Ами не е толкова сигурно, ако има парола на биоса, която не позволява да заредиш от диск, тогава е ОК. Аз тука на едно HP съм се пробвал защитите, парола на биоса и няма начин просто - да, сваляне на батерията на дъното , HP-то изплака, че има проблем с датата и часът и, че вероятно имам проблем с батерияата на дъното, че било по-добре да я сменя , след което културно възтанови всички настройки на БИОС-а, както си бяха, предполагам има чип на дъното.
Доколкото знам всички дъна имат механизъм за нулиране на биоса - т.е връщане към фабричните настройки. Обикновенно това е някакъв джъмпер или бутон на самото дъно. Чувал съм, че някои дъна се нулират с обръщане поляритета на батерията, но не ми се е случвало да нулирам дъно по този начин. Така че дори и да имаш парола на биоса няма да помогне кой знае колко.
Настройките се помнят в енергонезависима памет, така че с махане на батерията не знам какво може да се постигне, освен да се наложи наново да си сверяваш часовника. Всяко дъно можеш да му махнеш батерията и пак ще си работи нормално (когато има захранване от електрическата мрежа разбира се).