Автор Тема: GSM == ЗЛО!  (Прочетена 49801 пъти)

programings

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 221
  • Distribution: Arch Linux, BunsenLabs Linux, FreeBSD
  • Window Manager: XFCE, MATE, Openbox
    • Профил
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #60 -: Nov 24, 2013, 12:09 »
Ясно.

Ох, викам си, че ще мина без мъката по билдването на gnuradio, ама явно няма да стане.  ;D

Тези дни ще си поръчам джаджата да си поиграя малко.
Активен

/dev/null

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 181
  • Distribution: Ubuntu Current LTS
  • Window Manager: Unity
    • Профил
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #61 -: Nov 24, 2013, 14:49 »
Аз съм с Убунту и ползвам официалното хранилище на gqrx. https://launchpad.net/~gqrx/+archive/releases
Вътре има всичко, което ти е нужно за да го подкараш. SDR# не го харесвам, защото е тромав, а gqrx върви чудесно на нетбука ми с APU AMD C-50.  8)
Активен

CPU: AMD Phenom II 1100T Black Edition @ 3,3GHz, Cooler: Cooler Master v10, RAM: Corsair VS2GB1333D3 x4, MB: GA-890XA-UD3, PSU: SS-1250XM, GPU: AMD HD 6850x2 (CrossfireX), Sound card: ASUS Xonar D2X, SSD: Kingston SVP200S37A/60G, HDD: Hitachi HDS721010KLA330 (1TB), HDS723030ALA640 (3TB), WD RED(4TB)

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #62 -: Nov 27, 2013, 22:12 »
Бах колкото повече си играя с това, толкова повече се убеждавам, че това си заслужава ако не отделен раздел, то поне отделна тема, защото е много, много забавна играчка и много неща се научават покрай това.

На първо време става въпрос за RTL-SDR, което е възможно най-евтиното софтуерно радио, което може да съществува (цена средно 30-50 лева). Срещу това получаваш приемника и възможността да гледаш какво става в обхвата от 23 до 2200 mhz (в зависимост от устройството). Съответно с up/downconverter-и и в определени случаи прости хардуерни хакове, могат да се слухтят и други честоти.

Чисто от практична гледна точка с оглед на линукския софтуер наличен на момента, могат да се правят (относително лесно) следните неща:

* Слухтене на AM радио (в този обхват това са най-вече voice комуникациите на РВД и летищата, тук-там може да има някой ентусиаст)
* Слухтене на FM радио (аз лично съм слушал радио-любители, шофьори на камиони, таксита, бърза помощ, разни СОТ-ове, пътни управления и т.н)
* Скенер на радио-честоти (за който му е забавно)
* ADS-B самолетен радар (пример е моя: http://gat3way.eu:8080 )
* Декодиране на ACARS съобщения от самолетите (за мен това не е ужасно интересно честно казано, но знам ли за фенове на авиацията сигурно е забавно)
* Корабен AIS радар
* Декодиране на различни телеметрични сигнали, включително от wireless термометри, уреди работещи по отворени стандарти и неизползващи криптиране, метеорологични сонди и т.н.
* APRS мрежата на 144.8 mhz (няма ужасно голяма активност тук, много рядко разни чатове, тук-там някой broadcast-ва gps координати или разни телеметрични данни)
* Декодиране на некриптирани TETRA мрежи
* Декодиране на GSM (включително разбиването на A5/1 ключа и декриптирането на разговори, последното е нелегално в повечето случаи)


=====
* Voice и APRS от международната космическа станция
* Приемане на метеорологични снимки (температура,облаци, влажност, температура на водата) от NOAA сателити чрез декодиране на APT сигнала (пример: http://ruralhacker.blogspot.com/2012/09/rtl-sdr.html )
* Слухтене на радиолюбителски сателити
* Декодиране на Thuraya трафик (сателитни телефони)
* GNSS (сателитна навигация, примерно GPS) изцяло базирано на софтуерно радио. Това е забавно от една малко-известна гледна точка, GPS сателитите предават информация, свързана с разни характеристики на йоносферата. На базата на това някакви пичове са си направили прост и евтин детектор за ядрени експерименти, изтестван срещу някакъв ядрен опит на севернокорейците.

=======

* Любителска радиоастрономия - изследване на слънчевата активност, водородната линия, спектрален анализ и т.н.
* Приемане на сигнали от сателити на геостационарна орбита


И вероятно доста други неща, за които или не се сещам, или още не са разработени :) Например TEMPEST-подобни изпълнения, където можеш да слухтиш wireless клавиатурата на съседа или пък картината на монитора му, leak-ната от калпавия му китайски DVI кабел, това е доста интересна ниша за research :)

Първата категория неща са супер прости и стават наготово със закупения хардуер и калпавата му антенка в стайни условия. Втората категория си изисква по-сериозна антена, кабели и/или усилватели.

Третата е професионален stuff, който съм мяркал, но като гледам изисква значителни усилия (много специални антени и прочее хардуер). В единия от радио-астрономските проекти с rtl-sdr примерно, пичовете си охлаждаха тунера с течен азот, заради смущенията, които възникват при по-високи температури.


Има огромен мегдан за забава (и хардуерна и софтуерна) и доста неща за откриване. Аз засега съм на етапа с хардуерното образоване, сглобявам си антени и филтри, пазарувам достъпна железария и т.н. Скоро ще напиша повече за сегашния setup със самолично сглобените антени и няколкото джаджи, закупени евтино от магазини за железария и влезли в употреба. Предполагам някой който разбира от електроника, може да направи чудеса с филтрите, антените и усилвателите, но аз стигам до извода че дори и пълен тъпак и профан като мен може да си сглобява антени и да си прави notch филтри, това дори без да налага използване на поялник.


Очевидно има много голямо community около цялата работа и става все по-популярно. Дори в България има доста зарибени хора очевидно, което е забавно.

Лошото е че хардуерната страна си е малко забава....оттук-оттам, не е много лесно.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

arda_kj

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #63 -: Nov 28, 2013, 02:55 »
Звучи доста интересно, чак на мен ми се прииска да пробвам, ама съм зверски зает с други неща.

Ще чакаме инфо за прогреса и какво, и как си открил с тези джаджи.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #64 -: Nov 30, 2013, 23:16 »
Ами моите "изследвания" в последно време са свързани предимно с хардуерни глупости...утре мисля да направя последната "инвестиция" в опити да подобря силата на приемане и преставам с това. Ако е успешно, мисля че ще открия най-накрая варианта с инвестиция общо под 200 лева да се сдобиеш с нещо което лови доволно добре VHF и UHF обхвата (включително някои спътници на полярна орбита, които излъчват в този range).

Иначе доскорошните ми наблюдения:

* Евтини китайски усилватели за кабелна телевизия, активни антени - чудесен вариант ако ти трябва да слухтиш под 860 mhz, ВСИЧКИ имат bandpass филтри и всичко над обявения им честотен range отива на майната си...лош вариант ако искаш да слухтиш GSM, още по-лош за ADS-B и уникално лош за GPS или сателитните телефони. Кабелните/TV усилвателите също имат кошмарен noise figure...което означава че ще гледаш артефакти и шум колкото искаш

* Антени не се изработват сложно с подръчни средства, дори да си пълен нещастник като мен примерно...трябва само малко дебела жица и калкулатор. Ефектът когато ги докараш да резонират на правилната честота е невероятно добър. Все още проучвам въпроса с "комбинирането" на сигнала от две или повече антени към един тунер, резултатите са трагични.

* Шибаните радиовълни се разпространяват предимно по line of sight...особено тези на по-високи честоти. Това означава че като имаш високи блокове наоколо, няма какво да се направи (събарянето им очевидно не е вариант). Много добри резултати могат да се получат с преместване на антената.

* e4000 е прекрасен тунер, но наистина се оказа нечувствителен. Очаквам да се снабдя с r820t.

* Загубите по кабелите са ОГРОМНИ особено за високи честоти. Половин метър кабел в повече означава големи загуби, не съм предполагал.

* Може би (утре ще се разбере) сателитните усилватели ще се окажат далеч по-добър вариант (далеч по-малко шум и по-широк обхват). А струват колкото тези за кабелната ТВ (около 10-15 лева) само дето трябва да се захранват по коаксиала...и това е ебати драмата. 12 волта по коаксиалния кабел не е проблем да пуснеш, но ще изпържиш тунера и това си изисква някаква вероятно проста схема, която аз не мога да докарам бидейки ламер в това отношение. Решението ще се окаже просто май в крайна сметка.

* Високият gain-а е самоцел. 10 усилвателя да вържеш, ефектът обикновено е нулев по въпроса с S/N съотношението (всъщност, става само по-зле).

Май аз ще съм набутания докато открия достъпен за идиоти (и оптимизиран за нашите географски ширини) вариант за добро приемане в целия спектър, както и лесни евтини рецепти за антени.

Стискайте палци утре експериментът да е успешен. Ако да - ще опиша цялата тарапана и на който има желание, ще му спестя доста идиотски опити :)

Апропо съвети приемам всякакви от хора дето разбират от радио-дивотии...със сигурност трябва да знаят далеч повече за тези неща...
« Последна редакция: Nov 30, 2013, 23:43 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6152
    • Профил
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #65 -: Dec 01, 2013, 13:58 »
Тези загуби няма ли възможност да се намалят или дори почти елиминират, ако веднага сигнала се пусне по оптика.
« Последна редакция: Dec 01, 2013, 14:11 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Slevin_

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 182
    • Профил
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #66 -: Dec 01, 2013, 16:12 »
Все още проучвам въпроса с "комбинирането" на сигнала от две или повече антени към един тунер, резултатите са трагични.
.............

Май аз ще съм набутания докато открия достъпен за идиоти (и оптимизиран за нашите географски ширини) вариант за добро приемане в целия спектър, както и лесни евтини рецепти за антени.

Стискайте палци утре експериментът да е успешен. Ако да - ще опиша цялата тарапана и на който има желание, ще му спестя доста идиотски опити :)

Апропо съвети приемам всякакви от хора дето разбират от радио-дивотии...със сигурност трябва да знаят далеч повече за тези неща...
Ще добавя малко теория и някой съвет.

Обикновено свързването на повече от една антена за различни диапазони се прави чрез комбайнери, диплексери, дуплексери и т.н. Всяко едно от изброените устройства се ползва при определени цели.
В общия случаи всичко това са филтри (bandpass, bandstop(notch), low-pass, hi-pass или комбиниране на изброените), трептящи кръгове, които имат за цел да съгласуват, пропускат или изолират определена честотна лента. Когато вържеш направо няколко антени се изменя импеданса на трептящата система. Но и няма антена, които би имала еднакъв импеданс в целия и работен диапазон. Не напразно в професионалните и радиолюбителските среди се казва, че всичко е свързано със съгласуване на импеданси и резонанс.  Другото е че при такова връзване без подходящо честотно изолиране на антените приетия сигнал от всяка антена е възможно да бъде със променена фаза на амплитудата времево спремо другите антени и така общия сумиран сигнал от антените да бъде по-нисък, независимо че са за различни диапазони. 
Обикновено такива филтри не са евтини, могат да се правят и схеми на хора споделили своя опит от интернет мрежата, колко успешно, колко не, но си трябва измервателна техника за съответната настройка.
За твоя случай бих ти препоръчал да си купиш или направиш логопериодична антена, има калкулатори в интернет. Такава антена е много добър компромис в отношение: насочено действие(прилично усилване)/широк спектър на приемане. Не напразно с такъв тип антени се извършва и мониторинга на радио ефира от мобилните групи които извършващ котрола (КРС в България). 
За усилвателите нещата са специфични, те могат да помогнат, но и да навредят.
По значение антената е най-важния фактор, след това е усилвателя.
Качествения усилвател за приемане на много слаби сигнали трябва са се подбере така, че да има достатъчно усилване за да компенсира загубите в кабела от антената до приемника. Монтира се възможно най-близо до антената. Обиновено усилвателя не прави разлика между полезен сигнал и шум, затова усилва всичко. Другия важен фактор е неговия собствен шум, които ще внесе допълнително(noise factor).
За много слаби сигнали ти трябва low noise amplifier с по-нисък noise figure(noise factor изразен в децибели), от този с който разполага самия приемник. По този начин се подобравя общото съотношение на полезния сигнал спрямо общия шум (SNR). Ако noise figure на допълнителния усилвател е по-висок от този на усилвателя в приемника, то SNR на цялата система ще се влоши.
Та опитай, да се сдобиеш с една логопериодична антена. още повече че антената е с хубава насоченост, което ще намали приемането на отразени сигнали, а това ще ти е полезно в градските условия на 900 Mhz ;).
Ако искаш да се опиташ с конструкция ето един калкулатор --> http://www.changpuak.ch/electronics/lpda.php
За усилвателя, ако приемем, че кабела е 10 метра, то за честоти до 500-600 MHz ще имаш около 2.5 dB загуби и усилвател може да не ти трябва. Но примерно за 1500-1800 Mhz загубите ще са около 5 dB. Ако си с по-дълъг кабел, то усилвател е хубаво да имаш, но трябва да се подбере.
Друг вариант без усилватели е с максимално къс коаксиален кабел м/у антената и dvb-t dongle затворен в кутийка и понеже USB 2.0 по стандарт е до 5 метра, то чрез няколко usb хъба навързани последователно ще достигнеш необходимата дължина, като само от последния хъб кабела за dvb-t dongle ще го преработиш и захраниш от отделен адаптер с 5V за да компенсираш пада на напрежение, или да търсиш някакъв USB active extension cable примерно. Приложимо предполагам, ако ще го държиш на терасата отвън.
« Последна редакция: Dec 01, 2013, 17:11 от Slevin_ »
Активен

"Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен" А. Айнщайн

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #67 -: Dec 01, 2013, 22:55 »
Привет,

Много мерси за съветите и обясненията! Аз се чудих защо се прецакват така нещата като вържа две антени, та сега ми се изясни.

Това за дългия USB кабел и късия коаксиален доста рано ми мина през главата....сега съм с 5 метра USB, активен хъб и само около 2-3 метра коаксиален. Усилвателят определено можеше да го вържа по-близо до антената обаче.....хммм трябва да видя този момент.

Без усилвател, нещата са трагични при мен, трагедията е пълна. Обаче не ми беше минавало да го връзвам по-близо до антената, а това не е невъзможно. Не е fun да усилваш шума от кабела наистина.

Насочените антени май не са ми много опция....яко е заради gain-а предполагам, обаче не мога да излизам на терасата да я въртя постоянно...жена ми оревава света и в последно време ми развива теории че съм се бъгнал с тези неща. Освен което omnidirectional антените си имат предимства....по отношение на ADS-B особено, там може да се следи доста по-голяма част от небето така. Но трябва да пробвам някой ден де.

Въпросния митичен LNA е нещо, с което не мога да се сдобия очевидно. Ако има вариант би било супер....ама...

А иначе за GSM нещата....сигналът тук е толкова силен че не се налага да се престарава човек, дори с калпавата антенка беше ОК, но когато си направих по-добра антена и я изкарах на терасата заедно с усилвател, нещата там са си прекалено добре.

Отново, мерси.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

Slevin_

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 182
    • Профил
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #68 -: Dec 02, 2013, 00:59 »

Въпросния митичен LNA е нещо, с което не мога да се сдобия очевидно. Ако има вариант би било супер....ама...

Ето примерно как изглежда един LNA кит от 100 МHz до 1,3 Ghz.
http://www.minikits.com.au/PGA-103-Amplifier
noise figure бих казал е доста добър.
Но определено ще работи добре в район, където няма силни електромагнитни излъчвания. Иначе трябва да имаш някакъв филтър на входа, за да имаш селективност и да избираш какви честотни сигнали да постъпват на входа.
В твоя случай обаче не мисля, че имаш нужда от LNA и 2-3 метра коаксиален кабел не са критични. 
E 4000 гледам го дават -129dbm на 1Ghz, което е доста добра чувствителност около 0.1 µv на входа при 75 ома импеданс.

P.S. Откривам че и други са си майсторили предусилватели на базата на PGA-103+ с цел да  подобряват чувствителността на DVB-T dongle http://lz1zp.blogspot.com/2013/05/pga103-preamplifier.html

Обърни внимание и на информацията в самата статия. Затова и писах че:
Цитат
За усилвателите нещата са специфични, те могат да помогнат, но и да навредят.
Явно при тебе са се напаснали по някакъв начин, щом без предусилвател казваш нещата са трагични.
Активен

"Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен" А. Айнщайн

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #69 -: Dec 02, 2013, 01:30 »
Може би при мен проблемът е че има прекалено много шум в ефира. От една страна летището е наблизо, от друга FM излъчванията от ТВ кулата, от трета страна една шибана клетка монтирана на училище която бие толкова добре, че ми създава всякакви смущения на други честоти (intermodulation, там какво се води), от трета всякакви глупости от сорта на Нетера uplink-а, всякакви изроди братче, трябва да се преместя някъде в покрайнините на София очевидно. Но не знам какво е решението. Пробвах с примитивни самонаправени  коаксиални notch филтри, в определени случаи помага, ама това е някаква вуду магия особено ако става въпрос за по-ниски честоти, защото това заглушава и хармониците на честотата и става някакво сложно за смятане.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

dafo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 293
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #70 -: Dec 03, 2013, 08:51 »
Аз само мога да вметна, че за VHF и UHF може да използва и J антена - прави се лесно, дори от 3 квадрата кабел за ел.мрежата, няма насоченост, но уви и бозите ще лови. За радиолюбителските спътници - там е добре да е насочена, за APT - предполагам се е запознал вече с 2-та най-често използвани варианта. Едно решение, което обмислям за мен е - тунерът изнесен навън, забучен директно в raspberry PI или подобен arm powered компютър, където работи rtl_tcp. Оттам лан кабел до работното място. Само трябва да издържи лан модула на скорост около 3 мегабайта в секунда. Ако се използва по-нисък sample rate, тогава и трансфера намаля.
« Последна редакция: Dec 03, 2013, 08:58 от dafo »
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #71 -: Dec 03, 2013, 09:53 »
Дам, аз използвах по-лесния вариант (2-та кръстосани дипола дефазирани там и монтирани на една пластмасова тръба). Онази спирала там разбирам е по-добрия вариант, ама като гледам доста по-трудно се прави, а и взема доста място :(

Аз тунерът го изнесох навън. Има два сравнително големи проблема при мен - на 135mhz има някакъв радар на летището, който бълва доста мощно и създава доста шумове (NOAA е 137-138). Другият е един 20-етажен и два 8-етажни блока, които в общи линии ограничават полето на видимост, та трябва много внимателно да си подбирам пасовете. Иначе в момента идеята ми е да автоматизирам свалянето на снимките, но с rtl_fm и sox нещо не ми се получава като хората - снощи подкарах един at job да запише точно в момента на доста добро минаване на сателита (~80 градуса височина) и когато тръгнах да декодирам аудиото получих само прашинки и някакви бледи силуети :(

Та предполагам си трябват разни експерименти с sample rate-а и силата на звука, евентуално може би един denoise филтър преди декодиране ще е добра идея, а може и да не е. Ръчно като записвам аудио с gqrx се получава доста по-добре, но пък рядко минават сателитите в свободното ми време.

Аз сериозно обмислям вариант да кача антена на покрива, но май няма да е лесно.

3MB/s ще  е при sample rate от 1.5 милиона някъде, мисля че и по-нисък ще свърши добра работа.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #72 -: Dec 03, 2013, 21:57 »
Ха, преди малко разглобих антената дето я творих за NOAA и открих проблема, на практика съм дал на късо единия дипол, оттам предполагам всичко е отишло по дяволите с кръговата поляризация най-малкото. Определено има подобрение сега. Сега ще видим на следващото минаване на сателита какво ще се хване :)
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

dafo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 293
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #73 -: Dec 07, 2013, 20:46 »
@gat3way - Ако ти се занимава - тия дни излезе в орбита FUNcube-1 Предава телеметрия на 145.935 MHz BPSK. На сайта на проекта има софтуер FUNCube Dashboad, който я визуализира, също и може да я изпраща на разработчиците. Следващият пас е тази вечер в 21:30, елевацията ще е 27 градуса. Пробвай, може да го чуеш. Все още няма в кеплеровите елементи точното име на спътника, което ще е АО-73, но ако заредиш от tle-new.txt обект 2013-066B или 2013-066AE, 2013-066AF, ще го следиш в gpredict.
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: GSM == ЗЛО!
« Отговор #74 -: Dec 07, 2013, 21:12 »
Зареден е :)

Но не вярвам да хвана каквото и да било, за това сигурно си трябва някаква хубава насочена антена.

Иначе днес хванах много прилични снимки от NOAA-19 и NOAA-18, 15 обаче е голям шит и се декодира до 95% яко прашинки. Имам предвид наистина много прилични - надминаха ми очакванията. Това след като разкарах всякакви усилватели, пренаправих антената и я настаних на малко по-добро място.

Абе да питам, днес минаваха разни доста ниски мрачни облаци и се присетих за миналото лято когато беше станала една приятна сутрешна буря така с много ниски облаци и една светкавица тресна отсрещния блок. Сега няма нужда светкавицата да прасва моя блок, обаче предполагам в такива моменти има бая заредени частици из въздуха и не искам да знам какво отива в антената, някак не ме кефи идеята да си изпържа тунерчето от глупости. Има ли някакъв готов вариант за защита от такива работи?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon