Автор Тема: Как да започна с програмирането?  (Прочетена 73017 пъти)

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Как да започна с програмирането?
« Отговор #165 -: Apr 04, 2015, 13:00 »
Пак малку тъп въпрос, ма кат сам я пудкарал ... начи нъ ино място в нета ( https://www.youtube.com/watch?v=vHeeXI84GIA )  видех един дет вика, чи целия сайт на youtube.com ВЕЧЕ бил ИЗЦЯЛО написан на езика Python. Ни знам дъл е вярно, обаче аз кат проверих сайта на "тубата" с инспектора на браузъра - гледам ... един изцяло HTML-документ ... ъ чи ... къто как ша можи да са разбере дали е написан на HTML или на Python?   
До браузъра винаги достина почти само HTML. Кода на страницата може да се генерира от всичко на сървъра. Буквално. Та ти виждаш само страницата, евентуално JS и CSS.

Здравейте! Искам да питам за мнението ви по един въпрос. Но първо малко предистория. Имам регистрация тук отдавна - 2009 - около 2 години бях само с Ubuntu на компа, без Windows(активно следях и сайта на gat3way :)). Имах интерес към тези неща, но животът ми се разви по друг начин - жена, много работа, изоставих линукса и компютрите като цяло и бачках като техник в една фирма доставчик на интернет(доста добра заплата взимах). Но преди известно време ни купи друга фирма, нещата почнаха да се скапват, с жената се разделихме и ми остана свободно време. От няколко месеца се самообразовам с видеата на Телерик и Софтуни и мога да кажа, че имам идея от С# и мноооого малкo от Java. Бачкам 2 на 2 и в свободното си време програмирам. Питах тук-там за работа как стоят нещата и в общи линии трябва да имам 2 години опит или поне 2 години в университет по тази специалност. Тук идва проблема, че аз вече уча друго и няма вариант да го изоставя, за да запиша наново(правил съм го вече и съжалявам адски много). Уча дистанционно и ще запиша догодина на Телерик курса(тая година изпуснах срока за малко), както и в на Софтуни курсовете, но... Силно желая да си сменя работата. Как мислите вие - има ли вариант да си намеря по-бързо работа като програмист, за да натрупам опит? Защото този вариант в който съм сега пак научавам нещо, но друго е да го видя в работна среда. С този пост не си търся работа - старата не мога да я напусна така лесно - трябва ми предизвестие и т.н., но след 3-4 месеца ще мога и се чудя има ли друга фирма като Телерик, която сама обучава кадрите си, или пък търси хора с познания, но без опит? На 27 години съм, ако има значение.

Ами трябва да можеш да изпълняваш поставените ти задачи. Това "имам идея от C#" няма да се хареса на никой работодател, когато стане въпрос за уменията ти.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

rwk

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 29
    • Профил
Re: Как да започна с програмирането?
« Отговор #166 -: Apr 04, 2015, 17:23 »
   
[/quote]До браузъра винаги достина почти само HTML. Кода на страницата може да се генерира от всичко на сървъра. Буквално. Та ти виждаш само страницата, евентуално JS и CSS.

Доколкото мога да разбера, всеки уебсайт се съхранявя, стопанисва, ( хоства ) на твърдия диск на някакъв компютър наречен "сървър", предполагам под формата на html-файл. Пак доколкото разбирам, в този html-файл може да бъде "вмъкнат" или по научному казано "имплементиран" някакъв текст ( код ) на някакъв програмен език, различен от html. Тъй. Значи имаме един html-файл, който е съставен от различни части: html, JS, CSS плюс още две части ( код ) едната написана на C++, втората написана на ... Python да речем. Добре. Когато html-файла се зареди ( където и да се зарежда, най-вероятно в RAM-a ), браузърът прочита, "интерпретира" и съответно визуализира на монитора, частта от html-файла, която е написана на html, JS и CSS. Дотук - добре! Но какво става с другите две части, написани на C++ и Python? Тях кой ги чете, кой ги интерпретира?         
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Как да започна с програмирането?
« Отговор #167 -: Apr 04, 2015, 19:30 »
Ем просто - значи без значение дали ядеш китайска, индийска, италианска, мароканска кухня, изхода, демек това което ходи в тоалетната се описва с една и съща дума. Дори въпросният изход да го изконсумираш отново, пак ще върнеш нещо което ще се описва със същата дума. Т.е от гледна точка на тоалетната, няма никакво значение какво точно си ял, защото очаква нещата да му ги сервираш приблизително в един и същ вид. Та сега замени храната с кода, готвача с девелопера, кенефа с браузъра и лайната със сбирщината HTML/JS/CSS които браузъра може да визуализира и всичко става много ясно.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

PaperNick

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 291
  • Window Manager: Xfce
    • Профил
Re: Как да започна с програмирането?
« Отговор #168 -: Apr 04, 2015, 20:18 »
Ахахаха, отдавна не се бях смял така. Страхотна аналогия, браво ;D
Активен

Practice

vstoykov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
    • WWW
Re: Как да започна с програмирането?
« Отговор #169 -: Apr 04, 2015, 20:40 »
Има едно нещо, което англоговорящите му казват "analysis paralysis" или "decision paralysis". В българския език не ми е известно да има утвърдени термини. "Решителна парализа" и "парализа, поради свърханализиране" не ми звучат много добре.

Експеримент.

Например аз от известно време проектирам надстройка на бюрото си. Обаче тъй като възможните конфигурации, по които може да се направи са огромен брой, като включим и възможните крепежни елементи, възможните материали (дали гърбът да бъде от по-тънък материал), възможности за закрепване към стена (дали и колко дупки да се правят в стената, на каква височина, какъв уред за търсене на проводници да се ползва, каква е вероятността да не са спазили стандартната височина за полагане на проводници и в този контекст дали си струва да се купува такъв уред, дали да не си направя сам такъв уред по схема, намерена в мрежата, да предвидя ли място за котката на новата конструкция, как да го проектирам за да обезкуража котката да се качва и събаря нещата, изобщо може ли да се попречи на котката да се качва и да събаря разни неща...), каква е издържливостта на материала, който ползвам, дали да оставя в задната част на конструкцията широк отвор за кабели или да пробия кръгли отвори....

И още по темата.

Трябва да се знае до къде да се оптимизира. В повечето случаи човек няма как да си набави всичката необходима информация за да определи оптималното решение. Трябва да се "усеща" кога е момента да се спре с оптимизацията на плана и планът да започне да се изпълнява.

Няма рязка граница между хора с ADHD и такива без ADHD. И по въпроса доколко ADHD е "disorder" - тук.

Григор Гачев може и да не се съгласи (чел съм какво е писал по темата), обаче в много случаи хората със симптоми на ADHD се справят с някои задачи по-добре. И като гледам смият той какво е написал... неговото творчество е контрааргумент на тезата му.
« Последна редакция: Apr 04, 2015, 20:45 от vstoykov »
Активен

A4o

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 37
    • Профил
Re: Как да започна с програмирането?
« Отговор #170 -: Apr 05, 2015, 10:38 »
Ами трябва да можеш да изпълняваш поставените ти задачи. Това "имам идея от C#" няма да се хареса на никой работодател, когато стане въпрос за уменията ти.
Съгласен съм. Прочетох си още веднъж поста и потърсих в нета за код на цяла програма. Явно избързах с въпроса.
« Последна редакция: Apr 05, 2015, 10:41 от A4o »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Как да започна с програмирането?
« Отговор #171 -: Apr 19, 2015, 14:35 »
@А40 възрастта ти не е толкова от значение. Обаче бих те посъветвал да завършиш нещо от сорта на Софтуни, Софтакад или подобно, за да е сигурно, че имаш необходимото знание, за да започнеш работа. Все пак внимавай, какво записваш. Не всички „академии“ стават за нещо и сертификатите им имат някаква стойност.

Иначе следваш правилният начин. Програмиране всеки ден и по много е начина. И разбира се, не просто да преписваш някакви примерчета, ами да се опиташ да ги разбереш. Това най-лесно става, като се опиташ да ги модифицираш. Например: този цикъл ми вади всички четни числа в поредицата от едно до сто, аз ще я променя да ми дава всяко трето четно число в обхвата от 500 до 1 000. А какво ще стане да го пренапиша от „за“ (for) на докато (while)? Малки стъпки, малки промени, мислене. И си ти човека.

За Телерик си закъснял с нещо като две години, примерно. Те отдавна не растат толкова агресивно и не наемат завършилите академията им. Освен това и въпросната академия силно свива и редуцира дейността си.


@rwk все повече ме радваш. Все повече в теб виждам себе си преди двадесет години да речем, с малката разлика, че тогава бях комуняга, грешките на растежа, хи-хи. Иска ми се да си бях запазил тази невинност и оптимизъм.

Примера даден от Гейт е просто гениален, защото такъв е и той, но опасявам се, може да бъде разбран само от човек, който вече знае, за какво става въпрос. Но не се безпокой. На твоето ниво са и хората, които срещу милиони пишат държавните портали.

Отказ от отговорност — Така. Ще се опитам да те „светна“. Ще повторя някои неща, които вече очевидно знаеш, но са ми необходими да навържа логиката. Ще прескоча множество важни въпроси като комуникационни канали и протоколи, за да не натоварвам обяснението. Също така няма да е много очевидна разликата между приложно, програмно обезпечение (software) и апаратна част (hardware). Надявам се осъзнаваш разделението между тях.

При паяжината има две страни. Едната подава съдържание, която ще наричаме служител (server), а другата го получава и нея наричаме клиент (client). Тези две неща са специален вид машини, компютри. Следва уточнението, че разните умнофони и планшети също са компютри, само че скапани.

Клиента има нужда от програма, която да разбира това, което изпраща служителя. Тази програма се нарича интернет-навигатор (browser). На нея можеш да гледаш като на нещо като например преглеждачка за pdf например Adobe (Acrobat) Reader или μpdf. Сиреч програмата, която е твоята страна, интернет-навигатора може само да интерпретира (прочете) подаденото му съдържание и да покаже резултата на екрана. Този въпрос ще има допълнително разяснение.

Самият документ, който получава е написан на специализиран (dsl), декларативен език за програмиране, който се казва  html(в приблизителен превод:  език за обозначение на разширен текст). Обаче, много по-лесно е да гледаш на него като документен формат например odf или doc. И този въпрос ще претърпи развитие.

Демек служителят подава документ, който ти виждаш при теб. В самото начало (1991-ва) това е било точно така. Но след няколко години хората взели да се питат — добре де, има ли вариант да не пишем всеки път едно и също форматиране, а само да сменяме текста? Това било зародиша на шаблонните системи, това, което вече познаваш. Но питайки се подобен въпрос и търсейки възможни решения, стигнали и до нов — хубаво де, а не може ли цялата работа да стане програмируема и въобще цялото съдържание да се образува (generaite) в движение? Последвал и нов — а може ли различните части на документа да идват от различни места и да се сглобяват при поискване (on demand)? Тези два въпроса оформили новата (към днес вехта) концепция за динамичното съдържание.

Това е и новото за теб. Системите за шаблонизиране никак не са достатъчни днес, съдържанието все повече се образува и обслужва динамично. Това е нещо, което най-често се случва на служителя. Той извършва работата и изпраща към клиента готов отговор във форма разбиераема за него. Това е непрестанен процес, който ти не виждаш. И няма как да видиш, не се случва при теб.

Обаче това не е края. Около и малко преди да започнат да се питат дали не могат да шаблонизират съдържанието, хората взели да се питат, не могат ли в интернет-навигатора да положат нещо повече от заявления (декларативният език) и да имат нещо по-процедурно (imperative). Сиреч не само да заповядват какво да се прави, а да казват точният начин, по който да бъде изпълнено.

Този въпрос е от огромна важност и заслужава да спрем за момент развитието на основната тема. Защо им е било необходимо нещо такова на пръв поглед абсурдно? Така де, всеки иска да е шеф, никой не ще да е хамал. Въпроса е, че е било необходимо да се внесе човечност в сивия, машинен свят. Ще ти го демонстрирам нагледно. Изключи си композицията и размърдай прозореца. Какъв е ефекта? Някаква мега дървения, грозно та не се трае. Включи го пак и тръсни праните гащи. Какво се случи? Стана ти драго на душата. С други думи „луд на шаренко се радва“.

Ако се позамислиш, такова поведение съвсем не е изолирано. В средата на документните процесори също има процедурно програмиране, така наречените макроси, които в действителност не са точно макроси. Нали сравнихме html с документен формат? Въпроса е в това, че декларативният (заповеднически) стил на програмиране е лесен и разбираем, но с ограничения. Преди да наредиш нещо, някой преди това трябва да е обучил машината, как точно да го стори. А това в настоящето може да стане само чрез съставяне на процедура.

Аналогията е напълно покриваща реалността. Един работник може да копае. Обаче как този работник, който може да копае, можеш да го накараш да прекопае лозе? Ами съставяш му алгоритъм — минаваш с мотичка да извадиш плевелите. Не трябва да ги копваш през стъблото, а малко по-настрани, за да се извади корена. Когато започнеш да обръщаш на правата лопата пък, копваш по-дълбоко, за да се образуват падове около лозниците, за да може да се оттича към тях влага от дъждовете. (Примера не е пълен) Същото е.

Понеже идеята тръгва като „луд на шаренко се радва“ да направим средата по-атрактивна, то времето било малко, само две седмици, а на всичкото отгоре изпълнителя не схванал, какво искат от него. Трябва да подчертаем, че нещата се развиват през деветдесет и шеста, времето, когато Гай Стийл е тогавашният кумир, какъвто е сегашният Андерс Хелсберг, а пък Sicp е библията. Та пича всъщност не създава чист процедурен език, а по-скоро функционален. Прави толкова оригинално нещо, че опровергава ботаниците в компютърните науки. Но е спра до тук, защото може книга да се напише по този интересен казус.

Това, което ни интересува е, че в пясъчника наречен интернет-навигатор се оказваме с почти процедурен език. Освен това обещахме едно разяснение. Интернет-навигатора може да е програма за преглед на специален вид документи, но далеч не е само това. Тя например е още телефон. Да. Понеже не всичко се случва локално на машината, а има отдалечена такава, то ние трябва да сме в състояние да се свържем с нея и да си говорим. Сиреч представи си го като skype, viber, whatsapp.

Можем да изпълняваме конкретни инструкции, можем да получаваме и изпращаме заявки, какво следва? Превръщаме html от език за програмиране в контейнер. Но има проблем. Той не е подходящ за това. Какво правим? Продължаваме да вкарваме ново съдържание, което да е възможно да се подкачва локално и начини да си говорим с ОС. Почваш да се губиш? Спокойно, всички се губим.

Ще се опитаме да обобщим. Класическата схема е (обикновено отдалечен) служител и (обикновено локален) клиент. Служителя ни дава отговори на заявки от клиента, които са във вид разбираем за него. Обаче клиента не знае, какво се случва при служителя и как точно се стига до този отговор. Чисто технически обаче това не е напълно вярно днес. Не само клиента може да отправя заявки към служителя. Вече и служителя може да отправя такива към клиента и то по поне десетина различни начина. Заявките и отговорите пък може да са разпръснати на малки частички, които пристигат по различно време. Може да се променя документа и локално, не само да се получава в цялост. Не целият код се изпълнява при служителя. Вече има множество код, който се изпълнява и при клиента. Нещо повече множество действия се повтарят и на двете места.

Скучен пример — имаш тривиален формуляр за регистрация в някаква услуга. Обаче служителят е наложил ограничение потребителското ти име да не е по-малко от пет знака. Това един път се проверява в интернет-навигатора и втори път при служителя, защото той не може да е сигурен в отговора. Първото може да се изпусне, но е удобно един път потребителят да е уведомен предварително, втори път, за да не се изпълняват заявки, за които знайно ще доведат до грешка и следователно напразно изпълнение. Ако се пише за държавата, може да се изпусне второто ;)

Уф, омръзна ми, дано си разбрал. Ако не, питай!
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

hakama

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Навремето като следвах в ХТМУ, асистентите казваха, че тук няма да научим всичко, а по-скоро как да мислим и къде да потърсим решението...
Ще ми се да стигна до някакво ниво с математиката, което да ми даде "очите", с които ще разбирам какво гледам (примерно преди време попаднах на справочник за химични и физични явления), в който има доста интересни ефекти и биха могли да се съчетаят с друг ефект/енергия и така да се получи синергичен ефект и да изобретиш нещо...
При математиката/програмирането има ли го този момент?

- какво е най-необходимото, за да съм в час с математиката - за да имам някакво самочувствие, да не ме спъва, както през студенството
 - може ли да кажете кои раздели/инструменти от математиката се ползват в програмирането?
Искам да мина през основните глави без излишни отклонения.
Математиката в началото ми вървеше, но в средното я занемерих.
Във ВУЗ-а доста ми пречеше да разбирам физичните закони, а и в инженерните дисциплини.  :(
 Сега съм намерил учител, но не знам откъде да започнем. Не говорим да правя игри и разни филтри за Фотошоп... не толкова висша степен.
Знам, че алгоритмите са важни, но това не ми говори много. ???

2. От къде да започна?
По принцип съм човек на мисленето (аналитичното, логическото), комбинативното, идеите, намиране на преки пътища... оптимизацията ми е като навик/начин на мислене.
Ще ми се един ден да мога да "криейтвам" разни неща или да работя над неща свързани с науката по някакъв начин. (това е идеалния развой). Инженер-химик съм.

Дилемата е дали да захвана automation QA (есента, 6 месечен разширен курс), понеже не се изискват странични неща и като навляза (започна работа)... да закълва и език - за програмист вече)
 -или направо от сега да се спра на даден език?! ::)


Към коя област да се ориентрирам:
- алгоримично програмиране
- логическо програмиране
- функционално програмиране


- Избор на първи език

С кой език да започна, така че да не се откажа още в началото (C++ отпада ) - но пък да си създам стабилна основа, на която да стъпя, а не да уча на парче (code monkey...) - и да започна стаж/работа?
C ( матерния език) - стабилна основа
Ruby - за прохождане бил добър, а и набирал скорост.
С# - доста ресурси и много популярен
Jаva - същото
Python - добър избор за първи език
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Как да започна с програмирането?
« Отговор #173 -: Jun 07, 2016, 18:31 »
hakama МНОГО е странно, че още никой не е взел отношение по темата. Както си личи, това ни е от любимите неща за чесане на езиците. Изглежда пак аз лаика, ще трябва да съм пръв. Ще се опитам да ти говоря от позицията на професионалист, какъвто не съм и няма да стана.

Защо ли? Защото ще намразя компютрите. Компютрите ли, компотите ли, не съм сигурен, че и сега ги обичам, но знае се границата е тънка, а страстта голяма. Карай, т'ва няма да излезе и днес.

-----

Това обаче във втора глава ще се случи. В първа, ще си чешам клавиатурата и ще ти отговарям на обърканите въпроси. Защо са объркани и за да спестиш време, направо мини на втора глава.

=*=

Давай на твоя въпрос.

Ако не се лъжа, точно от твоя университет идваше най-добрият курс по Перл на български, тъпото беше, че беше по европейски проект и насочен към паяжината във време, когато Пърл вече хич не беше езика за паяжината.

Запомни паяжината, след малко ще се върна на нея.

• Красотата на математиката? Философски въпрос. По принцип, но само по принцип, красотата на математиката я няма в програмирането. Малкото математика, която има, я има в уродлив вид. Толкова уродлив, че не би я познал.

Но всяко правило си има и изключения. Примерно повечко математика има при писането на игри. Но не е нещо особено — дискретна математика (от началната) и разбира се умножение на матрици.

Това е кариера обаче, която не те съветвам да започваш по две причини:

① Неблагодарна. Искат се много знания, още преди да влезеш в нея. Искат се много повече знания, от тези, които има всеки среден майстор¹. В същото време заплащането не е добро. Ако си много добър може да се договориш на до към две и петстотин. В лева;

② Ако обичаш да играеш, ще намразиш игрите. Почти обезателно. Това е поради простият психологически факт, че ще гледаш по цял ден „вътрешностите“ им и ще си „цапаш ръцете“. Когато седнеш вкъщи да играеш тази гледка ще е пред очите ти или поне в подсъзнанието.


Има един математически език, който става все по-интересен за работодателите. Той се казва просто R. Ако кажеш, ей я красотата — ще те разочаровам пак. Математическо му е само името. Всъщност този език се занимава с най-гнусният дял на математиката, толкова гнусен, че математиците предпочитат да го назовават като отделна наука — статистика.

Също така това, за което се използва този език, може би няма да ти е най-приятното. Повечето хора по света са настроени против НСР. Ако си от малцината щастливци, които не са, няма да имаш тази морална дилема. Да R се използва за поробване на душите. Лично на мен ми е все тая. Мен не могат да поробят, но няма и да им помагам.

Има още нещо в полза на НСР, което се ползва и доста популярно, макар да не е създадено с тази цел. Това е ИИ. Но тук най-вече става въпрос за компютърно „зрение“ и „слух“. Там математиката е интересна и много. За да го работиш обаче, трябва да си намериш някой прохождащ³. Точно този момент не е добър за това, защото фондовете в момента са затворени и който се доредил, доредил, чака се следващият прозорец след няколко години.

Разбира се, има прохождащи не само със средства на данъкоплатеца, но когато се троши  държавна пара̀, има бум. Сега е спокойно и по-трудно ще се уредиш за такава работа. Пък и не е точно добре за първа работа. Първо се поошлайфай, пък тогава се впускай в приключения. Естествено, всяко правило има изключения и точно това може да е точно твоя път. Затова не отписвай възможността, особено, ако си почитател на НСР, нищо и по никакъв начин не те спира, даже те вика сам да станеш предприемач.

Обобщавам за математиката — в 999‰ от случаите, няма да ти трябва при нормална работа. Под нормална се разбира да бичиш за паяжината или за телефони. Има малко места, където е важна, но тогава, можеш да погледнеш в учебника. И да, докато си чирак², каквото и да правиш, математика няма да ползваш.

Подточката за физиката, ами пак основно в игрите се използва. Понавлиза и за анимации, ефекти, ама слабо още. След някоя друга година, може. А мисля, че вече ти и отговорих, че в игрите не е най-сложното математиката, тя е най-простото там. И да освен това игрите могат да звучат романтично, но си е доста скучно и монотонно занимание. Трябва да си спокоен човек. Ако си спокоен, игрите са твоето нещо. Но преди тях трябва доста яко да си се подковал с Ц++.

• Класически (дори във ВУЗ) се започва с алгоритми. Наскоро Наков (Преслав) си преиздаде (включително безплатно) учебника, но в този форум ще намериш и по-добри книжки.

Алгоритмите не са лошо нещо. Веднага ще разбия илюзиите ти, че някога, някъде ще ги ползваш. Няма. Почти убедено. Хората дето ги ползват наистина се броят едва ли не на пръсти. Могат евентуално да са ти полезни, ако ще разработваш за микроконтролери, но пак спомагателно, просто да схванеш принципа на Асемблер. Има по-добри начини за това. И да Микроконтролерите са поредното неблагодарно (най-неблагодарно) нещо. Работата е трудна, имаш хиляди ограничения пък, ако се договориш за хилядарка, ще си доволен.

НО! Алгоритмите макар да не ги ползваш никъде⁴, ще ти покажат нагледно как се случват нещата. Те превръщат от теб един малък Денис Ричи. Това определено ще ти е много полезно за начина на мислене на програмиста и то в най-баналните ситуации дори. Не случайно са първото, което учиш. Хем да имаш време да забравиш всичките врели-некипели вътре, хем да запазиш и развиеш мисленото, дадено от там.

От трите области, нито една не е перспективна, макар последното предположение напоследък да е модно, за да бори недостатъците (и комплексността) на ООП. Де да знам Ада, Пролог дори в щатите трудно ще си намериш работа. А и тия дето ги взимат с такива езици да работят, може и три живота да са ти малко да придобиеш уменията им. Реално да ми кажат, че някъде са взели българин с Ада, няма да вярвам, докато не отскоча до НАСА да го видя на живо.

• Интересно, че след като говориш за логически, функционални и не знам какви си езици⁵, изброяваш неща които не са.

Списъка не е лош. Извади от него дедото и сложи js (nodjs е новото Руби, което направо си го асимилира). Js днес се използва навсякъде и за всичко. Което и от другите да научиш, към него трябва обезателно да прибавиш js. Виж в новините дори има такава, че едно българско „дистро“ е написано на него. Работен плот, server, client, телефони — js е навсякъде. Те и телефоните са НСР, ама вече уточнихме, че трябва да си глобалист, за да работиш това. Всъщност патриотарите, комунистите, анархистите и религиозните трябва да са доволни, че глобалистите избраха високите технологии, защото, ако има нещо сигурно на този свят, то е, че високите технологии работят на магия⁶ и всичко това ще се срути обезателно. Скоро. До 50, 100, 200 години. Не повече. Жалко, че няма да съм жив да се смея истерично. Ей тогава ще е голям сеир.

=*=

Това беше за чешането. Сега сериозното. Мини една книжка за алгоритми. Тази на Преслав ще е достатъчна за следващите 10 години. Изкарай някой поне тримесечен курс по английски език. След това хвани Смоко. Казвам го него, защото Гатака имаше прекрасен курс по него. Не съм го проследил, защото питоня е затворена страница за мен от поне 12-15 години, но съм сигурен, че курса е бил уникално добър. Просто познавам Иван и от първо лице знам що за човек е.

След половин година отиди на най-скапаната работа, която ти падне. Първите четири, пет места винаги са скапани. След няколко години, поне две, три, вече ще си се ориентирал, ще си забравил всички глупости, които изприказвах и ще имаш някоя сгодна работа.

Успех!

п.п. Защо изобщо ходиш по форумите? Хващай се в ръце и почвай. Нужни са хора.

п.п.п. Т'ва за глобализма не беше съвсем майтап. Наистина трябва да си широко скроен. Не трябва да имаш предразсъдъци, не трябва да признаваш граници. Двете освен, че те правят антисоциален темерут, вредят на работата. Често ще срещаш хора, които ти говорят за „тръстика“ и всякакви тъпотии. В действителност тези хора са я расисти, я религиозни, я нещо друго ограничаващо. Трябва да си космополит. Ако не си, изобщо не се захващай.

-----
¹или сеньор, ако предпочиташ  испанският език;
²или junior, ако предпочиташ на английски език;
³познато като startup;
⁴освен, ама наистина най-елементарните;
⁵повярвай ми, без да проверяваш, че алгометрично се програмира само на олимпиади, такова нещо е по-рядко от кокоши зъби, а там дето се ползва, нямаш титлите да идеш;
⁶извади от профила ми последната тема, която съм пускал. А това е наистина малък пример.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: Как да започна с програмирането?
« Отговор #174 -: Jun 07, 2016, 21:24 »
TAOCP
нещо такова ли ти трябва?
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6137
    • Профил
Re: Как да започна с програмирането?
« Отговор #175 -: Jun 07, 2016, 21:36 »
С всичките писаници до тук, се искаше да се каже, че просто трябва да се хванеш. Като някой с интерес в тези неща, но непрофесионално и непрофесионалист, а пълен аматьор мога да кажа и то смело, че без конкретна цел ( проект ), трудно ще напреднеш. Да, може да усвоиш елементарните неща, на който и език да се хванеш и за това ти трябват два дена. Пет, ако си мързелив. За "обща култура" един вид. От тук насетне ще трябва да си поставиш задача, защото повечето езици идват с един куп библиотеки към тях, предназначени за всякакви цели. Като започнеш от математиката, статистика, обработка на данни, нет, каквото се сетиш. Ако мислиш, че просто ще тръгнеш да ги учиш ей така и ще ставаш корифей, няма да стане. Ще се омоташ здраво. Постави си цел. Например елементарна арфивираща и разарфивираща програмка, елементарен текстов редактор или телефонен указател, елементарен уеб браузър. Нещо.

За запознаване с елементарните неща в програмирането като различните оператори, какво са функции, класове, обекти и прочее, вход-изход, какво е предаване на параметри, цялата тази основа, можеш да хванеш някой скриптов език, като предложения Питон и директно в интерпретатора да пробваш.
За по-сериозното изучаване на някой език, прецени, какво ще правиш пъров и си хвани съответния език и действай. Общо взето, на всеки един, ще можеш да свършиш всяка една работа. В някои, определени неща са по-лесни, в други други. И така.
Аз като един пълен аматьор ще ти кажа от малкия си опит, че без конкретна задачка, не става да учиш просто така. Пробвах, четях, почти всичко ми беше ясно, което не толкова, го препрочитах по няколкото пъти, но после нищо не остава като цяло в главата. Но хванеш ли се да правиш нещо, се помни.
Последното, дето правих, беше да измъкна от сайта на парламента всички имена на депутатите с имейлите им там, щото го нямаха на документ, та преравяш сайта и измъкваш от страниците, каквото ти трябва.. Така разбрах, за възможните библиотеки за уеб скрапинг на съответния език, какво е xpath, какво е re. Това последното още ми е мътно и винаги ме е спъвало, ама му се види и на него края.  ;D Постави си задача/и!

И понеже го споменаваш в поста си, да допълня. Зхвани първо езика. Поне два курса, ако може три. Без език.... В интернет има толкова много за всеки един език, но  много трудно можеш да намериш нещо на български.
« Последна редакция: Jun 08, 2016, 08:50 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.