Покажи теми - mind_exploit
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / NTFS дял върху SSD ... -: Oct 26, 2011, 14:14
Привет,

След като сложих новия си SSD харддиск - инсталирах Win7 на един партишън - 64ГБ, Fedora 64bit с KDE на един 25ГБ дял и оставих останалото - към 150ГБ - да е един NTFS дял, и така могат и двете да го виждат, и то без проблеми ...

По-скоро - почти без проблеми :) ... защото линукса имам чувството че нещо много бавно работи с този дял ... почва да духа много топъл въздух и определено нещо много по-бавно отваря/записва файлове там (спрямо папките из собствените си директории). А пък като пусна някой торент да се смъква там и е направо трагедия. Един колега каза че драйвера за NTFS на линукса е бавен и затова е така ... и ме посъветва или да пробвам да го форматирам под Ext2/Ext3 и с драйвер да го цъкам от Уин-а, или да увелича кеш-а на Ktorrent и така ще работи по-бързо и няма да товари толкова много процесора ... и т.н. Само че забелязах че като смъквам нещо от Filezilla-та примерно - пак се получава така ... :( ...

Та ... вие какво ще ме посъветвате ? ... :) ...

Мерси предварително ;)
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Избор на дистро за новото SSD ... :) -: Oct 14, 2011, 19:43

Привет,

След 2 дни пристига новото ми ССД и искам да му сложа един уиндоус - за да играя няколко игри - и разбира се някакъв Линукс за да си върша работата на него. И тук възниква въпросът - какво да е дистро-то?

Попрочетох малко и най-важното по отношение на SSD дисковете е да има TRIM, който - оказва се - е част от по-новите кърнъли ... и също така - искам да е с много голям life-cycle - да се ъпдейтва рядко, тоест - да няма постоянно да чете и записва по диска и така да му се съкрати живота. А при SSD-тата това си имало значение ... повече отколкото при HDD-тата.

Мислех да е Gentoo - заради оптимизациите по отношение на бързината, а и защото си мислех че ще се ъпдейтва рядко, и също така че ще е стабилен. Тъкмо ще добия опит и с това дистро. Но един колега ме изненада (неприятно) днес като ми каза че той е като Arch - тоест "the bleeding edge" - най-новите пакети са веднага готови за инсталиране. Тоест - доста е нестабилен. Също като Arch.

Та ... да ви попитам - какво ще ми препоръчате вие?

Благодаря предварително ... :) ... и - наздраве ;)  [_]3 ...


ПП: допускам че може много неща да съм ги разбрал грешно ... :) ... и всъщност - аз затова пиша тук :) ... а не да инсталирам направо на SSD-то и после да си хабя нервите на проблемите които могат да възникнат ... :) ...
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Xubuntu 11.04 фрийзва всеки ден ... :( -: Jun 28, 2011, 12:55
Привет,

От две седмици съм на новата си работа, където си сложих Xubuntu 11.04 ... но всяка сутрин като дойда на работа - и компютъра е фийзнал. Ама толкова, че нито клавиатура, нито мишка ... само мога да го рестартирам.
Компа е с процесор i5, 64 битов, с 4ГБ рам, ползва вградената видео карта на процесора.
Ето какво опитах досега:

1. Настроих всичките неща като изключване на харддиск-а, на монитора и т.н. на "never". На другата сутрин - фрийзнал.
2. Спрях всички програми - без apache-то и mysql-а - че да видя дали не е от някоя от тях ... на другата сутрин - фрийзнал.

Някой има ли някаква идея? ...

Мерси предварително.

ПП: Потърсих преди да пиша тук из нет-а, и в един пост намерих да пробвам да махна acpi-то ... но ме е страх да не омажа нещо :) ... така че - във файла

/etc/default/grub

са откоментирани следните редове:

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

Така че - тук ли трябва да добавя това за acpi-то ? ... и ако да - това ли да добавя?

acpi=off

4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Slackware 13.1 - през wireless-а ту има интернет, ту няма ... -: Feb 20, 2011, 14:52
Привет,

От вчера става така, че ту има интернет, ту няма ... през няколко секунди се появява, после за няколко секунди изчезва. Ако пусна да се дърпа нещо, и веднъж започне да се тегли - през KTorrent имам предвид - тогава през време на цялото теглене си има всичко. И после започва да прекъсва.
Но дори когато няма интернет си показва, че съм свързан към рутера. И също така, на другия лаптоп, на приятелката ми, който е с Убунту и също е Тошиба - няма проблеми и си стои постоянно закачен.

Хрумна ми да изключа acpi-то ... обаче нямам файл /etc/X11/xorg.conf ... при мен има /etc/X11/xorg.conf-vesa. Също така нямам гръб файл ... и не знам откъде да го спра това acpi.
(Да го disable-на ли от BIOS-a? ... или гледам че в /boot/config файла има разни apci опции, и едната от тях е CONFIG_ACPI=y ... но ме е страх да не го счупя нещо и да не тръгне после.)

ПП: ето сега се дърпа един филм, ограничих скоростта до 10КВ и следващите 9 часа ще имам нет :) ... вече няколко минути не ми е прекъсвал ... но все пак - това е малко несериозно ... :)
ПП2: пропуснах да спомена, че това стана след като вчера инсталирах разните пакети от alien за да направя слака съвместим с 32 битови програми. Просто оттогава забелязах това, и вече започна да става много дразнещо ...
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Slackware 13.1 - Стартиране на току що инсталирани програми: No such file or dir -: Feb 18, 2011, 15:27
Привет,

Проблемът е следния - инсталирах три неща до момента - skype, filezilla и google chrome. И трите - по този начин: /sbin/installpkg [ime_na_paket].txz (или tgz). Изписва ми, че всичко е наред ... но после не мога да стартирам нищо. Резултатът е "No such file or directory".

Имах грешка в /etc/fstab - там на два реда последния символ беше слязъл на нов ред ... оправих го това, рестартирах - и пак същото. Например:

root@alabala:~# skype
-bash: /usr/bin/skype: No such file or directory

И с пълен път пак същото. А в /usr/bin/ наистина има скайп. Така е и за трите програми досега. Някой знае ли каква може да е причината? ...

ПП: с "sh skype" същото; администраторът във фирмата направи един малък bash скрипт, който тръгна. Пробвахме да копираме executable файла на друго място и да стартираме от там - и пак същото :(
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със wireless-а под slackware 13.1 -: Feb 16, 2011, 19:05
Привет,

Преди малко си взех лаптопа (Toshiba A500 1HK) от сервиза, вече всичко трябва да е наред. И веднага му сложих slackware 13.1 - исках да се науча най-накрая, направих си сметката че ще пада голямо ровене из интернет-а :)

И ето го първия проблем - въобще не подкарва wi-fi. Ето какво опитах до момента:

1. Като отворя "knetwork" - излиза грешка "Could not parse the XML file ()."
2. Като пусна "ifconfig" - се показва списък със само два набора от настройки - eth0 и lo.
3. Като пусна "iwconfig" - се показва списък със същите две, но и на двете пише "no wireless extensions".

Та ... какво следва всъщност? ...
7  Сигурност / Системна Сигурност / Вирус ли ... или ... ? -: Feb 15, 2011, 17:43
Привет,

Имам следния проблем: новия ми лаптоп (Toshiba, A500 1HK,на 4 месеца) му забиваше видео картата от време на време, което продължи и след като махнах уиндоус-а и сложих Кубунту (10.10). (Под уиндоус картината става на правоъгълници, всички познати казваха, че видеото не се охлаждало добре. Под линукс - картината замръзва, и само мишката може да се мърда. Но не и да се клика някъде с нея.)
Занесох го в сервиза, където отначало (уж) смениха дънната платка, после продължаваше да прави същия проблем - занесох го пак, и казаха, че трябва да сменят видео картата и харддиска (?!). И понеже не даваха гаранция, че ще могат да прехвърлят всичката информация на новия хард - аз им го поисках, за да мога да си я копирам някъде.

И така, прибирам се, връзвам хард-а към лаптоп-а на приятелката - пак е Тошиба, но по стар, с Убунту (10.10). Копирам нещата - списък със сайтове - разни рнр-та, картинки, т.н. - след което започва да се случва от време на време лаптопа й да се рестартира сам. (!)

Докато аз съм бил на него не се е случвало, но все пак - от 2 дена е така, и не вярвам тя да ме лъже. И ситуацията става много странна - започвам да си мисля че се е случило какво ли не. (Последното ми гениално-леймърско хрумване :) е, че е имало вирус още докато е бил с уин, може би вирус в биос-а - поради което се случва да забие картината и под уиндоус, и под линукс. И той се е прехвърлил на лаптопа сега, и затова започва да става така сега.)

Някой има ли идея какво може да се е случило?! ...

ПП: преди да се прехвърли информацията на стария лаптоп - той работеше супер бързо и супер стабилно. Стоял е дни наред, без да се изключва, и е пушка отвсякъде. Тоест - беше :(
8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Избор на дистро ... или направо на ОС :) -: Jan 27, 2011, 13:35
Привет :)

Искам вашето мнение за следваща стъпка която ще направя - да разкарам Уиндоус 7-цата от лаптопа си. Искам линукс, на работа съм с Mint, а съм бил на линукс няколко пъти. Така че не съм начинаещ, макар и да не съм ескперт.

Но ... по принцип ми се иска да не слагам нещо твърде масово използвано - например убунту, федора, и т.н. Иска ми се да е малко по-оригинално. И се бях спрял на Мандрива. Само че тя много се е променила от последния път когато я използвах. А сега не ми харесва. И след много премисляне и на известно четене - реших да е BSD :)

И тук искам вашето мнение - дали това е удачно (засега е вариант NetBSD с KDE - макар и да стоя повечето време в конзолата - КДЕ-то си е най-красиво) за лаптопа ми (ето линк за кратка справка - http://www.steltcomputers.com/e/toshiba-satellite-a500-1hk-6gb-p-2281.html). И вземам предвид следните съображения:

1. Най-важното е да няма хардуеърни проблеми ... искам да пасне идеално на машината.
2. Ще ми трябва php+apache+mysql, също подходящи едитори за уеб разработка.
3. Скайп със сигурност :)
4. Браузъри - всички възможни ... без ИЕ разбира се ... него ще пускам от виртуална машина най-вероятно. Например на opera няма вариант за BSD ...
5. Вариант за виртуална машина.
6. ДА може да маунтва без проблеми папки през самба ... защото минт-а нещо не го прави като хората и не мога да редактирам файлове на отдалечената машина. Мога да създавам и да трия, но не и да редактирам. (Затова ми се налага да ползвам едитори, които не едитват файлове, а при save трият стария и създават нов на негово място :) ... netbeans и gedit са такива.)

(Знам, че някои от нещата са малко тъпи на пръв поглед, но просто нямам идея как стои въпросът с "port" системата за софтуеър в сравнение с репозиторитата при линукса. Може да е и още по-лесно но просто не съм се докосвал до него досега.)

Ами ... това е като цяло :) Много мерси за отговорите предварително, защото колкото по-бързо реша и го направя - толкова по-добре.

А с уиндоус-а се чувствам като в клетка ...  >:( ...
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Заключване на компа с lxde -: Oct 14, 2010, 17:40
Някой знае ли как мога да заключвам компютъра си. С Linux Mint 9 съм, с LXDE. Но в опциите за изключване има логаут, рестарт, гасене и хибернация.
Пробвах и с Ctrl+Alt+L - ама и с това не стана.

Мерси предварително :)
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / WoW и Linux Mint -: Aug 31, 2010, 16:14
В стремежа си да мога да цъкам УоУ от линукса взех че си сложих на лаптопа Линукс Минт с ЛХДЕ ... и наистина е супер бърз  :) но когато инсталирах УоУ-а през Уайн - като го пусна - отначало минава уводното видео и след това се счупва супер гадно - дава че някакъв адрес от паметта нещо не може да бъде прочетен. И така всеки път. Ако пробвам да скип-на видеото - директно дава грешката.
И след това репеървах уоу-а, пусках виртуален десктоп на уайн-а, но така и не тръгна
Махнах Уайн-а (странно, но още седи в менюто от старт бутона), и се опитах да направя виртуален уиндоус ... а това може би ме устройва повече тъй като ще мога хем да цъкам уоу хем да имам Интернет Експлорър - а аз съм уеб девелъпър и това си трябва понякога ... но когато сложих Виртуал Бокс-а и се опитах да си направя едно ХР виртуално - ми дава че трябва да прекомпилирам драйвера или нещо такова ... и аз пиша

/etc/init.d/virtualdrv setup

(ако не се лъжа - така беше) - и тогава ми дава грешка а като погледна в лог-а - пише че "gcc" не е инсталиран или не е намерен ...

Така че - ако можете да ми помогнете - плс нека направим каквото можем :)

Благодаря предварително  ;)
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със стартиране на шел скриптовете ... -: Jul 30, 2010, 20:57
Без да искам дадох на един шел скрипт да се отваря с уайн по подразбиране ... (тоест - с конфигурирането на уайн) и сега не мога да пусна нито един ... отваря го с него ... (по-точно се опитва, ама само си се стартира конфига на виното ...)

 А през конзолата като вляза и напиша "chmod +x ./[fail]" - и нищо не става ... :(

Та, къде да пипна ...  ???
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Олекотяване на КДЕ-то :) -: Jul 29, 2010, 12:00
Привет,

Вече почти седмица се радвам на кубунту-то си и засега е повече от добре :) ... от първия път си инсталирах всичко което ми трябваше, и дори си сложих и WoW (world of warcraft) ... обаче не върви съвсем гладко.

На лаптоп Toshiba A200-1M5 съм, с вградено интелско дъно с 256 МВ рам ... тоест толкова може да си заделя видеото. Двуядрен процесор на 2 гигахерца. 2ГБ рам.

Та интересува ме какво да направя, за да тръгне като хората ... или поне да се ядва. В началото се виждаше само черен екран, после му смъкнах настройките на минимум и тръгна, но сечеше много ... после му смъкнах и кадрите в секунда и резолюцията и е по-добре, в уиндоу моуд се вижда и още по-добре ;) ...
Но все пак - искам да е наистина добре :) ... та - мога да изключа всички ефекти, и сигурно още довечера ще го направя, но ако има нещо друго, което да олекоти КДЕ-то ще се радвам много ...

(Поне си мисля че точно в това отношение трябва да се промени линукса, тъй като от тези 256 МВ за видео КДЕ-то предполагам че си ползва колкото има нужда, и уоу-а цъка от останалите ...)

ПП: мислех и за гном (имам такъв избор на логин скрийна) но не съм пробвал - не знам дали въобще ще има смисъл, а и КДЕ-то си е по-хубаво :) ...
ПП2: сигурно скоро ще го сложа и на лаптопа на приятелката ми (кубунту-то), а той е още по-маломощен от моя, така че съветите тук ще се окажат от голяма полза :)

ПП3: този "glow", който имат прозорците, много ме дразни, но не мога да намеря настройката за него :( ...
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Странни неща с КДЕ-то -: Jul 26, 2010, 21:12
Здравейте,

От вчера съм с Кубунту, и след като доста отдавна не съм работил с линукс - открих, че новото КДЕ (за мен поне е ново) е доста различно :)
И веднага естествено направих две бели ... надявам се да можете да ми помогнете ...

Първата е че много избързах да дам на таскбара да се махне от линията долу (то въобще не прочетох до край какво пишеше на попъпа), и сега го няма ... часовника и разните други иконки, които трябва да са в дясно - сега са долепени в ляво ... и таскбар липсва ... съответно не мога да видя веднага какво съм стартирал, а това ме побърква ...

А другото е, че в горните два ъгъла на екрана има две "неща" (просто не знам как да ги нарека) и като цъках по тях - първо взе че десктоп фолдъра "влезе" в това в ляво ... и сега не мога да го накарам да излезе и да се върне където си беше ... на самия десктоп ... а другото е, че сега като максимизирам прозорците - тези двете неща все едно заемат място и прозореца стои не 100% широк, а по-малко ... и wallpaper-a се вижда отстрани ...

И най-много ме е яд, че не смея да пипам нищо, че да не го счупя още повече ... :)

Благодаря предварително за помощта ;)
Страници: [1]