Покажи Публикации - halturata
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Scsi abort operation проблем -: Sep 04, 2007, 15:45
Терминиране - OK
Kонтакта на кабелите - OK
дължина на шината - сигурно тук влиза и дължината на кабела, която е доста голяма - около 1 метър.
температура на диска - OK
мощност на захранване - OK
самия кабел - OK, пробвах с друг кабел, същата работа...

Май изглежда че кабела е доста дълъг, ще пробвам да го въpжа с по-къс.

Мерси за предложенията. '<img'>
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Завръщане в бъдещето -: Sep 04, 2007, 13:04
Преди 18 години съм бил на 6, колко ми е разбирала главата тогава... '<img'>
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Scsi abort operation проблем -: Sep 04, 2007, 12:53
Здравейте,

имам следния проблем - на една Линукс машина съм закачил един SCSI хард (&#65279;SEAGATE ST336753LW 36Г) на който искам да си пусна система, която аз съм "направил" (нещо като Linux From Scratch упражнение). Да, но когато пусна да копирам много файлове наведнъж (през secure copy примерно, от dev хоста) или искам да разархивирам нещо (линукс ядрото е пресен пример от днеска) се получават следните бози на конзолата:
Примерен код
&#65279;-/bin/sh-3.00# bunzip2 -d linux-2.6.15.7.tar.bz2
sd 0:0:1:0: ABORT operation started.
sd 0:0:1:0: ABORT operation timed-out.
sd 0:0:1:0: ABORT operation started.
sd 0:0:1:0: ABORT operation timed-out.
...
<още няколко пъти същото като горе>
...
sd 0:0:1:0: DEVICE RESET operation started.
sd 0:0:1:0: DEVICE RESET operation timed-out.
sd 0:0:1:0: BUS RESET operation started.
sym0: SCSI BUS reset detected.
sym0: SCSI BUS has been reset.
sd 0:0:1:0: BUS RESET operation complete.

и, естествено копирането (или, там каквото съм пуснал) умира, но машината продължава да си работи.
Някой срещал ли е подобен проблем, или поне ако можете да ми дадете някави насоки за възможни причини.

Използвам този драйвер за SCSI (не знам дали е полезно, ама да си кажа)
Примерен код
&#65279;-/bin/sh-3.00# more /proc/scsi/sym53c8xx/0
sym53c895a, version 2 device id 0x12, revision id 0x1
At PCI address 0001:02:04.0, IRQ 80
Min. period factor 10, Wide SCSI BUS
Max. started commands 448, max. commands per LUN 64


Благодаря предварително '<img'>
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Big brother is watching you -: Sep 03, 2007, 14:34
Цитат (Zlatko @ Сеп. 02 2007,14:54)
Бихте ли искали да живеете в такова бъдеще? Аз лично не.

Малко са хората, които биха искали да живеят в такова бъдеще. Аз не съм от тях.

Малко са хората, които няма да търсят с Гугъл,
малко са тези които няма да си купят ГСМ,
малко са тези които няма да гледат телевизия,
малко са тези които няма да ползват никога кредитна/дебитна или каквато и да е друга карта в близкото бъдеще.

В основата на целия прогрес седи интереса - интереса да не се налага да ходиш до пощата за да пуснеш писмо, ами да пуснеш мейл, интереса да не търсиш телефонна бутка, ами да се обаждаш на който искаш от където искаш, интереса да не се занимаваш с личния си живот, след като можеш да гледаш нечий друг такъв по телевизията, интереса да ти е удобно, топло, уютно, сухо, да имаш какво да ядеш, но да не трябва да го чакаш два дена в калта за да го убиеш, или да ходиш в гората да го береш, интереса да печелиш повече за да си купиш по-готина кола и за да забиеш по-готина жена... и така нататъка.
В този смисъл трябва скоро сериозно да се замислим от какво найстина имаме нужда и за кои от нещата около нас само претендираме да са ни нужни, доколко ни е нужен по-нататъчен прогрес, и в каква насока точно. Проблема според мен е, че в момента единствената насока е Печалбата. Не казвам, че ще е лесно, и не казвам че не ползвам гугъл, но например от една година не съм гледал телевизия '<img'>

А колкото до това, че безплатен обяд нямало, и гугъл все от някъде трябва да печели - не знам дали сте наясно, но във всяка страна от Европейския съюз _всички_ телефонни разговори по закон трябва да се пазят 6 месеца след провеждането им, и могат да се предоставят на съответните Органи при нужда. Така че, това с Биг Брадър не е от днеска или вчера, и не са го измислили Гугъл или АОЛ.

Поздрави '<img'>
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Q:Имам няколко Върпсоса за ubuntu -: Aug 29, 2007, 14:22
Цитат (Filip @ Авг. 25 2007,11:08)
сесйй

Е не, това кърти мифки! '<img'>
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Промяна на архитектурата в Джентуу -: Aug 29, 2007, 14:17
Първо, благодаря за отговорите! '<img'>

Забравих да спомена, крос-компилатора който имам е точно pre-built toolchain, не съм се занимавал аз да го правя. Но въпреки това ще трябва да компилирам всичко за таргета наново. Найстина май LFS е мястото за информация. Колкото до чистотата на средата, всички крос-туулс ги има като environment variables (CC, AS, AR, RANLIB и т.н.). За тези GRP пакети и аз не съм чувал, но това е идея все пак, мога с RPM да пробвам, ако успея да намеря gcc което да тръгне на таргета.
Така, да повторя за яснота - компилирам на х86 с крос-компилатор за PowerPC, т.е. изпозлвам:
Примерен код
--build=i686-pc-linux-gnu
--host=powerpc-unknown-linux-gnu
--target=powerpc-unknown-linux-gnu

като пускам ./configure скрипта, или с други думи на build се компилира програма, която ще върви на host и ще произвежда код за target. Намерих това за Canadian Cross в нета.

Само не съм сигурен дали да ползвам --build опцията, все пак крос-копилатора вече е налице.

Отново мерси за съдействието. '<img'>



7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Промяна на архитектурата в Джентуу -: Aug 28, 2007, 17:32
Сори за офтопика, но и аз в момента се занимавам с "компилация на компилатор", само че при мен таргета е PowerPC. Имам вече крос-компилатора, сега почвам да ги боря нещата в реда, който @metal е дал - gcc (4.2.1), binutils, glibc и т.н. Въпроса ми е за това emerge system и emerge world - каква точно функция изпълняват или са gentoo-specific? При мене хоста е Scientific Linux а на таргета върви RedHat-ско (2.6.15) ядро.
И още нещо - има ли значение какви версии се опитвам да "скова" наедно, смисъл за дадена версия на ядрото да се препоръчват точно определени версии на gcc, които пък от своя страна работят добре с точно определени версии на glibc, неща в този дух...
8  Програмиране / Общ форум / Проблем с "struct cdev" и "struct semaphore" -: Aug 14, 2007, 10:32
@the_real_maniac: Да това се оказа проблема, просто "главния" хедър с дефинициите на структури за драйвера съм го инклуднал без да мисля и от там проблемите.
@tarator: Ами то работата е малко по-сложна: устройството (Industry Pack модул) се намира на един carrier board, който board е "закачен" за VME bus, който бъс го управлява контролер "закачен" за PCI. Аз имам драйвер за PCI-tо-VME контролера, но ми трябва и драйвер, който да генерира прекъсвания по VME бъса, когато дадено събитие настъпи (малко послъгах че е само четене/писане, просто досега дотам съм го докарал). Всъщност въпросното устройство е тайминг модул, който при получаване на дадено събитие, да подаден тригер на няколко ADC-та (които също са "закачени" за VME бъса) да започнат data taking и да уведоми чрез прекъсване процес в user space, че има данни за "събиране" от паметта на ADC-тата. Четенето и писането в "контролните" регистри на таймера е за да определиш колко да забави тригера към ADC-тата и прекъсването към user space процеса, за да може да се уцели точния момент за дата такинг (става въпрос за милисекунди и обикновено event generation-а е програмиран така че да се разпространява по тайминг системата маалко преди събитието реално да настъпи).
Та в този контекст, как мога да използвам "write" и какво точно имаше предвид с твоето предложение?

Целия този setup е за един малък ускорител (Photo Injector Test Facility Zeuthen - PITZ), но понеже сега на физиците им е писнало да плащат луди пари за SPARC/Solaris за VME крейтовете си, искат да пробват с PowerPC/Linux как ще стане '<img'> Днеска ще питам шефовете дали мога да постна една снимка на "желязото", да придобиете по ясна представа за какво говоря.
Понеже и на мене са ми малко неясни нещата още, ще се радвам на въпроси, тъкмо обяснявайки, ще затвърждавам и мойте знания.

И като малко допълнение към лирическото отклонение - тук пак има доста устройства, които трябва да се контролират и от които трябва да се изчитат данни. За целта е разработена тъй наречената Distributed Object Oriented Control System (DOOCS) , където се използват RPC calls.
9  Програмиране / Общ форум / Проблем с "struct cdev" и "struct semaphore" -: Aug 13, 2007, 09:41
Леле, тука какъв спор се е развихрил '<img'>
За структурите, разбрах, доста небрежно съм се отнесъл към тях, пипнах тук-там и сега всичко е ОК - най-главното беше да отделя лузър спейс от кернел спейс типовете.
А колкото до ioctl()-а, на мене ми трябва да чета и пиша в няколко 16-битови регистъра на устройството, което го представям като character device, не е чак такава философия като CD-та и т.н.

Мерси отново, както виждам тук има поле за разискване на такъв род въпроси.



10  Програмиране / Общ форум / Проблем с "struct cdev" и "struct semaphore" -: Aug 10, 2007, 10:52
@the_real_maniac: Ами за крос компайла не мисля, че той създава проблеми, използвам крос компилатор различен от нативния, който си има и свой собствени include директории.
@gat3way: Колкото до -I опцията на gcc за директориите, даже съм я хард-коднал в мейкфайла, но май по всичко личи че е include проблем...
@tarator: Аз тези структури не ги ползвам директно в user space, искаш да кажеш че дори ако от user space инклудна файл, който ги дефинира пак ще има проблеми?

Ще го мъча още пък да видим '<img'>
11  Програмиране / Общ форум / Проблем с "struct cdev" и "struct semaphore" -: Aug 09, 2007, 18:23
Здравейте,

Работата е следната - написах си едно малко тестово драйверче, като упражнение към тази книга, и също като прелюдия към написването на функционален драйвер.
За да изпробвам докъде съм я докарал (вече имам open(), read(), write(), ioctl() функциите) си написах проста програмка, за да видя дали въобще ще работят както очаквам:
Примерен код
#include <stdio.h>
#include <sys/types.h>
#include <sys/stat.h>
#include <sys/mman.h>       /* mmap() */
#include <fcntl.h>        /* open(), close(), etc. */
#include <unistd.h>       /* exit() */
#include <stdio.h>
#include <string.h>
#include <errno.h>
#include <sys/ioctl.h>
#include <linux/cdev.h>

#include "iptimer_ppc_linux26_fnc.h"
#include "iptimer_ppc_linux26_io.h"

int main(int argc, char ** args)
{
      int fd, status = 0;
      unsigned long quantum, qset;
      
      if( (status = open("/dev/iptimer0", O_RDWR)) < 0 ){
            perror("open");
            printf("Error opening /dev/iptimer device file, errno = %d\n", errno);
            exit (1);
      }
      
      if((status = ioctl(fd, IPTIMER_IOCTL_GET_QUANTUM, quantum)) < 0 ){
            perror("ioctl");
            printf("Error getting quantum, errno = %d\n", errno);
            exit (1);
      }
      printf("*** quantum = %d", quantum);

      if((status = ioctl(fd, IPTIMER_IOCTL_GET_QSET, qset)) < 0 ){
            perror("ioctl");
            printf("Error getting qset, errno = %d\n", errno);
            exit (1);
      }
      printf("*** qset = %d", qset);      
      
      return 0;
}

Когато се опитам да я компилирам обаче, получавам следните грешки:
Примерен код
pi3 ~ELINOS_PROJECT/src/rwtest # make
/opt/elinos-4.1/cdk/ppc/60x/glibc-2.3.4/bin/ppc_60x-gcc -c -o main.o -g main.c
In file included from main.c:13:
iptimer_ppc_linux26_fnc.h:32: error: field `iptimer_cdev' has incomplete type
iptimer_ppc_linux26_fnc.h:33: error: field `iptimer_sem' has incomplete type
make: *** [main.o] Error 1

Ето го въпросното място в хедъра където гърми:
Примерен код
struct iptimer_dev{
      iptimer_qset_t   *iptimer_data;      /* Pointer to first quantum set */
      int                    quantum;            /* The current quantum size */
      int                    qset;               /* The current array size */
      unsigned long int  size;             /* Amount of data stored */
      struct cdev           ptimer_cdev;  /* Char device structure */
      struct semaphore  iptimer_sem;       /* Mutual exclusion semaphore */
      int                       dev_minor;                        
};

Така, тези двете структури на семафора и чаръктър дивайса (омг...) са дефинирани без typedef в кода на ядрото. Въпроса ми е как да оправя тези грешки при компилацията? Иначе драйвера се компилира без проблем. Ето и линк към сорса ако някой се интересува.

Всякакви идеи и флейм са добре дошли '<img'>

P.S. Ето ги и въпросните дефиниции на struct semaphore / struct cdev:
Примерен код
#ifndef _LINUX_CDEV_H
#define _LINUX_CDEV_H
#ifdef
 
struct cdev {
         struct kobject kobj;
         struct module *owner;
         struct file_operations *ops;
         struct list_head list;
         dev_t dev;
         unsigned int count;
 };

Примерен код
#ifdef
 #ifndef _ASM_POWERPC_SEMAPHORE_H
 #define _ASM_POWERPC_SEMAPHORE_H
 #include <asm/atomic.h>
 #include <asm/system.h>
 #include <linux/wait.h>
 #include <linux/rwsem.h>
 
 struct semaphore {
         atomic_t count;
         wait_queue_head_t wait;
 };


Примерен код
07-08-09 12:41 :( # uname -a
Linux 2.4.21-47.0.1.ELsmp #1 SMP Thu Oct 19 10:46:05 CDT 2006 i686 i686 i386 GNU/Linux
07-08-09 12:52 :( # $CC --version
ppc_60x-gcc (GCC) 3.4.4

Да не би да трябва да пъхна някой от тези #define statementsв моя код?
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с инсталацията на openAFS client -: Aug 09, 2005, 11:35
А как мислиш това:
  rpmlib(PartialHardlinkSets) <= 4.0.4-1 is needed by openafs-1.2.13-rh8.0.1
 ако му дам един --force при инсталацията дали ще има някакъв проблем?
И как мога да разбера коя версия работи с мойте библиотеки?
10x.
13  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Твърде малка дължина на заглавието на теми -: Aug 09, 2005, 11:31
ОК, някой да има още хитри предложения?
14  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Твърде малка дължина на заглавието на теми -: Aug 09, 2005, 09:58
Мда май ще трябва кратко да се изразявам... А това че форума съществува от 2002 и аз имам само 6 мнения не значи че няма косури нали?
15  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Твърде малка дължина на заглавието на теми -: Aug 08, 2005, 15:20
Добре, сега как може админите само да реват че заглавията на темите били неясни! Ми то като се опиташ да напишеш малко по-дълго заглавие и край батенце - до края на прозорчето само стига ти толкова! Та дори и т.н. описание на тема, пак е окълцана откъм допустима дължина...
Моля Ви (админите) ако има възможност да се направи нещо по въпроса.  ':angry:'
Страници: [1] 2