Покажи теми - HammerFall_
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Хумор, сатира и забава / Хумор / За админите - "програмисти" -: Aug 22, 2005, 15:01
Просто не можах да се сдържа, а и как да не публикувам това при условие, че е колкото смешно толкова и жалко. Случката не си я измислям и ми се случи преди няколко дена. Смешно - трагичното е как един системен администратор от малък провинциален град, (в който съм роден аз) се опитва да покаже знания в областта на програмирането. И така, бяхме седнали в едно заведение и почнахме да говорим естествено за Линукс, като в един момент въпросния човек ми задава въпросът: "Ти знаеш ли функцията 'ФОРКЕ'? Знаеш ли какво прави?!?!" При което реакцията от моя страна беше голямо изненадване. Все пак за първи път чувах такава функция и се опитвах да направя асоциация с нещо сходно, но преди да отговоря веднага бях стопиран с въпрос: "Как не знаеш 'ФОРКЕ', като програмираш под Линукс?!?! Аз как я знам, а и ако знаеш колко шелове съм хакнал с нея..." Последва веднага от моя страна корекция, че функцията е fork(void) /*'ФОРК'*/, но така и не разбрах как с тази функция се хакват Shell-ове. Незнам защо, но системните администратори в големите градове /*поне тези които познавам*/ си казват честно, че от програмиране не разбират и не се опитват да спорят за неща, които не разбират, така както аз не споря за неща от тяхната област.
Това не е с цел да обидя някой. Просто ми се стори адски смешно, а и най-вече това до къде може да доведе незнанието на хората с голямо желание да се изтъкнат пред някой. Това доста често ми се случва в това градче.
А какво прави fork? Може да го видите от man fork. А ето и самата страница:
Цитат

NAME
       fork - create a child process

SYNOPSIS
       #include
       #include

       pid_t fork(void);

DESCRIPTION
       fork  creates a child process that differs from the parent process only in its PID and PPID, and in the fact that resource utilizations are set to 0.  File
       locks and pending signals are not inherited.

       Under Linux, fork is implemented using copy-on-write pages, so the only penalty incurred by fork is the time and memory required to duplicate the  parent's
       page tables, and to create a unique task structure for the child.

RETURN VALUE
       On success, the PID of the child process is returned in the parent's thread of execution, and a 0 is returned in the child's thread of execution.  On fail-
       ure, a -1 will be returned in the parent's context, no child process will be created, and errno will be set appropriately.

ERRORS
       EAGAIN fork cannot allocate sufficient memory to copy the parent's page tables and allocate a task structure for the child.

       EAGAIN It was not possible to create a new process because the caller's RLIMIT_NPROC resource limit was encountered.  To exceed  this  limit,  the  process
              must have either the CAP_SYS_ADMIN or the CAP_SYS_RESOURCE capability.

       ENOMEM fork failed to allocate the necessary kernel structures because memory is tight.

CONFORMING TO
       The fork call conforms to SVr4, SVID, POSIX, X/OPEN, BSD 4.3.

Ако някой може да ми обясни как само с тази функция се хакват shell-ове ще съм му много благодарен. И аз поне ще науча нещо.
2  Програмиране / Общ форум / MySQL vs. PostgreSQL -: Dec 03, 2004, 10:57
Интересува ме колко хора ползват тези два типа бази от данни. Защо всеки предпочита MySQL за web приложения та дори това е станало като клише PHP+MySQL? По-точно ме интересува според крайните потребители какво прави MySQL по-предпочитана? Ще ви помоля да аргументирате отговора си.
3  Нетехнически теми / Коментар / Какво правите преди да постнете въпрос? -: Sep 10, 2004, 13:48
Интересува ме колко хора предприемат явно сложната задача да се запознаят предварително поне малко с Линукс преди да зададат поредния въпрос, който го пише в книгите.
Разчитам че всеки ще гласува според това, което наистина мисли  '<img'>
4  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Bochs & Дебиан -: Dec 06, 2003, 13:34
Имам следния проблем с емулатора. Когато се опитам да осъществя достъп до CD-то в конзолата ми се изписва съобщение че не намира никакъв диск в устройството. А там имам такъв, а и емулатора изобщо не се опитва да осъществи достъп до CDROM-a. На какво може да се дължи това и как мога да оправя този проблем.
Благодаря ви предварително!!!
5  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Sound... -: Oct 06, 2003, 14:25
Zdrawejte!!!
Na skoro pokazwah na edin win manqk Linux i mu obqsnqwah kolko e po-dobyr i dori pochti uspqh ako ne se beshe izdynil zwuka. Toj pusna dwe programki koito generirat zwuk. Ednata zae sound kartata i zabi wtorata programka. Ta wyprosyt mi e move li da se nastroi sound-a taka che da rabotqt paralelno i da ne se knkurirat wzaimno kakto pri winbozata move da se pusne winamp i nqkakwa igra i te da rabotqt ednowrenenno.
Blagodarq wi predwaritelno!!!
6  Нетехнически теми / Коментар / Uspeshen start na wsichki ot Pld University -: Sep 30, 2003, 13:58
Iskam da povelaq uspeshen start na uchebnata godina na wsichki kolegi ot PU "Paisii Hilendarski". Osobeno na tezi koito se zanimawat predimno na Linux i BSD. Uspeh prez nowata godina i po-malko izpiti za likwidaciq '<img'>

ps. povelanieto wavi i za wsichki uchasti Linux manqci
7  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / GRUB splashimage -: Sep 12, 2003, 15:23
Zdrawejte,
iskam da popitam dali w standartiq GRUB moga da si splash-wam kartinki. Ot dosta wreme se borq s tozi problem no ne namiram reshenie. Nawqrno RH si prawqt patch na GRUB-a za da mogat da si slagat image. Tam nqmah nikakyw problem sys splash-a.
Blagodarq wi predwaritelno!!!
8  Нетехнически теми / Коментар / Два дена до OpenFest -: Sep 11, 2003, 19:33
Вече с нетърпение чакам да дойде Неделята за да отида на най-великото събитие за момента Инсталл Феста. '<img'>
Страници: [1]