Здравейте българи с Linux,
Аз съм начинаещ/самоук linux-потребител и създавам тази тема с ясна цел тя да бъде полезна за всеки един в моето положение. Направих си труда да прегледам темите на форума, касаещи моето ниво.
До този момент разполагам с няколко видеосамоучителя по Linux за начинаещ. Получих отговори, но наред с тях и нови въпроси, които искам да изложа пред вас с надежда за реална помощ и то на ниво максимално подробно.
Притежавам две desktop-машини и две мобилни. Изборът на едната е нарочно Dell Studio 1555, воден от предложението на Ubuntu netbook. Машината ми бе продадена с Windows 7 xxxx, но желанието ми клони към Ubuntu.
Защо Ubuntu?
Доколкото разбрах, тази система е най-подходяща за начинаещ, а аз съм много по-малко от това. Споменатото горе напътствие на Dell. Разбрах още, че Fedora 13 и openSUSE 11.3 застава редом до Ubuntu в това отношение, но на първо време ще се придържам към Ubuntu.
Първоначално искам да разуча Ubuntu на една от desktop-машините ми.
Вадя си хляба с CAD/CAM програми (едната е доста екзотична). Хобито ми е цифрова фотография и Photoshop е силно ухажван, поради което Windows ще бъде закован редом до Ubuntu.
Първи въпрос
Кое ISO е моето:
64-bit PC (AMD64) install/live DVD или PC (Intel x86) install/live DVD?
Компютърът ми е с Conroe E6300 процесор и 1GB памет. Руски сайтове казват, че 64-bit PC (AMD64) install/live DVD ще върви на Intel-машина, докато в сайта на Ubuntu препоръчват PC (Intel x86) install/live DVD. В момента тегля PC (Intel x86) install/live DVD. Тук наистина съм объркан. Аз не съм геймър и нямам време за игри. Шарениите също не ме вълнуват. На десктопа си не слагам тапети и държа на спартанския му вид. От системата искам достъп до интернет, да си прегледам пощата и прочета новостите. Едно skype евентуално и някой друг плейър.
Твърдият диск е с обем 250GB. Смятам да създам три раздела. Един 20GB за Windows, втори 20GB за Ubuntu и трети - остатъка за файлов склад. Разглеждах сравнителни таблици за отделните файлови системи на Linux и препоръчват за начинаещ ext4. Мисля, че следвам в правилна посока и с времето ще схвана нюанса.
В момента съм под Windows и съм инсталирал в него Ubuntu 10.04 CD диск. Става ясно, че това е с помощта на wubi. Аз го наричам емулатор на Linux под Windows NTFS система. Всичко се инсталира гладко и получих една готова система, но ударих на камък. Камъните са два.
Нямам интернет и респективно Ubuntu не може да тегли пакети, което обяснява защо тегля в момента PC (Intel x86) install/live DVD. В desktop-машината има инсталиран Wi-Fi адаптер. Към него има диск с драйвери за Linux, но Ubuntu го свърши вместо мен и адаптерът работи. Адаптерът прихваща съседски незаключени мрежи, но смятам това за неетично и не мисля да ползвам интернет по този начин. Аз получавам интернет по мрежата на кабелната телевизия, чрез кабелен модем. Тази мрежа се ползва от редица ISP-провайдери на интернет и един от тях е моя доставчик. За съжаление службата за техническа поддържа на моя доставчик се намира в друг град, още повече техниците им буквално не знаят какво е Linux. На горещите им линии отговоря машина-секретар или в най-добрия случай някоя кукла Барби. Това прави моя проблем само мой съизмерим с хемороиди.
Връзката ми е WAN Miniport (L2TP)
Device type VPN
Server Type PPP
Authentication PAP
Под Windows аз ползвам специализирано .exe, което в хода на инсталацията ми иска потребителско име и парола. Без него аз не мога да изгрея в интернет. Такова чудо би трябвало да е под Ubuntu. Разполагам с някакъв пакет, който съдържа файлове Install и Unistall, и папки scripts и config. В предвид моето ниво, разбирате че към хемороидите ми се лепнаха глисти, а живот с глисти не е живот. Помогнете ми българи с Linux!
Това е пакетът, който ме подключва към интернет под Linux. Изтегли от:
depositfiles rapidshare.ruturbobitБлагодаря за вниманието