Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: reiter72 в Oct 09, 2009, 12:41Титла: Mtel Spot и Linux
Публикувано от: reiter72 в Oct 09, 2009, 12:41
Здравейте, някой успял ли е да подкара sip клиент под Linux за връзка към Мтел Спот.
Темата ме интересува, защото по този начин се заобикаля роуминга в чужбина и от друга страна можеш да си говориш по телефона докато работиш на компютъра.
Мтел предлагат собствен софтуер за Windows. За линукс естествено няма подръжка. Теоретично би следвало всеки sip клиент да може да се свързва. Имам компютър под Убунту 9.04, на който искам да използвам услугата, но засега безуспешно.
Търсенето в нета намери тези два източника:
 http://genchev.info/2008_06_01_archive.html  ($2)
 http://www.mobilebulgaria.com/forum/read.php?parent_id=249893&cat_id=1&view=1  ($2)

Първият дава насоки за настройването на twinkle, а вторият дава IP-то на проксито. IP съм го проверил и със следене на трафика.

Но конекция не се осъществява. Дава грешка - user unauthorized 403.
А при грешка е възможно да се блокира услугата, както стана и при мене.


Титла: Re: Mtel Spot и Linux
Публикувано от: arda_kj в Oct 09, 2009, 23:36
Аз съм ползвал twinkle и работи, а и от всички това ми изглежда най-пълнофункционалния sip клиент. Хвърлих поглед на сайта на М-Тел и на линковете, които си дал и мисля, че на 99% това нещо трябва да заработи, само че трябва да си поиграеш с настройката на twinkle и правилно да въведеш твоето sip име. Щом тоя човек от първия линк го е подкарал значи аз на 99% съм сигурен, че трябва да стане и при теб. Един съвет за sip name ако не стане с краткото ти потребителско име пробвай да въведеш пълното потребителско име. Ако не стане от първия път пробвай да бъзикнеш настройките на програмата - кодеци и т.н.

Ако не се оправиш пиши да ти дам един пример къде какви настройки в twinkle трябва да въведеш, за да имаш връзка със sip сървър, според това, което аз ползвам в момента като sip VoIP доставчик.


Титла: Re: Mtel Spot и Linux
Публикувано от: reiter72 в Oct 10, 2009, 12:34
Благодаря за отзива!
Наистина стана. Причината за невъзможната конекция е била блокирането на акаунта при предищните ми опити (вероятно). Програмата работи добре и не е мудна като мтелската. С аудиото трябва малко да се поиграе, за да се настрои, защото при мен алса и осс устройствата не работеха добре, но с пулсаудио е наред (вижте блога на Генчев).
Отдолу прилагам user настройките на twinkle, в случай, че някой прояви интерес.

(http://www.pictureupload.de/originals/pictures/101009110849_Bildschirmfoto-Twinkle_-_Benutzerprofil__mtel1.png)
(http://www.pictureupload.de/bild/61584-101009112132_sonstige_mtel2.png)

Важно е предварително да сме сигурни, че акаунтът е активен и работещ (проверка с фирмения софт) и вписването на username да е само краткото име пред @sip.mtel.bg.