Покажи Публикации - bop_bop_mara
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 165
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Конвергиране от pdf във word, doc -: Jun 19, 2013, 16:32
//малък оффтопик
програма за конвергиране от pdf във word, doc, която да работи с български език
http://translate.google.com/#la/bg/convergare
http://translate.google.com/#la/bg/convertare
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как се използва Secure Copy Ubuntu -: Jun 19, 2013, 16:24
При scp между Unix-like машини, независимо дали от локалната към отдалечена или наобратно, затова задаваш и потребителя на отдалечената. След като се свърже със сървъра отсреща, ще те пита за паролата на зададения потребител.

По принцип scp е изпълнение на cp през ssh. Нямам представа как стоят нещата със ssh сървърите при Windows...
33  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как се използва Secure Copy Ubuntu -: Jun 19, 2013, 14:51
Разбираш го правилно, само че това е за Unix-like системи (и от двете страни). Ако действително едната машина е Windows, ти трябва нещо като WinSCP на нея (тя е графична програма, предполагам няма да имаш трудности), а на Ubuntu ще ти трябва ssh сървър.
34  Програмиране / Общ форум / ПРЕМЕСТЕНО: Как се използва Secure Copy Ubuntu -: Jun 19, 2013, 14:47
Тази тема е преместена в Настройка на програми.

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=44985.0
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: дали моят глас се брои и има ли смисъл да гласувам?!??!? -: Jun 18, 2013, 19:52
а когато е в заведение, ти решаваш дали да влизаш или да не влизаш! Дали да се храниш в това или в онова заведение!
Значи е по-правилно ти да можеш да си пушиш навсякъде, а аз да трябва да избирам къде да вечерям, вместо аз да мога да вечерям навсякъде, а ти да избираш къде да си пушиш? Значи все пак ти си нещо повече от мен, а уж бяхме равни?

Иначе за разходката на чист въздух на вън и някой да пуши близо до теб вече прекаляваш!
Разбира се, че прекалявам. Особено след като предлагам паркът да се раздели на зони с разрешено и забранено пушене... Каква наглост човек да помоли на 1-2 алеи да се спазва специален режим!

Но си мисля, че трябва да се внесат промени в понятието "обществено място"! Обществено място мисля, че е правилно да се нарекат различните институции като кметство, данъчно, полиция и други, а да излезнат от това понятие всички обекти които са частна собственост или взети под наем частни дейности, в това число не само заведенията, а и фирмените офиси и производства!
Ми да го наречем публично място, тогава (с латинския термин). За да ни стане по-ясно, че това е място, на което всеки може да отиде и да прекара известно време... Сега да въведем пропуски за ресторантите, за да не може всеки току-така да влиза в тях... И, хоп, проблемът ни изчезва, защото дори и в момента в места с непубличен достъп (вкл. частни партита) е позволено да се пуши.
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: дали моят глас се брои и има ли смисъл да гласувам?!??!? -: Jun 18, 2013, 17:37
Не искам да ми се ограничава СВОБОДАТА да ходя КЪДЕТО си искам ЗАЩОТО там се ПУШИ!
Ама не може така, не разбра ли! :D

Ето, ситуацията: Непушачите обясняват защо те имат нужда от такива правила. Когато обаче се попита един пушач защо той има нужда да пристъпва правилата (забележете - не иска, а има нужда!), насреща отговорът е „аз не искам да има непушачи около мен“.

Няма да има уоправия в тази държава докато има хора които искат на всяка цена да наложат своето виждане за нещата и начин на живот на хора които по никакъв начин не се бъкат в техния!
Това е вярно. Също толкова колкото това, че ти не си с нищо повече от мен и аз не съм с нищо повече от теб.

Но това някой да ми пуши, докато вечерям или докато се разхождам уж на чист въздух, си е бъркане в моя живот и в моето здраве. И в момента ситуацията е 50 на 50 - никой не може да ми пуши докато вечерям и всеки може да ми пуши, докато се разхождам. За мен има добра доза справедливост в това.
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: дали моят глас се брои и има ли смисъл да гласувам?!??!? -: Jun 18, 2013, 17:03
С какво ти си повече от мен, че трябва да ми налагаш твоите възгледи и начин на живот!?
Аз не ти налагам нищо. Просто споделям правила, които на мен са ми се сторили достатъчно отворени и към двете страни. Ти казваш, че не са, аз се опитвам да обясня защо мисля че са и искам да чуя от твоя гледна точка как стоят нещата.

Аз не съм пушач и не разбирам какво кара хората да искат да пушат, особено пък по време на хранене. Обясни ми какво кара теб да го правиш, за да мога да те разбера.
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: дали моят глас се брои и има ли смисъл да гласувам?!??!? -: Jun 18, 2013, 16:23
ще накара доста ресторантьори да забранят пушенето за да не се лишат освен от непушачите
Аз не мисля, че един собственик, който счита за нормално храненето в заведението му да върви ръка за ръка с цигарен дим, има правото да се нарича в ресторантьор, камо ли да демонстрира самочувствие на такъв. Докато не ми обясни научно кои храни с какъв тютюн се допълват и как това е застъпено в неговото меню, си остава прост тарикат, който уважава не дейността, която развива, а парите, които иска тя да му донесе. Съответно няма как да ме убеди изобщо да се замисля над проблемите му, от каквото и естество да са те.

Ами, че не на всеки пушач му пречи да се пуши докато се храни, а нали като има избор
То и на наркоманите не им пречи да се дрогират, и на пияниците да пият до смърт, на някои хора сигурно не им пречи и да правят секс в публични тоалетни... Но в крайна сметка трябва да има някакви граници и норми, базирани на неща като логика, здраве и морал.

Каква е твоята логика да се храниш и да пушиш едновременно, защо не може едното да изчака?
39  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: дали моят глас се брои и има ли смисъл да гласувам?!??!? -: Jun 18, 2013, 15:31
Яяя, пак сте подхванали спора за пушенето...

Аз наскоро се замислих и стигнах до следната концепция:

* На затворено:
  * в заведения, предлагащи храна - пълна забрана
  * в заведения, предлагащи само напитки и развлечения - разрешено навсякъде или със зали за пушене (считам пушенето за вид развлечение, затова)
  * във всякакви други обществени сгради - забрана

* На открито:
  * в откритата територия на заведения, предлагащи храна - отново пълна забрана
  * в парковете:
    * край детски площадки - задължително е зона без цигарен дим
    * задължителна зона без цигарен дим, включваща поне един вход на парка - идеята е хора, които медицински не бива да бъдат пасивни пушачи (асматици, бременни, болни и т.н.) да могат да се разхождат без притеснения и неприятни изненади
    * задължителна зона със цигарен дим, включваща поне един вход на парка - идеята е това, което го има за непушачи, да го има и за пушачите
    Начало и край на всяка зона се обозначава с табелки. Желателно е от поне един вход на парк до всяка детска площадка да има ободобен коридор без цигарен дим. Изисква се малко работа от страна на общините за зонирането на парковете и за контрол.
  * в зоопаркове, ботанически градини и подобни - или пълна забрана, или (ако мястото позволява) с обособени зони за пушене така, че да не пречат на останалите посетители
  * на плажа - по принцип разрешено, по възможност със зони без цигарен дим
  * в дворове на обществени сгради, посещавани от непълнолетни - пълна забрана
  * другаде - разрешено

Разбира се, списъкът може да се допълни с още частни случаи.
40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Промяна на Руут след инсталация на У12.10 -: Jun 17, 2013, 22:38
как да ънмаунтвам хоум, при положение, че ползвам тази част
Това всичкото от parted magic или каквото друго Live CD избереш за целта, за да може всички дялове на харддиска да не са монтирани.

дайте стъпка по стъпка
Имаш два подхода - или правиш дългата процедура (смаляваш и местиш sda5, смаляваш и местиш sda2, увеличаваш sda1), или премахваш всички дялове, освен sda1, увеличаваш го, правиш нови дялове за /home и swap, възстановяваш съдържанието на /home. И в двата случая ще се наложи да оправиш fstab-а (може да стане от живия диск). Във втория вариант ще трябва да си възстановиш /home от backup-а, но в първия, заради местенията на дяловете, има вероятност също да стигнеш до този момент. Първият вариант ще изиска и повече време.

Помисли си как искаш да действаш и ще се опитаме да ти дадем напътствия стъпка по стъпка.

не на посоки.. каквото стане и после пак да преинсталирам, което не е целта..
Ако не пипаш sda1 за нещо различно от увеличаване, няма да ти се налага да преинсталираш. Въпросът е да не си загубиш информацията в /home и да знаеш какво трябва да се оправи в системните настройки.

По принцип, пипаш ли по дяловете, винаги трябва да имаш едно на ум, че нещо може да се провали. В който случай трябва да си наясно, че единствената вина си е в теб, в това, че не си преценил правилно конфигурацията и се е наложило да я променяш. Ако някой път ти се наложи да преинсталираш и си несигурен относно дяловете, помисли си за LVM.

а също и Wine,  с който работя, ми взима доста голяма част :)))
Wine не си ли държи програмите в /home/.wine? Не би трябвало от него да се е препълнило. Може да пробваш изчистването, интересно ми е също колко големи са ти директориите /var/log и /var/cache/apt.
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Промяна на Руут след инсталация на У12.10 -: Jun 16, 2013, 22:51
ще копирам нещата от /home  и после с Gparted  мога за малко да го unmount-на и да прибавя част от него към /root ? Това е което аз се сещам да направя, ти какво би ми предложил?
Ами според мен първо смаляваш sda5 (/home) и правиш така, че свободното място да е преди дяла. После смаляваш sda2 (extended дяла) така, че свободното място да остане извън него. След което добавяш свободното място към sda1 (/).
42  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: /etc/apt/sources.list въпроси -: Jun 16, 2013, 18:38
Защо трябва да е squeeze после да го променям на wheezy ?
Неможе ли просто да му сложа stable и така да си остане завинаги ?
Да, именно това е идеята на наименованията stable, testing и unstable.
43  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Промяна на Руут след инсталация на У12.10 -: Jun 16, 2013, 18:37
Щом имаш заети само 13 ГБ от /home, най-добре първо си ги копирай някъде (не забравяй и скритите файлове), да ти е мирна главата. Оттам нататък разбираш ли какви промени трябва да се направят по дяловете?
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Промяна на Руут след инсталация на У12.10 -: Jun 16, 2013, 17:49
Може да дадеш информация за дяловете на диска - подредба, размер, свободно място (скрийншот от нещо като gparted или изхода от fdisk -l и df -h, например). Предполагам, че щом питаш, значи нямаш LVM, поради което и тези неща ще имат значение.
45  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Да инсталирам Линукс от USB stick -: Jun 15, 2013, 01:15
Имам 2 USB stick и бих желал ако е възможно:
от 4-Гб да инсталирам Manjaro-xfce-0.8.6-x86_64.iso - ( вече е свален )
от 8-Гб да инсталирам Open SUSE xfce - ( още търся от къде да го сваля .... )
Не знам какъв е проблемът и има ли такъв изобщо, но за създаване на инсталационна флашка доста популярна е програмата unetbootin. A OpenSUSE (т.е. която и да е дистрибуция) ти препоръчвам да я търсиш в официалния сайт в секцията за сваляния на образи.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 165