Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Коментар => Темата е започната от: Златко в Nov 05, 2012, 09:34



Титла: OpenFest 2012
Публикувано от: Златко в Nov 05, 2012, 09:34
Като гледам календара, OpenFest 2012 ($2) би трябвало да е завършил.
Е, казвайте, как беше? Имаше ли поне нещо за свободата в тоя фест или бяха само технически бръщолевения?  :)


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: gat3way в Nov 05, 2012, 10:17
Това звучи като "само технически бръщолевения ли имаше или и философски бръщолевения" :)


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: Златко в Nov 05, 2012, 10:54
Това звучи като "само технически бръщолевения ли имаше или и философски бръщолевения" :)

Почти.  ;)


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: go_fire в Nov 05, 2012, 12:11
Ами до колкото разбрах моите хора пак са се напили като кирки без мен. Казват най-интересно било за Руби. Ама аз Руби не мога да го дишам.

Щеше ми се да видя на живо кумирите си Сканев и Лорд Бад да не забравяме и хубавелката Щиряна, ама няма как. Май и Цецо Узунов е изнасял лекция. Не разбрах Радо имал ли е.

Аз пак като всяка година ще почакам три-пет месеца та, а дано излязат записите да ги иззъртаме. И без това половината ми твърд диск е само такива записи (плюс разни netsec и такива), май ще трябва да купувам нов.


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: geroy в Nov 05, 2012, 13:57
Аз пък точно заради философските бръщолевения от типа на "свободата, Санчо..." се отказах да ходя по подобни openfest-ове.


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: go_fire в Nov 05, 2012, 15:57
Интересно, че след като Йовко „сдаде властта“ аз такива лекции не съм виждал, а и по негово време бяха рядкост. Ако имаше такива, то щях да изровя земята да открадна, ако трябва, да напусна работа, какво що трябва, но щях да ходя.


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: Златко в Nov 05, 2012, 16:55
Аз пък точно заради философските бръщолевения от типа на "свободата, Санчо..." се отказах да ходя по подобни openfest-ове.

Хм, прав си, свободата все повече се обезсмисля на фона на всички далавери, които се творят сега по света в името на финансовата криза. "Патриотичният акт" ряпа да яде.


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: bop_bop_mara в Nov 05, 2012, 17:50
До Златко и geroy - и за двама ви мисля, че имаше поне по нещо.

Например, GNU GPL Compliance in Embedded Devices на Харалд беше едновременно и техническа, и на темата за свободата. За хора като мен, които хич не ги разбират тия юридически неща, беше много приятно, обясненията бяха с прости думи и хубави примери.

Лекцията за проблемите с депресията беше (за мен) „филисофската“ лекция на конференцията, но не я смятам за излишна, за мен си беше на място. Може би и на Наков в лекцията е имало доста филисофии, но аз имам проблеми с вестибуларния апарат от децибелите, в които той говори, пропуснах я, така да се каже, по „здравословни причини“.

От лекцията за clojure може би някои са очаквали встъпителен курс в езика, но тя си беше просто един информативен увод за обща култура, която пък е много важно да има човек, решил да го изпробва (и човек, решил да го плюе ;)). На мен подходът ми харесва, тъй като мисля, че лекциите, целящи за 1 час да ти налеят един куп оператори, функции и обяснения по синтакс и семантика, са подходящи за университетски курсове. За мен по-важно беше да усетя емоцията на този език, прекалено много практическа информация наведнъж нито щях да я запомня, нито щеше да ме остави с добри впечатления.

На Стефан лекцията беше също по подобен начин обяснителна. Понеже имам наблюдения над някаква част от IT бъдещето (т.е. студенти 2-3 курс) - те имат доста пропуски в ей такива, уж дребни, въпроси, - на мен ми беше ценно, че някой застана и реши да систематизира и разкаже неща, за които повечето си мислим, че ги разбирама, ама трудно можем да ги обясним. В тази лекция за първи път осъзнах защо MIT водят Увод в програмирането на функционални езици и защо това може и да сработи (при добра организация по-нататък в учебната програма).

Андрей е vim-робот и винаги може да ти покаже нещо удивително. В Габрово лекцията му беше по-ориентирана към това да покаже на начинаещите логиката в иначе странните команди на редактора и, заради лични цели, ме впечатли повече. Но и този път не ми беше безинтересно, особено с частта „vim е просто текстов редактор“, така да се каже, изкърти всички мивки.

Влатко остана малко недочут от публиката (говореше по-тихо, монотонно) и лекцията му може би изискваше малко предварителни познания. Доста хора май не разбраха какво се опита да разкаже, езиковата бариера май също си каза думата. Но се надявам да му дадат шанс и да гледат записа.

Разбира се, лекциите са най-малката част на феста. Който ходи само за тях и заради тях изпуска същината на думичката fest.  [_]3 [_]3 [_]3


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: Златко в Nov 05, 2012, 17:57
А бе и аз си помислих, че лекцията на Васил Колев за депресията ще да е била най-интересната.  ;)

Опен бир феста е ясен.  ^-^


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: go_fire в Nov 05, 2012, 18:30
А как? Велте е много голяма легенда. Уважението към него е кажи-речи равно с това на Столман или Ебен. За мое съжаление познанията ми по английски не биха позволили да разбера повече от една четвърт от казаното, а типично по български, има ли чужденци, никога няма преводач превеждащ паралено. Ама то у нас няма много преводачи. Повечето са на някакво ученическо ниво — чуят половин изречение, спират оратора, превеждат една трета, другото си измислят или няма общо с казаното. Тъпотия. Толкова и аз мога.

Сканев, както казах ми е любимият оратор. Вероятно няма нищо, по което сме на едно мнение. Ако има поне едно, страшно много ще се учудя. Но пък за сметка на това го гледам с безкрайно удоволствие. Мисля, че не съм виждал българин по-добър оратор. Уникален.

Андрей наистина събра очите на всички в Габрово. Това определено се получи дори на лента, камо ли на живо. Ама са си вимаджийски истории. Който ползва Вим перфектно, който не, просто приятно попълване на половин час.

Миналата година имаше лекция за Емакс, макар за срам да я водеше макаджия (но определено няма по-подходящ от него българин!), редно беше да дадат тая година на Вим.


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: gat3way в Nov 05, 2012, 18:56
Дааам, много добре стана че Велте дойде. Вечерта на бирата му обясних моята драма с GPL лиценза и пъкления ми план да го заобиколя. Човекът каза че няма проблеми с моя подход.


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: Intel в Nov 06, 2012, 21:28
От три години посещавам openfest в София и до сега не бях виждал толкова хора - седяхме по земята на пътеките с кеф, а хората бяха доста комуникативни и приятелски настроени - особено в RockIT след това и в метрото по време на път за там. За мен най-интересните лекции бяха за поддържането на 700 машини, web vulnerabilities, unsecured code. Освен да поздравя организаторите друго няма какво да допълня - радвам се, че има такива събития и хора, които подпомагат IT-то да се развива.


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: frexiz в Nov 06, 2012, 23:47
Тази година беше фрашкано,това е доста добре. :) В Rock IT си изкарахме супер. С безплатна [_]3 е най-добре.Всички лекции бяха страхотни,host.bg ни изненадаха с по 1 година безплатен хостинг и кафе на макс от OpenFest. ;)


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: go_fire в Nov 07, 2012, 18:21
Intele а Ве Сетрата нещо е духнала тук от месец-два, какво става? Имаше много ценни неща на нея. Нещо да е сдала багажа? Поправимо ли е? Скъпо ли ще е?


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: Intel в Nov 07, 2012, 23:08
Веднъж ми беше писал на джабер по този въпрос - нарочно е спряна от три месеца, тъй като в София вече нямам нужда от нея, а и поддръжката малко не ми е на оферта. Бях я пуснал за да се уча на нея като работата си я свърши доста добре - сега вече има доста машини, за които трябва да се грижа и тя не ми е нужна :) Отделно е и липсата на време, въпреки, че не изискваше кой знае колко.


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: go_fire в Nov 08, 2012, 11:51
Добре, а материалите дето бяха там (хайде може и без книгите, ама например записите) не могат ли да се качнат някъде другаде? Сигурен съм, че Васил би ги сложил на мърлата. Аз си ги имам де в колекцията, ама така да се каже за поколенията, щото имаше страхотни неща там. Е споменахме лекцията на Андрей за Вим и т.н.


Титла: Re: OpenFest 2012
Публикувано от: Intel в Nov 10, 2012, 13:22
На Марла ги има, даже повечето неща от там съм ги теглил и качвал. Някои от нещата ги има и на ерихон.