Автор Тема: Проблем при инсталирането на Убунту 10.10  (Прочетена 777 пъти)

morpheous87

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Здравейте, имам желание да се занимавам с Линукс операционните системи и затова реших да си инсталирам Убунту 10.10. Отделих му 10гб смостоятелен дял, от който взех 256МВ и му задодох "/boot" с файлова система ext4 8GB с "/" също ext4,а останалата част от 10те Gb го заделих за "swap space". Инсталацията върви и към края някъде дава грешка че не може да запише bootloader-a на Убунту. Вариантите са 3:
- да избера друг дял ( не иска на никой от дяловете)
- да инсталирам по късно bootloader-a
- да прекратя инсталацията
Не знам какъв е проблема. Веднъж успях да го кача, но беше само на един дял, вървеше но прецака bootloader-a на ХР-то, което беше качено преди него.
Та идеята ми е да кача Убунту-то и ХР-то като да си излиза началния bootloader.
Активен

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
За инсталацията са ти необходими 2 или 3 дяла в зависимост от това дали на същият компютър има и друга операционна система. Ако има вече инсталиран windows системата се инсталира на един единствен дял - root, форматиран в ext3 или ext4 файлова система. Оставя се предварително един дял от 2-3 GB за виртуална памет swap, който обаче не го монтираш по време на инсталацията. С други думи, инсталираш цялата система на root дяла и всички останали дялове се включват в него. данните ще си ги записваш на D-диска, както си правел досега.
Ако няма друга операционна система конфигурацията трябва да изглежда така - един дял от 10-20 GB за кореновата файлова система /root/, един дял от 2-3 GB за swap и всичко останало за Home. Home дяла ти е линукският еквивалент на D-диска при windows. При преинсталация, просто го монтираш на новата система без да го форматираш и си запазваш всичките данни. В този случай /на самостоятелна система/ при инсталацията монтираш само root и Home дяла, като им задаваш да се форматират в ext3 или ext4 файлова система. swap дяла отново не пипаш, системата си знае какво да прави с него.
но защо ти трябва да умуваш какви дялове ще оставяш, като системата е достатъчно умна и трябва само да се съгласиш с това, което предлага. Изборът в случая е "Инсталиране на системите една под друга" - ако има друга система и инсталирана на целият диск - ако е само една система. Ubuntu си преценява, как ще прави дяловете.
10GB са прекалено много място за swap и само пилееш ресурси. Приспивал съм Ubuntu при 2,5 GB на лаптопа без никакви проблеми. На настолният съм оставил почти 6 GB, но там просто имам излишна памет.
« Последна редакция: Nov 09, 2010, 19:39 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png