Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Кошче => Темата е започната от: chen_dzen в May 23, 2010, 04:14



Титла: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: chen_dzen в May 23, 2010, 04:14
за пръв път си сложих убунту учи свободен ! ноември 2009 .
не бях работил с линукс преди това .За начинаещ е супер
Според мен в Българските училища им трябва точно това.
Моля кажете си мнението за тази дистрибуция.
 


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: KoIoSoS в May 23, 2010, 06:37
С удоволствие бих гласувал и за BSD или Gentoo.BSD не ми изглежда "линукс".Въпросът е за Unix-подобните ОС.В този смисъл всички са подходящи.
Но като кажеш Unix, най-малко значение има графичната среда.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: chen_dzen в May 23, 2010, 10:47
доста пиинал бях ,сега виждам какви сам ги дъранкал .
за което се извинявам на всички .


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: go_fire в May 23, 2010, 14:28
Името на дистрото е УСУ- Учи Свободен с Убунту, а не както си го написал. Каквото си написал не съществува. Иначе аз от отдавна съм запознат с работата на братята, още от самото начало и наистина тяхната компилация е много добра, чак да не повярваш, че е правена от българи.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: cybercop в May 23, 2010, 16:26
Най- подходяща дистрибуция за начинаещи е PCLinuxOS, но незнайно защо не е вкарана в анкетата. В нея са включени декодерите, флаш плеъра, pppoe пакетите и драйвърите за USB адаптерите. Скайпа, също е включен в хранилищата. Инсталираш и работиш. Настройки на практика почти няма.Следващата по удобство е Linux Mint. Мандрива, Федора и Убунту за мен са на едно ниво на сложност за настройка- минимално. Suse е много подходяща за начинаещи, стига да има кой да им направи настройките.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: go_fire в May 24, 2010, 10:25
По принцип съм съгласен, че ПЦЛинукс е добра и не само за начинаещи. Обаче самия проект май е нещо в упадак. Липсват разработчици и новите версии се бавят. А от както фалира и Мандрива пък съвсем неясно им става бъдещето.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: ROKO__ в May 24, 2010, 13:17
кое се е забавило вече е факт последния релийз


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: cybercop в May 24, 2010, 13:18
Това, че Мандрива е фалирала не означава, че ще спре да се разработва. Просто ще се финансира от друго място. А проектът изощо не е в упадък, даже е един от най- динамичните.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: ROKO__ в May 24, 2010, 13:19
Както преди време Мандрейк софт и Конектива фалираха и бяха купени от французите. Сега и с французите се получава същото но продължават да работят на пълни обороти


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: go_fire в May 24, 2010, 13:45
Това твърдение не е вярно. Конектива не е фалирала, а просто беше купена, с държавна дотация по-между другото, от Мандрейк, който за да ознаменува паметното събитие се преиненува на Мандрива (Мандр(ейк)+(Конект)ива). По-късно по между другото купиха и Ликорис, който също не бяха фалирали и тръгнаха майтапи, че ще се прекръстят на Мандрикорис.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: tarball в May 24, 2010, 13:59
PCLinuxOS така или иначе ползват apt и synaptic.Ако има някакъв проблем с мандрива на която е базирано какъв им е проблема.Да мигрират към Дебиан.Аз лично ще съм много удовлетворен от това.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: cybercop в May 24, 2010, 14:10
А ако махнат и pppoe, firmware пакетите та да няма свързване, както и кодеците, gdebi да не работи и заредят хранилищата с програми от миналия век съвсем ще заприлича на стабилният дебиан. Тогава вече кефа ще бъде максимален. Честито на начинаещите.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: go_fire в May 24, 2010, 14:36
Я странно, в моите хранилища е най-новия софт, а и фърмваре не липсва. Кодеци също има предостатъчно, не съм срещал нещо дето да не мога да гледам. ППОЕ до колкото си спомням имаше още предния век и то по подразбиране. А пък най-много ми е чудно, кой би ползвал унизително странния gdebi при наличие на синоптика???


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: cybercop в May 24, 2010, 14:41
Имах впредвид само Lenny.pppoe има но не и в Live Cd-то.Трябва да използваш инсталационният диск /DVD/за източник, ако се сетиш и ако знаеш. Иначе има да чакаш да ти дойде нета. За безжичната мрежа не знам изобщо има ли пакети даже в DVD-то. A Sidix е една от любимите ми дистрибуции.В нея всичко си е ОК без firmware, които трябва да се инсталират допълнително. Debian Sid не съм ползвал. A gdebi си го ползвам често защото не всички програми ги има в хранилищата. С dpkg -i трябва да инсталирам свързаните с програмата пакети един по един, което е бавна, гадна и досадна работа. Няма нещо което да не може да се оправи, просто в тази тема ставаше въпрос за начинаещи.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: go_fire в May 24, 2010, 15:11
Не на диска ги няма, все пак са нонфрее, но лесно се добавят. Ливето е някакво извращение. Сидукс не е лош, ползвам и негови хранилища. Много умно е замислен. Гдеби наистина е счупен през повечето време (понякога някой ъпдейт работи). За еденични пакети има Кпакидж, а и Гном също има такъв инструмент (май се казваше гноме пак, ама не съм сигурен). Аз иначе по принцип си ползвам конзола, по-удобно и бързо ми е, даже когато ми беше нова система. Ама днешните хлапетии са свикнали да им е цветно и анимирано.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: cybercop в May 24, 2010, 15:33
gdebi работи безотказно в sidux поне от година. Не съм имал случай на отказ. И аз предпочитам да инсталирам с apt-get от конзолата, но за свалени отвън пакети /които ги няма в хранилищата/използвам gdebi защото ми спестява време. Иначе резултата е, че в конзолата ти излиза съобщение, че програмата не е инсталирана поради липсата на следните..........пакети и трябва да ги инсталирам един по един като малоумен. Gdebi сваля автоматично всички свързани пакети и ги инсталира.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: ЗибелтБг в May 24, 2010, 15:54
  PC Linux e особенно подходяща за начинаещи, супер изпипана и безгрижна, но като дойде време за нова версия човекът-дистрибуция Texstar зарязва старата версия и почва да прави нова такава, и има проблем с ъпдейтите-например последният път се скапа VLC-и то 3 месеца преди да излезе последното издание на дистрото. Освен това  PC Linux няма 64 битова версия. Аз заради това минах на Kubuntu.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: cybercop в May 24, 2010, 16:03
За vlc си прав. Излезе ли нова версия на старата няма инсталиране. Но пък има smplayer и totem. Като почнахме тази тема се сетих за Tilix. Беше правен с мисъл. Флаш плеър, скайп, pppoe, драйвъри за безжична мрежа, Оpenoffice на български. Доста време го ползвах в службата, където нямах интернет, защото веднага след инсталацията беше готов за работа. Само инсталирах rar с dpkg -i. Той се инсталираше без нужда от други, свързани с него пакети и затова не ми трябваше интернет и достъп до хранилищата.Абе беше нещо прекрасно, както за начинаещи, така и напреднали.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: ЗибелтБг в May 24, 2010, 16:12
 В Кубунтуто сега пък има друг проблем-било наследство от Дебиана- някой път след презкачане на чекването на дисковете, или след студен рестарт се скапва KnetworkManager-а  - ама се оправя- var-lib-NetworkManager-вътре има един файл-всичко трябва да е на true


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: cybercop в May 24, 2010, 16:22
Никога не ми се е скапвал, но това е ценна информация, мерси. На почти всички познати, които ме търсят да им правя инсталациите инсталирам или Mandriva или Kubuntu и ако се скапе нещо ме търсят за да им го оправя. Бях голям оптимист за новото Кубунту, но то ме удари в Openoffice където съм най- уязвам, защото постоянно работя с текст. Не знам дали е от версията 3.2 или от самата система, но много често забива при отваряне на страница. При отваряне на нова стартират и двете.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: ЗибелтБг в May 24, 2010, 17:09
Аз съм на 64 битово Кубунто-ей сега пробвах-няма проблем с майкрософтски файлове -пробвах около 15 и с отварянето на нови


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: chen_dzen в May 24, 2010, 18:19
като си инсталирах 64битово SUSE и умрях от мъка докато му инсталирам скаип за пръв път , и драивер за
Wlan . апък учи свободен си ги имаше .  ;D


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: tarball в May 24, 2010, 19:21
Мисля,че е крйно време Archlinux да изневери на KISS принципа и да направи по user friendly инсталацията и конфигурацията на системата.Е,тогава вече кефа и ор*азма ще е пълен.Какво по-хубаво от Rolling Release дистрибуция?Другия вариант е да вземат други дистрибуции да прихванат от този Rolling Release модел.Много е удобен-няма да чакаш ново издание на дистрото.Абе супер си е.Който е ползвал Арч знае за какво говоря [_]3


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: borovaka в May 24, 2010, 22:23
tarball Дам Арча си е супер.
Не съм тествал chakra - някаква дистрибуция базирана на Арч user-friendly, предполагам обаче, че е добра по мненията които съм срещал.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: mishot в May 25, 2010, 10:41
Интересно ми беше да забележа, че Gentoo и Slackware се предлагат на начинаещи.
Глас за Fedora. С тези родители(Redhat), в сила е теърдението:
"Крушата не пада по-далече от дървото"
Прекрасно дистро!


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: go_fire в May 25, 2010, 18:59
Какво му е на слака? Идеален е за обучение. Там много неща ги правиш на ръка, които на други места дори не знаеш, че съществуват, ОС ги прави вместо теб. Ако научиш слак, няма да има дистро, което да ти се опре. А на Гентото пък какво му е? Супер елементарно, стига да преглътнеш самочувствието, предразсъдиците и личното щастие, за да се навиеш да компилираш цял век и тъкмо да свършиш да излезе нова версия.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: ROKO__ в May 26, 2010, 07:57
Мисля че сега е момента да вметна за една руска дистрибуция която е в 32 и 64 битов вариант, като и в двата са включени скайп флаш джава офис пакет и други по особени приложения и набор от плейъри, драйвъри за видеокартите. Инсталираш и забравяш

http://www.agilialinux.ru/

Смятам че е подходящ за начинаещи :)


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: tarball в May 26, 2010, 13:19
tarball Дам Арча си е супер.
Не съм тествал chakra - някаква дистрибуция базирана на Арч user-friendly, предполагам обаче, че е добра по мненията които съм срещал.

Chakra e невероятна дистрибуция,която се мъдреше доста време на лаптопа ми.Обаче има едно голямо НО.........Влез в сайта им и ще прочетеш доста неприятната новина,че се РАЗДЕЛЯ от Arch ???.Хората имат намерение да тръгнат по съвсем друг път.Засега още ще се придържат към дистрото-майка,но разработват нов пакетен мениджър,защото за тоя Shaman даже и разработчиците се изказват негативно.Един път мама му стара не можах да инсталирам нещо с него-винаги завършваше с крашване.Затова за инстал,деинстал и т.н.си ползвам само конзолата.Новия пакетен мениджър за новата дистрибуция ще се казва AKABEI.Хубавата новина обаче е това,че имат амбицията да направят дистрибуцията с такава пакетна система и начин на инсталиране на софтуер,който се използва във MACOSX,което е една прекрасна новина.Аз лично тогава зарязвам всякакви дебиани и мигрирам директно към Chakra.Явно идеята им е да направят инсталирането интернет независимо и без разни допълнителни зависимости както е сега и за което се изисква да имаш работещ интернет.Има нещо подобно в PCBSD,но не напълно направено.Пък и то не е линукс,а Бсд.Явно в света на линукс Chakra ще е първата подобна дистрибуция.Аз лично много се радвам и с нетърпения ще следя развитието на проекта до момента до който стане съвсем годен да се сложи на настолна или лаптоп машина.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: cybercop в May 26, 2010, 17:23
Е това е реклама. Tarball направо ме нави да я инсталирам.Още повече, че за Arch съм чувал или добро или нищо. Дано само инсталатора на Chakra да е добър, защото видя ли някаква недомислица още в началото, направо ще се откажа. По принцип нехайството не е присъщо на немците, от Sidux и Suse съм много доволен, надявам се и при Chakra да е така.


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: borovaka в May 26, 2010, 18:53
cybercop внимавай с разделянето на диска. Както си пише в началото на инсталатора " This is Aplpha version. And it can eat your hamster." цитирам по памет :) И така де аз вчера останах без хамстер за кратко ( евала на този който е направил пакета testdisk :) )


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: cybercop в May 26, 2010, 19:20
Ok мерси. Засега съм си закрепил стабилни системи и не бързам да преинсталирам. А пък ми свършиха компютрите. Ако някоя от Мандривите ми даде повод веднага ще я махна и ще инсталирам една Chakra.Видях, че има Live CD - първо ще я тествам без инсталация. Как се свързва Аrch чрез pppoe. Става ли с pppoe-setup / pppoe-start?


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: tarball в May 26, 2010, 19:31
Инсталатора на Chakra е един от най-приятните и лесни,които изобщо съм виждал в света на линукс.Единственото неприятно е когато стигне до това да избере мирър от който да сваля пакети.Това се прави още при инсталирането и отнема прекалено много време и не всеки има това търпение.Даже на моменти може да се заблуди човек че му е забил инсталатора.Затова внимавай!!!Просто търпение му е майката.Както казах вече това е една прекрасна дистрибуция която стоя доста време на лаптопа ми за да я тествам.То не бяха ъпдейти,ъпгрейди,смяна на ядра и т.н. и т.н.Като за алфа версия НИТО ЕДИН път не крашна,заби или някакви грешки някъде да ми даде....НИЩО.Направо останах удивен от алфата.Затова и стоя толкова време на компа ми.А пък как зарежда.....приказка.Е,няма такава скорост на зареждане просто при това с последното КДЕ!!! [_]3 [_]3 [_]3Евала на германците и Евала на Chakra Team [_]3.дано успеят в начинанието си да направят дистрото интернет независимо и с инсталиране на пакети ала MACOSX.Е тогава вече ще видим дали Убунту ще е все на първо място в Distrowatch а и по използваемост изобщо >:D


Титла: Re: Ubuntu учи свободен ?
Публикувано от: borovaka в May 26, 2010, 19:54
tarball говорих за инсталация на LVM но са обещали в следващите версии да има.