благодаря.

Edit:
Нова аномалия - докато писах поста тука, нещата се обърнаха - лаптопа и телефона на жената отвориха сайта а моя телефон даде грешката!
6  Хардуер за Линукс / Сървъри / Проблем с HDD след спиране на сървъра -: Dec 27, 2023, 11:48
Здравейте и честито Рождество Христово на всички християни, бъдете здрави!
Сега за проблема:
Имам домашен сървър Dell Vostsro 3020 i3 13100.
Машината е предназначена за мултимедия сървър с инсталирани на нея Ubuntu Linux Server 22.04 и разбира се услуги като Jellyfin, SSH, NFS, FTP, Samba, Transmission-Daemon.
Въпросния Дел имаше 256GB MVME storage и се наложи да добавя. Реално сложих един 2.5'' SSD и един 3.5'' HDD които до днес нямаха проблеми, или поне не съм забелязал да има такива, понеже е постоянно включен, но се наложи да го изгася напълно и при пускането му ме вкарва в emergency mode заради грешка в automont HDD. Тръгва със логнат root и първото нещо което погледнах е дали въпросния HDD не е умрял!!! И реално харда не го вижда, не е монтиран и..... абе харда го няма.... Викам баси та тоя хард е чисто нов, кво му стана.... Рестартирам аз и системата тръгна без грешки, и двата допълнителни харда са монтирани при стартирането и всичко изглежда нормално, няма грешки, няма червени текстове при старт и всички услуги са стартирани и функционират както се очаква. Влизам аз в този HDD - чета, пиша, трия, нп.!!! Викам си абе тука нещо не е наред ще рестартирам пак да видя какво ще стане.... Рестартирам и отново всичко тръгва без аномалии, но грешката която ми даде ме озадачи. Реших да го спра напълно отново... И при стартиране същата ситуация - рековъри мод с логнат руут.... И това се повтаря при всеки шътдаун на системата, както и при всеки рестарт тръгва без проблем. Реално грешката с неоткриването и монтирането на харда идва само при напълно спряна машина. Реших да разкарам харда от /etc/fstab и при пускането и няма проблеми, грешка разбира се няма и всичко тръгва.... Тръгва обаче Jellyfin, Transmission-Daemon, NFS и Samba ги спрях като сървиси при махането на аутомоунт реда от /etc/fstab защото те го използват и ще завалят други грешки.... Та какъв може да ми е проблема, досега не съм случвал на подобен и се нуждая от помощ. Влизах в БИОС-а на няколко пъти, въпросния HDD не го виждаше в секцията storage и след излизане от БИОС и стартиране на системата грешката идваше отново. Така сигурно един час шътдаун и рестарт, БИОС-а на един - два пъти го видя диска, но след излизане и стартиране отново съм с грешка за аутомоунт. Сугирно аз неправя нещо както трябва, надявам се... хаха... Ще шерна няколко снимки за да предибиете по-добра представа.

https://freeimage.host/i/JRWYDOX
https://freeimage.host/i/JRWYLUN
https://freeimage.host/i/JRWYslp
https://freeimage.host/i/JRWYifR
https://freeimage.host/i/JRWlBPj
https://freeimage.host/i/JRWGJqu
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Помощ за Radeon video and WiFi adapter -: Sep 14, 2013, 22:38
Здравейте колеги, Използвам linuxMint 15 32bit на лаптоп HP6735S

1. Имам изключителни проблеми с тоя боклук Radeon Video Adapter.

01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS780M [Mobility Radeon HD 3200] (prog-if 00 [VGA controller])
   Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 30e4
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 18
   Memory at 80000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M]
   I/O ports at 5000 [size=256]
   Memory at 94300000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
   Memory at 94200000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1M]
   Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: radeon

дали може да ми подскажете как коректно да инсталирам драйвер, понеже 2-3 пъти след инсталацията му системата умря. Добре че само я пробвам и съм я инсталирал през Виндоус та безпроблемно я премахвам.

2. След инсталацията на kernel 3.9 WiFi-то неще да тръгне. В оригиналния kernel 3.8 с който идва дистрото си инсталирах ръчно драйвера и работи коректно. Какво да направя за да тръгне и в 3.9

06:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4322 802.11a/b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
   Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 1380
   Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
   Memory at 92000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
   Capabilities: <access denied>
   Kernel driver in use: wl

Благодаря Ви предварително  ;)
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Subsonic stream server - upload problem -: Sep 14, 2013, 21:31
Здравейте,
Имам Subsonic Stream server инсталиран на Ubuntu Server 12.04 LTS 32bit. Работи перфектно от доста време, но никога не ми се беше налагало да използвам ъплоуд опцията.
Монтирах 80ГБ диск на сървъра и искам да го използвам целия за ъплоуд. Доста рових из нета и неоткрих нищо за това как коректно да го конфигурирам за целта. Моля за малко помощ. Благодаря :)
Страници: [1]