Автор Тема: Начинаещ в Ubuntu  (Прочетена 21117 пъти)

Andersen

• Напреднали
  • Публикации: 21
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
  • натурален
    • Профил
Начинаещ в Ubuntu
« -: Jun 25, 2010, 11:46 »
Здравейте българи с Linux,

Аз съм начинаещ/самоук linux-потребител и създавам тази тема с ясна цел тя да бъде полезна за всеки един в моето положение. Направих си труда да прегледам темите на форума, касаещи моето ниво.

До този момент разполагам с няколко видеосамоучителя по Linux за начинаещ. Получих отговори, но наред с тях и нови въпроси, които искам да изложа пред вас с надежда за реална помощ и то на ниво максимално подробно.

Притежавам две desktop-машини и две мобилни. Изборът на едната е нарочно Dell Studio 1555, воден от предложението на Ubuntu netbook. Машината ми бе продадена с Windows 7 xxxx, но желанието ми клони към Ubuntu.

Защо Ubuntu?
Доколкото разбрах, тази система е най-подходяща за начинаещ, а аз съм много по-малко от това. Споменатото горе напътствие на Dell. Разбрах още, че Fedora 13 и openSUSE 11.3 застава редом до Ubuntu в това отношение, но на първо време ще се придържам към Ubuntu.

Първоначално искам да разуча Ubuntu на една от desktop-машините ми.
Вадя си хляба с CAD/CAM програми (едната е доста екзотична). Хобито ми е цифрова фотография и Photoshop е силно ухажван, поради което Windows ще бъде закован редом до Ubuntu.

Първи въпрос
Кое ISO е моето:
 64-bit PC (AMD64) install/live DVD или PC (Intel x86) install/live DVD?

Компютърът ми е с Conroe E6300 процесор и 1GB памет. Руски сайтове казват, че 64-bit PC (AMD64) install/live DVD ще върви на Intel-машина, докато в сайта на Ubuntu препоръчват PC (Intel x86) install/live DVD. В момента тегля PC (Intel x86) install/live DVD. Тук наистина съм объркан. Аз не съм геймър и нямам време за игри. Шарениите също не ме вълнуват. На десктопа си не слагам тапети и държа на спартанския му вид. От системата искам достъп до интернет, да си прегледам пощата и прочета новостите. Едно skype евентуално и някой друг плейър.

Твърдият диск е с обем 250GB. Смятам да създам три раздела. Един 20GB за Windows, втори 20GB за Ubuntu и трети - остатъка за файлов склад. Разглеждах сравнителни таблици за отделните файлови системи на Linux и препоръчват за начинаещ  ext4. Мисля, че следвам в правилна посока и с времето ще схвана нюанса.

В момента съм под Windows и съм инсталирал в него Ubuntu 10.04 CD диск. Става ясно, че това е с помощта на wubi. Аз го наричам емулатор на Linux под Windows NTFS система. Всичко се инсталира гладко и получих една готова система, но ударих на камък. Камъните са два.

Нямам интернет и респективно Ubuntu не може да тегли пакети, което обяснява защо тегля в момента PC (Intel x86) install/live DVD. В desktop-машината има инсталиран Wi-Fi адаптер. Към него има диск с драйвери за Linux, но Ubuntu го свърши вместо мен и адаптерът работи. Адаптерът прихваща съседски незаключени мрежи, но смятам това за неетично и не мисля да ползвам интернет по този начин. Аз получавам интернет по мрежата на кабелната телевизия, чрез кабелен модем. Тази мрежа се ползва от редица ISP-провайдери на интернет и един от тях е моя доставчик. За съжаление службата за техническа поддържа на моя доставчик се намира в друг град, още повече техниците им буквално не знаят какво е Linux. На горещите им линии отговоря машина-секретар или в най-добрия случай някоя кукла Барби. Това прави моя проблем само мой съизмерим с хемороиди.

Връзката ми е WAN Miniport (L2TP)
Device type VPN
Server Type PPP
Authentication PAP

Под Windows аз ползвам специализирано .exe, което в хода на инсталацията ми иска потребителско име и парола. Без него аз не мога да изгрея в интернет. Такова чудо би трябвало да е под Ubuntu. Разполагам с някакъв пакет, който съдържа файлове Install и Unistall, и папки scripts и config. В предвид моето ниво, разбирате че към хемороидите ми се лепнаха глисти, а живот с глисти не е живот. Помогнете ми българи с Linux!

Това е пакетът, който ме подключва към интернет под Linux. Изтегли от:
depositfiles
rapidshare.ru
turbobit

Благодаря за вниманието
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: Начинаещ в Ubuntu
« Отговор #1 -: Jun 25, 2010, 12:40 »
Относно избор за начинаещ смятам, че алтернатива на Убунту пo лекота на инсталация и настройка са fedora, Mandriva, Linux Mint, PCLinux OS.Особена слабост имам към Mandriva.Любител съм и на Suse, но недей да се подлъгваш- лесна е за инсталация, но има доста усобености в настройката за които ще загубиш много време.
Относно изображението - свали си 32 битова версия /Intel x 86/. Записваш образа на CD/DVD на скорост не по- висока от 8.
Относно инсталацията - ако искаш да имаш windows първо инсталираш него. Когато сложиш инсталационният диск с Linux вече всички дистрибуции предлагат опция за инсталация на двете системи едновременно. Просто следваш инструкциите. Няма нужда да избираш формати за дяловете, автоматичната настройка си е достатъчно добра. При стартиране програмата за първоначално зареждане MBR ще те пита коя система да стартира. С WUBI не се занимавай. Инсталираната така система е осакатена и изобщо не може да достигне пълната си функционалност. Друг съвет, който мога да те дам е когато инсталираш от CD /не инсталационно DVD/, първо стартирай системата от Live CD, свържи я към интернет и тогава инсталирай. Така ако има нужда от някой пакет систематаще си го свали от хранилищата по време на инсталацията.
« Последна редакция: Jun 25, 2010, 13:17 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

76F

• Гост
« Отговор #2 -: Jun 25, 2010, 14:21 »
Пробвай й Linux Mint  :)
Активен

Andersen

• Напреднали
  • натурален
    • Профил
« Отговор #3 -: Jun 25, 2010, 15:28 »
cybercop, благодаря за включването и препоръките. Инсталационното DVD се изтегли и смятам от него да инсталирам Ubuntu.

Не разбрах съвета ви и защо именно  от "CD /не инсталационно DVD/" ? Аз изложих, че интернет нямам и Live CD едва ли ще ми помогне, след като ми е нужна L2TP връзка, а самата нея не знам как да подкарам. Приложим съм я в линковете на съответните сайтове за споделяне на файлове.

Едно е ясно. Слагам инсталационния диск на Windows. Разделям твърдия диск на три. Инсталирам Windows. После сменям с инсталационното DVD на Ubuntu  и до тук. Хайде погледнете какво съм закачил в първия пост.

76F, ако инсталирам Linux Mint, ще ми погнете ли да подкарам интернет или само се разписвате за Бог да прости ?

поздрави
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #4 -: Jun 25, 2010, 15:38 »
76F, ако инсталирам Linux Mint, ще ми погнете ли да подкарам интернет или само се разписвате за Бог да прости ?

Пробвай, може и да успееш. ;)
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Jun 25, 2010, 16:24 »
Защото в DVD - са влючени много повече пакети и няма нужда от предварително свързване към интернет. ... изтрито ... Каква ти е връзката, че не можах да разбера - pppoe ли? Кабелен интернет от доставчик с потребителско име и парола. И имаш ли някаква oсобена причина да инсталираш и windows. Имам в предвид специфичен софтуер или определени игри. За интернет, текст и мултимедия това не е оправдано, защото линукс е доста по- напред в това отношение. За графиката да не говорим.

редакция от neter: Редактирано, съгласно т.7 от правилата на форума.
« Последна редакция: Jun 26, 2010, 16:06 от neter »
Активен

chen_dzen

• Напреднали
  • Публикации: 623
  • Distribution: Debian 6.0 Squeeze
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
« Отговор #6 -: Jun 25, 2010, 17:56 »
в турбобит го има инсталационен скрипт за линукс свали си го . разархивираи влез каро root напиши #chmod +x Install
#./Install
успех

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #7 -: Jun 26, 2010, 00:31 »
Здравей,
За интернета, както са ти писали вече, в това което си дал за теглене има файл install от където се пуска скрипта, който да ти пусне VPN-a. От това което виждам ще трябва да си инсталираш пакета pptp-linux (ако нямаш нет го изтегли и го инсталирай в убунту след това - от тук http://packages.ubuntu.com/ има си търсачка за пакети)
Инсталирай смело Ubuntu, другите ги прескочи. Без значение от каква медияще инсталираш, просто в двд-то има повече инсталирани пакети, които така или иначе можеш да си инталираш през пакетния мениджър, а и диска с убунту си е стандарт, там е есенцията, другите неща може и да не ти трябват.

Диска ти предлагам да не го делиш на 3.
1. Дял за windows направи го голям, понеже като гледам какво ползваш ще ти се наложи.
2. За Ubuntu ти трябват повече от 1 дялове, най-малко 2. Единият за кореновата директория и един за виртуална памет (swap)
Варината за сторидж дял ... трябва да го обмислиш, понеже е малко по-сложно. Ако го направиш ntfs ше е ОК за windows-a, с Ubuntu ще работи, но доста по-бавно и ще товари (особено като пише, особено от торент клиент) - и не хващай вярва, ако някой ти каже, че е ок на 100% има си проблем с пърформанса. Ако го направиш fat ще е ок и за линукса и за windows-a, но ограничението за големиината на файловете ще ти разбие представата за сторидж дял  ;D . Ако го направиш ext4 ще е ОК за Ubuntu, но windows няма да има достъп до него. Ако го направиш ext3 няма да имаш проблеми с Убунту, виндовс също работи с него с един търд парти драйвер или там ... (има варианти), но не очаквай чудеса, а и има вероятност да чупи файловата система докато пише по него и след поправката да ти изчезнат файлове. С 2 думи нямаш универсална ФС която да работи ОК и на двете ОС-и, може би ext2 но, не мога да коментирам понеже не съм ползвал никога.
За това ти предлагам да си направиш достатъчно големи дялове за да не се налага да се свиваш в която и да си ОС.
За Убунту ти предлагам да си направиш няколко дяла (от инсталатора става, след като си инсталирал windows-a)
1. 300 MB - ext3 - точка на монтиране /boot
2. 10 GB - ext4 - точка на монтиране /
3. 1.5-2 GB - swap - тоя няма точка на монтиране, като избереш swap (виртуална памет) е достатъчно
4. точка на монтиране /home - Размера го определи сам, колкото ти е останало, файловата система ... не зная прецени сам, ext4 е уж по-добрият вариант, но ext3 хич не е лош, а и ако избереш него ще можеш да имаш достъп до файловете и през windows, така, че сам прецени.
Успех с VPN-a, че е малко екзотичен и вероятно ще имаш проблеми с него.
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

Andersen

• Напреднали
  • натурален
    • Профил
« Отговор #8 -: Jun 26, 2010, 16:05 »
Здравейте отново българи с Linux,

Аз внимателно подбрах името на темата. Не я нарекох "Начинаещ в Linux", а именно"Начинаещ в Ubuntu". Изложих причините в самото начало, но си струва да допълня. Инсталационният диск на Ubuntu съдържа програмата Memtest 86+. Тя има леко отличие от Memtest 86. Не веднъж съм ползвал тази програма за тестване на RAM памет. Отделно инсталационният диск на Ubuntu ми дава възможност да се разхождам по Windows дялове. Това ми дава възможност да анулирам администраторска парола в Windows и да трия с лекота зарази и поразени файлове. Наясно съм, че това положение касае и други Linux системи, например, на времето ползвах Knoppix. На днешен ден Ubuntu заема второ място в класациите на Linux ползвателите. Не се наемам да го твърдя, а цитирам разни извадки от чуждоезични сайтове. Попаднах на няколко диска с видеоуроци именно за Ubuntu от различни автори. Рамото от Dell преодопредели избора ми за тази дистрибуция.

Защо и Windows?
Изложих в самото начало, но явно е недостаъчно. Смятам Photoshop CS5 за лидер (лично мнение) и всичко останало ми изглежда изнасилена пародия. Работя с SolidWorks 10 SP0. Tози пакет е над 5GB. В добавка разни библиотеки и подпрограми става чудовище. Ползвам още Cimatron. Програмата иска инсталиране на лицензен сървър, вируален драйвер и задължителен CNC пост-процесор за Fanuc фамилия машини. Там Linux не вирее.

В българското виртуално пространство има 4-ри урока за Ubuntu. Инсталация, настройка, PHP в Ubuntu u т.н. Първият урок подвежда. Авторът запознава с Ubuntu в виртуална машина. Той инсталира дял swap и дял "/"  в съседство с Windows и то на Logical раздел. Явно за Sun машината е без значение и най-вече, да го прихване в прозореца на Camtasia Studio.

Видеоуроците на братушките пък показват друго. При инсталация на Ubuntu те добавиха трети раздел "/Boot", a в урок за Debian добавиха трети раздел "/home" към традиционните swap и /. Прави впечатление, че раздел /Boot клони около 500МВ, докато неясно става колко да бъде раздел /home. Този раздел се оказва аналогия на My Documents и при последвало преинсталиране лесно се пренасяло настойките и профила.

Включването на tolostoi (специални благодарности) ме замисли, защо 4-ри раздела и аз попитах чичо Гуг. Поради родния видео - учител инсталирах само swap и раздел /, но българина цели от втория път и сега когато четете това, аз преинсталирам според заръката на tolostoi. Кое какво е в Linux, четете тук.

Оказва се, че има малка разлика между инсталационно DVD и такова CD.

CD инсталатор

DVD инсталатор

Аз инсталирах от DVD диск. Незнание от моя страна не ми позволява да ползвам пълноценно диска. Ubuntu се опитва да тегли пакети от интернет, а не от диска.

съдържание на DVD инсталационния диск

Как да му посоча пътя или каква е тънкостта? Интернет разбира все още няма, защо съм на WAN Miniport L2TP връзка, която е ... майката.

Разделих диска на три. Един 20GB NTFS за Windows XP SP3, втори 200GB под NTFS за общо ползване. Там има само снимки, мои проекти и някои друг албум с MP3-ки. Филми не гледам, нямам време за това. Торенти почти не ползвам. Трети последен дял е за Ubuntu под Ext4. Четох/разглеждах класации на Linux файлови системи и реших, че ще бъде така.

Да се върнем на проблема ми за връзката към интернет. В папката, която споделих в първия отговор има подпапка config, а в нея pptp.conf файл. Не съм наясно за какво ми е пакета pptp-linux в този случай. Споменатият файл, pptp.conf  не е ли достатъчен? Бих помолил някой напреднал да погледне отвътре и ми помогне конкретно.

поздрави
Активен

Egu

• Напреднали
  • Публикации: 28
    • Профил
« Отговор #9 -: Jun 27, 2010, 22:51 »
Здравей! По въпроса с интернет не мога да ти помогна (поне за сега), но те съветван горещо да си разделиш диска на 5 дяла.
1. НТФС (минимум 20ГБ ако не инсталираш Офис пакет) за Уйндоус. Ако ще инсталираш и МС Офис направи го 25ГБ минимум.
2. НТФС за файлов склад. Тук препоръчвам да преместиш системната папка „Моите документи“. Големината на този файл зависи от другите Линикс дялове. Така като гледам остатъка е някъде към 200 ГБ.
3. ЕХТ2 или ЕХТ3 (за да можеш да имаш достъп до Линукс дяловете от Уйндолс. Минимум 5 ГБ за системния дял „/“.
4. ЕХТ 2 или ЕХТ3 за домашната директория (холм дяла) Големината му примерно 3-4 ГБ. Според мен най-добре 10 ГБ.
5. За временна памет (суап) дял - големина колкото ти е РАМ паметта. В твоя случай 1 ГБ.

Аз също ползвам две ОС на моя лаптоп ХР и Убунту. Убунтуто е с етх3 и с помоща на ExtFS Drives имам достъп до тези дялове. На практика достъпа е само до копирането на файлове в Уйндовски дял за да се работи с него. Понеже не всичко се подвържа под Windows не е желателно да правиш каквито и да са промени в Линукс дяла под Windows. Това на практика е само операцията „копиране“ е безпроблемна. Обратният вариант обаче е съвсем друго нещо. Под Убунту можеш свободно да правиш много неща в НТФС дял. Повярвай много е досадно да рестартираш компютъра когато си под Windows и ти трябва нещо (файл), който е в ext4 дял.
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #10 -: Jun 28, 2010, 10:36 »
Странно(съветите)-според мен е най-добре 64 битова версия. Друго-пробвай Кубунту от LIVE CD- има много голяма вероятност да ти харесва повече ::) И нали  ext4 е бъдещето-какви са тези бозаджийски формати...Аз на microsoft им нямам вяра за нищо. Инсталирал съм  Kubuntu 10.04 на лаптоп DELL и всичко работи (с изключение wi-fi след събуждане)

Следват няколко мнения, които преместих в дискусията на тема програмите за обработка на изображения: http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=38522
bop_bop_mara
« Последна редакция: Jun 29, 2010, 13:07 от bop_bop_mara »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

Andersen

• Напреднали
  • натурален
    • Профил
« Отговор #11 -: Jul 03, 2010, 21:08 »
Здравейте отново,

И по ред. Първо, благодаря на модератора, че разкара неадекватните включвания. Всеки е свободен да ползва което му харесва и едва ли имаше нужда от реклама и волни полемики що за програма е Gimp. Oпределно го има за Windows и инсталацията на Ubuntu заради самия Gimp не ми е цел. Просто 58МВ Gimp пакет няма как да мери сили с чудовище от 1GB, натъпкан с какви ли не филтри.

Като начинаещ на мен ми е трудно и аз търся помощ. Все още нямам интернет по LAN мрежа и ползвам/прихващам съседски чрез wi-fi адаптер. Чакам неволята и чета чуждоезични блогове на ubuntu-фенове. Разбрах, че паролите са две и едната е неактивна по подразбиране. Конзолата поиска Unix парола (root акаунта е изключен по подразбиране при ubuntu). Отключването става с команден ред sudo passwd root.

Подкарах Evolution, още някаква имитация на WinAmp, гледам mp4, swf и flv файлове. Имам Skype с звук. Останах приятно изненадан, че разпозна от раз кучата ми марка bluеtooth - стик и с лекота прерови няколкото ми nokia телефони, Toва упражнение под windows xp e галимация с Nokia PC Suite и голямо дремене, докато захапе.

Разбрах как да добавя съдържанието на инсталационния DVD диск, но така и не разчитам какво точно съдържа. Например, при инсталция на Gimp с команда
sudo apt-get install gimp, Ubuntu се подключи към интернета, а после поиска инсталационното DVD и от там изтегли нещо. За мен този момент е тъмна Индия.

Поредно впечатление ми прави, че скриптовете са писани на език подобен на PHP или на CGI. Takа или иначе искам това Ubuntu и определено го предпочитам пред Windows 7. Последния го имам легално закупено копие и намирам из шарениите му сходство  с интерфейса на линукс.

Днес се опитах да придам индивидуалност на декстопа и мисля, че нещо се омаза. Липсваха ми microsoft-ските шрифтове. Документ на note pad не можех да чета.

Реших по селския начин и изтеглих от някакъв пакет на mmttcorefonts.dep. Toзи пакет се изтегли. Започна да инсталира, заби с някаква грешка и системата увисна.

Рових по отделните менюта да деинсталирам пакета, но не го намерих и не разбрах къде се заби. След това гуглих и реших да пробвам ето това упътване.

Всичко протече гладко с рапорти накрая ОК и след това стана смиване на текста в firefox, A конзолата ме посреща с разчекнат надпис., да речем такъв

ander sen@ubun tud esk top $
. Toва определено ме дразни, иначе имам шрифтовете.

Наясно съм, че за да получа помощ вие необходима информация, която самият аз засега ме знам какво още да покажа. Другото, което ме подразни е, че ми се лепна някаква тъпня, която не мога да изчегърта. Първо дойде икона на инвалид, но след нея се лепна това. Не го ползвам и по тази причина ме дразни да виси там. Как да го отлепя? Виждате контекстното меню на десен бутон. От панела и помен няма за разкарване. Рових из менютата, но явно един Gnome не е достатъчен.

Втората ми генерална болка е моя 22' LCD монитор. Той е 16:9. Пуснах визуалните натсройки и Ubutnu изтегли от своя репозитории някакви nVidia драйвери, които не помня номера им. Те са по-малки по версия спрямо тези на страницата на nVidia. Искам 16:9 да гледам. Например, не 1440х900, а 1440х810. В момента текущите инсталирани не ми позволяват подобно съотношение или поне аз не знам как да го постигна. Помогнете ми.

поздрави

Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Jul 03, 2010, 21:55 »
Относно вторият ти въпрос. Искаш мониторът да работи с  резолюция 1440x810 ли ?
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
« Отговор #13 -: Jul 04, 2010, 00:01 »
За диска и тегленето на пакети от интернет, на кратко. В Debian-ите има един файл /etc/apt/sources.list който съдържа url на хранилища с пакети, когато ползваш apt-get или друг негов фронт-енд те се обръщат към тоя лист (той се обновява от време на време) и проверяват какво къде има и го теглят. Когато ди добавил dvd-то, то е просто още едно хранилище (явно с по-висок приоритет от от тези в интернет) и си инсталирал нещо, което е поискало диска, а някой от пакетите които са му били нужни, не ги е имало на dvd-то и си ги е изтеглило от друго хранилище в интернет. За шрифтовете, казано честно не ти разбрах дерта  ???  проблема с gedit е от енкодинг-а, не че шрифта не носи cp1251. Пусни гедит, дай му да отвори документ, има едно странично меню с което можеш да зададеш енкодинг на документа които искаш да отвориш, добави и cp1251 или windows1251 (не помня как го бяха написали). Относно менюто за инвалиди ... май си чекнал нещо още преди да се логнеш, т. е. на login екрана виж опциите и го спри, или напиши в конзолата
Код:
gnome-session-properties
и виж дали го има там.
За резолюцията, пробвай с
Код:
nvidia-settings
в конзолата, ако има твоята резолюция ще ти кажа как да я съхраниш.
Казвай какво става с нета? правиш изпълним Install файла и го изпълняваш от конзола, виж поста на chen_dzen
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

Tuchkata

• Напреднали
  • Публикации: 89
  • Distribution: Ubuntu 10.04
    • Профил
« Отговор #14 -: Jul 04, 2010, 14:24 »
За Universal Access-a е доста просто. Цъкаш с десен бутон на Bgr надписа, избираш Keyboard Preferences, отиваш в таба Accessibility и от тъм махаш отметката на Accessibility features can be toggled with keyboard shortcuts. Цъкаш Close и си готов ;) ако не стане веднагa, Logout -> Login и си готов :)
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
apt-get на Ubuntu?
Настройка на програми
Lamer 8 12174 Последна публикация May 29, 2009, 22:35
от go_fire
Раздавам Дискове на UBUNTU
Живота, вселената и някакви други глупости
IvanST 31 19081 Последна публикация Jan 25, 2005, 16:16
от Joro
Ubuntu live to ubuntu alternate?