Покажи теми - Radev
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / ubuntu server precise filesystem encoding problem after upgrade -: Apr 17, 2013, 09:58
Здравейте,

Отдавна не съм имал време за тези форуми, но се надявам тук все още да има сериозни хора, които да са готови да помогнат на другарче в нужда. :)  [_]3

Инсталирал съм едно Ubuntu на една скромна машина, която ползвам за server. Преди известно време реших, че 12.04 LTS е достатъчно тествано и направих стандартен upgrade, но за съжаление от тогава имам проблеми с файловата система, която по подразбиране трябва да е с utf-8. Всички имена на файлове написани с кирилица се визуализират в терминала така:

Код:
ubuntu-11.10-desktop-i386.iso
?????????????????? ???? ?????????????????????? ???? ??????????????

Освен това като превключа на кирилица да пиша команди, разбирай при избор на папки с имена на кирилица първоначално терминала се шашва, след което  все пак изобразява следващите символи, но не позволява да ползвам командата.

Пробвах куп reconfigure-ирания, но за сега без успех. Някакви идеи?
2  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Интернет през gsm оператор? -: Aug 29, 2008, 13:36
Здравейте, въпреки многото свободни wifi точки за достъп си мисля, че имам нужда от достъп през някой от GSM операторите, но usb устройството на Mtel, на пример, не тръгна под Ubuntu, или поне не успях да го накарам да се свърже, а тези от Mtel не знаят какво е Ubuntu!

Вие имате ли подобни проблеми, наблюдения, идеи?
3  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Mtel, globul или vivatel? -: Aug 29, 2008, 13:39
Като гледам, май започват да се конкурират и все пак!  ':p'

Вие как избрахте или пък не сте? '<img'>
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Mtel, globul или vivatel? -: Aug 29, 2008, 13:39
Като гледам, май започват да се конкурират и все пак!  ':p'

Вие как избрахте или пък не сте? '<img'>
5  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Интернет през gsm оператор? -: Aug 29, 2008, 13:36
Здравейте, въпреки многото свободни wifi точки за достъп си мисля, че имам нужда от достъп през някой от GSM операторите, но usb устройството на Mtel, на пример, не тръгна под Ubuntu, или поне не успях да го накарам да се свърже, а тези от Mtel не знаят какво е Ubuntu!

Вие имате ли подобни проблеми, наблюдения, идеи?
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Малко хвалба за datamаx -: Jul 09, 2008, 09:44
Някои хора май не четат, а само пишат!

Преди години 2001-2002-ра ми се наложи да си потърся банка, за разплащателна сметка. Само ПИБ и ДСК предлагаха, към такава сметка, международна дебитна карта, но при ДСК имаше доста ограничения. Избрах ПИБ и почти веднага се регистрирах в ePay, основно за да си плащам битовите сметки.
През 2006-та ПИБ ме принудиха да си купя УЕП, а в сградата в която ми е офиса се беше появил офис на ЦКБ и аз се сдобих с УЕП от Infonotary. Макар, че ми беше неприятно, че от поддръжката по подразбиране се опитваха да ми дават съвети как да ползвам УЕП с Windows, ми стана приятно, че сравнително бързо ме свързаха с програмистите, където поне двама човека, напълно коректно и с малко обяснения ми помогнаха да подкарам устройството и сертификатите под Debian. Малко по-късно успях да повторя всичко и с Ubuntu. От тогава мога да ползвам УЕП с Evince, Epiphany и Evolution, макар че в последната няма инструменти за настройка на сертификати.
Тази година след поредна актуализация на Debian-а се оказа, че точно тези три програми ми забиват по различни начини, след доста ровене установих, че е от четеца - когато не е включен забиваха. Отново без особени усилия се добрах до същия човек и той ми помогна да сменя драйверите на Siemens с тези от opensc, които си се поддържат от Debian.
Миналата година реших, че ПИБ ме дразнят (няма да описвам глупостите в обслужването, които натвориха, но ми се струва, че докарах до уволнение една от служителките им), а и още нямаха офис в сградата в която е офиса ми, та се сдобих със сметка в ЦКБ (служебна, лична, кредитна).
От как ПИБ смениха софтуера вече не ползвам услугите им (цяло писмо им изпратих през новата им система, не ме питайте колко време ми отне при ограничението от 200 символа за съобщение, но след двете платежни, които въведох - едно - до друга банка и второ - до сметка в ПИБ, само трябваше да ми се мерне някой от вземащите решения при тях - щях да му дам за душата), а вече имат офис в сградата.

Това цялото е доста голяма хвалба за DataMax, но аз наистина съм доволен от работата им и от своя избор (макар до някъде случаен), и се надявам да си остана така!

Със здраве! '<img'>

P.S. Докато пишех коментара в старата тема, BULFON взе че я заключи, пък толкова труд на вятъра. ':p'
7  Трудова борса / Търсене / Търси се човек разбиращ от ltsp -: Jul 05, 2008, 13:22
Търся човек, който може да реши проблем с ltsp сърър.

Ако има някой, който смята, че има знанията и уменията, да ми пише лично съобщение, моля!
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu 8.04 ltsp - проблем с инсталация -: Jun 10, 2008, 11:37
Здравейте!

Едно читалище има 4 бр. IBM PC 300GL (PII 350MHz/32Mb/3,2Gb) и биха искали да ги ползват за достъп до Интернет.
От друго място са им подарили някаква машина, на която инсталираното XP Pro почти през цялото време държи 100% от процесора (Celeron 700MHz/256Mb/160Gb/CD) без да е стартирано нищо особено.
Без да съм отделил достатъчно време за да проуча възможностите, попаднах на обяснение в Edubuntu за LTSP и реших да опитам да го инсталирам, като слижих две банки по 128Mb RAM, а на машината вече си имаше някакви две мрежови карти (Intel и Repotec). Без да проверя какво дисково пространство ще ми е необходимо опитах да направя инсталация на една от малките машини. Инсталацията мина без забележки. След рестартирането системата настоя за актуализиране най-вече заради проблемите с ssh, но се оказа че съм останал с 200Mb и съответно актуализацията не завърши успешно '<img'>, да не говорим за инсталиране на Edubuntu addon, което като гледам ще иска поне още 2Gb '<img'>

Реших да опитам да инсталирам "по-мощната" '<img'> машина за сървър, но инсталацията се счупи при самото инсталиране на LTSP без да казва нищо което да ме насочи към проблема. Бях решил да запазя последния NTFS дял с филми, музика и игри, а да използвам началото на диска, като заделя 20Gb за "/", инсталатора сам си определи около 700Mb за "swap" и останаха около 60Gb, които определих за "/home". Освен това бях взел Repotec-а от IBM-а, защото няма възможност да зарежда през мрежа и се бях озовал с два Repotec-а на т. нар. сървър. Инсталатора ме върна в менюто на Debian-installer и като опитах да пусна повторно инсталацията на LTSP, тя изпищя че съществува "/target/opt/ltsp" и трябва да го махна, но не успях да направя това с shell-а на инсталатора (не знам как да изтрия пълна папка в този shell, а той няма помощ '<img'> ).

Направих още няколко опита: без отделен "/home", с две различни мрежови карти и всякакви комбинации на тези две неща, но резултата си е все тази грешка. Междувременно гледах изхода на 4-та конзола и ми направи впечатление, че на доста места дава различни, но явно маловажни грешки, като поне една от тях мисля беше за ради локализацията, но нищо което да ми подскаже от къде идва проблема.

Моля за някакви идеи!
9  Нетехнически теми / Предложения за български проект / България има нужда от Интернет страница -: Jul 16, 2007, 12:31
Предлагам плакатче на всички свободни страници в Интернет (и в частност до главата на главната страница на linux-bg.org), което да ни насочва към официална страница, която пък да ни дава възможност бързо и лесно да се ориентираме по какви теми се води обществена дискусия в момента и къде можем да заявим подкрепата си.
Пък всеки сам си решава кое го интересува и на коя страна да застане... само чрез масово участие на гражданите в подобни дискусии ще накараме държавата да се съобразява с нас!
10  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Софтуер за избори -: May 28, 2007, 11:49
Новината Свободни избори със свободен софтуер ме наведе на мисълта, че нашето общество (в случая визирам Linux обществото в България в частност) може със сравнително малко усилия, да промени начина по който се случват "изборите" у нас.

Предлагам да се ораганизираме и да стъкмим една такава система за на есен, а дали ще я ползват или не ще си зависи от "управниците", но ако я завършим на време, и им я демострираме ще е добре поне да видим как ще отговорят на предизвикателството.

Технически, а да не кажа и технологично, знам какво и как трябва да стане (или поне така си мисля), но за да се реализира ще трябва малък екип от инжинери и програмисти.

Понеже от това (от свободния софтуер) могат да се изкарват и пари, предпочитам да не обсъждам детайлите тук, но ако има сред нас хора, на които не им е безразлично какво става в държавата - дайте да се преброим и да се срещнем (на по бира или виртуално) и ще разкажа подробно какво имам в предвид - пък "каквото сабя покаже"!
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Dell latitude d520 и bcm4310 uart -: May 19, 2007, 19:20
Една булка ме излъга та си купих такава машина и уж я тествах преди покупката, но се оказва, че безжичната ми мрежа не работи:
Примерен код
eth1      IEEE 802.11b/g  ESSID:""  Nickname:"Broadcom 4311"
          Mode:Managed  Access Point: Invalid  
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Link Quality=0/100  Signal level=-256 dBm  Noise level=-256 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

Даже в конзола не мога да му задам ESSID - захапва само първата буква, а:
Примерен код
iwlist eth1 ap
eth1      Interface doesn't have a list of Peers/Access-Points

така и не иска да ми покаже наличните точки за достъп.

Някой да има идеи - освен да взема да ида да им го върна, май по закон мога да го на правя до 7 дена от покупката. '<img'>
12  Нетехнически теми / Коментар / Преносим компютър с linux? -: May 03, 2007, 18:42
Връщам се от представяне на HP и като обясняваха за преносимите компютри въобще не намерих място за въпрос за Linux, но като стигнаха до работните станции и сравнението с конкурентите отбелязаха, че Dell предлага такава с Linux - като преимущество!

От тук вече имах мегдан и забих едно въпросче за това какво мисли HP за Linux - отговора обаче не ми хареса - "Какво да мисли? Защо да продаваме машина с нещо, което клиента веднага ще изтрие? По-добре Free DOS."

Да, ама - не! А какво става с драйверите?  '<img'> Защо искам да си купя най-новото многофункционално устройство и ще трябва да го ползвам само като принтер и копир - за принтер има драйвер, а като копир си работи само?

 ':ok:'  Предлагам всеки от нас да си нарочи един дистрибутор на някоя голяма фирма и преиодично да им забожда по въпросче за машина с Linux - все някога ще преминем критичната маса и ще вземат да се замислят! ':ok:'
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Електронната визитка на България -: Mar 29, 2007, 17:59
Днес ми обърнаха внимание на Електронна визитка, значи... и се чудех какво мисли Линукс общността по въпроса.
14  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Проблем с ram-та или? -: Mar 15, 2007, 16:20
Цитат
Message from syslogd@localhost at Thu Mar 15 14:15:44 2007 ...
localhost kernel: Uhhuh. NMI received. Dazed and confused, but trying to continue

Message from syslogd@localhost at Thu Mar 15 14:15:44 2007 ...
localhost kernel: You probably have a hardware problem with your RAM chips


Някой има ли идея какво да направя? Миналия четвъртък го даде поне 5-6 пъти за деня, а днес за сега веднъж и ми се струва, че след s2ram т.е. "Приспиване". Машината е Compaq Armada M700, с 256 Mb RAM.

Опитах инсталиране на memtest86 и след цяла нощ тестване машината беше топла като котлон, но не беше забила и нямаше регистрирани грешки от около 12 тестови цикъла.

Моля, помогнете!
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как да деинсталираме всичко от debian testing etch -: Mar 06, 2007, 17:12
Как да деинсталираме всичко от Debian testing (Etch), като запазим личната информация (пароли, отметки и файлове с данни), но разкараме настройките - освен тях ни трябва ядро и apt-get, за да не теглим нов netinst.

Някой може ли да ми помогне?

Основните неща, които искам да запазя са данните в Evolution и една база на GnuCash, но освен това имам някакви контакти в Gaim и май това е.

Трябва да отбележа, че потребителя с който съм работил няма достъп до X, а само root има. Освен това netinst-а ми раздели hda на шест дяла, т.е. /home си е отделен дял и просто затриване на /, /tmp, /usr и /var най-вероятно няма да ми свърши работа, защото може да се окаже, че проблема е дошъл от /home или от конфигурациите в нея.

Благодаря предварително!
Страници: [1] 2 3