« Отговор #21 -: May 01, 2008, 00:26 »
Според мен в този вариант се връщаме на нещо вече обсъдено. Според мен казусите с инсталацията на операционна система с определен набор от софтверни пакети е много близък до казуса с инсталиране на операционна система със малко по различен набор от софтверни пакети.
Според мен също така много хора са мислили по първия казус в продължение на много години и са достигнали до извода, че CD/DVD което да разглежда хардуера на машината и да инсталира драйвери, да копира/интсалира софтвера и да донастройва операционната система е може би най-добрия вариант към момента.
Честно казано и моето мнение е такова (не че не приемам други) поради ред причини:
1) Цената на едни CD е символична и може да си позволим да ги разпращаме for free както Ubuntu.
2) При инсталация от CD имаме изследване на хардуера и инсталация само на нужните драйвери.
3) При инсталация от CD имаме добре разработен процес на инсталация който е еволюирал с години за да стане максимално упростен.
4) При инсталация от CD може да пратя CD на братовчеда в USA вместо да го карам да ми заеме преносимия си диск (който може и да няма).
5) Силно се надявам, че тази на вид проста задача би трябвало да е реализируема с минимални усилия и промени за да може и вероятността от грешка да е на минимален брой места.
Като цяло нещата не опират толкова до фирмена политика колкото до леснота на използване на продукта. Аз съм твърдо убеден, че именно солидните знания които са нужни (поне бяха до скоро) само за да се започне с Linux са огромната пречка на много хора да прибегнат до него. Постоянно се налага да обяснявам на хора, че за да инсталират Linux вече не е нужно да карат в текстов режим и да отговарят на въпроси които няма и идея какво значат. Именно за това е добре да направим нещо подобно, така че с 10 скрийншота и едно CD всеки да може да инсталира продукта.