Покажи Публикации - nemanema
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7
16  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Моля дайте мнение за Scientific. -: Aug 22, 2012, 19:13
Здрасти !
Мнение за какво  търсиш ?
В общия случай дистрибуцията е толкова добра, колкото повече хора я ползват и поддържат. Има си специфики за всяка дистрибуция. А колко добре и правилно се експлоатира, зависи от зад клавиатурното устройство.
За да не се разводнява темата, прочети правилата на форума, след това се опитай да си изясниш за какво питаш, тогава формулирай въпроса си, така че да получиш директен отговор, а не общи приказки.
Мнението ми за ScientificLinux е много добро ! Все пак се разработва от едни "глупави" хорица, които работят в CERN и Fermilab, не е за пренебрегване и негласната подкрепа от RedHat !

Успех
17  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Вечен проблем -: Jul 25, 2012, 05:31
Здрасти,
Незнам как да го обесня лесно, но ще карам направо, дано ме разбереш.
Ако инфото, което е дадено за дисковете, е това:
Model Family:     Seagate Barracuda 7200.10 family
Device Model:     ST3250620AS
С тия милиони грешки, защо до сега не е търсено решение.
И ако наистина от 2008~2009 година насам го имаш проблема, само за статистиката да питам, в нета няма ли информация колко са бъг-ави тези серии на модела ? Правил ли си флаш на фърмуера на дисковете ?
Пусни едно търсене за проблем с модификация Seagate Barracuda 7200.10.
От сайта на производителя се сваля флаш-а и си префлаш-ни фърмуера. Естествено се прочита съпътстващата документация и как се прави на дисковете, един по-един. Принципно не трябва да ти се прецака информацията, но . . . страх лозе пази !
И в духа на флаш-а, да питам и за дъното. Нови версии на фърмуер, обновявания ?
Успех !

П.П. На феновете на марката, не раздувайте пристрастия, моля ! Да, има и отлични модели на марката, но явно питащия не притежава такъв.
18  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Райд контролер LSI и връзка с уеббиоса му от друг компютър!? -: Jul 01, 2012, 16:29
Благодаря, сега ми стана малко по-ясно!
Та значи, има възможност от локална мрежа от друг компютър да се извика този уеб биос на контролера. И аз така кто си разсъждавам, точно това си мислех, че трябва да има вариант при работеща машина да се извиква и проверява и евентоално наглася с след смяна на диск без да се спира и според моята лотика, би трябвало да бъде от IMPI щото другите 2 лан карти се ползват от инсталираната ОС, но пък като вляза в IPMI от другата машина не виждам меню от което да извикам биоса на райд контролера.
На друг порт ли е или по какъв друг начин? Нещо споменаваш за допълнително инсталиране, но къде? В ESXi или там нещо към софтуера на IPMI не мога да стопля!
За момента ми е по-важно сам да го разбера как става, а не някой да ми го направи. Не ме притиска време за въвеждане в експлоатация

Човек, вземи гo изтегли най-накрая този MegaRAID !
На машината, където е контролера ти трябва SNMP. Инсталираш MIB-a и си готов. Производителя го е направил. От машината от която искаш да командваш настройваш си стената и софтуера и цъкаш с мишка.
Изключи си фотографската памет и не помни картинки, а мисли абстрактно ! Хост-интерфейса и софт-интерфейса се различават като визия, но са едно и също и правят абсолютно едно и също.
И един съвет: След като вече е инсталирана ОС през IPMI, забрави за него ! Това е много, много аварийна дупка, да си докопаш машината. Да интересен е, но какво от това ?
Дай малко по-експедитивно, че финал има довечера ;)
19  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Райд контролер LSI и връзка с уеббиоса му от друг компютър!? -: Jul 01, 2012, 15:48
Та за туй, ако имаш нещо конкретно по темата да кажеш, казвай, ако не подмини. Разбирам, че за добро си го казал, но не ми е от полза.

Какво точно не разбра от отговора - ДА ?
Или аз не разбирам, или ти не знаеш какво искаш ! Въпроса е : "Райд контролер LSI и връзка с уеббиоса му от друг компютър!?"
Отново отговарям : Да, може да се управлява контролера от друга машина независимо какво работи на машината с контролера ! Не ти трябва IPMI има си софтуер от производителя. Единственото условие, е да е включена и да работи машината през мрежа.
Има ли мрежов достъп и захранване за да работи железарията, може да се управлява.
И пак питам разгледа ли MegaRAID софтуера ?
Ако разбирането за помощ е : ела и ми го направи, ама да ми е лесно на мен и както искам, ще влезем в друг тип отношения, където отговора ми ще е - НЕ.
Когато решиш, че си осмислил правилно и обективно какво искаш, и кажеш какво и как си направил, можем да продължим напред. И е добре да си провериш дали времето за хардуерен старт на дисковете е достатъчно за твоя модел, като респективно го отразиш и в конфигурацията.
Терабайтовите дискове вече са доста пъргави в работен режим, но дали голямото количество кеш ти помага, а и за колко време влизат в режим ? В какъв статус е настроен да работи контролера ? Raid-Thrue или Raid-Back ?
Нахвърлях ти материал за размисъл. Имам ли време, при правилно и адекватно деиствие от твоя страна, ще помогна с каквото мога.
П. Неделя е възползвай се ! ;)
Успех !
20  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Райд контролер LSI и връзка с уеббиоса му от друг компютър!? -: Jul 01, 2012, 14:44
Цитат
Ако не ти се чете и очакваш готови решения, питаш този който ти го е продал.

Не крия, че англииски не знам, но тука във форума има доста питания от хора с англииски и подходящо образование, че чак и на работа назначени, които задават въпроси, дето само заради добрия тон във форума не съм им отговорил по твоя начин.
Та, за твое успокоение, една от причините да го купя чисто нов е точно тази, да има на кого да разчитам при нужда да ми обясни това и онова и хората от фирмата са много любезни, но предпочитам да потърся и сам решение до понеделник, но нещо не разбрах, ти да не би да злобееш, че някой необразован може да ти вземе хляба или на друг твой колега!?

Ето го българското, което е типично за регионалния манталитет !
Аз да сам казал, или коментирал кой какво знае или може ? Да съм ти поискал хляба ?
Ясно и точно казах да се прочете ръководството, а не по-български модел да го пуснем на ентусиазъм, пък после ако не работи, ще търсим начин да го оправим.
ОК, оценявам ентусиазма на собственика на нова железария, но пак не разбирам защо не се чете или поне малко да се запознаем с това, което имаме.
Дадох ясна отправна точка за начало ! И въпреки, че сме във форум за софтуер, свободен софтуер, кой с каквото може и има желание помага и за железария.
Та какво точно е злобно в предложението ми ?
Какво не разбра за инициализирането и индексирането при конфигуриране на дискове в RAID, че да помагаме ? Какво точно не разбра за WWN и записа на масив-ния конфигурационен файл на дисковете ?
Предполагам поне си направил пълна инициализация на масива преди да почнеш експериментално да го чупиш ?
Респективно възниква и въпроса, обърна ли внимание на MegaRAID софтуера на производителя ? Дали пък там не е описано как да се достъпва конфигурацията на контролера, пък било то и от друга машина локирана на друг континент ?
Хайде пак да прочетем правилата на форума, където е указано как да се задават въпроси, и да си сложим ръката на сърцето и честно да си кажем, дали сме споделили какво сме направили или опитали, преди да питаме.

И въпреки отношението и очевадното неразбиране, пак ти пожелавам успех !
21  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Райд контролер LSI и връзка с уеббиоса му от друг компютър!? -: Jul 01, 2012, 10:26
Не съм съвсем сигурен дали темата ми е за тук, но.........
Та, на сървъра съм с такъв контролер и инсталиран ESXi. При зареждане с ctrl+H се извиква и се настройва райда, пък и за проверката му. Та се замислям, не може да няма в него опция при вече заредена ОС да се извика от друг компютър за проверка дали нещо диск не е паднал и разградил райда. ESXi не вижда контролера, той вижда всичко като 1 диск
Двете лан корти са ползват от инсталираната ос в случая ESXi, та вариант остава само IPMI, а не виждам от неговия интерфейс връзка към УебБиос-а на контролера.

Някой има ли идея дали изобщо може да стане и как!?

Понеже не разбрах какво общо има ESXi с железарията, да кажа, че отговора на въпроса е ДА. Как става е надлежно описано в документацията на контролера.
Ако не ти се чете и очакваш готови решения, питаш този който ти го е продал.
И само мое мнение с приятелски съвет: Преди да правиш изводи, дали диска, който е изваден и форматиран, а в последствие поставен все едно,  че е "нов" ?!  Вземи прочети какво е това RAID. В документацията и на самия контролер, ясно и точно е указано как се индексират и инициализират дисковете при запуск и експлоатация. Добре е да се знае и какво е това WWN, дали и къде се ползва, а и MegaRAID е интересен софтуер. А дали може да се излъже контролера, че диска е нов, нека си остане за "домашно" ;)
Когато се стигне до крайно решение, може да пишеш в темата, да знаем какво и как, да се научим.
Успех в четенето и продаването на услуги !
22  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Лош звук в Скайп - CentOS 6 -: Jun 03, 2012, 10:17
Добре, за да игнорираме железарията и кърнъл, възможно ли е както е така всичко просто за теста да се ползва друг микрофон, външен. И тогава да се фокусираме в статичния скайп. Очевадно е,че на хардуерно ниво за така описаната ситуация не би следвало да има проблем, само ме притеснява микрофона и камерата в едно.
За това искам разделяне, защото при интензивен трафик (когато има комуникация през скайп) се появява проблем. Понеже не е лаптоп, тогава трябва да си провериш колега, на кой USB порт е включена камерката, и ако е на порт със стандарт 1.1, да преместиш на порт със стандарт 2.0, респективно и в BIOS да е проверено и указано ползването. Това упражнение ще игнорира възможен проблем със скоростта на подаваните данни през порта към системата, респективно и обработката. Относно коментара, че под "боза" нещо работи, няма да коментирам "маскировъчния" начин за управление на хардуера !
Последно, стрелям в тъмното: възможно ли е с работещото ядро да се засече кой udev ползва, и с неработещото кой. Евентуално да не е пълния комплект обкръжение на новото ъдро и от там да идва драмата.

Успех !
23  Игри за Linux / Общ форум / Re: Херос 3 забива -: Jun 01, 2012, 23:38
Ако не греша, точно версия 3 не я ли има натив за линукс ?
В едно такова .iso около 340М.
24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Лош звук в Скайп - CentOS 6 -: Jun 01, 2012, 23:34
  Добре бе хора! Дате идея къде може да е проблема?!?

Няма да отговарям на въпроса !
Само предлагам - yum install -y jack-audio-connection-kit.
Преди да търсиш проблем в ядрото, провери си зависимостите, като не активирай всички хранилища. За да има какво друго да се предложи за разрешаване на "дразнещия" проблем, да направим така:
--- "желязото" е такова: dmidecode
--- разпознава/неразпознава : lspci | grep "Audio device"
--- ядрото ползва: lsmod | grep snd
--- направил съм: update-pciids
--- машината е рестартирана
--- ползвам Х тонколони в режим Y, с микрофон ???
--- в alsamixer е променено/непроменено ...
--- микрофона е тестван със записваща програма ??? и създава същия проблем
--- скайп е инсталиран... от ... и работи ...
Та тогава да го ровим, и евентуално колкото можем да помагаме.
Да не се окаже, че борим проблем на лаптоп с окислени конектори за външния микрофон или сроден "железарски" проблем с ядра или други "магии".
Успех !
25  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Как да си направя WiFi AcessPoint на Slackware 13.1.0 -: Feb 17, 2012, 21:47
Предупредих, че съм с пакетна система. Ето ти кратко и мързеливо настройване на маскарад според синтаксиса при мен. Адаптирай го за теб.
При мен външния интерфейс е eth0.
*nat
:PREROUTING ACCEPT [0:0]
:OUTPUT ACCEPT [0:0]
:POSTROUTING ACCEPT [0:0]
-A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Как да си направя WiFi AcessPoint на Slackware 13.1.0 -: Feb 17, 2012, 21:41
IPTABLES.conf

#Maskarad za localniq net
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth1 -j MASQUERADE -s 192.168.0.1/255.255.255.224
iptables -t nat -A POSTROUTING -o 192.168.0.1 -j MASQUERADE -s 192.168.0.2/255.255.25$


Ако това работи, копирай го още веднъж. Промени eth1 на wlan0, респективно и адреса.
В петък вечер малко бъвно "стоплям", но това твое писание нещо не ми харесва.
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Как да си направя WiFi AcessPoint на Slackware 13.1.0 -: Feb 17, 2012, 21:06
IPTABLES.conf

iptables -t mangle -A PREROUTING -i eth1 -j TTL --ttl-inc 1
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables -t nat -A POSTROUTING -j MASQUERADE
#Maskarad za localniq net
iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth1 -j MASQUERADE -s 192.168.0.1/255.255.255.224
iptables -t nat -A POSTROUTING -o 192.168.0.1 -j MASQUERADE -s 192.168.0.2/255.255.25$

iptables -A FORWARD -p icmp --icmp-type echo-request -m limit --limit 1/s -j REJECT
iptables -A FORWARD -p tcp --tcp-flags SYN,ACK,FIN,RST RST -m limit --limit 1/s -j RE$
iptables -A FORWARD -p tcp --syn -m limit --limit 1/s -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request  -j REJECT
и надоло забранените портове..

hostapd.conf

interface=wlan0
driver=nl80211

hw_mode=g
channel=1
ssid=test

wpa=2
wpa_key_mgmt=WPA-PSK
wpa_pairwise=CCMP
wpa_passphrase=12345678
това е :)

До тук добре ! Хайде сега да сложим модула за ядрото в modprobe конфига. След това в rc.local имаш пример как да пуснеш hostapd.
Добави в стената и маскарад на wlan0. Докато сме на тази настройка отпуши портове 67 и 68 по tcp и udp.
Като ти тръгне нета на клиентските машини ще довършим и с DHCP-то.
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Как да си направя WiFi AcessPoint на Slackware 13.1.0 -: Feb 17, 2012, 20:44
Значи вдигам hostapd така:
/usr/local/bin/hostapd -d /usr/src/linux-2.6.33.4/Documentation/networking/mac80211_hwsim/hostapd.conf
Странно но B /etc/ няма папка hostapd.. до тук добре мрежата се вижда .. успях да сетна ИП:

mon.wlan0 Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-11-95-FA-D0-95-65-74-00-00-00-00-00-00-00-00 
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:2455 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:251785 (245.8 KiB)  TX bytes:0 (0.0 B)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:11:95:fa:d0:95 
          inet addr:192.168.1.1  Bcast:192.168.1.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::211:95ff:fefa:d095/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:1485 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:209 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:108212 (105.6 KiB)  TX bytes:35131 (34.3 KiB)

До тук добре.. в момента се опитвам да се свържа от лаптоп с уиндолс 7 и не мога но виждам мрежата.. а отностно DHCP ще е много удобен вариант .. защото в момента на кабелната лан мрежа са ми статични ИП-тата а при 3 лаптопа не е удачно вече с кабели навсякаде това ме накара да се опитам да подкарам wifi..

Младежо, предполагам какво правиш, и сигурно съм наясно какво трябва да се направи. Успокой топката ! Емоциите само ще ти пречат, овладей си тръпката и да го даваме креативно по същество.
Нямаш директория в /etc/hostapd ами направи като root и плясни конфига там.
Не ти препоръчвам да си правиш бридж на интерфейсите. Направи го в съвсем обикновен режим и контролирай интерфейса на картата, както и трафика и достъпа до мрежата ти.
DHCP се пуска лесно, но се иска и добро описване и правилна постановка, за да работи коректно и да не прави проблеми. Само не го пускай на външния си интерфейс !!! Много те моля, не прави тази глупост !
Хайде сега плясни тук конфига на hostapd. Махни си паролите и SSID името, те не са интересни за никой.
Опиши как получава рутера интернет. Имаш ли си твой DNS или ползваш външен ? Какви настройки имаи на защитната стена ?
Не ме карай да ти дърпам с "ченгел" думите.
29  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Как да си направя WiFi AcessPoint на Slackware 13.1.0 -: Feb 17, 2012, 20:15
Успях да го стартирам .. малко по заобиколен начин не както е написано в указанието но тръгна сега въпроса е че няма интернет .. самото устройство няма ИП адрес. в ifconfig..


mon.wlan0 Link encap:UNSPEC  HWaddr 00-11-95-FA-D0-95-65-74-00-00-00-00-00-00-00-00 
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:217 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:15411 (15.0 KiB)  TX bytes:0 (0.0 B)

wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 00:11:95:fa:d0:95 
          inet6 addr: fe80::211:95ff:fefa:d095/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:2104 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:81 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:153426 (149.8 KiB)  TX bytes:10592 (10.3 KiB)

Даже се свързах но няма интернет..

Здрасти,
А ти назначи ли адрес ? Имаш ли вдигнат hostapd ? Имаш ли DHCP ? На защитната ти стена какви са настройките ?
Давай инфо и ще го пуснем рутерчето още тази вечер.
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Как да си направя WiFi AcessPoint на Slackware 13.1.0 -: Feb 17, 2012, 18:56
Здравейте, рових дълго и неуморимо из нета но в крайна сметка стигнах до кривата круша. Въпроса ми е как мога на направя Wi-Fi картата на компютъра да излъчва интернет ? OS: Slackware 13.1.0 Ярдо 2.6.33.4-smp (SMP)
wi-fi: D-Link Air Plus G DWL - G510 (wlan0)
Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (eth0)
VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (eth1)
в момента го ползвам за жичен ruter с iptables но не знам как да го направя и да излъчва безжично Картата поддържа AP mode проверено но до тук :)Абе с 2 думи искам да го направя и wifi и кабелен рутер. Ако някой може да помогне ще съм му благодарен. Мерси предварително

ПС: Ако съм объркал нещо моля да ме извините.

Здрасти,
незнам какво си търсил, и не прочетох руската статия. Предлагам ти да го погледнеш на български.
http://www.rousse-lan.com/archives/95
http://www.rousse-lan.com/archives/34

Коментара и проблема е разглеждан още през 2009 г. Следвал съм настройките от там, не и самата инсталация, защото при мен си е с пакетна система. И само като насока, ath5k ли трябва да е при теб ? Не съм проверявал какъв точно ти е чип-сет-а, моя е 5416 и с ath9k си "бръмка" от близо 2 години без проблем. Стабилно бута на 3х3 около 130Mb/s. Тествал съм да го напъвам на максимум, но с фърмуера, с който ми е картата, не се държи стабилно.
Дано съм помогнал с връзките.
Успех

ПП Ако мога с нещо конкретно, ще помогна, но моля да не ми пишеш на лична, защото темата е интересна и може да се заформи статия. Много хора започнаха да осъзнават, че фабричните рутери са до ниво включвам и забравям, което не винаги е добро. Докато "решението" малко домашно рутерче с карта е доста по-гъвкаво и удачно решение за голяма част от ползвателите.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 7