Автор Тема: Български интерфейс  (Прочетена 2539 пъти)

KeuH

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 68
    • Профил
Български интерфейс
« -: Aug 05, 2004, 00:01 »
В форума "Предложения за бг проекти" се разгоря един спор относно това, трябва ли една изцяло българизирана дистрибуция да включва менюта, бутони и т.н. на български.

В момента факт е пълната кирилизация на Линукс.  Факт са и някои графични среди като КДЕ или ГНОМ, които са преведени поне отчасти на български.  И въпреки това любопитно ми е, колко хора ползват българските "кожи" за КДЕ и ГНОМ.

Лично според елементите от потребителския интерфейс представляват нещо унифицирано, те са на едно абстрактно ниво подобни на командите на обвивката.  Лично аз след като съм свикнал вече не бих искал да пиша "тр" вместо "rm" и "кп" вместо "cp"!  Същото е и с графичния интерфейс -- view -> layout е по-разбираемо от изглед -> разположение.  Ако още от първия ден на графичните интерфейси бяха преведени на български (разбирай Уиндоус 3.1 и 95) може би хората, в частност и аз щяхме да сме по-свикнали с "българизираните" версии, но за добро или зло не сме.

Та ако трябва да има идеално удобна за използване инсталация в българска езикова среда, то тя трябва да е:
1) Менюта, бутони и (боже опази) команден шел на английски.
2) Помощни страници (man, help и т.н.) и документация на английски и на български
3) Пълна кирилизация с включена проверка за правописа.

Това е!  Пиша това, защото много хора се ентусиазират и слагат български интерфейс там, където не трябва.  Напр. ако потребителят Х иска да премине от Уиндоус на Линукс, а потр. Y идва и му качва Линукс и за да му е по-лесно му слага и българзирана версия на КДЕ, то потр. Х след като въобще не може да се оправи и след като се сблъсква с една смесица от английски и набързо преведен български ще вземе да тегли една майна на Линукс и да се върне на Уиндоус.  Забелязвам и още едно лошо нещо -- напр. ако локалът ти е нагласен на bg_BG, при наличието на българска кожа, някои програми ще се покажат в "цялата" си красота без въобще нищо да питат!  Забелязал съм това поведение при ГНОМ, при КДЕ не.  Може и да греша.

Надявам се да съм повдигнал някои интересни точки за размисъл.
Активен