Покажи Публикации - smil3y
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Програмиране / Общ форум / Re: >> U-Customizer << -: Dec 01, 2011, 03:35
Здравейте!

Първо да се извиня, че "съживявам" стара тема, но не мисля, че да пусна нова е по-доброто решение.

Та, все още се занимавам с тази програмка. Измина доста време от както започнах да работя по нея и ето до къде стигнах - https://github.com/fluxer/Customizer.

Чета следната тема и гледам доста умни хора се събрали тука, та реших да попитам компетентните по върпросите ми.

Основата все още си е Bash, граичният интерфейс е писан на Gambas2 (Visual Basic за Линукс). Работя усърдно да я направя по-функционална и осъвършенствана, но все пак стигам до положение, до което става една голяма каша. В последните 2-дни се опитвам да организирам нещата, та да може, в крайна сметка, да е по-лесно за мен и за потрибелите, който искат, да четем кода. Най-добре ще е да сложа кода, който се използва често във функции или променливи - това го разбирам. Но, самата организация нещо ми куца.

Планирам Functions.sh да стане common и всичко обшо да е там, до тук добре. Но, идва един проблем - в скриптовете за chroot правя файл всеки път, това мога да разделя на два скрипта (подготовка и излизане от chroot-средата) но ми трябва контрол върху това което ще се случи между тези два скрипта. Идеята някак не ми харесва. Нещата се разделят твърде много на модули, в който трудно се следи какво се случва.

Пиша си с един приятел (Испанец) и той ми предлага да пробвам с Python, но ми се струва, че нещата ще станат много по-сложни от колкото са в момента. Да, Python предлага добър начин за управляване на грешките (try - except), но до момента само това ми  грабна вниманието. Дори аргументите към скрипт се "понасят" по-лесно при Bash, при Питона нещо не успях да намеря задоволителен начин да извикам функция с argparse модула.

Ако някой има идеи как бих могъл да организирам кода си по добър начин за лесна работа с него - да предлага!

ПП Бъдете милостиви, ползвам ГНУ/Линукс от малко повече от 1-година и не се считам за гуру  :D
2  Програмиране / Общ форум / Re: >> U-Customizer << -: Dec 16, 2010, 02:45
Ако все още има хора, които се интересуват:

Уебсайт
Форум
3  Програмиране / Общ форум / Re: >> U-Customizer << -: Nov 09, 2010, 18:45
Ще го оправя в следващата версия, благодаря за мненията  ;). Ако има нещо друго -- не се стеснявайте..
4  Програмиране / Общ форум / Re: >> U-Customizer << -: Nov 08, 2010, 23:56
Обновявям темата с нова версийка  :)
5  Програмиране / Общ форум / Re: >> U-Customizer << -: Nov 05, 2010, 00:28
Ето я и новата верскийка   :D -- 1.8.1
6  Програмиране / Общ форум / Re: Търся мнения от професионалистите ( bash скриптинг ) -: Nov 03, 2010, 13:28
ЗА ВСИЧКИ ФЕНОВЕ (  :D ):
новата версия е готова!!!

1. Имах проблеми с PC-то и това ми коства 5 ДНИ !  >:(
2. Вече има ГИ написан на Gambas2
3. В момента се занимавам с направта и тестването на деб пакет. След като приключа с него ще обновя темата
7  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Вижте моето BASH-скриптче и се посмейте :D -: Oct 26, 2010, 22:14
mishot, скрипта прави следното:

1. въвеждаш име на твой приятел
2. въвеждаж твоето IQ -- коефициент на интелигентност ( в скипта се въвеждат стойности само 0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 или 100, тей като не ми се пишеше за много стойности  ;D )

След това се изписва следното:

името-което-си-въвел: Ти си ИДИОТ !!!
Ти трябва да: нещо си ( тук резултата зависи от стойността на IQ-то ти )

накратко:
скрипта ти предлага какво да направиш според твоето IQ ако твоят приятел Х ти каже, че си идиот ;)
8  Програмиране / Общ форум / Re: Търся мнения от професионалистите ( bash скриптинг ) -: Oct 24, 2010, 19:31
Проблема е, че неразбирам руски  :D.. иначе започнах да чета тука там и намерих един мн добър сайт. Та сега чета усърдно в свободното си време ( което напоследък не е много  :( ) .

Първоначалната ми идея беше да направя скриптовете на базата на BASH, а после да направя и графичен интерфейс за нея с Glade, Qt4 или някоя друга подобна програмка ( изборът е голям ), но след като четох тук-там и пробвах няколко програмки за направата на ГИ разбрах, че повечето искат и познания върху Python. Тук идва момента на обрата -- започнах да си мисля, че наистина ще е по-добре програмката ИЗЦЯЛО да е написана на Python. Въпросът е, че тепърва ще свиквам с Python, а в момента имам сравнително добри скриптчета. Та може и да стане друго яче - да си остана с скриптовете, за само ГИ да е направен с Qt4 например, а останалото да си останат скриптчетата, тей като ще се наложи да пренапиша ВСИЧКО ( демек отначало   :( ).

Ще почета още, за да разбера доло горе какви са възможностите на Python и какви са недостатъците му ( дотук един ГОЛЯМ -- всичко трябва да е стрикно написано, което може да ми отнема доста време в дебъгване на писаниците ми ), пък тогава ще преценя какво да правя.
9  Хумор, сатира и забава / Хумор / Вижте моето BASH-скриптче и се посмейте :D -: Oct 24, 2010, 00:18
Скрипта го измислих докато се къпех (  ;D ;D ;D ) и го скалъпих за 10-тина минутки. Надявам се да ви хареса  :D
10  Програмиране / Общ форум / Re: Търся мнения от професионалистите ( bash скриптинг ) -: Oct 23, 2010, 22:35
Ами аз вече използвам Zenity диалози и др. работи  в скриптовете, но искам да направя нещо повече от това. Та, започнах да замислям нещо на Qt4, Направих основния прозорец с бутоните и др. ,но пустите сигнали още немога да ги оправя  :( . Те искат позняния върху Python , който ми  липсват за съжаление  :( , В момента чета като зубар, но ще ми отнеме доста време да науча основата и да мога да напваря нещо по-така.
11  Програмиране / Общ форум / Re: Търся мнения от професионалистите ( bash скриптинг ) -: Oct 22, 2010, 23:25
Така. обнових темата с новата версийка. Сега искам да попитам дали на някой му се прави ГУИ за скриптовете ( малко се съмнявам ). Ако не, ще се ровя в нета, ще си бия главата в стената, пак ровене в нета, бой.. та така докато стане. Единствения проблем е че незнам как   да настроя бутоните и др. работи да дават коректен сигнал, за да въздействат на конфигурационните файлове и да пускат скриптовете. Та започвам да ровя пък ще видин до каде ще стигна  :D . Иначе прикачам към поста и скрииншот и файловете, който успях да скалъпя набързо, за да дам пример какво искам да се получи.
12  Програмиране / Общ форум / Re: Търся мнения от професионалистите ( bash скриптинг ) -: Oct 21, 2010, 23:20
 :o мерси. Мн тъпа грешка  ;D. Иначе скоро ще пусна нова версиика, която доста си поиграх да преработя. Останаха ми само менютата и ще обновя темата. Мерси отново  ;D
13  Програмиране / Общ форум / Re: Търся мнения от професионалистите ( bash скриптинг ) -: Oct 21, 2010, 23:07
Оф, знам че сте заети хора но имам един странен проблем. Когато опитам  да пусна скрипта за проверка, който направих, ми дава следния резултат в лог-файла:

Check.sh: line 99: syntax error near unexpected token `else'
Check.sh: line 99: `else'

В скрипта всичко е наред, но просто неиска да се пущи ако неизтрия редовете за проверка на .диск папката. Ако ми обясните защо става така ще съм мн благодарен.

Благодаря предварително  :)
14  Програмиране / Общ форум / Re: Търся мнения от професионалистите ( bash скриптинг ) -: Oct 20, 2010, 22:58
Ами честно казано аз това търся -- критики, за да знам как да осъвършенствам кода. Знам, че има много "боклук" в него, но в бъдеще ще го оптимизирам ( по-ясен и кратък код без ненужни команди ). Ще постъпя разумно и няма те занимавам с програмката докато не "изчистя" скриптовете. И все пак ако имаш  конкретни предложения как да заместя част от код с друг, опиши какво с какво да заместя. Иначе аз съм нов в занаята, така че моля да бъда извинен ако не съм напвавил нещо както трябва в скриптовете.

П.П. Явно хората които следят форума са доста заети. Еми да, разбирам ви -- на разбирачите не им се занимава с тъпи въпроси ( неискам да прозвучи грубо, но е факт ). Затова може би най-добрият вариант е да чета из нета, да науча туй-онуй, пък каквото стане в крайна сметка  :D
15  Програмиране / Общ форум / Re: Търся мнения от професионалистите ( bash скриптинг ) -: Oct 20, 2010, 20:15
НАКРАТКО:

1. Еми има разлика между bash и sh -- bash е една от многото shell-ове които Линукс използва. Аз пердопочетох да използвам bash а не sh, затова и разширението е *.bash
2. Зашото така се стартират bash скриптове от терминал
3. НАПРОТИВ -- проверява се в почти всеки "енджин" ( основнен скрипт в програмата ми ). В началото на вески съм включил проверка
4. да, опасно е, НО тепърва ще вклиючвам и ИФ елементи в скриптовете за проверка на файловете и функцийте. Просто реших да имам някаква основа, която да мога да доразвия в последствие
5. дам, погледни пак 4
6. не съм задал пълните пътища, за да може програмата да работи в всяка директория а не да има проблеми при разархивиране в произволна папка. Например ако аз съм я правил да работи под директория /home/moeuserime/U-Customizer , дори и да я сложиш в твоята хоум директорията, програмата няма да работи, тей като юзър името не е същото като моето
7. Съжелявам. но май не си преглеждал програмката подробно -- направил съм го. Основните скриптове ( отделни за всяка основна функция ) са в папка ENGINE, има папки за лог-файловете, за конфигурационните файлове, а нужните папки, за да работи програмта ( TEMP и CHROOT ) се създават ако не съществуват.

Моля, хвърли й един поглед ( по-подробно ) и питай ако има нещо др. Ще се опитам да го обесня, ако мога разбирасе, ако ли не ще потърся инфо в нета и тогава ще се опитам да ти обесня, за да не стане хаус.

Мисля да започна да правя GUI за програмката ( с Glade или QT4 ), за да вида дали ще се справя ( поне до някаква степен ), но ще пада четене преди да се получи нещо, което да работи дори на на 10% :D ..

П.П. Може и да съм сбъркал някъде, но се съмнявам. Ако все пак съм сбъркал, някой по-опитен да ме поправи. А, и.. защо имам чувството, че ме пробваш на акъл ???
Страници: [1] 2