Покажи Публикации - LinuxFanUNIX
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 28
31  Програмиране / Общ форум / Re: Image to text с Qt4 -: Jan 19, 2012, 15:55
Тъй като приложението ще е мултиплатформено, съответно няма ли функция в Qt?
32  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Tilix 3 -: Jan 19, 2012, 13:32
Не
33  Програмиране / Общ форум / Re: Image to text с Qt4 -: Jan 19, 2012, 13:31
Не, няма да разработвам собствена OCR система, но тъй като текста не ми трябва за манипулации а за извеждане на дисплея, просто ме интересува как да го уголемя и най-вече да му заменя цвят - навсякъде където има сиво - да бъде прозрачно

Нещо от този род:
Код
GeSHi (C++):
 1. image.replace("gray", rgba(255,255,255,0))
34  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Tilix 3 -: Jan 19, 2012, 02:02
Кога ще излиза Tilix 3.0?  ;D
35  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Защо повечето потребители работят на Windows -: Jan 18, 2012, 21:08
Войни много - ATI vs NVIDIA, AMD vs Intel, Windows vs Linux, кокошката vs яйцето... Въпросът е един...

Да бъдеш или да не бъдеш?
Бясно карай на червено...
Том и Джери

Дали даден хардуерен производител, (не)е написал драйвер - мен не ме интересува - искам нещото което съм си закупил да ми работи. Ако не работи под Linux, а под Windows - да, значи аз отхвърлям системата която не ми създава удобство за работа.

32152521242523-те броя дистрибуции пък ме възпират да създавам приложения за тази псевдо-"ОС" с които да я популяризирам, тъй като не мога да тръгна да създавам пакети за Ubuntu, защото имала 80% потребители, Mandriva - още 60%, Fedora - още 50%, Debian - 20% и пр. Някои ще кажат - "то RPM и DEB е основното", а аз казвам "Стига глупости! Нека си говорим реални неща!". Всички знаем че Linux дистрибуциите са започнали заедно, всяка е била нещо като подобрение на предходната, но с времето си, се е променяла - било то по дизайн (на комшийката не можеш да ѝ кажеш да цъкне на плазмоида вдясно и да си махне флашката, 'щото на Gnome-то ѝ става с дясна мишка върху иконата на флашката на десктопа), било то по съдържание на пакетите - debian си има qt-lib-*, ubuntu си има lib-qt-* и всевъзможни различни глупости. Наистина, решение на проблема има - правим си статичен пакет, поддържат го всички дистрибуции (е, вярно е, ако юзера има инсталирано qt, ще го инсталира още веднъж в друга папка <шаблонът е това да бъде /opt>, 'щото пък после при деинстал, може да забърше на друга програма библиотеките). Тъй обаче правиш си сайт на продукта, пускаш го и видиш ли - съседката го тегли и те пита "Пита ме с коя програма да го отвора" - видиш ли, файлът взел че от изпълним, станал неизпълним и трябва да се пише +x в конзолата ("язък че му направих GUI инсталатор"). В очакване сме да излезе следващата "съвършенна" дистрибуция, която да се нарече - "Истинският Линукс", което няма как да стане. Направете един Linux, създайте му "стандартизация", пък после си направете Mandriva Visual Theme, Ubuntu Visual Theme, а не 100 графични среди, всяка от които си има различни конфигурации и ако даденото приложение което пишеш, искаш да се стартира автоматично със стартирането на X-а, то да търсиш къде е autostart скрипта.

Другото нещо е че в средата в която съм (забравих да спомена че съм студент), моите колеги, приятели и пр. всичко що е студент, ученик, или четирикрако от детската градина живее в някаква илюзия, наречена facebook, храни си животинките във фермата, адва пиянските си снимки от вчерашното напиване - кога тея хора ще тръгнат да видят кое е ново, кое е по-добро и т.н. Например бих могъл да си извада лиценз от Qt и да напиша софтуер за напомняне на Рожденни дни на приятели и да го създам с комерсиална цел със символична стойност, да махна две, три опции и да създам free такава, но за Linux, като по този начин бих стимулирал потребителите, ако не да го ползват, то поне да разширят мирогледа и кривогледозора си за нещо по-различно, а така излиза че собственика на Лице-Книга ми е изял (евентуалния) бизнес, и (потенциалните) няколко Linux-потребителя.

Ето едно мое изказване в новина "Вграждат Windows поддръжка в Linux ядрото", където езикът ми не е остър и крайно суров, като в тази тема:


Цитат на: LinuxFanUNIX
Колкото и да мразя Micro$hit Office, направо ме изненада версия 2010 и по-конкретно - PowerPoint 2010. Наложи ми се да направя една презентация, и понеже трябваше да стане бързо, седнах на лаптопа (който задължително при покупка идва с Бозиндоус 7, може би и затова беше с 400 лв. по-скъп от нормалното). Седнах, изтеглих си една версия от един популярен български тракер (Z...) (да не му правя реклама), и започнах работата. Въпреки че изтегленият торент беше копие от ОРИГИНАЛНОТО ISO НА ФИНАЛНАТА ВЕРСИЯ, няма как да не отбележа че имаше някои известни бъгове, но за сметка на това имаше такива ефекти, каквито даже в OpenOffice изобщо никога не съм виждал (тук вазирам WordArt, Ефектите между слайдовете и т.н. - все неща омайващи окото и създаващи красота). Така обаче това нещо едва ли можех да го направя на настолния компютър (който по право съм му инсталирал Linux), обаче в така мразената от мен дистрибуция - всичко стана "по мед и масло".

Ще разкажа още един случай. Една съседка, която обича да прави графични ефекти и да ги прави на филми с помощта на Windows Movie Maker, ме попита какъв софтуер може да използва за създаването на "снимка изрязана като яйце, на фон на залез, например" и аз без да се замисля и казах - това става с GIMP (тъй като знам че това е еквивалент на Photoshop, и дори и не сторих любезност да потърся в интернет). Забравих да спомена че тя е с XP. :) Тъй обаче, минаха няколко дни, когато тя ми писа на скайпа (или по-точно когато ме срещна на линия, тъй като обичам да използвам Jabber) и ми прати линк на програма която само с няколко клика на мишката създава ефекта, който може би в GIMP щеше да отнеме часове. Отначало не повярвах, но реших въпреки всичко да опитам програмката и останах като застрелян - наистина потребител с минимални компютърни познания в областта на графичната обработка, може да направи нещо такова, и с помощта на няколко плъзгания на мишката със задържан ляв бутон, да направи "филмче" (с MovieMaker).

Друг случай - веднъж един DJ ми каза че искал да използва Linux, обаче се чуди дали има подходящ софтуер с който да работи, но и да добави неговата техника - пултове, лампички и други устройства нужни му за практикуването на професията му. Такъв еквивалент в Linux не намерих. Тъй обаче след като ме повика на гости вкъщи видях какви възможности има софтуера който използва под Windows и с малко търсене информация в Google, открих че повечето от този тип софтуер има и версия и за Mac OS, което отново е платен продукт с полу-отворен код. (и не само този тип софтуер - графична обработка, видео обработка, аудио обработка и т.н.)

Друг случай - отивам при доктор, който трябваше да ми издаде направление - погледнах към монитора който стоеше пред медицинската сестра и само като видях колко много опции имаше, си представих колко е трудно такова нещо да се пренапише за друга платформа.

Мога и още истории или примери да дам, но няма смисъл. С две думи искам да подкрепя създаването на този проект с две ръце. Но пък като се замисля, единственото нещо което трябва да се направи е да се експортнат библиотеките които се използват в бозата за Linux (може би export не беше подходящата дума, но по-подходяща не намерих :)). Вярвам че ако успее да се реализира, няма вече да е нужно "начинаещите" които са решили да опитат Linux, да виждат сивите прозорци на Wine, защото след като се вградят Win32 Api, може би външния вид на програмите ще изглежда, така както всяка друга нормална Linux програма.

Хубаво, добро, полезно...

Но като се замисля пък, като знам че нищо няма да стане така розово, а за сметка на това ще се наложи (нека все пак не забравяме за Ubuntu създателите които обичат да експериментират с новия тестов софтуер, който в 90% от случаите е причина за нестабилното работене на Ubuntu, което пък от своя страна ще накара Ubuntu-потребителите да се върнат обратно на Windows, защото поне за 80% от Linux обществото Ubuntu==Linux, а за 90% от българското население - Windows==PC), май е по-добре да не се вгражда или изобщо да не се прави. Това би довело, както някой по-горе се изказа и до вирусите, антивирусните, кодеци, коне, крави, патки, говеда.. да не говорим за това че изобщо няма да се направи съвместимостта между комуникация - Win Приложение - Изискван хардуер (Пример: Windows Media Player да се управлява от дистанционно (не знам дали и под Windows го има изобщо, но просто не се сещам за друг пример),или пък: Програма която записва TV предавания от тунер или дори и за гледане на TV от тунер, дали изобщо ще разпознае тунера)... и все неща които едва ли ще станат, но пък ако успеят да станат, тогава съм сигурен че 99% от населението на света ще използва Linux, но преди всичко - за да се наложи нещо, то трябва да спазва определени правила. Например, познавам един "програмист" който пише за удоволствие под Qt4, но уви - под Windows, а на въпрос - Защо? - Той отговаря че първо - това е ОС, която използват повечето хора, а дори и това да не е така, в Linux има едно разединение:

"Трябва да пакетирам за Debian, Трябва да го пакетирам за Ubuntu, трябва да го пакетирам за Mandriva, Fedora, SuSE, Slackware, Gentoo... Трябва да описвам зависимости, нужни пакети... Но защо? А ако го пусна този софтуер некомпилиран (само кода), то тогава реално колко хора биха го компилирали и не на последно място колко биха го използвали.. А ако го пусна с графичен инсталатор, то тогава колко хора ще се сетях че преди да пуснат инсталатора, трябва да напишат в терминала chmod +x за да направят файла изпълним..." - това са накратко преразказани думите на човека когото по-горе дефинирах като "Qt4 програмист под Windows".

И т.н. и т.н. Мога да пиша с часове, може би и с дни :), но смисъл от това няма... Ясно е едно - има едни хора които вземат големи пари, за да направят и съответно да наложат конкретното нещо и това като резултат да им върне много пари... Има и едни хора, пък които ще получат една много по-малка сума в сравнение с първите, които пък ще доставят малко радост и капка надежда, но уви - напразно...

Затова нека не се караме кое е по-добро и кое не е. Радвам се че споделих и моето мнение - в сайта който единствено ми дава пълната свобода да изразя това което мисля. Знам че моето мислене, може да не съвпадне с това на повечето от вас, но пък в края на краищата всеки има правото да мисли и казва това което смята за добре. Акаунтът ми е LinuxFanUNIX и всеки може да ми пише на лично, или пък като отговор под новината.

Благодаря за разбирането! :) :) :) Лека вечер на всички!
36  Програмиране / Общ форум / Re: Image to text с Qt4 -: Jan 18, 2012, 19:27
Така, виждам че няма директна функция (вградена в Qt4). Има ли друг вариант - ако имам сив фон и бял текст, то картинката да се уголеми със зададен от мен, процент и сивия фон да се замени с прозрачен, без белият текст да се маха?
37  Програмиране / Общ форум / Image to text с Qt4 -: Jan 18, 2012, 17:42
Здравейте приятели и за много години!

Въпросът ми е много симпъл:

Има ли (възможно най-лесен) начин, Qt4 приложение да прочете символи от картинка, като знам какъв шрифт са и неговата големина и ако да - поддържа ли се кирилица?

Благодаря предварително!
38  Програмиране / Общ форум / Re: [Задачка-закачка] abs() - намиране на алтернатива -: Jul 17, 2011, 01:27
sqrt(a^2) !?
Компилирано под C++, при a=3, извежда 1... (моля вписвайте пълните решения + езика на който е написана)

Просто:

Цитат
unsigned int abs(int x)
{
   return (x + (x >> 31)) ^ (x >> 31);
}

http://en.wikipedia.org/wiki/Two%27s_complement
Извежда правилно решение което означава че имаме вече един отговор.

Продължавайте... Други идеи?
39  Програмиране / Общ форум / [Задачка-закачка] abs() - намиране на алтернатива -: Jul 17, 2011, 00:40
Здравейте. Тъй като нямам права за писане в раздела със задачките, моля правоимащите да преместят тази тема там, а този ред - да бъде изтрит.

Всички знаем за функцията abs(int x) която е математическото представяне на абсолютната стойност на дадена променлива (от целочислен тип), която присъства в (да не кажа всеки) почти всеки език.

Задачката е следната:

"Да се напише на любим за Вас език функция abs(), към която може да се добавя един аргумент (целочислена стойност), връщаща (отново) целочислена стойност.

Каква е уловката?

- Да не се използва if (така че случая с if (a < 0) return a*-1 - отпада), switch и всякакви вариации на : ? (в PHP) && || и т.н.
- Да не се създават никакви променливи във функцията abs()

Решението на "гатанката" ще бъде публикувано след 7 дни, считано от датата и часа на пускане на темата (освен ако някой не се е добрал до него първи, при което темата ще бъде заключена с флаг "Solved").

Дерзайте!  ;D
40  Програмиране / Общ форум / Re: Как да накарам QWebView да запомня последната директория от която е ъплоудвал -: Jul 02, 2011, 15:52
task_struct нямаш си на представа колко много, много съм ти благодарен за помощта! Жив и здрав да си! По този начин никога нямаше да ми дойде на ум да го направя, колкото и логично да ми беше докато четях кода! Пожелавам ти всичко най-хубаво занапред, защото винаги ми помагаш да оправя "бъркотията"!

Успех на изпита! [_]3 [_]3 [_]3
41  Програмиране / Общ форум / Re: Как да накарам QWebView да запомня последната директория от която е ъплоудвал -: Jul 01, 2011, 20:06
task_struct писах ти на ЛС...
42  Програмиране / Общ форум / Re: Как да накарам QWebView да запомня последната директория от която е ъплоудвал -: Jun 27, 2011, 15:40
По-скоро отговора е някъде тук:

http://doc.qt.nokia.com/4.7/qwebpage-choosemultiplefilesextensionreturn.html

но си признавам че точно до тук не са ми стигнали възможностите, а ми трябва достъпване до тази функция за нещо толкова елементарно...
43  Програмиране / Общ форум / Re: Как да накарам QWebView да запомня последната директория от която е ъплоудвал -: Jun 27, 2011, 01:00
Както и да пробвам - все не става. Или трябва да се вкара някакъв вид кеширане или нещо не работи както света   :o
44  Програмиране / Общ форум / Re: Как да накарам QWebView да запомня последната директория от която е ъплоудвал -: Jun 26, 2011, 03:41
Ти между различните пускания на програмата ли искаш да пазиш, или само за едно?
Да, между различните пускания.
45  Програмиране / Web development / Re: Въпрос относно MVC -: Jun 25, 2011, 09:15
Зависи за какъв тип MVC става въпрос: Ако е с Framework, то означава че трябва да се придържаш към дадените за него правила. Ако си го правиш със собствено MVC, тогава долу-горе логиката е такава:

model/categories.php
Код
GeSHi (PHP):
 1. <?php
 2. Class Categories {
 3.        public $output;
 4.        function addCategory($catname) {
 5.            mysql_query('INSERT ...');
 6.            ...
 7.            $this->output = 'Някакво съобщение за грешка/успех';
 8.            return (bool)
 9.        }
 10.  
 11.        function editCategory((int)$catid) {
 12.            mysql_query('UPDATE ...');
 13.            return (bool)
 14.        }
 15. }
 16.  
 17. ?>

controller/categories.php
Код
GeSHi (PHP):
 1. ...
 2. if ($submited) {
 3.       if ($action == 'add') {
 4.            showMessage(Categories->add(addslashes(trim($_POST['catname'))), Categories->output);
 5.       } else if ($action == 'edit') {
 6.            showMessage(Categories->edit($_POST['catid'), Categories->output);
 7.       }
 8. }
 9.  

view/takecategory.php (тук може да се разбие на няколко файла, а може и в един)

Код
GeSHi (PHP):
 1. function showMessage(bool $return, $text) {
 2. // тук вече при true може да е съобщение със зелени букви, при false - с червени... може да се дефинира и някой CSS клас и тн (козметични промени)
 3. }
 4.  
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 28