« Отговор #14 -: Dec 09, 2017, 09:26 »
По принцип избягвам тази тема, защото моето мнение, както обикновено не съвпада с общото такова. Но понеже видях лъч надежда, то ще споделя. „Лъчът“ е мнението на Наката, което се допира до моето.
Това, че ОО.о е прехвърлен на Апах просто значи, че оракулите отказват да влязат в конкуренция с М$, а не че ОО.о не се разработва. Разработва се. ИБМ са намесени там по-сериозно от всякога.
Всъщност Апах могат да взимат код от Либре. Работата е там, че код до 50 реда не се счита за съществен, а от друга страна изправянето на грешки, рядко е над 50 реда. В толкова зрели проекти рядко се добавя чисто нов код.
=*=
И тук ще говоря като професионалист. Не като фен. Фен съм. А у. Либето брат. Така е. Но освен, че съм запален, ми се налага и да работя. Всеки ден имам срещи с ОО.о, а вкъщи и с ЛО.
Може да ме попитате защо съм си сложил и Апашен ОО, като с Дебиан си пристига прекрасен ЛО. Специално при мен основния мотив беше, за да редактирам pdf, което си е не често срещана задача, но има и още.
Ще ви кажа за първата си среща с ЛО, макар май да съм го правил и друг път. Почувствах се някъде в късните деветдесетарски години. Това, което бяха решили да направят в първата версия е пълен рефакторинг. Това винаги звучи прекрасно на теория. Но на практика спагетите в кода означават поправени проблеми.
Отново се появиха отдавна забравени проблеми. Е вече отново ги няма, но това подозрително прилича като да са върнали рефакторирането назад.
Освен това не мога да изброя колко версии се занимаваха с това да превеждат коментари от немски. И като четеш новините — това дошло от АОО, онова дошло от АОО. Значи все още новостите влизат първо там, а после в ЛО.
Техните собствени новости до една са лъскане по интерфейса. Признавам, че и това е важно и внася удобство. Само за пример — много ми допада, че още в момента на създаване на нова страница в Libre Calc мога да ѝ дам име, каквото желая (обикновено нещо с номер отзад), вместо в опъна първо да я създам, а после да сменям името.
Относно бурно рекламираните цветови палети не съм убеден, че ми харесват. Да много са арт, много яки. Ама аз искам предимно — червено, синьо, зелено, жълто… А тия цветове просто не мога да ги открия в новия палет. Не искам да рисувам, а да откроявам ясно данни. Мога да ги сравня например с подразбиращия часовник в КДЕ 4. Прекрасно и пасващо, но не вършещо работа. Трябва нещо явно очертано, а не замазано и неразличимо.
=*=
Отклоних се, затова да се върна на темата. Ще спомена, с какво не съм съгласен с Наката. Ученето. Да това беше начина. Наистина. Но дойде 2007-ма год. После дойде и 2010, 2013-та. Сещате се накъде бия. Говоря за панделки, макар да е по-правилно да се каже ленти.
Вече не става. Пробвал съм го това. Съвсем скоро го пробвах с едни не очевидни функции (промяна в стила в зависимост от съдържанието на клетката). Но това е не само за по-завъртяните неща. Понякога сядам на Уфсъ 2010. Съвсем елементарни неща ги търся по половин час. Знам какви са, знам къде би трябвало да са, знам как изглеждат, знам, какво правят. И все пак ги търся. В момента например изобщо не се сещам как да си добавя нули в опашката на дроб (без естествено да минавам през ctrl+1).
Всъщност b, i, u ги търся по няколко секунди преди бесен да натисна ctrl + b (i или u).
Това буквално са примери на прима виста. Първото, което ми хрумна — без да мисля специално по въпроса.
Затова, ако ще търся нещо, то ефективния метод е да питам за Open Office + what ever.
Но дори това не е необходимо… но не под ГНУ/Линукс. Истината е, че преводаческия екип работи много яко от много, много, много години. И помощта си е вътре в най-подробния вариант, който е възможен. Нека например някой да ми намери по-добре обяснено (независимо от езика) за неща като countif, sumif, *lookup…
ВГРАДЕНАТА ДОКУМЕНТАЦИЯ Е НАЙ-ДОБРА.
Но тя не идва на български… в ГНУ/Линукс. Това е голяма пречка за огромната част потребители. Да тя се разпространява и във Вики. Наката му е дал адреса. Ама друго е да ти е на един F1 разстояние.
Освен това трябва да си кажем тежката истина. В ГНУ/Линукс ОО.о/ЛО не работят добре. Съвсем елементарни неща като копиране и поставяне откровено не работят. Някой неща се изпълняват нетърпимо бавно. Трети работят чат-пат.
=*=
Някой хора споменаха професионална употреба. Тя не е свързана с pivot и други подобни глупости. Свързана е с връзки с бази от данни, вграждане на обекти, бъзици и сие.
Бъзика е що годе читав. Тук ще спомена един случай, за който Джет знае. Но се отнася за всякакъв код. OObasic се държи като vb.net, а не като vba (vb 5/6 lite), като някакви неща (дребни, но ги има) изобщо липсват.
Вграждането на обекти, работата с бази също ги има, но с лимитации. Всъщност това го знае всеки, който например се е опитвал да се бори с ODBC под ГНУ/Линукс. Тук си говорим и за OLE. Говорим си за всички тези неща, за които се сещате. С което стигаме до…
На доклада си на Опен фест, Сале каза, че Мария не може да бъде Оракъл, защото това означава да го претвори. В отговор на Ачо и аз ще кажа, че АОО/ЛО не могат да са М$ Уфсъ, защото това значи… да претворят M$ Windows. Да именно него.
п.п. Диноина, случайно да си съпруга на Дино? Много подозрителен прякор имаш. От друга страна, едва ли. Щеше да си го питаш него. Но пък в нашите среди, това си е странно съвпадение.