Покажи Публикации - paucku
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 44
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ръководство за Calc? -: Nov 10, 2009, 00:50
http://www.google.bg/search?q=openoffice+calc+tutorial&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=com.ubuntu:en-US:unofficial&client=firefox-a

Доста неща излизат.

Иначе аз си купих една книга "Excel хакове". Върши чудесна работа след като успееш да схванеш разликата между Excel и Calc. За няоки неща най-малкото ти дава идея, какво може да се прави, а ти после отиваш в мрежата и като вече знаеш какво да търсиш, го намираш по-лесно.

Под ръководството на въпросната книга правих електронна таблица за човек, който ползва Excel — таблицата вървеше успешно на него, въпреки, че си мислех, че ще имам много проблеми.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Как се оправяте с нахални религиозни хора? -: Sep 12, 2009, 13:43
Ватмане, няма да споря с теб, за да не разводняваме дискусията. Ти просто ми служиш, като подходящ пример — християнин, който не е в час със собственото си учение. Бъди жив и здрав.

С такива трябва да се справим със здрав разум, който пак можем да вземем от Библията.
Toва ще си го открадна за девиз  ;D O0 :peace:
Давам ти го безплатно, няма защо да си навличаш кражба на главата ;)

Това е само за атеисти.

...
Владсън, ти да не би да си атеист? Какво означава това? Може би имаш в предвид антихристанти-христос. Ако темата е само за антихристи, наистина не ми е тук мястото. Обаче това ще каже само Gat3way или модератор, ако нарушавам някоя от точките в правилника.

А момент само, да си дочистя пистолета (в същия момент го вадя от джоба и започвам да го чистя с шомпола)
Само се спогледаха, връчиха ми една книжка и побързаха да си тръгнат :D
Ами да, както казах, едно "не ме интересува, благодаря" върши най-добрата работа.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Как се оправяте с нахални религиозни хора? -: Sep 12, 2009, 12:36
При положение, че пиша по темата, не бих се определил, като трол.

Старият завет е завет м-у евреите и Бог. Иисус надгражда Стария и открива същината им в контекста на любовта, която проповядва. Така, че по-добре ти се запознай по-подробно.
Въпросът е не дали спазваш 10 заповеди, а дали се стараеш да го правиш. Малцина са способни. За това всъщност беше и жертвата на Иисус.

Защо, като Старият завет не е валиден днес, той все още седи в Библията ти, Ватмане? По-горе съм дал линк от Новия завет, който казва, че всички заповеди са си валдни. И ти ли спадаш към тъй наречените християни, които не познават учението на своя основател ;)?

Gat3way, Ватмана е пример, за това, как някои "християни" не знаят корените на вярата си. Има още хиляди такива. Със съветите, които ти дадох, ще ги мачкаш, като хлебарки ;). Нали това беше въпросът ти?
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Как се оправяте с нахални религиозни хора? -: Sep 12, 2009, 12:25
С религиозни хора — които са явно такива — е много лесно да се справиш.

Обаче има доста опасни религиозни хора, които проповядват глупостите си наляво-надясно и са доста агресивни понякога.

Ето примери за такива хора:
- които искат да се справят с глобалното затопляне. Пример: Ал Гор. Наглед благочестива идея, но последствията от законите, които такива хора искат да въведат, ще ни доведат до Големият брат от 1984 на Оруел. Тези хора не се свенят да лъжат и да използват сила, за да постигнат това, което искат. Ако си против тях, значи си еретик.
- националисти. Няма политик в България, който да не играе на играта национална гордост. Ние, българите — те, идиотите... Ако открито се противиш на националистическите възгледи, ти си еретик
- социалисти. Под предтекста, че искат да се грижат за нуждаещите се, възрастните, сираците и инвалидите, тези хора лъжат и крадат. Такива хора лобират за вдигането на данъците и намаляването на свободата на хората. Ако сте против техните възгледи, значи сте еретик.

С такива трябва да се справим със здрав разум, който пак можем да вземем от Библията. Другият начин е да започнем папагалски да кудкудякаме след тях, за да не ни заклеймят, като еретици  :-[.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Как се оправяте с нахални религиозни хора? -: Sep 12, 2009, 11:38
По темата. Gat3way, зависи дали искаш да ги разкараш или искаш да се поборите словестно и все пак ти да си победителят.

Първото е много лесно — просто казваш "не ме интересува" и затваряш вратата. Не съм видял вярващ, колкото и много да иска да сподели вярата си, да се опитва насила да го направи.

Обаче на мен ми изглежда, че е второто. Май искаш "да натриеш носовете на тъпите вярващи", "искаш малко да се подпукате" обаче все пак ти да не пострадаш много ;) Тук ще е по-трудно, но с малко подготовка, ще бъдеш номер едно.

Най-добре е да използваш Библията — с техните камъни по тяхната глава. Сигурно над 2/3 от християните не познават Библията си и основните учения в нея.

Доста от тях не знаят Десетте Божии заповеди. Намират се във Изход 20:1-17 и Второзаконие 5:6-21. Научи ги и изпитвай хората, с които говориш, да ти ги рецитират. Ако не могат им обясни, колко са тъпи според собствената си Библия в Матей 5:17-20, където пише, че този, който не прави тези неща и учи другите да не ги правят е малък и жалък тип ;). Питай ги дали спазват всяка от заповедите.

Ако не знаят Десетте заповеди, най-вероятно няма на какво да те научат. Кажи им да си ходят и да се върнат, когато ги научат наизуст и могат да ги цитират отпред-назад и отзад-напред.

Една точка за теб ;)

Обаче, ако се окаже, че знаят тези заповеди, има смисъл да си поговориш с тях. Попитай ги тогава, коя е най-голямата заповед и къде се намира тя. Ако въобще знаят, повечето ще ти посочат Новия завет и ще ти кажат само част от тази заповед — нещо от сорта на "да възлюбиш, Господа, своя Бог" или може би с добавка "...с цялото си сърце, цялата си душа и всичката си сила". Покажи им оригинала на тази заповед във Второзаконие 6:4-9 и ги питай, защо не знаят заповедта в нейната цялост. После ги прати да си ходят и да понаучат повече преди да си говорят с теб. Разбира се, пак можеш да ги изпиташ дали и как спазват тази заповед. Има много християни, които мисионерстват и се опитват да зарибяват непознати, но в собственият им дом Бог се споменава само в контекста на неделната служба. Ако човекът, с който говориш, има деца, му кажи първо да учи тях на християнство "когато става и когато ляга, когато е в дома си, или е на път" и чак после да идва при теб да те прозелитизира.

Втора точка за теб ;)

Ако научиш тези неща, ти вече ще си по-въоръжен от 2/3 от християните днес и ще ги правиш на пух и прах. Ето още 75 въпроса, които можеш да зададеш на вярващи и те да те гледат, тъпо и да мигат с очи.

Ако пък съответните религиозни типове не християни също можеш да използваш Библията. Тя отхвърля всички останали религии, освен християнството. Исус претендира, че е единственият път към Бога в Йоан 14.
6  Програмиране / Общ форум / Re: На какъв графичен език може да се пишат програми със затворен код в Linux -: Aug 19, 2009, 08:56
За какво ще му е на някой да купува комерсиален лиценз за Qt, след като могат да се правят комерсиални приложения със затворен код със Qt LGPL?
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Програма-каталог за CD/DVD дискове -: Mar 09, 2009, 15:34
Tellico - A collection manager for KDE 3.x

Трябва да го има в дистрибуцията ти. Работи за всякакъв вид колекции - книги, дискове, вина и др.

Не го ползвам, но съм си играл с него и има доста добри опции, като например, да укажеш дали си дал нещо на някого на заем.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво работите -: Feb 20, 2009, 13:34
Завършил съм Приложна математика в ТУ — София, но работя като търговец. Сега конкретно продавам книги в книжарница "Български книжици".

Работих и като програмист в голяма компания, но корпоративната обстановка не ми понася много.

Сега, когато имам време, помагам със софтуерни услуги на приятели и ги обучавам да работят с компютър (учител съм в някакъв смисъл, ама не го отбелязах в анкетата, а вече не мога). Програмирането ми е интересно, но ме кефи повече да съм близо до хората.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: редакция на хипервръзка в Calc -: Feb 13, 2009, 22:44
Поиграх си малко с Calc и установих следното.

За да редактираш хипервръзката, трябва да си в Design Mode On. Бутонът, с който правиш това изглежда като моливче и триъгълник и се намира до Select бутона във Form Controls Toolbar или Form Design Toolbar.

След като си в Design Mode On, цъкваш с десен клавиш на мишката върху твоя бутон-хиперлинк и избираш Control. В прозорчето, което ти излече намираш URL и го редактираш по собствен вкус. Ако URL не е активно, трябва да промениш свойството Action на "Open document/web page"
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: просвирване на DVD от файлове -: Jan 30, 2009, 15:06
Доколкото си спомням за VLC, директорията трябва да се казва задължително VIDEO_TS.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 19, 2009, 22:50
Относно авторските/издателските права

При авторското право, някой монополизира даден продукт, а не цялата идея. Тук става въпрос за това, че всеки има право да се разпорежда със собствения си труд, както намери за добре — ако иска да го продава, ако иска да го подарява, а ако иска да си го ползва само за себе си. Ако нямаш правото да се разпореждаш със труда си се нарича робство.

Главното правило, с което аз подхождам към въпроса е:
Цитат
Работникът заслужава заплатата си

След това се опитвам да се поставя на мястото на творците, като си задавам въпроса "Аз, когато работя, заслужавам ли възнаграждението си?"

Аз смятам, че заслужавам възнаграждението си. Смятам също, че всеки от вас заслужава възнаграждение според уговорката с вашия работодателя си. Ако някой се ползва от вашия труд без ваше съгласие, то това е кражба.

Не знам дали си представяте труда, който полагат професионалните музиканти, за да докарат качеството, което да ви хареса. Тук са включени инвестиции в обучение, репетиции, запис, музикални инструменти, техника и — не на последно място ;) — маркетинг и реклама. Всичко това е много скъпо и никой не би се наел да инвестира, ако няма надеждата инвестицията да му се изплати и да направи печалба.

Тук трябва да направя уточнение — би трябвало да има разлика между "авторски", "издателски" и "разпространителски" права. "Издателските" и "разпространителските права", трябва да се притежават от продуцентите и търговците — тоест, от тези, които за заплатили за труда на артиста, а не от самият автор. Истинското "авторското право" е всъщност нещо, от типа на Creative Commons Attribution, което всъщност указва кой е авторът или изпълнителят на произведението.

Наистина, времето за което важи авторското право е прекалено дълго. Най-малкото би трябвало да се изчислява от времето на обнародването на произведението и не бива да бъде за цял живот. Според мен би трябвало да важи 3-5 години или най-много 10, но тук все още нямам изградено мнение по въпроса.

Е, малко кофти се получи с единия от дисковете, който купих — Depeche Mode - Playing The Angel. Оказа се с някакъв Copy Protection. Не мога да го слушам на DVD плеъра си. Обаче реших, че няма да го връщам, защото успях да го изкормя на компютъра си без никакъв проблем, а на DVD-то, така или иначе няма да го слушам.

Така би изглеждал светът на развлекателния бизнес, ако няма закон за издателското/разпространителското право — масово филмите и музиката ще бъдат изпъстрени с DRM технологии, коя от коя все по-гадни.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 19, 2009, 21:29
Златко, а ти какво право на монопол имаш над собствения си труд? Защо разполагаш с него както си искаш — нямам ли и аз правото да го използвам? Като станеш мой роб, например ;) ...

Paucku, нека не смесваме две различни неща - физически и "метафизически".
Да, ти имаш право над вещите си (мисля, че това се има предвид понятието "частна собственост"), но дали имаш право над идеи и концепции, над природни закономерности, над природни явления и схеми?
Представи си, че Питагор живееше сега (нарочно правя такова пренасяне с цел да се постави ситуацията в контекста на закона за авторското право), публикуваше Питагоровата теорема и я монополизираше за 100 години (70 г. след смъртта на автора)? Или Архимед и закона за изтласканата течност? Или Нютон и закона за земното притегляне?
В тези случаи споменатите хора само са окрили природни закони и отношения. Та откъде да следва правото им да ги монополизират?
Разбира се, Златко, Архимед няма право да каже на хората:
Цитат
"Вижте, само аз имам правото да измествам с обема си водата и никой друг!!!"
Най-малкото, защото той не го е създал, ами само го е открил. Но в този случай говорим за патентоване, което е различно от авторско право. При патентоване се монополизира идеята, а при авторското право се монополизира конкретно произведение. При второто засегнатата област е много по-малка.

Както вече казах, за мен е спорно, че патентоването е право, макар и да има някакъв смисъл в него. Смисълът е, че ако нямаше патентите, много изобретения, щяха да си останат скрити, като технологии, защото авторите им нямаше да искат да ги публикуват.

Патентите в някакъв смисъл са с отворен код, но не напълно свободни. За 20 години някой има право да раздава или да не раздава разрешения за ползването им. Това е цената да са отворени. За некомерсиална употреба имаш право да ги ползваш, колкото си искаш.

Спорното в случая, е че дори и да не съществуваха патентите, пак щеше да има хора, които да споделят идеите си и да разрешават на други да ги ползват безвъзмездно. За това, обаче, можем само да гадаем за момента.

От друга страна, ако патентната система работеше като хората, тогава нямаше да има чак толкова какво да се патентова, защото едното от правилата е, въпросната технология да не е била позната в момента на заявката за патент.

Като цяло, аз съм против патентите, независимо в каква област — против съм не само в софтуерната сфера.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 19, 2009, 16:43
Хайде със здраве, аз няма да упорствам да те отърва от неразумност, надявам се и ти да ме лишиш от просташка форма на материализъм.

Ами предложих ти вече да те лиша от "просташката ти форма на материализъм", като ми подариш всичко твое ;). Да разбирам ли, че си съгласен? Хайде, не бъди такъв материалист — отърви се от гадните вещи, пари, коли, дом...

Офертата си я бива — без неща, които да те задържат на земята, ще се възвисиш до небесата   :) :D ;D
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 16, 2009, 00:30
Собствеността е противоестествена и ще го установиш, точно в минутата на смъртта си, независимо дали вярваш в отвъден живот. Така, че много те моля СПРИ!

Би ли ми казал адреса си, че да дойда и да те освободя от "противоестествената" ти собственост?!? За да не ти е бреме — не за друго  ::)

За по-нагледно, искаш ли да те запозная с едни бездомници, които се подвизават близо до работата ми — тъкмо да си правите компания, когато ми подариш "противоестествения" си апартамент и няма къде да спиш и какво да ядеш?!?

Предлагам ти офертата на живота ти — да живееш възвисено без собственост остатъка от отчаяния си клошарски живот. Приемаш ли? :o
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да помогнем на братята американци -: Jan 15, 2009, 23:33
Ами ти, VladSun, не си ли уверен в правотата на твърденията си? Ако си, значи и ти правиш, това от което се дразниш в Таратора.

Естествено, че не съм.

А ако не си уверен, тогава защо ни пробутваш бълбуканията си?!? ;)

Защото иначе нямаше да имаме дискусии, а моноскусии...
Аха, значи просто си чешеш езика и ни будалкаш. Благодаря много! Лека нощ!
Страници: [1] 2 3 ... 44