Автор Тема: Soni-Ericsson=restart  (Прочетена 9226 пъти)

alabal

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2173
  • cat /earth/europe/bg/sofia | grep Nacamura
    • Профил
Soni-Ericsson=restart
« Отговор #15 -: Jan 10, 2006, 10:09 »
Братя, предлагам да ви отвлека за миг от страната на митовете и легендите, където телефони се превръщат в руски подводници и да попитам нещо малко по-сериозно.
Честно казано, не обичам особено мобилните телефони (и телефоните изобщо), но си смених телефона наскоро и си купих USB кабел. Телефона е SE k300i (изобщо не ме интересува дали е възможно най-добрата алтернатива и какви невероятни опции съм пропуснал с k750i или някой друг модел или марка), а кабела е някаква китайска щуротия от която нета е пропищял: DCU-11, модел KQ-U8A. Разпознава се като USB-UART.
Чипа според lsusb -v е
Цитат
iManufacturer           1 ArkMicroChips
  iProduct                3 USB-UART Controller


Изхода от lsusb е:
Цитат
Bus 002 Device 003: ID 6547:0232


След дълго и тъжно търсене в google установих, че трябва да се установи връзка usb-serial, а специално този кабел работи след
modprobe usbserial vendor=0x6547 product=0x0232
след което присвоява един usbserial-generic driver на ttyUSB0 и там се предполага, че трябва да започне бясна комуникация с модема на телефона.
Четох, че DCU-11 се нуждае от Prolific драйвър, така че след добавяне на редовете:
Цитат
#define PL2303_VENDOR_ID   0x6547
#define PL2303_PRODUCT_ID   0x0232

в /usr/src/linux/drivers/usb/serial/pl2303.h
и прекомпилация на модула се създава необходимото ttyUSB0 устройство и драйвъра работят.

За съжаление, обаче, след успешния контакт с USB-UART нито gammu, нито wammu,  нито gnokii, нито gnocky, нито bitpim успяват да управляват модема на Sony Ericsson.
Единствено kmobile се справи и то един единствен път след като му зададох Init string AT GMM - явно някаква странна команда на SE модемите.
Изпробвах и разнообразни редове в /lib/modules/2.6.14-gentoo-r2/modules.usbmap, както и в /etc/hotplug/usb.usermap - резултата беше същия.
Освен това, подозирам, че нещо с usbserial не е наред и по-точно с URB на usbserial (не съм съвсем наясно какво значи) - явно създава проблеми на комуникацията с модема, пробвах няколко пача за изключването му, но май не успях да го изключа. Други драйвъри, които пробвах (и явно създават някаква комуникация) са ftdi_sio и visor.  

Други изпробвани OS -  Windows XP 64 Pro и Windows XP - под 64 битова архитектура не иска да разпознае драйвърите нито за кабела, нито за модема. Работи единствено под 32 битова архитектура, но не иска да ми разкрие никакви опции - ако някой знае как да ги "извадя" да каже.

Въпреки, че имам ежедневен достъп до 32 битов windows - все пак, това не ми е любимата ОС и когато я използвам се чувствам неудобно и самотно, поради което я посещавам само за кратки визити, само ако ми се налага, когато съм на работа,  а бих искал да ползвам разширените опции за контрол над phone book, които този телефон има.

Та в крайна сметка, някой успял ли е да накара модема на SE да работи под Линукс и ако да, как, братя, как?
Виждам, че тук има доста хора, които често сменят телефони, хвърлят ги, потапят ги, дано някой и да се е позаиграл под Линукс с тях.
Активен

It makes you awful glad that you were born a man.

Xpucmo

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 215
    • Профил
    • WWW
Soni-Ericsson=restart
« Отговор #16 -: Jan 10, 2006, 11:58 »
Е ти направо ни скри шапката! '<img'> Те това ако не е за техническа тема - здраве му кажи. Да стои в "Хумор" си е направо грехота. '<img'>
Активен

In God We Trust. All other must submit X.509 certificate.

divak

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 830
    • Профил
Soni-Ericsson=restart
« Отговор #17 -: Jan 14, 2006, 20:58 »
Тази тема се е превърнала в рекламна кампания на Нокия и СониЕриксон. Не липсват елементи и от научната фантастика '<img'>
(Аз не съм ял баница ама знам за един дето гледал едни как яли и те казали че била хубава) Интересно е и сравнението на телефони с коли. Още по-интересно ще е някой сега да се похвали и как е изсилил телефона си с 80 км/ч и само предният панел му се е олющил леко под мигача. Някой от исказванията са за секция - бесен хумор с елементи на безсрамна фантастика. Само хора който нямат СЕ твърдят, че това е добър телефон, а само хора на които тате или мама им купуват телефоните и целят с тях да забият най-ерудираното блонди с дискотеката, си топят телефоните във вода (щото май нямат и най-малка представа телефона за какво се използва, и решават че това е най-удачният начин на употреба '<img'> ). Но както и да е, важно е телефона да може да плува, колкото по-дълбоко толкова по добре, а колко време е нужно за свързване с клетка, и дали докато се опитваш да проведеш разговор няма да бъдеш свидетел на прояви на интелект със собствен поглед върху нещата от негова страна, това е ....суета, а и на кой му пука.

P.s. Много искам да вида как Нокия плува, като залог от моя страна ще топим и моя (К700i) в една чаша (желаещите да не се притесняват, валидола е за моя сметка).
Единственото условие е и двата телефона да имат еднакви глезотийки.  '<img'>
Активен

  • Гост
Soni-Ericsson=restart
« Отговор #18 -: Feb 01, 2006, 10:49 »
моят SE е P910i какво мислите за него ':xclam:'
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
GSM wireless restart
Хардуерни и софтуерни проблеми
bigben1 1 2401 Последна публикация Mar 03, 2004, 23:46
от Uvigii
Електронна поща на мобилен телефон Sony-Ericsson..
Идеи и мнения
jorio 0 2432 Последна публикация Oct 23, 2005, 02:14
от jorio
Sony ericsson k510i
Настройка на хардуер
bashi1 4 4013 Последна публикация Dec 20, 2007, 22:19
от tarball
Sony Ericsson k750i като модем?
Настройка на хардуер
Nik123 6 5580 Последна публикация Nov 24, 2008, 16:56
от Ipolit
Sony Ericsson под Linux
Хардуерни и софтуерни проблеми
spec1 0 1821 Последна публикация Aug 21, 2010, 10:18
от spec1